Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT de la ÎCCJ. Dragnea, instanței: Nu luați în seamă DNA / Procurorii cer mărirea pedepsei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are programat vineri ultimul termen în dosarul "Referendumul", în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an închisoare cu suspendare. La acest ultim termen, procurorul de şedinţă şi avocaţii vor ţine pledoariile finale, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor.

Liviu Dragnea a ajuns, în jurul orei 9.40 la ÎCCJ. "Nu știu cât de important este acest moment, din punct de vedere politic. Pot să spun ce am spus în ultimii trei ani și jumătate. Cred cu tărie în nevinovăția mea. De asemenea, cred cu tărie în dreptul românilor de a participa la vot și de a fi prezenți la vot, ca principiu fundamental al democrației. Ceea ce vă pot promite, după ce va fi dată sentința, vom discuta", a declarat Dragnea, la intrarea la instanța supremă.

STIRIPESURSE.RO prezintă în format LIVE TEXT desfăşurarea ultimului termen din proces:

15.55 - Liviu Dragnea, in fata instantei: "Doar câteva cuvinte pentru ca e târziu. Nu luați în seama caracterizarea care mi a fost făcută de DNA. Nu asta e atitudinea mea fata de oameni. Mărturie sta cariera mea. În ceea ce privește îndemnarea oamenilor de a venit la vot, e o obligație legala a partidelor și e important pentru democrație. Peste tot în lume, se îndeamna lumea sa vina la vot. Nu cred ca astfel de fapte pot fi condamnate. Cat despre foloasele necuvenite, la referendum a fost o confruntare dura intre președinte și popor. Oamenii au mers sa hotărască dacă președintele rămâne sau nu în funcție. Nu am încalcat nicio prevedere legala. Nici măcar nu am avut intenția și nici nu am îndemnat pe alții. Va solicit achitarea"

15.40 -  Este așteptat sa ia cuvântul și liderul PSD, Liviu Dragnea, deși este foarte posibil ca acesta sa nu dorească sa vorbească în fata instanței.

15.36 - În aceste momente sunt ultimele pledoarii ale avocaților celor inculpați în același dosar cu Liviu Dragnea. Ulterior, inculpații vor avea dreptul la ultimul cuvânt pentru a depune concluziile orale. Practic, fiecare inculpat va avea 2-3 minute pentru a se adresa completului de judecători condus de Livia Stanciu.

15. 31 - Livia Stanciu a intrebat daca sintagma "în scopul" viza ceva ce trebuie urmărit sau și ceva care trebuia finalizat. Avocatul a spus că un om nu poate face inchisoare pentru spectacole cu "clovni, baloane și zâne".

Avocat: "Trebuia doar urmărit, nu îndeplinit. Partidele politice nefiind angrenate în referendum, e greu de acceptat ideea ca Inculpatul putea sa obțină ceva pentru sine. Dragnea nu era actor în aceasta campanie electorala. Inculpatul nu putea sa urmărească nici pentru sine, nici pentru alții foloase necuvenite. Vi se cere sa-l condamnați la o pedeapsa severa și cu condamnare. Se invoca o convorbire telefonica. Eu v-as zice sa nu țineți cont de acele fragmente, pentru ca instanta de fond a zis ca nu poate fi considerata element material în sarcina inculpatului. Faptul ca a oferit spectacole cu clovni, baloane și zâne nu cred ca e un motiv ca un om sa stea în închisoare. Nu i-a tratat pe alegători ca pe simple obiecte. Dragnea a urmărit ca orice politician dintr o lume democratica sa atragă cat mai multi cetățeni la vot"

14.35 - După finalizarea pledoariei, Liviu Dragnea a ieșit pe hol și discută cu avocatul.

14.30 - Avocatul şi-a terminat pledoaria. Se cere amânarea pronunţării pentru depunerea concluziilor scrise.

14.25 - Avocat: "Nici inculpatul, nici partidele nu puteau obține pentru sine un folos necuvenit. Vi se cere sa îl condamnați pe inculpat la o pedeapsă extrem de severă cu executare, în baza a două fragmente dintr-o conversație purtată în ziua votului. Vă rog să nu țineți cont de aceste probe. Solicităm ca nefondat apelul Parchetului și dacă amânați pronunțarea voi depune concluziile scrise."

14.20 - Livia Stanciu a întrebat dacă nu cumva Dragnea, prin funcția sa, a intervenit pentru a-și atinge un scop personal, să obțină un folos personal pentru sine.

14.10 - Continuă pledoaria avocatului lui Dragnea: "Vă rog să constatați că la dosar nu există nicio probă cu privire la trimiterea adresei de către inculpat în teritoriu. Este pentru prima oară când o astfel de activitate este adusă la cunoștință inculpatului Dragnea." Este vorba despre faptul ca a manipulat sistemul de vot de la PPSD pentru a manipula datele cu caracter personal. Avocatul afirmă că în instanța de fond această acțiune nu a făcut obiectul acuzaţiei. Avocatul cere înlăturarea acuzaţiei, pe motiv că acestea nu au fost cunoscute de inculpat decât în urma pronunțării sentinţei. Liviu Dragnea nu știa ce mesaje urmau să fie trimise în teritoriu. Instanța a reținut doar 6 mesaje din 20. "Vă rog să aveți în vedere că instanță de fond a reținut că cele 6 SMS-uri reprezintă presiune asupra cetăţenilor. Nu există nicio mărturie la dosar în care cineva să spună că acele SMS-uri au constituit presiuni." Avocatul a invocat numele greilor PSD care au dat declarații în instanţă. El spune că reprezentanții PSD din teritoriu nu aveau nevoie de astfel de mesaje pentru că organizarea era bine constituită. "În legătură cu folosul necuvenit, am citit o mulțime de năstruşnicii. S-a ajuns să se înțeleagă că folos necuvenit reprezintă capitalul electoral sau scurtarea timpului de a ajunge la întâlniri! Singurul care ar fi putut beneficia de un folos necuvenit era președintele ţării, pentru că de soarta dosarului depindea dacă mai este președinte sau nu. Doamna președinte, vă rog să constatați că nu există nicio probă incriminatoare."

14.00 - A început pledoaria finală a avocatului lui Dragnea. Potrivit acestuia, instanța de fond merge pe deducţii logice, nu aduce probe concrete. Se răstoarnă sarcina aducerii de probe către apărare, chiar dacă martorii spuneau că inculpatul Dragnea nu știa despre aceste lucruri, mai spune avocatul. "Aş dori să aveți în vedere sinceritatea inculpatului", mai spune apărătorul lui Dragnea.

13.55 - Moment inedit: unul dintre avocații celorlalți inculpați a cerut desființarea sentinței și trimiterea cauzei la rejudecare. Acesta a argumentat solicitarea prin faptul ca inculpatul a fost condamnat pentru alte fapte decât cele pentru care a fost trimis în judecată. Este vorba despre Vili Stan, fost şef de secţie de votare. Livia Stanciu i-a cerut detalii suplimentare avocatului.

13.20 - Continuă expunerile avocaţilor. Dragnea stă în uşa sălii.

12.50 - Avocatul lui Dragnea, Marian Nazat, îi ajută şi pe avocaţii din oficiu ai celorlalţi inculpaţi.

12.40 - S-a reluat ședința de judecată. Liviu Dragnea stă pe hol. În pauză, Dragnea a stat puțin de vorba cu avocatul.

12.10 - Şedinţa a fost suspendată pentru 10 minute.

11.50 - Liviu Dragnea este în continuare în afara sălii de judecată. În discuţiile de afară cu jurnalişti, preşedintele PSD se arată destul de pesimist.

11.20 - Avocaţii celorlaţi inculpaţi ţin pledoariile finale. Liviu Dragnea a ieşit din sală pentru a fuma. Preşedintele PSD nu va lua cuvântul în şedinţă, ci îl va lăsa pe avocat să vorbească.

10.53 - Liviu Dragnea a reuşit în sfâşit să găsească un scaun liber.

10.50 - DNA a cerut majorarea pedepsei pentru Liviu Dragnea între 3 și 5 ani, cu executare.

10.40 - DNA a formulat acuzațiile oficiale împotriva lui Dragnea. Este acuzat că în calitate de coordonator al campaniei electorale şi-a folosit influenţa pentru a influenţa rezultate votului. Mai este acuzat că a organizat tombole, că a trimis mesaje prin care a influențat opțiunea de vot, că dat ordine ca oamenii care nu au ieșit la vot să fie aduşi de acasă. De asemenea, este acuzat că a forțat oamenii prin oferirea de foloase materiale. Principala acuzație a DNA este că a încălcat libertatea de vot.

10.35 - Liviu Stanciu a cerut DNA să nominalizeze infracțiunile pentru fiecare inculpat din dosar.

10.30 - Inculpații sunt acuzați de DNA că pe listele suplimentare s-au regăsit semnături false.

10.25 - Dragnea își face semne cu avocatul în timp ce procurorul DNA citește acuzaţiile. Dragnea ascultă acuzațiile și clatină din cap a dezaprobare.

10.20 - Procurorul susţine că "ar fi greșită achitarea celor 8 inculpați și a celor 67 de președinţi de secții de votare". DNA îi acuză că au introdus buletine de vot suplimentare în urnele de vot şi au abuzat de listele suplimentare.

10.05 - A început şedinţa de judecată. Este atât de aglomerat încât nici Liviu Dragnea nu a mai prins loc pe scaun. Asistă în picioare la şedinţa de la ÎCCJ.

Liviu Dragnea este judecat de "completul negru", din care face parte din preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu.

***

Detaliile dosarului:

În cadrul celor opt termene ale judecării apelului, completul de magistraţi condus de Livia Stanciu a audiat zeci de martori din mai multe judeţe, care nu au votat la referendum, însă ale căror semnături au fost falsificate pe listele electorale. De asemenea, o parte dintre inculpaţi au dat declaraţii în sala de judecată, în acest caz fiind audiat şi Liviu Dragnea. 

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnaţi, inclusiv de Liviu Dragnea, care a declarat în mai multe rânduri că este nevinovat. 

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. 

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. 

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, preciza DNA. 

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului. 

Conform DNA, demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.