Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Alegeri Prezidențiale R. Moldova. Urnele s-au închis

Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au fost azi asteptatí la urne pentru a-și alegere președintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

UPDATE 22:00 Conform primelor rezultate, care vin după numărarea a 30% din voturi, Igpr Dodon conduce cu 55%, urmat de Maia Sandu cu 30%. Citiți și Alegerile din Moldova: urmează o noapte interesantă

UPDATE 21:10 Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a apreciat, la închiderea urnelor, procentul ridicat al prezenţei la vot în cadrul primului scrutin al alegerilor prezidenţiale şi a făcut un apel la calm după închiderea urnelor.

'Sunt mândru să fiu premierul unei ţări în care democraţia este preţuită de cetăţeni. Astăzi moldovenii, prin votul lor, au arătat cât de ataşaţi sunt valorilor democraţiei, libertăţii şi statului de drept', a afirmat Filip într-o declaraţie trimisă AGERPRES.

Premierul Republicii Moldova a mai spus că speră ca rezultatul scrutinului prezidenţial să după la schimbare şi stabilitate. 'Schimbare prin prezenţa la vârful statului a unui Preşedinte pro-european legitimat de votul popular; stabilitate în funcţionarea unui triunghi reformator Preşedinte - Guvern - Parlament în consolidarea opţiunii pro-europene a ţării', a mai declarat Filip.

El a făcut un apel la calm după închiderea urnelor. 'Nu ar fi nimic mai gre?it ca, după lupta electorală, să începem un război,' a apreciat premierul. 'Toţi cei care sunt pro-europeni în această ţară trebuie să găsim înţelepciunea de a lucra împreună, de a schimba ce trebuie schimbat şi de a accepta că lucrurile merg mai bine atunci când puterea nu e concentrată într-un loc'.

UPDATE 21:05 Maia Sandu a mulțumit alegătorilor și a promis ca pentru turul doi să facă presiuni pentru un vot mai simplu pentru tineri (făcând aluzie la imposibilitatea tinerilor de a vota în locul în care studiază)

UPDATE 21:00  URNELE S-AU ÎNCHIS ÎN REPUBLICA MOLDOVA. Prezența la vot este de 48,9%. O parte din secțiile din Diaspora rămân deschise. Se remarcă, precum pe parcursul întregii zile, o prezență scăzută a tinerilor. Până la ora 21:00 au votat 1.430.071 de cetăţeni ai Republicii Moldova, aproximativ 50% din alegători. Cei mai multi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani,

 

UPDATE 20:30 Cu treizeci de minute înainte de închiderea urnelor, prezența la vot este de aproximativ 49%.

UPDATE 19:30 Peste 47% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale îşi exprimaseră duminică până la ora 19.00 dreptul la vot în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Astfel, peste 1,380 milioane de cetăţeni şi-au exercitat dreptul la vot.

Conform CEC, scrutinul s-a desfăşurat fără incidente sau nereguli electorale majore.

Femeile au fost mai active - 53% s-au prezentat la urne, în timp ce în rândul bărbaţilor procentul a fost de 46%.

Cea mai ridicată prezenţă la vot s-a înregistrat în capitala Chişinău, de peste 51%, iar cea mai slabă prezenţă este în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia - circa 38%.

Update:18:30: Până la această oră au votat în jur 1,36 de milioane de cetățeni sau aproape 47% din alegătorii înscriși în listele electorale.

Update:18:05 Prezența la vot depășește 45%.

UPDATE 18:00 Mobilizare și în penitenciare. Circa 4100 de deținuți și-a exercitat votul până la această oră.

La Penitenciarul nr. 13 din Chișinău au fost deschise două secții de votare, iar dis-de-dimineață ex-premierul Vlad Filat și-a exercitat dreptul de vot. De asemenea, și omul de afaceri Veaceslav Platon a votat.

Potrivit Anei Botez, ofițer de presă al Departamentului Instituții Penitenciare, 7103 buletine de vot au fost tipărite pentru penitenciarele din țară, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre deținuți, au votat deja.

UPDATE 17:55 Ora 17:30, circa 45% din alegători și-au exprimat votul

UPDATE: 17:50

Liderul Partidului „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a votat astăzi la una din secțiile de vot, deschise la Moscova, acolo unde se află de mai bine de trei săptămâni.

Întrebat de RISE Moldova de ce nu a ales Secția de votare din incinta Consulatului Republicii Moldova, Usatîi a declarat că se teme să fie reținut.

„Sediul consulatului este teritoriul Republicii Moldova. Ei pot să mă aresteze”, a declarat Renato Usatîi pentru RISE.md.

UNIMEDIA amintește că, în data de 24 octombrie, magistrații de la Judecatoria Centru au emis un mandat de 30 de zile de arest pe numele lui Renato Usatii.

UPDATE: 17:45

Prima secție de votare care s-a închis se află la Tokyo. În așa fel, pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în Japonia, alegerea președintelui a luat sfârșit.

Secția de votare de la Tokyo a fost și prima care s-a deschis. Deci, moldovenii din Japonia au putut fi primii alegători, din cauza diferenţei de fus orar.

Potrivit CEC, în secțiile de votare din Japonia s-a înregistrat o prezență scăzută: la urne au venit doar 25 de alegători.

UPDATE 17:30

Moldovenii din Italia s-au mobilizat cel mai mult. ei mai activi cetățeni ai Republicii Moldova, care astăzi își exercită dreptul la vot în cadrul secțiilor de votare deschise peste hotare au fost înregistrați în:

- Italia -12 388 ( pentru care au fost deschise 25 secții de votare)

- România 5720 (pentru care au fost deschise 11 secții de votare)

- Federația Rusă 3429 (pentru care au fost deschise 8 secții de votare)

În același timp, o prezență scăzută a alegătorilor moldoveni a fost înregistrată în secțiile de votare deschise în :

- Republica Populară Chineză - 19 persoane

- Republica Lituania - 20 persoane

- Japonia – 25 persoane

De menționat este că, din cauze diferenței de fus orar, secțiile de votare din SUA au fost deschise abia la ora 15:30, ora Moldovei.

UPDATE 17:00 Ora 17:00, peste 43% din alegători și-au exprimat votul. Moldovenii de peste hotare s-au mobilizat de la primele ore ale dimineții pentru a putea ajunge la cea mai apropiată urnă de vot. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 15.30, la secțiile deschise peste hotare au votat 35 879 de cetățeni ai Republicii Moldova.

UPDATE 16:30 Zeci de cetățeni fac coadă la secțiile de votare în Londra și Paris.

content-imagecontent-imagecontent-image

Update 16:05 Peste 37% din cetățeni au venit la vot, informează Comisia Electorală Centrală. În continuare, ce mai activi au fost alegătorii vârstnici.

Update 15:10 Vlad Plahotniuc, vicepreședintele PDM si coordonatorul coaliției de guvernare, considerat a fi unul din oligarhii moldoveni, a votat în Chișinău.

"Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu (aluzie la Maia Sandu, nr)
(...) Am votat așa cum sunt, nu așa cum cred unii că sunt. Dacă nu ați înțeles cum am votat, înseamnă că sunteți printre cei care au urmărit doar știrile despre mine, nu și știrile cu mine", a spus el pe Facebook.

Update 14:25 Conform IData, prezenta la vot până la închiderea urnelor ar putea fi 67%. Înaintea zilei de astăzi cele mai mult prognoze estimau până în 55% prezența la vot, în condițiile în care foarte mulți cetățeni (în special tineri) se află la lucru peste hotare.

Update 14:15 Peste o treime din moldoveni au votat. Conform legii, alegerile sunt valide.

Update 13:05 Prezența la vot a crescut la 28%, conform datelor Comisiei electorale centrale

Update 13:00 Citiți analizele Politic Scan pentru a înțelege ce se întâmplă la aceste alegeri:

Update 12:30 Aproape 23% din alegători au venit la vot, informează Jurnal.md. Se înregistrează în continuare o prezență scăzută printre tineri, ceea ce ar putea  favoriza candidatul socialist Igor Dodon.

content-image

Update 12.05 Coadă la ambasada Republicii Moldova din București. Aproximativ 30 de votanţi de toate vârstele aşteaptă la coadă în faţa Ambasadei. Până la această oră, 350 de alegători şi-au exercitat dreptul la vot la secţia nr. 389 din Bucureşti. În total, pe teritoriul României au fost deschise 11 secţii de votare.

content-image

Update 12.00 Site-ul alegeri.md a fost căzut pentru o scurtă perioadă de timp.

Update 11.45Primele nereguli au apărut deja:

Agi­ta­ție elec­to­ra­lă sau PR negru în peri­me­trul şi/sau în apro­pi­e­rea sec­ți­ei de vota­re pen­tru a deter­mi­na ale­ge­rea ale­gă­to­ri­lor – 1 caz

Trans­por­ta­rea orga­ni­za­tă a ale­gă­to­ri­lor – 1 caz

Urne­le de vot nu au fost sigi­la­te potri­vit pro­ce­du­ri­lor lega­le –  8 cazu­ri

Pre­zen­ța mate­ri­a­le­lor de publi­ci­ta­te, afi­șe­lor, pano­u­ri­lor elec­to­ra­le din raza sec­ți­ei de vota­re (100 metri de la loca­lul sec­ți­ei) – 27 de cazu­ri

Acces res­tric­țio­nat sau obs­truc­țio­na­rea pro­ce­su­lui de obser­va­re libe­ră în sec­ția de vota­re – 5 cazu­ri

Update 11.40 Maia Sandu, candidatul susținut de PAS și PPDA s-a prezentat la urne. Aceasta a declarat că a votat pentru ca moldovenii să fie reprezentați de oameni onești.

„Haideți să mai facem astăzi un pas și să le demonstrăm corupților că suntem mai puternici și împreună îi vom învinge. Noi trebuie să avem relații bune cu toate țările, relații care să fie construite pe respect reciproc. Voi promova interesele cetățenilor Moldovei în raport cu toate țările lumii. Avem nevoie de un președinte, corect, onest, care să promoveze interesele oamenilor care vor să trăiască cinstit. Un președinte care să ne reprezinte pe noi toți, nu care să dividă cetățenii”

content-image

Update 11.35 Până la această oră au votat peste 500 000 alegători, adică aproximativ 20%.

Update 11.30 Președintele PPEM și candidat la funcția de președinte, Iurie Leancă, a sosit la urne însoțit de cei doi copii.

„Am votat astăzi pentru a continua calea spre Vest, spre Uniunea Europeană. Doar de acolo ne poate veni sprijin, bunăstarea și prosperitatea, dar și presiunea pentru a reforma justiția și a lupta împotriva hoției. Vreau să fac un apel față de toți cetățenii Republicii Moldova. Toți cei care cred că viitorul Moldovei poate exista doar în cadrul Europei, să iasă la vot,” a declarat Iurie Leancă.

Update 11.25 Liderul PSRM și candidatul formațiunii la funcția de președinte, Igor Dodon, a venit la secția de votare, unde și-a exprimat opțiunea de vot:

Eu cred că azi este o zi importantă pentru Moldova, va fi un nou început. Am votat împotriva celor de la guvernare, oligarhiei, celor care au distrus sistemul bancar, țara și și-au bătut joc de oameni. Am venit cu soția în speranța unei vieți mai bune. Am votat pentru o Moldovă prosperă, unde copiii să aibă un viitor frumos, unde pensionarii sa simtă că țara are nevoie de ei,” a declarat Dodon.

content-image

Igor Dodon se arată încrezător că poate câștiga aceste alegeri din primul tur și îi îndeamnă pe alegători să iasă la urne:

„Astăzi ar putea să fie primul și ultimul tur. Îndemn pe toți să iasă la vot.”

UPDATE 11.20 Prim-ministrul Pavel Filip, împreună cu soţia, au votat, azi dimineaţă, la secţia de votare numărul 94 din sectorul Buiucani al Capitalei. La ieșirea din secția de votare, şeful Executivului a îndemnat cetăţenii să participe activ la vot, cu atât mai mult cu cât alegerea directă a Preşedintelui este un drept recâștigat pentru Republica Moldova după 20 de ani. Premierul a spus că a votat cu gândul că viitorul Preşedinte va înţelege foarte bine contextul prin care trece Republica Moldova şi va contribui la dezvoltarea ţării:

Atunci când toate puterile în stat sunt orientate spre modernizarea ţării, atunci când toate puterile trag în aceiaşi direcţie, lucrurile se pot întâmpla foarte repede şi în Moldova, iar oamenii pot trăi în bunăstare. Este foarte important, aşa cum ne-am propus, să construim o Moldovă bazată pe valori europene,” a declarat Pavel Filip.

UPDATE 11.00 Candidatul independent Silvia Radu s-a prezentat la urne împreună cu familia, declarând că a votat pentru viitorul Republicii Moldova:

„Este o situaţie crucială în istoria ţării noastre şi chiar avem nevoie de un preşedinte al poporului, ci nu a unui partid sau al unui grup de interes, de aceea îmi doresc ca poporul să-şi aleagă un preşedinte care cu adevărat îl reprezintă,” a declarat aceasta.

Potrivit ultimelor informații venite din partea Comisiei Electorale Centrale, până la ora 10:00 au votat 297 mii cetățeni ceea ce înseamnă 10,53%. Secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 12  din localitatea Elizavetovca, rn. Dondușeni (17,52 %), la polul opus fiind secția nr.143 din sectorul Centru, mun. Chișinău (6,48%).

 

content-image

Profilul alegătorilor în Republica Moldova care au votat deja:

5,84 % au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

17, 21 %   – 26-40 de ani,

26, 88 %   – 41-55 ani,

39, 06 % – 56-70 de ani și 11 % reprezintă electoratul cu vârsta de peste 71 ani.

În calitate de alegători, mai activi se dovedesc a fi bărbații, care s-au prezentat la urne în proporție de 52%.

Scrutinul de duminică va fi monitorizat de 3202 persoane, acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 106 persoane în calitate de observatori naţionali, care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării. De asemenea, CEC a acreditat în calitate de observatori internaţionali 562 persoane din partea a 52 instituții internaţionale.

La fotoliul prezidenţial pretind nouă persoane. Iniţial, în cursa electorală au fost înregistraţi 12 concurenţi. Ulterior, din cursă a fost exclus candidatul «Partidului Șor» Inna Popenco, iar liderul partidului «Demnitate și Adevăr», Andrei Năstase, și-a retras candidatura.

Cei nouă concurenţi electorali figurează în buletinul de vot după cum urmează: Mihai Ghimpu, şeful Partidului Liberal; Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova; Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru; candidatul unic al opoziţiei, Maia Sandu, şeful Partidului Acțiune și Solidaritate; Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova şi candidaţii independenţi Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.