Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Iranul a anunțat că pregătește o răzbunare dură după atacul cu zeci de morți de la parastasul generalului Qasem Soleimani

linkedin.com
razboi israel

Iranul a anunțat că pregătește o răzbunare dură după atacul cu zeci de morți de la parastasul generalului Qasem Soleimani. Vicepreședintele Mohammad Jamshidi a dat vina pe Israel și SUA pentru atac. Washingtonul a negat implicarea, însă din Israel a venit o declarație a șefului spionajului militar ce poate inflama și mai mult situația.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:Fâşia Gaza "a devenit pur şi simplu nelocuibilă", a avertizat vineri coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriul palestinian, devastat de bombardamentele israeliene declanşate de atacul sângeros al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, relatează AFP.

UPDATE 5 ianuarie, ora 23.55: Gaza ''a devenit pur şi simplu nelocuibilă'', avertizează coordonatorul ONU

"La trei luni după atacurile atroce din 7 octombrie, Gaza a devenit un loc al morţii şi al disperării", iar locuitorii săi "se confruntă cu ameninţări zilnice sub ochii lumii", a declarat Martin Griffiths, potrivit unui comunicat.

Israelul a promis că va "distruge" Hamas - o mişcare islamistă clasificată drept teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană - după atacul său fără precedent pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a provocat în jur de 1.140 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ efectuat pe baza celui israelian. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care circa 100 au fost eliberate în timpul unui armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie.

De atunci, operaţiunile militare israeliene au făcut 22.600 de morţi în Gaza, în majoritate femei şi minori, potrivit cifrelor difuzate vineri de Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflată la putere în Gaza din 2007.

"Este timpul ca părţile să îşi îndeplinească toate obligaţiile în baza dreptului internaţional - inclusiv să protejeze civilii şi să le asigure nevoile de bază - şi să elibereze imediat toţi ostaticii", a subliniat responsabilul ONU.

"Continuăm să cerem o încetare imediată a conflictului, nu numai pentru populaţia din Gaza şi vecinii săi ameninţaţi, ci şi pentru generaţiile viitoare care nu vor uita niciodată cele 90 de zile de infern şi atacurile asupra celor mai fundamentale principii ale umanităţii", a menţionat responsabilul ONU.

UPDATE 5 ianuarie, ora 22.50: Liderul houthi amenință membrii coaliției americane

Mohammed Ali al-Houthi, șeful comitetului revoluționar suprem Houthi din Yemen, a declarat pentru British Broadcasting Corporation că orice țară implicată în coaliția condusă de SUA la Marea Roșie își va pierde securitatea maritimă și va fi vizată.

Luna trecută, secretarul american al apărării a anunțat formarea unei coaliții menite să contracareze atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Grupul yemenit a vizat aceste nave, despre care spune că au legături cu Israelul, în simpatie cu palestinienii din Gaza.

UPDATE 5 ianuarie, ora 22.20: Șeful ONU pentru ajutor umanitar spune că Gaza devine "de nelocuit

Șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, afirmă într-o declarație că Fâșia Gaza a "devenit un loc al morții și disperării", în timp ce continuă asaltul Israelului asupra fâșiei, care durează de luni de zile.

Griffiths a spus că "oamenii se confruntă cu cele mai ridicate niveluri de insecuritate alimentară înregistrate vreodată", iar foametea "este la un pas".

El a adăugat că locuitorii din Gaza se confruntă cu "amenințări zilnice la adresa existenței lor - în timp ce lumea privește".

UPDATE 5 ianuarie, ora 21.30: Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah ameninţă cu o ripostă ”pe câmpul de luptă” după asasinarea lui Saleh al-Arouri

Liderul mişcării islamiste libaneze proiraniene Hezbollah Hassan Nasrallah ameninţă vineri cu o ripostă ”inevitabilă” faţă de un atac atribuit Israelului în fieful său din Beirut în care a fost ucis numărul doi politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, relatează AFP.

Acest atac la periferia de sud a Beirutului ”este grav şi nu va rămâne fără răspuns”, ameninţă Hassan Nasrallah într-un discurs televizat, dând asigurări că mişcarea sa va ”răspunde” pe ”câmpul de luptă”

”Riposta este inevitabilă”, dă asigurări liderul Hezbollah, a cărui formaţiune lansează zilnic atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului.

Saleh al-Arouri şi şase oficiali şi cadre din Hamas au fost ucişi marţi seara într-un atac atribuit Israelului împotriva unui birou al mişcării islamiste palestiniene, aliata Hezbollahului.

Într-un prim discurs, la o zi după atac, Hassan Nasrallah dădea asigurări că asasinatul ”nu va rămâne nepedepsit”, fără să facă alte precizări.

Atacul de marţi este primul, de la 7 octombrie, în apropierea capitalei libaneze.

Israelul, care nu l-a revendicat, a fost arătat cu degetul de către Hamas, Hezbollah şi Guvernul libanez.

Un oficial american de la Departamentul Apărării a anunţat, la rândul său, că este vorba despre un ”atac israelian”.

”Nu putem păstra tăcerea asupra unei încălcări de această magnitudine, pentru că ar însemna că tot Libanul va fi expus” în viitor, subliniază Hassan Nasrallah.

”Combatanţii noştri din toate zonele de frontieră (...) vor răspunde acestei încălcări periculoase”, ameninţă el.

De la începutul Războiului din Fâşia Gaza, în urmă cu aproape trei luni, combatanţi din mişcarea islamistă şiită au desfăşurat 670 de operaţiuni împotriva Israelului şi au vizat ”toate poziţiile de frontieră”, a subliniat Hassan Nasrallah.

O REZOLVARE A UNUI LITIGIU FRONTALIER

Confruntările dintre Israel şi Hezbollah, care afirmă că acţionează în semn de solidaritate cu Hamas, sunt de o violenţă fără precedent de la războiul israliano-libanez din 2006, în pofida faptului că sunt limitate în zone de frontieră din sudul Libanului.

Ele s-au soldat cu 175 de morţi în Liban - inclusiv 129 de combatanţi Hezbollah şi 20 de civili -, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

În nordul Israelului, nouă militari şi cinci civili au fost ucişi, potrivit autorităţilor.

Liderul Hezbollah acuză Israelul de faptul că minimizează numărul militarilor ucişi şi răniţi de către puternica formaţiune pe frontul de nord şi apreciază că ”asta face parte din războiul psihologic”.

Hassan Nasrallah subliniază că atacurile formaţiunii sale au plasat Libanul într-o poziţie de forţă, în cazul unei rezolvări a unui litigiu frontalier cu Israelul, ”după sfârşitul agresiunii împotriva (Fâşiei) Gaza”.

”Avem acum o oportunitate istorică să eliberăm complet fiecare centimentru pătrat al pământului nostru libanez”, declară liderul Hezbollah, referindu-se la teritorii ocupate în continuare de Israel după ce s-a retras din sudul Libanului în 2000.

Emisari din Occident, care depun eforturi să evite o generalizare a războiului la frontiera dintre cele două ţări, au propus, în vederea unei opriri a ostilităţilor, o soluţionare a litigiului frontalier între Liban şi Israel, potrivit unor surse diplomatice occidntale.

UPDATE 5 ianuarie, ora 19.50: Raidul de lângă Jenin, în Cisiordania ocupată, se încheie, făcând o victimă

Permiteți-mi să vă povestesc despre raidul care a avut loc în Yaabad, care este un oraș aflat în apropiere de Jenin.

Am vorbit cu localnicii de acolo și ni s-a spus că raidul forțelor de securitate israeliene, care a durat aproximativ 90 de minute, s-a încheiat și că forțele de securitate s-au retras.

Ni s-a spus, de asemenea, că un palestinian în vârstă de 11 ani a fost lovit de șrapnel, că a fost rănit ușor și a fost dus la spital, că se află sub îngrijire medicală în acest moment și că se așteaptă ca starea lui să se îmbunătățească.

Dar acest lucru arată doar teama cu care continuă să se confrunte acești locuitori din aceste zone.

UPDATE 5 ianuarie, ora 18.50: Hezbollah revendică mai multe atacuri pe teritoriul israelian

În ultima oră, gruparea libaneză a anunțat că a efectuat două atacuri prin intermediul unor declarații pe canalul său de telegramă.

Aceasta a precizat că la ora locală 15:45 (13:45 GMT) a tras obuze de artilerie asupra sitului militar Birkat Risha din Israel.

Hezbollah a mai spus că, la ora locală 16:15 (14:15 GMT), a lovit cu rachete Burkan o poziție a armatei israeliene de peste graniță din satul libanez al-Dhahira, reușind o lovitură directă.

UPDATE 5 ianuarie, ora 17.50: Raidurile israeliene continuă să lovească Khan Younis

Israelul a continuat să atace Khan Younis, Maghazi, Nuseirat și Bureij în ultimele ore.

"Khan Younis a fost un centru al atacurilor militare în ultimele două săptămâni. Astăzi, mai mulți palestinieni au fost uciși pe fondul raidurilor militare în curs de desfășurare, cu confruntări continue pe teren între luptătorii palestinieni și soldații israelieni", relatează corespondentul Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, de la Rafah.

"Atacurile au fost efectuate de artileria israeliană. Bombardamentele în curs de desfășurare asupra taberelor de refugiați al-Maghazi, Nuseirat și al-Bureij continuă, de asemenea cu o intensitate mai mare."

UPDATE 5 ianuarie, ora 16.50: Liban a făcut plângere oficială la ONU susținând că Israelul a efectuat lovitura de la Beirut

Israelul a lansat rachetele care l-au ucis pe liderul Hamas, susține Libanul care a făcut plângere oficială la ONU. Israelienii resping acuzațiile. Atacul a avut loc marți, la Beirut.

Guvernul libanez s-a plâns Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Israelul că a efectuat marți lovitura de la Beirut care l-a ucis pe liderul Hamas Saleh Arouri, potrivit Sky News.

Libanezii susțin că Israelul a tras șase rachete în timpul atacului. Documentul nu a fost făcut public, dar a fost văzut de reprezentanții Reuters.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Arouri, care a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas - Brigăzile al Qassam.

Libanul spune că atacul constituie „cea mai periculoasă fază” a atacurilor israeliene asupra țării în plângerea sa.

Țara a mai spus că Israelul a folosit spațiul aerian libanez pentru a efectua atacuri în Siria - unde IDF a vizat alte grupuri și persoane apropiate Iranului.

UPDATE 5 ianuarie, ora 16.25: IFRC condamnă atacurile asupra spitalului Al-Amal

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a emis o declarație în care se declară "consternată" de bombardamentele israeliene în curs asupra spitalului Al-Amal și a sediului Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) din Khan Younis.

"Aceste lovituri au dus la pierderea de vieți de civili nevinovați, inclusiv a unui bebeluș de cinci zile, și la strămutarea a mii de persoane care se adăposteau la spital", se arată în declarație.

Spitalul Al-Amal, unul dintre puținele care mai funcționează în sudul țării, este marcat cu emblema Semilunii Roșii. Împreună cu emblemele Crucii Roșii și Cristalului Roșu, aceste însemne "simbolizează asistența umanitară neutră și independentă în orice moment și garantează protecția în timp de conflict și dezastru în întreaga lume", a precizat organizația.

Cel puțin patru membri ai serviciilor medicale de urgență ale CRPS au fost uciși, iar alți 27 au fost răniți, a precizat IFRC...

UPDATE 5 ianuarie, ora 14.37: Peste 76.000 de libanezi au fost strămutaţi din cauza ciocnirilor din sudul Libanului

ONU a declarat vineri că peste 76.000 de persoane au fost strămutate din sudul Libanului, pe măsură ce continuă ciocnirile armate între Israel şi gruparea libaneză Hezbollah. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a declarat că majoritatea libanezilor strămutaţi locuiesc acum la rudele lor. Oraşele şi localităţile din nordul Israelului au fost, de asemenea, evacuate, informează BBC.

 

UPDATE 5 ianuarie, ora 8.37: Complicata ecuație din Orientul Mijlociu: de ce nu atacă Hezbollah în Israel, deși au fost provocați pe teren propriu

Liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, încă se gândește la un răspuns. Discursul pe care urma să îl țină miercuri, 3 ianuarie, cu ocazia comemorării morții generalului iranian Ghassem Soleimani, era așteptat cu nerăbdare, în special după asasinarea numărului doi din biroul politic Hamas, Saleh Al-Arouri, cu doar o zi mai devreme. Nasrallah a promis că va adresa un nou discurs vineri, a doua zi după înmormântarea lui Saleh Al-Arouri, în tabăra de refugiați palestinieni Shatila, la Beirut.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 ianuarie, ora 06.55: Trei israelieni dispăruţi de la atacurile din 7 octombrie ar fi ţinuţi ostatici în Gaza, afirmă un purtător de cuvânt al armatei

Forţele de Apărare ale Israelului cred că trei israelieni daţi dispăruţi de la atacurile Hamas din 7 octombrie sunt ţinuţi ostatici în Gaza, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari, citat de CNN.

Armata israeliană a afirmat că bilanţul oficial al ostaticilor din Gaza poate varia, pe măsuri că sunt primite noi informaţii.

Israelul crede că acum sunt în viaţă 108 ostatici în Gaza, capturaţi în timpul atacului. Despre alţi 24 de ostatici luaţi în 7 octombrie se ştie că sunt morţi, iar trupurile lor au rămas în Gaza.

Un alt israelian este considerat în continuare dispărut în urma atacului, potrivit biroului premierului israelian.

Înainte de atacul din 7 octombrie, erau deja patru ostatici deţinuţi de Hamas din 2014, a arătat biroul, ducând numărul total al ostaticilor din Gaza la 112, fără a-I include pe cei 24 despre care se ştie că au murit.

content-image

 

UPDATE 5 ianuarie, ora 05.35: Au fost prezentate planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza

Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud, informează Reuters, citat de Agerpres.

Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă după presiuni internaţionale crescânde pentru a trece la operaţiuni de luptă mai puţin intense.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 ianuarie, ora 02.30: SUA schimbă tonul: se năruie visul etern al Israelului și se complică operațiunea militară

Statele Unite au declarat marți că au "respins" afirmaţiile a doi miniștri israelieni cu privire la dorința lor de a-i "încuraja" pe palestinienii din Gaza să "emigreze" și să permită întoarcerea coloniștilor israelieni în mica fâșie de teritoriu. Pentru Washington, "Gaza este pământ palestinian și va rămâne pământ palestinian".

Vorbe "incendiare și iresponsabile". Statele Unite au declarat marți, 2 ianuarie, că au "respins" comentariile făcute de miniștrii israelieni cu privire la întoarcerea coloniștilor evrei în Gaza după actualul război, care au ca scop "încurajarea" populației palestiniene să emigreze.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.