Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 noiembrie, - Zelenski, furios pe Occident: se simte trădat de aliaţii occidentali

bangkokpost.com
razboi ucraina

Membri ai echipe preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au declarat că acesta este furios şi că se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”, relatează Time. În schimb, Zelenski nu vrea orice fel de pace, intenţionează să câştige războiul în condiţiile ucrainene şi afirmă: „Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine”.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de miercuri, 1 noiembrie, 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 noiembrie, ora 21.12: Ucraina are nevoie de noi capacități militare, deoarece războiul se îndreaptă spre lupte de uzură, spune șeful armatei

Comandantul-șef al armatei ucrainene a declarat că războiul cu Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă a războiului pozițional, care implică lupte statice și de uzură, o fază despre care a avertizat că ar putea avantaja Moscova și i-ar permite acesteia să își refacă puterea militară.

Într-un articol pentru The Economist, generalul de rang înalt Valerii Zaluzhnyi a declarat că armata ucraineană are nevoie de noi capacități și tehnologii militare cheie, inclusiv de putere aeriană, pentru a ieși din acest tip de război.

De asemenea, el a cerut ca Ucraina să-și consolideze rezervele armatei și să extindă categoriile de cetățeni ucraineni care pot fi chemați pentru instruire sau pentru a fi mobilizați.

UPDATE 1 noiembrie, ora 20.56: Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina pierde războiul în ciuda livrărilor de noi arme din partea NATO, relatează BBC News.

content-image

Acesta ar fi spus că Ucraina suferă pierderi grele în timp ce încearcă să pătrundă în zonele controlate de ruși din Zaporizhzhia, Kherson și Donețk. Aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent.

UPDATE 1 noiembrie, ora 20:16: Ministerul ucrainean al afacerilor externe a declarat că H&M se va întoarce în Ucraina în luna noiembrie.

Acesta a postat pe Telegram:

Săptămâna aceasta, diplomații noștri de la Stockholm au primit confirmarea finală că magazinele ucrainene H&M, care au fost închise în legătură cu invazia la scară largă a Rusiei, vor începe să își reia activitatea deja în luna noiembrie a acestui an.

UPDATE 1 noiembrie, ora 19.55: Corupția, alături de salariile și pensiile mici, se află pe primul loc în topul preocupărilor ucrainenilor, pe lângă războiul actual din Rusia, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 1 noiembrie, ora 19.16: ' Oboseală din toate părțile' din cauza războiului din Ucraina, îi transmite premierul italian unui apelant glumeț

content-image

Premierul italian, Giorgia Meloni, i-a spus unui apelant de farsă care s-a dat drept un lider african că există "multă oboseală" în legătură cu războiul din Ucraina și că are câteva idei în mânecă despre cum să "găsim o cale de ieșire".

Biroul lui Meloni a confirmat că a fost "indusă în eroare" în apelul telefonic - care ar fi fost dat de doi comedianți ruși - care a avut loc la 18 septembrie "de către un impostor care s-a dat drept președintele Comisiei Uniunii Africane".

Potrivit relatărilor din presa italiană, cei care au sunat au fost doi comedianți ruși, Vladimir Kuznetsov și Alexei Stolyarov, cunoscuți împreună sub numele de Vovan și Lexus, dintre care unul dintre ei s-a prezentat lui Meloni drept "un politician african".

Vovan și Lexus, care sunt puternic pro-Rusia, au fost acuzați că au legături cu serviciile de informații rusești, deși nu există nicio dovadă care să susțină această acuzație.

O înregistrare a convorbirii a fost publicată pe platforma canadiană de video-sharing Rumble înainte de a fi preluată de agenția de știri rusă de stat Ria Novosti.

"Există multă oboseală din toate părțile", se aude Meloni spunând despre războiul Rusiei în Ucraina. "Se apropie momentul în care toată lumea va înțelege că avem nevoie de o cale de ieșire.

UPDATE 1 noiembrie, ora 18:46: Senatul american va vota miercuri trei proiecte de lege care stabilesc planurile de finanțare pentru agricultură, afaceri militare și veterani și transporturi pentru anul fiscal care se va încheia la 30 septembrie 2024, a anunțat liderul majorității democrate Chuck Schumer.

UPDATE 1 noiembrie, ora 18.21: Contul oficial al Statului Major General al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că au existat 561 de "incidente legate de mine și rămășițe explozive de război" de la invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut.

În rândul populației civile, 835 de persoane au fost rănite în urma acestor incidente, dintre care 264 au murit, a precizat acesta.

 

UPDATE 1 noiembrie, ora 18.03: Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că atenția nu va fi deturnată de la Ucraina, postând pe X, fostul Twitter:

UPDATE 1 noiembrie, ora 17.25: Ucraina raportează cele mai ample bombardamente rusești din acest an

Rusia a bombardat peste 100 de așezări în ultimele 24 de ore, mai mult decât în orice altă zi de până acum în acest an, a anunțat miercuri Ucraina.

Moscova a tras milioane de obuze asupra orașelor, localităților și satelor de când a lansat invazia sa la scară largă în februarie anul trecut, reducând mai multe dintre ele la ruine în partea de est a țării, potrivit AFP.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a bombardat 118 localități din 10 regiuni", a declarat ministrul ucrainean de interne, Igor Klymenko, pe rețelele de socializare.

"Acesta este cel mai mare număr de orașe și sate care au fost atacate de la începutul anului", a adăugat el.

Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE 1 noiembrie, ora 17.10: Ucraina a exportat 3 milioane de tone metrice de alimente în octombrie din porturile sale de la Marea Neagră și din porturile de pe Dunăre, a declarat miercuri Spike Brokers, care urmărește și publică în mod regulat statisticile privind exporturile din Ucraina.

content-image

Acesta nu a oferit cifre comparative. Datele Ministerului Agriculturii au arătat că 2,3 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene în septembrie, relatează Reuters.

Ucraina încearcă să construiască o nouă rută maritimă de-a lungul coastei de nord-vest a Mării Negre până la apele teritoriale românești pentru a-și relansa exporturile maritime vitale.

Acest lucru se întâmplă după ce Rusia a renunțat în iulie la un acord negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale din Marea Neagră, în ciuda războiului.

UPDATE 1 noiembrie, ora 16.40: Anchetatorii de la Moscova au anunțat că au deschis o anchetă penală împotriva unui redactor de la un post de știri care a provocat în mod regulat furia autorităților, fiind suspectat de "justificarea publică a terorismului".

Comitetul de Investigații din Moscova, care se ocupă de infracțiunile grave, a precizat într-un comunicat că a început o investigație asupra Annei Loiko, jurnalistă la SOTA, un organ de presă online independent de stat care publică în principal pe aplicația de mesagerie Telegram.

SOTA, al cărui fondator și redactor-șef au fost catalogați drept "agenți străini" de către autoritățile ruse, a acoperit adesea protestele și procesele criticilor Kremlinului, pe care presa de stat le ignoră uneori, potrivit Reuters.

Anchetatorii au precizat într-o declarație că un articol scris de Loiko în 2021 despre grupul islamist Hizb ut-Tahrir, care este interzis în Rusia, le-a atras atenția pentru că a justificat ideologia unei organizații pe care Moscova o consideră "teroristă".

Loiko, care se află în afara Rusiei, a declarat pentru SOTA că a negat că a justificat terorismul și că va studia "cu plăcere" concluziile experților anchetatorilor cu privire la presupusele sale abateri.

SOTA, care a precizat că apartamentul mamei lui Loiko a fost percheziționat de către anchetatori, a spus într-o declarație:

Redacția notează că, având în vedere data articolului, apropierea alegerilor prezidențiale și numeroasele amenințări pe care le-am primit de la diverși susținători ai autorităților, că este vorba despre presiuni politice asupra presei.

Rusia, care urmează să organizeze alegeri prezidențiale anul viitor și care continuă războiul din Ucraina, a desfășurat o campanie de represiune împotriva presei pe care o consideră ostilă intereselor țării și a opoziției politice pe care o consideră periculoasă și susținută de străini.

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.30: Grupul Wagner ar fi reluat recrutările în orașele rusești Perm și Novosibirsk ca unitate a Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei, au relatat site-urile de știri locale, potrivit Kiev Independent.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 15.07: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat despre conflictul dintre Israel și Hamas cu trimișii țărilor arabe la Moscova, a anunțat miercuri agenția rusă de presă Tass.

UPDATE 1 noiembrie, ora 13.58: Explozie puternică raportată la Mariupol

O explozie puternică s-a auzit, miercuri, la Mariupol, oraş ucrainean aflat sub ocupaţie rusă. Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului legitim al oraşului, a raportat că armata rusă a ridicat aviaţia. "La Mariupol s-a auzit o explozie puternică. S-a auzit în toate cartierele orașului. Sursa exploziei - sistemul antiaerian rusesc din cartierul Azovstal" - a scris consilierul pe Telegram.

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 12.20: Letonia donează Ucrainei 20 de mașini confiscate de la șoferi prinși în stare de ebrietate

Guvernul Letoniei va preda Ucrainei încă 20 de mașini care au fost confiscate de la șoferi aflaţi în stare de ebrietate. Potrivit postului public LSM, autorităţile letone vor oferi Ucrainei, cu titlu gratuit, 20 de vehicule, care vor ajunge la un spital din Poltava, la un centru medical din Harkiv, la administrația militară a orașului Herson și la alte organizații din această regiune sudică. De la sfârșitul anului 2022, în Letonia, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului este considerată infracţiune şi se sancţionează penal, iar una dintre pedepse este confiscarea mașinii. La începutul anului 2023, legislativul leton a aprobat o serie de modificări la legea privind susţinerea populației civile din Ucraina. Aceste modificări au creat temeiuri legale pentru ca autorităţile să poată transfera Ucrainei vehiculele confiscate de la șoferii prinşi la volan în stare de ebrietate. De la începutul acestei veri, 66 de mașini confiscate în Letonia au fost predate Ucrainei

UPDATE 1 noiembrie, ora 9.18: Rușii se tem că ar putea pierde controlul asupra regiunilor periferice după revoltele din Daghestan (ISW)

Liderii ruși sunt din ce în ce mai îngrijorați de pierderea controlului asupra regiunilor periferice ale țării în urma revoltelor din 29 octombrie din Republica majoritară musulmană Daghestan, a raportat ISW în evaluarea lor zilnică.

Detalii aici

content-image

UPDATE 1 noiembrie, ora 8.55: Regiunea Herson - Atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore, soldate cu un mort şi opt răniţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, invadatorii ruşi au atacat regiunea de 94 de ori, lansând 510 obuze. "În ultimele 24 de ore, inamicul a tras de 94 de ori. A lansat 510 obuze, folosind mortiere, artilerie, lansatoare de rachete Grad, tancuri, drone și avioane (2 rachete). Oraşul Herson a fost vizat de 24 de obuze" - a scris Prokudin, miercuri dimineaţă, pe o reţea de socializare. Oficialul a precizat că ruşii au bombardat cartiere rezidenţiale şi depozite. O persoană a fost ucisă şi alte opt au fost rănite în atacurile din ultimele 24 de ore.

UPDATE 1 noiembrie, ora 03:30: Forțele ruse ocupante au condamnat la închisoare pe viață trei soldați ucraineni

Trei soldați ucraineni au fost condamnați la închisoare pe viață, acuzați de forțele ocupante ruse de comiterea de crime. Toți trei soldați au luptat în Mariupol, orașul ucrainean din sud-estul țării care a fost asediat de forțele ruse timp de mai multe luni, anul trecut, înainte de a fi capturat.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.