Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luptele continuă în Gaza - IDF a preluat controlul asupra fiefului Hamas

Agerpres - Reuters
buldozere armata israeliana

Armata israeliană a anunţat că deţine ''controlul operaţional'' deplin asupra cartierului Shejaiya din oraşul Gaza, considerat fieful mişcării islamiste palestiniene Hamas, transmit AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au afirmat că soldaţii vor continua operaţiuni restrânse în Shejaiya pentru a distruge infrastructura Hamas şi a lichida combatanţii palestinieni care se ascund.

Situat în nordul oraşului Gaza, cartierul Shejaiya a fost recent scena unor lupte intense între armata israeliană şi militanţii Hamas. La finalul săptămânii trecute, forţele israeliene au împuşcat mortal dintr-o eroare trei ostatici israelieni ce reuşiseră să fugă din captivitate.

În timpul luptelor, armata israeliană a ucis numeroşi combatanţi Hamas şi a distrus zeci de intrări în tunelurile săpate de militanţi în Gaza. Nouă militari israelieni au murit în ambuscade organizate de Hamas.

Pe de altă parte, Naţiunile Unite au avertizat joi că locuitorii din Fâşia Gaza se vor confrunta cu risc de insecuritate alimentară ridicat în următoarele şase săptămâni, potrivit unui raport publicat joi la Roma de Programul Alimentar Mondial.

Sistemul de clasificare al ONU privind insecuritatea alimentară are cinci niveluri, cunoscut sub acronimul IPC.

Raportul arată că în ''scenariul cel mai probabil'' până la 7 februarie ''ansamblul populaţiei din Gaza (aproximativ 2,2 milioane de persoane) va fi în situaţia de ''criză din cauza foametei''.

''Este vorba despre proporţia cea mai ridicată de persoane confruntate cu niveluri înalte de insecuritate alimentară pe care sistemul IPC le-a determinat vreodată pentru o anumită regiune sau o ţară'', precizează raportul.

Raportul avertizează că aproape jumătate din populaţia din Fâşia Gaza ar urma să ajungă până la 7 februarie 2024 în faza de ''urgenţă'', caracterizată prin malnutriţie ridicată şi supramortalitate.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat în 7 octombrie de incursiunea unor militanţi Hamas în sudul Israelului, soldată cu uciderea a 1.140 de persoane, în majoritate civili, şi răpirea altor 240 care au fost duse în enclava palestiniană.

Israelul a răspuns cu o campanie de bombardamente aeriene intense, urmată la finalul lui octombrie de o ofensivă terestră de amploare. Conform Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, riposta israeliană s-a soldat cu cel puţin 20.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.