Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Hamas condamnă 'masacrul atroce' comis de Israel în Jabalia

usatoday.com
razboi israel

Armata israeliană a anunţat că a "încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza" şi se concentrează acum pe dezmembrarea mişcării islamiste palestiniene "în centrul şi sudul acestui teritoriu".

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 7 ianuarie, ora 22.45: Mesaje anti-Hezbollah pe ecranele de la aeroportul din Beirut

Sistemele de afişare pe ecrane de la aeroportul din Beirut au fost piratate duminică, iar pe ecrane au apărut mesaje anti-Hezbollah, relatează AFP, care citează agenţia de presă de stat din Liban.

Potrivit presei libaneze, mesajele îndemnau Hezbollah să nu " antreneze ţara în război". Un alt mesaj avertiza: "Veţi arunca în aer aeroportul nostru aducând arme. Lăsaţi aeroportul să fie eliberat din ghearele statului [Hezbollah]", relatează AFP.

Agenţia naţională de ştiri din Liban a notat că "atacul cibernetic asupra ecranelor cu plecări şi sosiri de pe aeroport a perturbat sistemul de inspecţie a bagajelor BHS", adăugând că autorităţile lucrează pentru a restabili ecranele "şi pentru a menţine circulaţia normală pe aeroport".

AFP relatează că presa locală a difuzat imagini cu mesajele anti-Hezbollah, care au fost afişate pe ecran alături de emblema grupului creştin "Soldaţii lui Dumnezeu".

AFP mai relatează că grupul a refuzat să comenteze după ce a fost contactat, dar că ulterior a difuzat o declaraţie video în care pare să nege implicarea în atacul cibernetic, numindu-l "opera diavolului".

UPDATE 7 ianuarie, ora 21.45: Armata israeliană recunoaște că baza de control aerian a fost avariată în atacul Hezbollah

Hezbollah a atacat sâmbătă cu rachete și rachete antitanc baza de la Muntele Meron, în apropiere de granița israeliană cu Libanul.

O înregistrare video difuzată de grupul libanez arată deteriorarea cupolelor radar ale bazei, deși armata israeliană a declarat că sistemele de rezervă înseamnă că apărarea sa aeriană este încă funcțională.

UPDATE 7 ianuarie, ora 21.10: Polițiștii israelieni ucid din greșeală o fetiţă palestiniană în vârstă de 3 ani / VIDEO cu momentul atacului

Continuarea AICI

UPDATE 7 ianuarie, ora 20.00: Blinken "regretă profund" pentru "pierderea inimaginabilă" a lui Wael Dahdouh

Cel mai înalt diplomat american a calificat uciderea jurnalistului Hamza Dahdouh drept o "tragedie inimaginabilă". Fiul lui Wael Dahdouh a fost ucis, împreună cu colegul său jurnalist Mustafa Thuraya, într-un atac israelian în sudul Fâșiei Gaza.

Anterior, forțele israeliene au ucis, de asemenea, mai mulți membri ai familiei lui Dahdouh într-un raid aerian.

"Nici nu pot începe să îmi imaginez oroarea pe care a trăit-o - nu o dată, ci acum de două ori", a declarat Blinken.

"Acesta este motivul pentru care insistăm asupra necesității - imperativului - nu doar de a ne asigura că asistența umanitară poate ajunge la oamenii care au nevoie de ea, ci și că oamenii sunt protejați de răul provocat de acest conflict în primul rând", a adăugat el.

Departamentul de Stat al lui Blinken a emis declarații de urgență de două ori în ultimele săptămâni pentru a livra bombe Israelului fără supravegherea Congresului.

UPDATE 7 ianuarie, ora 19.13: Israelul încearcă să scoată "din funcțiune" Spitalul Martirilor Al-Aqsa

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a declarat că centrul medical din centrul orașului Gaza este supus unor tiruri intense de drone israeliene care țintesc "tot ce mișcă" și care au ca scop dezactivarea spitalului.

"Scoaterea din funcțiune a Spitalului Martirilor Al-Aqsa ar fi o condamnare la moarte pentru mii de răniți și pacienți din zona centrală", a declarat ministerul într-o declarație.

UPDATE 7 ianuarie, ora 18.00: Hamas condamnă "masacrul atroce" comis de Israel în Jabalia

Hamas a acuzat Israelul că a vizat sâmbătă seara o casă care adăpostea civili în Jabalia, în nordul Gaza, afirmând că un atac asupra a ucis zeci de persoane, majoritatea femei și copii.

Gruparea palestiniană a declarat că bombardamentul este o "nouă crimă de război" și "o extensie a războiului genocidar" pe care Israelul îl duce împotriva civililor.

De asemenea, Hamas a acuzat comunitatea internațională pentru inacțiunea sa de a opri "ceea ce îndură palestinienii" și l-a atacat în mod special pe Biden, numindu-l "partenerul principal" în crimele Israelului.

content-image

UPDATE 7 ianuarie, ora 17.30: Organismul de supraveghere a libertății presei solicită o anchetă independentă în cazul asasinatelor lui Dahdouh și Thuraya

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor afirmă că uciderea jurnaliștilor Hamza Dahdouh și Mustafa Thuraya de la Al Jazeera trebuie să facă obiectul unei anchete independente pentru a se stabili dacă aceștia au fost vizați, iar cei care s-au aflat în spatele morții lor trebuie să fie trași la răspundere.

"Uciderea continuă a jurnaliștilor și a membrilor familiilor acestora de către focul armatei israeliene trebuie să înceteze", a declarat coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Sherif Mansour.

"Familia Dahdouh și colegii lor jurnaliști din Gaza rescriu ceea ce înseamnă să fii jurnalist astăzi, cu sacrificii extrem de curajoase și nemaiîntâlnite până acum", a spus el într-o declarație.

UPDATE 7 ianuarie, ora 16.45: Guvernul va aproba săptămâna viitoare un buget de război pe anul 2024, potrivit ministrului finanţelor

Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024, a anunţat duminică ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de şekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviştii militari, transmite Reuters.

'Statul Israel pune rezerviştii şi familiile lor în centru şi aceasta este ancora bugetului pe 2024 pe care îl vom prezenta în acest weekend', a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Yoav Gallant.

Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani, 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zguduit finanţele guvernamentale, impunând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 miliarde de şekeli pentru finanţarea războiului şi despăgubirea celor afectaţi de atacul din 7 octombrie al Hamas care a declanşat conflictul actual.

Ministerul de Finanţe a afirmat că este probabil că războiul va costa cel puţin alte 50 miliarde de şekeli în 2024 şi va rezulta într-un deficit bugetar aproape triplu, de circa 6% din PIB, într-o proiecţie în care luptele vor dura până la sfârşitul lui februarie.

Banca Israelului recomandă guvernului să ţină în frâu cheltuielile care nu au legătură cu războiul, pentru a compensa costurile adiţionale militare şi cu securitatea internă, explicând că o politică fiscală mai relaxată ar putea încetini ritmul scăderii ratei dobânzilor.

UPDATE 7 ianuarie, ora 16.15: Al Jazeera condamnă cu fermitate uciderea lui Hamza Dahdouh, Mustafa Thuraya

Rețeaua media Al Jazeera a condamnat cu fermitate atacul forțelor de ocupație israeliene asupra mașinii unor jurnaliști palestinieni în nordul orașului Rafah, care i-a ucis pe Hamza Dahdouh și Mustafa Thuraya de la Al Jazeera și l-a rănit grav pe colegul jurnalist Hazem Rajab.

Ultimele asasinate demonstrează "fără îndoială determinarea forțelor israeliene de a continua aceste atacuri brutale împotriva jurnaliștilor și a familiilor acestora, cu scopul de a-i descuraja să își îndeplinească misiunea, încălcând principiile libertății presei", a declarat rețeaua, adăugând că atacurile "subminează, de asemenea, dreptul la viață".

Al Jazeera a cerut "Curții Penale Internaționale, guvernelor, organizațiilor pentru drepturile omului și Națiunilor Unite să tragă la răspundere Israelul pentru crimele sale odioase" și a cerut "să se pună capăt atacurilor și uciderii jurnaliștilor".

Organizația media a promis că va lua "toate măsurile legale pentru a-i urmări pe autorii acestor crime" și s-a angajat să fie "solidară și să sprijine toți jurnaliștii din Gaza".

"Al Jazeera își reafirmă angajamentul de a obține dreptate pentru cei peste 100 de jurnaliști uciși și de a continua să acopere aceste încălcări grave", a mai spus aceasta.

UPDATE 7 ianuarie, ora 14.13: Netanyahu lansează un avertisment către Hezbollah: 'Vom acționa'

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declară: "Sugerez ca Hezbollah să învețe ceea ce Hamas a învățat deja în ultimele luni: Niciun terorist nu este imun".

content-image

El a reluat apoi declarația anterioară a armatei israeliene și a cerut calm în nordul Israelului. "Dacă vom putea, o vom face prin mijloace diplomatice, iar dacă nu, vom acționa în alte moduri".

Netanyahu a reiterat, de asemenea, în timpul unei reuniuni a cabinetului, cele trei obiective ale războiului - "eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri și promisiunea că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel".

UPDATE 7 ianuarie, ora 13.04: Așezările israeliene din nordul Gazei sunt "la ordinea zilei": Ben-Gvir

Ministrul israelian de extremă-dreapta pentru securitate națională a declarat pentru postul de radio Kan Bet că "încurajarea emigrării voluntare" a palestinienilor din Gaza "este soluția corectă".

Comentariile sale sunt cele mai recente dintr-o serie de remarci făcute de oficiali israelieni care sugerează că palestinienii ar trebui să fie mutați din Gaza.

Experții în drepturile omului și în drept au criticat ideea de strămutare forțată, afirmând că aceasta constituie o crimă de război în conformitate cu dreptul internațional și ar putea duce la purificare etnică.

UPDATE 7 ianuarie, ora 11.26: Israelul anunță o primă mare victorie în războiul din Fâșia Gaza

După trei luni de lupte, Israelul controlează total nordul Fâşiei Gaza, unde au fost ucişi peste 8.000 de terorişti Hamas şi peste 30.000 de arme confiscate, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, transmite www.monitorulapararii.ro.

Mai multe detalii aici

UPDATE 7 ianuarie, ora 11.15: 'Țineți sub control lucrurile' între Israel și Hezbollah, afirmă un înalt diplomat american

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că există o "îngrijorare reală" cu privire la situația de la granița dintre Israel și Liban.

content-image

Hezbollah a declarat că a lansat peste 60 de rachete asupra unei baze militare israeliene, ca represalii la asasinarea oficialului Hamas Saleh al-Arouri, săptămâna trecută, la Beirut.

"Vrem să facem tot ce este posibil pentru a ne asigura că nu asistăm la o escaladare acolo" și pentru a evita un "ciclu nesfârșit de violență", a declarat Blinken în scurte declarații pe insula grecească Creta, înainte de a se deplasa în Iordania.

El a spus că dorește să se asigure că țările "își folosesc, de asemenea, legăturile, influența și relațiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicați pentru a ține lucrurile sub control, pentru a se asigura că nu asistăm la extinderea conflictului".

UPDATE 7 ianuarie, ora 10.20: Martorii descriu atacul mortal al dronelor din Jenin asupra palestinienilor

"Unul dintre martiri a fost decapitat", a declarat Dr. Mujahid Nazzal, un prim respondent la fața locului. "Se pare că racheta l-a lovit direct. Altora le-au fost secționate membrele. O a șaptea persoană a fost grav rănită și a fost preluată de ambulanță."

Ahmed Suleiman, un alt martor, a adăugat: "Lovitura aeriană a avut loc la intrarea în Jenin, într-o zonă numită Triunghiul Martirilor. Se pot vedea efectele rachetei. Sânge și părți de corpuri împrăștiate peste tot."

content-image

Patru dintre cei uciși erau frați, potrivit membrilor familiei.

Surse au declarat pentru Al Jazeera că morții nu erau luptători, ci doar civili care se încălzeau lângă un foc.

UPDATE 7 ianuarie, ora 09.23: Un ofițer de poliție israelian a fost ucis într-o incursiune în Cisiordania ocupată

Poliția israeliană a declarat că un ofițer a fost ucis în timpul unei incursiuni în tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată.

"Ea [ofițerul] se afla într-un vehicul operațional care a fost lovit de un dispozitiv exploziv", au declarat poliția și armata israeliană, după ce Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat anterior că șase palestinieni au murit în urma "bombardamentelor" israeliene din timpul raidului.

"Alte" forțe israeliene au fost rănite atunci când vehiculul lor a fost lovit de dispozitivul exploziv în Jenin, potrivit unui comunicat.

Un elicopter a ajutat la salvarea lor cu foc de acoperire, a precizat acesta, adăugând că un avion a tras asupra unei "echipe de teroriști care a aruncat explozibili și a pus în pericol forțele noastre, un număr de teroriști au fost uciși".

UPDATE 7 ianuarie, ora 08.31: Șeful IRGC spune că tovarășii lui al-Arouri vor fi un "coșmar" pentru Israel

Esmail Qaani, șeful Forței Quds din cadrul Corpului Gărzii Republicane Islamice din Iran, i-a scris lui Ismail Haniyeh, șeful politrucilor Hamas, despre Saleh al-Arouri, oficialul Hamas ucis.

Qaani "a felicitat și a compătimit martiriul" lui al-Arouri și a afirmat, într-o scurtă scrisoare publicată de presa iraniană, că Israelul l-a ucis pe acesta și pe alți "lideri ai rezistenței" pentru a ușura o parte din povara unei "grele înfrângeri" în Gaza și în Cisiordania ocupată.

"Lumea va fi martoră la modul în care frații martirului al-Arouri vor deveni un coșmar pentru regimul sionist ucigaș de copii", a scris el cu referire la Israel.

Forța Quds este brațul de operațiuni externe al forțelor de elită iraniene, care este de decenii unul dintre principalii susținători ai "axei rezistenței" care luptă pentru a învinge Israelul și influența susținătorilor săi occidentali în întreaga regiune.

 

UPDATE 7 ianuarie, ora 03.00 - Militanții palestinieni operează acum în nordul Gazei doar sporadic și în lipsa unor comandanți - armata israeliană

Armata israeliană spune că a "finalizat distrugerea" structurii de comandă a Hamas în nordul Fâșiei Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat reporterilor că militanții palestinieni operează acum în zonă doar sporadic și în lipsa unor comandanți, informează Rador Radio România.

El a adăugat că Israelul a ucis aproximativ 8.000 de militanți în nordul Gazei. BBC nu a putut verifica din surse independente cifrele. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) se concentrează acum pe distrugerea Hamas în sudul și centrul Gazei, a completat oficialul.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.