Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Israel: Palestinienii încearcă să se întoarcă acasă

captura youtube
razboi israel

Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qasam, confirmă că armistiţiul ”va începe vineri la ora 7.00 dimineaţa”. Armistiţiul ”va dura patru zile, începând de vineri dimineaţa, şi constă într-o oprire completă a activităţilor militare”, se arată în comunicatul Hamas.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel.

UPDATE 24 noiembrie, ora 15.45: Ministrul Apărării afirmă că Israelul "nu se va opri

Yoav Gallant a repetat poziția guvernului israelian că armistițiul de patru zile este doar o "scurtă pauză", după care Israelul își va relua operațiunile cu "toată puterea militară".

"Nu ne vom opri până când nu ne vom atinge obiectivele: distrugerea Hamas și aducerea acasă a ostaticilor din Gaza în Israel - sunt 240 de ostatici și este ceva ce nu putem accepta și nu putem tolera", i-a spus ministrul apărării omologului său italian aflat în vizită la Tel Aviv, potrivit biroului său.

Israelul a ucis peste 14.850 de palestinieni, dintre care aproximativ 6.150 de copii, în timpul a ceea ce numește un război împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie al grupului.

UPDATE 24 noiembrie, ora 15.20: Palestinienii încep să primească vești despre rudele care urmează să fie eliberate

Încă de dimineață, oamenii au întrebat cine se află pe listă și când vor fi eliberați. Acum, avem numele celor 39 de prizonieri palestinieni care se așteaptă să fie eliberați.

Am vorbit cu tatăl unui prizonier a cărui fiică a fost în închisoare în ultimii opt ani. El spune că nu i s-a permis să intre în închisoare pentru a o vizita, dar a primit vestea în timp ce noi eram cu el, când a văzut numele fiicei sale pe listă.

El a spus că aceasta este o "zi de bucurie" pentru el, dar, cu toate acestea, a spus că este greu de sărbătorit, având în vedere ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza, care a fost bombardată continuu în ultima lună și jumătate.

Am vorbit, de asemenea, cu [alte] familii de prizonieri ai căror membri de familie au apărut pe listă. Sunt din Betleem, din Ierihon, din Jenin, din toată Cisiordania ocupată.

UPDATE 24 noiembrie, ora 14.50: Suedia spune că, clipurile cu derapajele premierului sunt o "distorsiune!

Guvernul suedez afirmă că videoclipurile care circulă despre o greșeală a premierului Ulf Kristersson sunt o "distorsiune" și fac parte dintr-o "campanie de dezinformare".

În clip, Kristersson pare să vorbească despre conflictul dintre Israel și Hamas, dar se pare că greșește atunci când încearcă să spună că Suedia și UE sunt "unite în ceea ce privește faptul că Israelul are dreptul la apărare, în cadrul dreptului internațional".

În loc de cuvântul pentru "apărare" (forsvar în suedeză), el spune mai întâi "folk" înainte de a se corecta. Unii au interpretat acest lucru ca însemnând "folkmord" sau genocid, similar cu cuvântul pentru dreptul internațional "folkratt".

Dar ministrul apărării civile Carl-Oskar Bohlin a declarat într-o postare pe X: "În acest moment, circulă clipuri cu traduceri inexacte și distorsionări ale celor spuse de premierul suedez în timpul unei întâlniri deschise la Göteborg".

Bohlin a adăugat: "Scopul este evident: să afecteze imaginea Suediei în străinătate și să contribuie la o mai mare polarizare și divizare."

UPDATE 24 noiembrie, ora 13.50: La Tel Aviv, familiile prizonierilor spun că eliberarea este un "mesaj de speranță

Așa cum au mai făcut-o de câteva ori în ultimele săptămâni, rudele persoanelor reținute în Gaza au instalat o masă de Shabbat cu scaune goale în orașul israelian.

Relatând de la fața locului, Sara Khairat de la Al Jazeera a declarat că tarabele care oferă pâine pentru Shabbat, ziua de odihnă evreiască, au fost legate cu panglici galbene care reprezintă aducerea acasă a celor dragi familiilor.

"Ceea ce este diferit aici este că de data aceasta, astăzi, [au spus] că există un mesaj de speranță", a spus Khairat, cu aproximativ trei ore înainte de eliberarea așteptată a celor 13 prizonieri.

Oamenii împărțeau, de asemenea, flori galbene, pe care le-au numit "buchete de speranță".

UPDATE 24 noiembrie, ora 12.55: Palestinienii încearcă să se întoarcă acasă

La primele ore ale acestei dimineți, palestinienii și-au împachetat lucrurile și au plecat să ajungă în zonele din care au fost evacuați în regiunile de nord și centru ale Gaza.

Forțele de ocupație israeliene au folosit diferite metode pentru a reprima aceste încercări de a ajunge în nordul Fâșiei Gaza, folosind și lansând canistre cu gaz.

În unele cazuri, acestea au deschis focul, iar mai mulți palestinieni au fost răniți și au fost duși la spitale din sudul teritoriului.

Acum, unii oameni din nordul Fâșiei Gaza au reușit să se întoarcă la casele lor, unde și-au găsit zonele complet distruse de forțele de ocupație. Există însă un sentiment de frustrare pentru cei care nu au reușit să se întoarcă la casele lor, să le verifice sau măcar să-i scoată pe cei dragi dintre dărâmături.

UPDATE 24 noiembrie, ora 12.25: Forțele israeliene mențin raidurile în Cisiordania ocupată

În timp ce în Fâșia Gaza există o pauză în lupte, forțele israeliene și-au continuat raidurile în Cisiordania ocupată.

Societatea Prizonierilor Palestinieni a declarat că un palestinian în vârstă de 22 de ani a fost ucis în timpul unui raid în Ierihon.

Un alt palestinian, care a fost grav rănit într-un raid la Tulkarem, a murit, de asemenea, din cauza rănilor sale.

Potrivit unor înregistrări video postate pe rețelele de socializare și verificate de Al Jazeera, forțele israeliene au arestat în această dimineață și mai multe persoane în orașul Tarqumiyah, la vest de Hebron.

Cel puțin 231 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania din 7 octombrie, inclusiv șase prizonieri care au murit în custodia israeliană.

UPDATE 24 noiembrie, ora 12.00: "Avem nevoie de ani pentru a reconstrui din nou Gaza

Hamza Ibrahim, un locuitor al taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza, spune că palestinienii sunt atât bucuroși, cât și triști în urma începerii pauzei.

"Armistițiul este o mare sursă de ușurare a durerii și a stresului pe care oamenii le simt atunci când trăiesc într-o stare continuă de bombardament în Gaza", a declarat Ibrahim pentru Al Jazeera, spunând că pauza le permite "să își refacă activitatea zilnică și să se reconecteze cu familia".

El a precizat, totuși, că palestinienii sunt, de asemenea, triști că "coșmarul" se va întoarce în curând.

"După toate acestea, câteva zile de încetare a focului nu sunt suficiente pentru a reconstrui din nou Gaza. Oamenii ale căror case au fost distruse în nord, unde se vor duce acei oameni după asta?

"Avem nevoie de mii de camioane pentru a reconstrui Gaza din nou; avem nevoie de ani și decenii mai mult pentru a reconstrui Gaza din nou."

UPDATE 24 noiembrie, ora 11.20: Patru cisterne de combustibil intră în sudul Fâșiei Gaza: Israel

Armata israeliană afirmă că patru cisterne de combustibil și patru cisterne de gaz pentru gătit au fost transferate din Egipt către organizațiile de ajutorare ale ONU prin punctul de trecere Rafah în sudul Gaza.

Pe X, armata a adăugat că livrarea de combustibil a fost aprobată de guvernul israelian ca parte a armistițiului care a intrat în vigoare în această dimineață.

Youmna ElSayed de la Al Jazeera, care transmite de la punctul de trecere Rafah, spune că se așteaptă ca cel puțin "200 de camioane cu ajutoare să intre" astăzi.

UPDATE 24 noiembrie, ora 10.00: Alertă în Israel: nici nu a început bine armistițiul că au și pornit sirenele de atacuri aeriene

Continuarea AICI

UPDATE 24 noiembrie, ora 09.25: VIDEO | Filmarea din tunelurile Hamas aflate sub spitalul Al-Shifa: dovezile publicate nu susțin multe dintre afirmațiile Israelului

Continuarea AICI

UPDATE 24 noiembrie, ora 09.00: Armata israeliană "pregătită" dacă palestinienii vor încerca să se întoarcă în nordul Gaza

Până acum nu am auzit nicio plângere din partea vreunui oficial israelian.

Nu s-a spus nimic negativ de către niciun membru al conducerii militare sau al conducerii politice.

Am primit o declarație din partea armatei israeliene în ultima oră, în care se spunea că totul este la locul lui, că a început încetarea focului, că toate pregătirile au fost făcute.

Am văzut o declarație din partea armatei israeliene care spunea că se așteaptă ca Hamas să încerce să încurajeze sau să împingă civilii din Gaza să încerce să se întoarcă în partea de nord a Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a declarat apoi că este pregătită să folosească metode de dispersie a mulțimii pentru a împiedica acest lucru.

Acesta este singurul comentariu pe care l-am văzut în ultimele ore care pare să anticipeze că ar putea exista probleme în această zi, după începerea încetării focului, a declarat un reprezentat Al Jazeera aflat în Fâșia Gaza.

UPDATE 24 noiembrie, ora 07.55 - Începe armistițiul dintre Hamas și Israel: ce înseamnă acesta și care vor fi condițiile

Israelul şi Hamas încep, vineri dimineaţă, un armistiţiu de patru zile, iar militanţii ar trebui să elibereze, în cursul acestei zile, un prim grup de 13 ostatici, femei şi copii israelieni, aceasta fiind prima pauză într-un război care a devastat enclava asediată Gaza, scrie Reuters, informează News.ro.

Armistiţiul trebuie să înceapă la ora 7 a.m. (5.00 GMT) şi implică o încetare totală a focului în nordul şi sudul Gaza, urmată de eliberarea unora din cei peste 200 de ostatici luaţi de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie susţinute de Iran în interiorul Israelului, afirmă mediatorii din Qatar.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 24 noiembrie, ora 05.05 - Sute de mii de litri de motorină vor fi livrate zilnic în Gaza după începerea acordului între Hamas şi Israel

Egiptul a declarat că, imediat ce intră în vigoare acordul între Israel şi Hamas privind eliberarea ostaticilor şi deţinuţilor, 130.000 de litri de motorină şi patru autocisterne cu gaz vor fi livrate zilnic în Gaza, se arată într-o declaraţie a autorităţilor de la Cairo.

 

content-image

UPDATE 24 noiembrie, ora 04.50 - Moscova primește peste 100 de cetățeni ruși, evacuați cu succes din Gaza

Un avion special a adus la Moscova 103 cetățeni ruși evacuați din Gaza, a anunțat vineri dimineață ministerul rus pentru situații de urgență, informează Rador Radio România.

Într-o postare pe Telegram, ministerul a precizat că grupul a zburat spre casă la bordul unei aeronave Ilyuşin-76 închiriate. Postarea a precizat că 101 cetățeni ruși au fost duși din Gaza în Egipt în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică la peste 750 numărul total de persoane evacuate din Rusia.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 24 noiembrie, ora 04.40 - Israelul anunță uciderea unui comandant naval de frunte al Hamas

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat joi că un comandant al forțelor navale ale Hamas a fost ucis joi într-un atac aerian în Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, informează Rador Radio România.

"Amar Abu Jalalah a fost un agent de rang înalt în cadrul forțelor navale ale Hamas și a fost implicat în conducerea mai multor atacuri teroriste pe mare care au fost zădărnicite de IDF", se arată în comunicatul emis de IDF. Un alt membru al forțelor navale ale Hamas a fost, de asemenea, ucis în atac, a precizat armata israeliană.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 24 noiembrie, ora 02.00 - Strategie ciudată a lui Netanyahu: a început să critice deschis SUA și pe Joe Biden

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să-și restabilească imaginea de lider omniscient, în timp ce atacă discret administrația americană a lui Joe Biden cu privire la întoarcerea Autorității Palestiniene în Gaza de "a doua zi", arată analiza cotidianului israelian "Maariv".

"Sunt pur şi simplu uluit. Soldații noștri luptă în Gaza și mor în luptă, în timp ce familiile ostaticilor trăiesc un coșmar fără precedent în istoria noastră. Și asta este tot ce puteți face? Este un moment foarte prost să faci politică".

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.