Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Luptele continuă în Gaza - IDF a preluat controlul asupra fiefului Hamas

The Times of Israel
soldati israelieni

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 22 decembrie, ora 18:55: Un american cu dublă cetăţenie luat ostatic a murit în Gaza, anunţă un forum israelian

Un american cu dublă cetăţenie, care se număra printre aproximativ 240 de persoane capturate în timpul atacului transfrontalier al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, a murit în captivitate în Fâşia Gaza, a anunţat vineri un grup care reprezintă familiile ostaticilor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Gadi Haggai, în vârstă de 73 de ani, deţinea de asemenea cetăţenia israeliană, a declarat Forumul pentru Ostatici şi Familii Dispărute. Bazându-se pe diverse surse de informaţii, un comitet numit de guvernul israelian a declarat câţiva ostatici morţi în lipsă.

În general, Hamas nu a confirmat aceste relatări, dar a avertizat că "timpul se scurge" pentru ostatici, pe măsură ce războiul militanţilor palestinieni cu Israelul se apropie de a 12-a săptămână.

Potrivit unui bilanţ oficial israelian, 129 de persoane rămân deţinute în Gaza după ce restul au fost repatriate în timpul unui armistiţiu în noiembrie sau recuperate în ofensiva militară. Dintre cele care se află încă în Gaza, 22 sunt moarte, spune guvernul israelian.

Potrivit forumului, între cinci şi 10 dintre ostatici deţin cetăţenia americană. Ambasada SUA nu a avut de făcut niciun comentariu.

content-image

UPDATE 22 decembrie, ora 17:17: Hamas anunţă peste 20.000 de morţi în Gaza, în timp ce alţi palestinieni cu dublă cetăţenie aşteaptă evacuarea

Numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a crescut la 20.057 de la începutul războiului, a anunţat vineri autoritatea sanitară controlată de Hamas în teritoriu, citată de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

În ultimele două zile, aproximativ 390 de persoane au fost ucise. Un total de 53.320 de persoane au fost rănite, inclusiv mii de minori, adaugă sursa citată.

Datele nu pot fi verificate independent, dar ONU şi observatorii subliniază că cifrele autorităţii s-au dovedit a fi în general credibile în trecut.

Ofensiva militară israeliană pentru eliminarea Hamas în Gaza a fost declanşată de cel mai grav masacru din istoria Israelului, comis de teroriştii Hamas şi alte grupuri la 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în sudul Israelului şi alţi 240 de cetăţeni luaţi ostatici, dintre care unii au fost eliberaţi în timpul unui scurt armistiţiu.

Israelul a lansat lovituri aeriene masive asupra Gazei, urmate de ofensiva terestră care a început la sfârşitul lunii octombrie.

Între timp, zeci de străini şi palestinieni cu dublă cetăţenie ar trebui să părăsească vineri fâşia de coastă, unde au loc lupte grele, potrivit unei liste emise de autoritatea palestiniană de frontieră la punctul de trecere Rafah.

Lista include persoane cu cetăţenie britanică, americană şi mexicană.

De la începutul războiului în urmă cu mai bine de două luni, sute de străini şi palestinieni cu dublă cetăţenie au trecut în Egipt prin Rafah.

Mulţi dintre ei sunt primiţi la graniţă de reprezentanţii ambasadelor lor respective, care organizează apoi continuarea deplasării prin aeroportul din Cairo.

Ministerul egiptean de Externe a declarat în noiembrie că aproximativ 7.000 de persoane din 60 de ţări se aflau în Fâşia Gaza aşteptând evacuarea.

Nu este clar câţi străini şi palestinieni cu al doilea paşaport sunt încă în Gaza.

content-image

UPDATE 22 decembrie, ora 11.48: Brigăzile al-Qassam pun condiții Israelului: Devine incontestabil că obiectivul eliminării Hamas este menit eşecului

Braţul militar al Hamas a declarat joi că obiectivul stabilit de Israel pentru a elimina grupul islamist palestinian aflat la putere în Fâşia Gaza este "menit eşecului", relatează AFP, conform Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 decembrie, ora 10.40: Luptele continuă în Gaza - IDF a preluat controlul asupra fiefului Hamas

Armata israeliană a anunţat că deţine ''controlul operaţional'' deplin asupra cartierului Shejaiya din oraşul Gaza, considerat fieful mişcării islamiste palestiniene Hamas, transmit AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 decembrie, ora 07.00 - Diplomaţii din Consiliul de Securitate al ONU au amânat pentru vineri un vot asupra rezoluţiei privind sporirea ajutoarelor umanitare în Gaza şi o nouă rundă de discuţii a avut loc în Egipt, pentru a încerca să convingă Israelul şi Hamas să ajungă la un acord pentru un nou armistiţiu în care să fie eliberaţi ostatici, scrie Reuters.

Votul ONU a fost amânat în ciuda faptului că Statele Unite a afirmat că poate susţine o propunere cu amendamente care prevede ca Israelul şi Hamas să permită folosirea ”tuturor rutelor disponibile” pentru livrările de ajutoare umanitare.

În timp ce eforturile diplomatice au continuat, luptele din Fâşia Gaza s-au intensificat, cu bombardamente ale Israelului în nordul şi sudul teritoriului palestinian cu o lungime de 41 de kilometri şi cu Hamas lansând rachete spre capitala comercială a Israelului, Tel Aviv, au declarat, joi, oficiali.

Organizaţia Kataeb Hezbollah, numită Rezistenţa Islamică în Irak, a revendicat, într-o declaraţie pe Telegram, atacul de la Eilat, din Israel. Deocamdată Israelul nu a comentat.

UPDATE 22 decembrie, ora 06.00: Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au distrus ”o reţea strategică de tuneluri ale terorii” din centrul Gaza City, a declarat, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari, citat de CNN.

”Distrugerea unei infrastructuri importante privează organizaţia teroristă Hamas de capacităţi strategice”, a spus Hagari.Miercuri, IDF a făcut publice mai multe filmări care arată o reţea de tuneluri despre care a afirmat că sunt legate de reşedinţe şi birouri ale conducătorilor Hamas. CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile IDF.

UPDATE 22 decembrie, ora 00.30: SUA nu dictează „termeni și termene” cu privire la operațiunile israeliene în Gaza (Casa Albă)

Administrația Biden a continuat să reziste apelurilor de a sprijini o încetare a focului în Gaza. Cu toate acestea, oficialii americani au spus că Israelul trebuie să reducă numărul victimelor în operațiunile sale. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că SUA vor să vadă Israelul că trece la „operațiuni de intensitate mai mică”. Dar el a spus că SUA nu vor dicta „termeni și termene” autorităților israeliene. „Ei vor decide când, vor decide cum arată intensitatea mai mică și ce înseamnă aceasta”, a spus Kirby.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.