Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 16 iunie - Kievul a fost atacat / Dezvăluire care schimbă cursul războiului

ceps.eu
razboi ucraina

În orașul portuar Odesa din sudul țării, autoritățile au transmis că apărarea aeriană a doborât joi toate cele 18 drone rusești care s-au apropiat de regiune. Armata ucraineană ”înaintează” pe front, în pofida unei ”rezistenţe puternice” a trupelor ruse, mai ales în sud, anunţă într-o conferinţă de presă adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar. În total, armata ucraineană a recucerit ”peste 100 de kilometri pătraţi” într-o săptămână. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 16 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 16 iunie, ora 15.12: Germania face anunțul, după ce Rusia a capturat tancuri Leopard și blindate Bradley: Un stoc nou pleacă spre Ucraina

Germania va livra încă 64 de rachete Patriot sol-aer Ucrainei, alăturându-se altor state aliate NATO în susţinerea apărării aeriene a Kievului, relatează dpa.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat noua livrare vineri, pe marginea reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO de la Bruxelles. Potrivit oficialului german, decizia este importantă întrucât oferă sprijin susţinut forţelor armate ucrainene care încearcă să elibereze din teritoriul ocupat de Rusia.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 14.42: Scandal: Zelenski cere Elveției să autorizeze reexportarea de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Elveţiei să-i autorizeze pe aliaţii Kievului să transfere Ucrainei armament fabricat în această ţară, care refuză acest lucru, relatează AFP, conform news.ro.

”Ştiu că există o discuţie în Elveţia despre reexportarea de material de război. Este vital în protejarea şi apărarea Ucrainei”, a tunat Volodimir Zelenski joi, într-o alocuţiune în Parlamentul elveţian.

Detalii aici

UPDATE 16 iunie, ora 13.37: Ucrainenii au observat un deficit de rachete la forțele ruse: ruşii folosesc rachete fabricate recent, iar unele dintre acestea nu au fost marcate

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, raportează o penurie de arme de rachete, rachete de croazieră și rachete balistice - transmite Military Media Center.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.30: Atac asupra Kievului - Armata ucraineană a doborât 12 rachete şi două drone ruseşti

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că, în timpul atacului de vineri asupra Kievului, forțele ucrainene au doborât 12 rachete ruseşti - şase de tip Kalibr și şase Kinjal, informează RBC, relatează Rador Apărarea aeriană ucraineană a doborât şi două drone lansate de ruşi. "În jurul orei 10:00, au atacat cu rachete de diferite tipuri. Potrivit datelor preliminare, au fost doborâte cu succes şase rachete Kalibr lansate din Marea Neagră și alte şase rachete Kh-47 Kinjal. Rachetele balistice au atacat, din nou, în primul rând capitala" - a transmis Ihnat. Potrivit acestuia, țările Africii, ai căror lideri se află, vineri, într-o vizită la Kiev, "nu dispun de informații veridice". "Propaganda rusă este bine înrădăcinată în spațiul informațional al acestui continent. Cred că acum vor vedea cu propriii ochi cum se întâmplă acest lucru" - a adăugat reprezentantul militar ucrainean.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.25: Atacul Rusiei asupra Kievului este un semnal transmis Africii: Rusia vrea mai mult război, nu pace (Dmitro Kuleba)

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că atacul cu rachete lansat de ruşi, vineri, asupra Kievului ar trebui să transmită un semnal clar țărilor din Africa, a căror delegație se află în vizită în capitala Ucrainei, informează RBC, relatează Rador.

Potrivit lui Kuleba, Rusia nu vrea pace, ci doar mai mult război. "Putin 'consolidează încrederea' lansând cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni, tocmai în timpul vizitei liderilor africani în capitala noastră. Rachetele rusești sunt un mesaj către Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace" - a scris Kuleba pe Twitter. Amintim că Ucraina a fost vizată, vineri, de o alertă de raid aerian, armata ucraineană avertizând că ruşii au lansat rachete de croazieră Kalibr. Ulterior, Forţele Aeriene au raportat că există riscul unor atacuri ruseşti cu rachete balistice asupra regiunilor din centrul, estul și vestul Ucrainei. În jurul orei 11:30, locuitorii Kievului au semnalat sunete de explozii, iar administraţia militară a anunţat că, la periferia capitalei și în regiune a fost activată apărarea antiaeriană. RBC notează că acest nou atac al ruşilor asupra Kievului are loc în contextul în care liderii țărilor africane vizitează capitala ucraineană pentru a-şi prezenta "inițiativa de pace". La Kiev se află președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, președinții Zambiei, Senegalului, Comorelor, precum și premierul Egiptului şi ministrul de externe al Ugandei. Liderii africani urmează să propună Ucrainei și Rusiei o serie de "măsuri de consolidare a încrederii". Printre acestea, se numără retragerea trupelor ruse, dar și slăbirea sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse și suspendarea mandatului de arestare pe numele dictatorului Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.20: Trupele ucrainene au tras asupra localităților Donețk și Gorlovka

Trupele ucrainene au tras astăzi asupra raioanelor Kuibîșev și Kirov, din localitatea Donețk, și asupra localității Gorlovka, lansând în mare 11 proiectile de calibru 155 și 152 de milimetri, a comunicat, pe canalul Telegram, reprezentanța republicii populare Donețk la Centrul comun de control și coordonare a problemelor care au legătură cu crimele de război ale Ucrainei, informează Rador. "A fost înregistrat un tir din partea formațiunilor armate ale Ucrainei în direcția: 11.25 (coincide cu ora Moscovei) – localitatea Dzerjinsk – localitatea Gorlovka (raionul Nikitovsky): s-au tras cinci obuze de calibru 152 mm", se spune în comunicatul departamentului amintit. Mai mult decât atât, la ora 7:15 (ora Moscovei) s-au tras șase proiectile de calibru "NATO" de 155 de milimetri asupra raioanelor precizate din Donețk.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.15: Trimisul UE pentru sancțiuni a sosit la Kiev

Reprezentantul special al UE pentru respectarea sancțiunilor, David O' Sullivan, a sosit, vineri, în Ucraina, unde s-a întâlnit cu șeful Biroului Președintelui, Andri Ermak, informează Rador. În cadrul întâlnirii, Ermak a remarcat că partea ucraineană deține informații despre persoane apropiate conducerii militare şi politice a Rusiei care sunt direct implicate în războiul împotriva Ucrainei sau susțin agresiunea rusă. Ca exemplu, acesta a amintit de recentele apeluri publice ale propagandiștilor ruși vizând distrugerea echipamentelor ucrainene și promisiunea de a oferi "recompense" pentru astfel de acțiuni.

"Ne aşteptăm ca aceşti propagandişti să fie sancţionaţi. Cred că acest lucru este foarte important" - a subliniat şeful administraţiei preşedintelui Volodimir Zelenski. Ermak a mai reiterat disponibilitatea părții ucrainene de a se alătura demersurilor de sancționare a țărilor terțe care continuă să sprijine Rusia. Şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev a declarat că Ucraina construiește relații cu țările din Sudul Global și informează aceste țări cu privire la încercările Rusiei de a le folosi pentru eludarea sancțiunilor. "Suntem pregătiți să lucrăm 24/7, să colectăm dovezi, documente necesare, să ne coordonăm acțiunile și să exercităm presiuni asupra acestor țări" - a asigurat Ermak. O astfel de activitate, a remarcat Andri Ermak, este deosebit de importantă în contextul opririi reexportului către Rusia de tehnologii și componente din țări terțe, datorită cărora Moscova este încă în stare să producă rachete și continuă să bombardeze civili şi obiective de infrastructură în Ucraina. "Să lucrăm mai aproape, să lucrăm în echipă. Suntem foarte deschiși și interesați să facem o astfel de muncă eficientă" - a subliniat Ermak. David O'Sullivan, la rândul său, l-a informat pe reprezentantul lui Zelenski despre contactele sale cu liderii țărilor pe care le-a vizitat recent și despre rezultatele negocierilor privind măsurile de limitare a comerțului cu arme și bunuri cu dublă utilizare. Acesta a asigurat că UE va continua să ajute Ucraina atât cât va fi nevoie. De asemenea, David O'Sullivan și-a exprimat speranța că cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni va fi aprobat în viitorul apropiat. "Vă mulțumim pentru ceea ce fac armata dumneavoastră, președintele dumneavoastră. Vă sprijinim, pentru că înțelegem că tot ceea ce se întâmplă nu este doar despre Ucraina și pentru Ucraina. Este vorba despre viitorul întregului continent. Vă mulțumim dumneavoastră și tuturor celor din ţară pentru tot ceea ce faceţi" - a subliniat trimisul special al UE.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.10:  Germania va furniza Ucrainei încă 64 de rachete ghidate pentru sistemul antiaerian Patriot

Germania va furniza "imediat" Ucrainei alte 64 de rachete ghidate pentru sistemele Patriot - potrivit unei declaraţii făcute de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în a doua zi a reuniunii NATO de la Bruxelles, informează Rador. "Acesta este un semn foarte important al sprijinului continuu pentru eforturile de succes de apărare aeriană ale forțelor armate ucrainene, mai ales acum, în această fază specială a războiului" - a afirmat Pistorius, citat de canalul de ştiri ntv. Rachetele vor fi livrate fără întârziere în Ucraina - potrivit ministrului. Evropeiska Pravda aminteşte că, pe 1 iunie, la summitul Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la crearea unei "coaliţii de sisteme Patriot". Inițiativa respectivă a fost susținută de premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Raytheon Technologies, un producător de sisteme Patriot, a anunţat deja că intenționează să crească semnificativ producția și să transfere noi sisteme în Ucraina.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.05: Putin este deschis pentru orice contacte în ceea ce privește soluționarea "problemei ucrainene" (Kremlinul)

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, rămâne deschis pentru orice contacte pentru discutarea variantelor de soluționare a problemei ucrainene, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, relatează Rador.

"Președintele Putin a fost și este deschis pentru orice contacte cu scopul dezbaterii posibilelor variante de soluționare a problemei ucrainene", a declarat astăzi Peskov jurnaliștilor. După cum a afirmat Peskov, pentru Rusia "problema ucraineană este absolut clară". "Ea s-a cristalizat pe parcursul mai multor decenii, ea are legătură cu securitatea țării noastre, ea are legătură cu garanțiile de securitate pentru țara noastră pentru viitor, ea are legătură cu existența unui centru antirusesc chiar la frontierele noastre, care este alimentat prin toate mijloacele de peste hotare. Ea are legătură cu înaintarea Alianței Nord-Atlantice împreună cu infrastructura militară în direcția frontierelor noastre și, desigur, această problemă poate fi soluționată prin diverse mijloace", a afirmat Peskov. De aceea, potrivit afirmațiilor sale, "orice posibile idei care vizează rezolvarea acestei probleme și încheierea acestui conflict sunt susținute de Putin." "Putin poartă aceste discuții și salută apropiatele contacte cu liderii africani. Mai mult decât atât, știți că în ultimul timp noi constatăm o dezvoltare foarte dinamică a legăturilor noastre cu statele de pe continentul african, noi ne pregătim pentru cel de-al doilea summit Rusia - Africa, vedeți numeroasele vizite ale liderilor în țara noastră. Această traiectorie în politica externă a Rusiei se va continua", a spus Peskov.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 13.00: Explozii în centrul capitalei ucrainene, Kiev

Mai multe explozii s-au auzit în centrul capitalei ucrainene, Kiev, în contextul în care o delegaţie africană se află în vizită în Ucraina, într-o misiune pentru pace, potrivit unor martori şi primarului din Kiev, inforemază Rador. Vitali Kliciko a anunţat că au avut loc explozii în cartierul central Podil şi a avertizat că mai multe rachete se îndreaptă către capitală. Un corespondent al agenţiei de presă Reuters aflat la Kiev a văzut urma de fum de la două rachete în aer. Nu este clar dacă acele rachete au fost lansate de Rusia sau de apărarea antiaeriană ucraineană.

 

 

UPDATE 16 iunie, ora 12.50: RBC: Rachete ruseşti Kalibr se îndreaptă spre nordul Ucrainei - avertizează armata ucraineană

Forțele Aeriene ale Ucrainei au emis un avertisment potrivit căruia mai multe rachete ruseşti de tip Kalibr se îndreaptă spre nordul ţării, informează Rador. Într-un comunicat publicat, vineri, în jurul orei 11:20, armata ucraineană a făcut apel la populaţie să nu ignore alertele de raid aerian. Şeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak, de asemenea, i-a îndemnat pe ucraineni să rămână în adăposturi. Între timp, administrația militară a orașului Kiev a raportat că apărarea aeriană a fost activată în regiune și la periferia capitalei.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 12.45: RBC: Vitali Kliciko avertizează că ruşii au lansat rachete spre Kiev

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat, vineri, că ruşii au lansat rachete în direcţia capitalei ucrainene, relatează Rador. Pe reţelele sociale, kievenii raportează sunete de explozii. În jurul orei 11:30, primarul Kliciko a anunțat că o explozie a avut loc în cartierul Podilsk.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 12.15: Alerta de raid aerian: 'Vladimir Putin întâmpină liderii africani la Kiev'

Alerta de raid aerian vizează orașul Kiev și împrejurimile. Alarma a fost pornită deoarece forțele aeriene ucrainene au descoperit mai multe rachete rusești. Acestea au fost lansate din Marea Neagră și „se îndreaptă spre nord", spre Kiev, anunță ucrainenii potrivit BBC.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 11.56: Cu mandat de arestare emis de CPI pe numele lui, Putin se duce în Turcia, să se vadă cu Erdogan: Aici, curtea nu are putere

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia, informează DPA, citat de Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 11.45: Ucraina și-a construit un sistem de apărare aeriană pe mai multe niveluri: Avem cele mai avansate sisteme din lume

Ministrul apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, suţine că, datorită sprijinului aliaților din ţările NATO, Ucraina a construit deja un sistem de apărare aeriană eficient și consideră dezvoltarea ulterioară acestuia drept principala prioritate, notează Korespondent, potrivit RADOR.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 11.35: Dezvăluire care schimbă cursul războiului: ucrainenii se antrenează și vor folosi cea mai temută armă

Piloţii de vânătoare ucraineni sunt instruiţi să piloteze avioane F-16, a dezvăluit joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sosind la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor apărării din Alianţa Nord-Atlantică, relatează The Guardian.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 10.54: Importanţa vizitei efectuate la Kiev de către preşedintele Africii de Sud (analiză)

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a sosit, vineri, în Ucraina, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski - transmite agenţia RBC într-o analiză, relatează Rador, pe care o redăm mai jos.

Vineri dimineaţă, administrația președintelui Ramaphosa a menţionat pe Twitter că liderul sud-african a ajuns la gara din satul Nemișaieve, regiunea Kiev, unde a fost întâlnit de Reprezentantul Special al Ucrainei pentru Africa și Orientul Mijlociu, ambasadorul Maksim Subko, și de ambasadorul Africii de Sud în Ucraina, Andre Groenewald. Agenţia RBC subliniază că unele țări africane adoptă o poziție neutră sau deschis pro-rusă față de războiul din Ucraina. Anterior, ministrul de externe de la Kiev, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina intenționează să extindă cooperarea în regiunea africană și să reducă influența Rusiei în această parte a lumii.

Președintele Africii de Sud a venit în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse. Acesta a declarat recent că este dispus să contribuie la încheierea războiului din Ucraina și a anunțat un "plan de pace" în acest sens. Detaliile planului respectiv nu au fost făcute publice, însă informaţii transmise de presa străină indică faptul că printre aceste propuneri de pace se numără retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, retragerea armelor nucleare ruseşti din Belarus, anularea mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele dictatorului Vladimir Putin şi relaxarea sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. Cyril Ramaphosa are o relație destul de amicală cu dictatorul Vladimir Putin. În plus, Africa de Sud se pregătește chiar să-şi modifcie legislația pentru a-i oferi lui Putin imunitate la summitul BRICS, dacă acesta va merge la evenimentul din 22-24 august 2023.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 10.45:  Numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina este de aproximativ patru ori mai mare decât înregistrările oficiale ale Moscovei (analiză BBC)

O investigaţie a BBC estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina este de patru ori mai mare decât înregistrările oficiale ale Moscovei. Studiul a analizat imagini cu morminte de război, mesaje publicate în reţelele de socializare online şi relatări ale canalelor de ştiri locale şi a conchis că 25.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa, relatează Rador. Potrivit Olgăi Ivşina, de la Serviciul Rusesc al BBC, la începutul războiului, cei care au murit au fost, în mare parte, militari profesionişti. Studiul BBC relevă că victimele sunt acum, în majoritate, luptători recrutaţi, în general, din închisori, de cunoscuta grupare de mercenari Wagner, care le-a promis libertate în schimbul unui serviciu de şase luni. Experţii spun că acest fapt susţine analizele ce indică faptul că Rusia nu mai foloseşte soldaţi de elită pentru operaţiunile ofensive, ci trupe recrutate recent.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 10.30: : O delegaţie a liderilor africani merge la Kiev şi Moscova, pentru a încuraja negocierile pentru pace

O delegaţie de lideri africani vizitează Kievul, în efortul de a aduce Rusia şi Ucraina la masa negocierilor, scrie BBC, potrivit Rador.

În urmă cu puţin timp, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, s-a alăturat delegaţiei. Aşa-numita "misiune pentru pace" include lideri din Zambia, Insulele Comore şi Senegal. Liderii africani spun că acest continent a resimţit acut impactul economic al conflictului din Ucraina. Delegaţia se va întâlni vineri cu preşedintele ucrainean,

Volodimir Zelenski, înainte de a merge în Rusia pentru o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin în ziua următoare. Misiunea îşi propune să încurajeze cele două ţări să convină asupra negocierii unei soluţii paşnice la conflict. Potrivit agenţiei de presă Reuters, un proiect al propunerilor delegaţiei cuprinde mai multe măsuri de construire a încrederii, inclusiv retragerea trupelor ruse şi suspendarea mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele preşedintelui Putin.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 10.00: Forțele Armate ale Ucrainei raportează succese în cadrul ofensivei împotriva ocupanţilor ruşi

Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă operațiunile defensive și ofensive, în pofida superiorității aeriene și artileriei inamicului și înregistrează succese parțiale - a anunţat, vineri dimineaţă, reprezentantul oficial al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andri Kovaliov, informează Rador.

Acesta a precizat că "acolo unde soldații ucraineni menţin apărarea, nu a fost pierdută nicio poziție". Potrivit lui Kovaliov, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au atacat cu succes în direcțiile Novodanilivka-Robotine (regiunea Zaporijjia) și Levadne-Staromaiorske (la granița administrativă a regiunilor Zaporijjia și Donețk). În apropiere de orașul Vuhledar, militarii ucraineni au înregistrat succese în unele zone. De asemenea, apărătorii ucraineni au desfășurat operațiuni ofensive şi au înregistrat succese în apropiere de estul localităţii Stupociki, regiunea Donețk, alungând trupele ocupanţilor din pozițiile pe care le deţineau.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 09.45: Reznikov asigură că Ucraina şi-a construit un sistem eficient de apărare aeriană

Ministrul apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, suţine că, datorită sprijinului aliaților din ţările NATO, Ucraina a construit deja un sistem de apărare aeriană eficient și consideră dezvoltarea ulterioară acestuia drept principala prioritate, relatează Rador.

La o conferință de presă organizată, joi, după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, Reznikov a fost întrebat "cât de departe este încă Ucraina de obiectivul de a dezvolta un sistem de apărare aeriană pe mai multe niveluri". "Nu suntem departe de acest obiectiv. L-am construit deja, iar acum îl dezvoltăm. Avem cele mai avansate sisteme din lume - Patriot, NASAMS, IRIS-T și SAMP/T. Următorul nivel sunt alte sisteme - Crotale, Gepard, precum și cele sovietice, pe care le mai avem, dar şi MANPADS, adică sisteme cu diferite raze de acţiune... Crearea coaliției de aeronave, etapă care începe cu antrenarea (piloţilor ucraineni, n.r.) - şi știm deja sigur că vor exista aeronave ca parte a apărării aeriene - ne arată că acest sistem continuă să se dezvolte" - a răspuns ministrul ucrainean al apărării. Oleksi Reznikov a mai afirmat că, în cursul zilei de joi, în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles, țările partenere şi-au asumat noi angajamente de a continua să furnizeze Ucrainei rachetele și sistemele de lansare necesare.

"Luna aceasta sau în următoarele luni, vom putea obţine primele sisteme Hawk, pe care nu le aveam încă, precum și echipamentele și rachetele corespunzătoare pentru acestea. Așadar, apărarea noastră aeriană se dezvoltă. Am reiterat în faţa partenerilor mei că apărarea aeriană este prima prioritate. Sarcina noastră - copiii noștri să crească și să înveţe sub un cer pașnic. Prin urmare, trebuie să dezvoltăm un sistem de apărare aeriană" - a subliniat ministrul apărării al Ucrainei. Oleksi Reznikov a mai menționat că cei mai mulţi dintre participanții la Comisia NATO-Ucraina au vorbit despre continuarea furnizării de rachete și sisteme de apărare aeriană necesare armatei ucrainene.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 09.10: Regiunea Rivne - Grenade descoperite în cutii cu ajutoare umanitare

Voluntarii ucraineni din regiunea Rivne au găsit două grenade într-un colet cu ajutoare umanitare destinate locuitorilor din Herson, scrie Rador.. Potrivit televiziunii TSN, iniţial, voluntarii credeau că este vorba despre reproduceri, dar, în cele din urmă, grenadele s-au dovedit a fi reale. "În cutiile cu bandaje, au fost descoperite grenade. Nu ne-am gândit niciodată că astfel de lucruri ar putea fi reale, că astfel de lucruri ar putea fi aduse voluntarilor" - a declarat Miroslava, unul dintre voluntarii din regiunea Rivne. Poliţiştii au ridicat grenadele pentru examinare, însă au remarcat că, cel mai probabil, una dintre acestea este de fabricație străină, iar a doua este de tip RGD-52.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 08.40: Ucrainenii lovesc din nou pe teritoriul Rusiei: Atac cu dronă asupra unui turn de telecomunicații din Kursk

Un incendiu de amploare a izbucnit în orașul rus Kursk chiar după ora locală 2 a.m., pe 16 iunie, a informat postul de știri Ukrainska Pravda citând canale Telegram din Rusia. Incendiul ar fi fost cauzat de un atac cu dronă asupra unui turn de comunicații din apropiere.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 08.05: Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei ar fi fost atacat cu rachete de armata rusă: se presupune că e în spital (propaganda rusă)

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, ar fi fost rănit într-un atac rusesc. De partea cealaltă Ucraina neagă zvonurile și publică imagini cu șeful serviciului secret în viață.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 07.50: Karaganov, fost consilier al lui Putin, prezice atacuri asupra orașelor europene dacă Vestul nu dă înapoi cu privire la Ucraina

Serghei Karaganov nu este un rus oarecare. Președinte al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, este unul dintre consilierii care au cea mai mare influență asupra lui Vladimir Putin. De fapt, se crede că viziunea sa despre deriva Ucrainei și apropierea acesteia de NATO au contribuit la modelarea discursului Kremlinului care a dus la război, relatează La Razon citat de Rador.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 16 iunie, ora 07.20: S-au săturat de refugiați: Polonia organizează referendum pentru a le interzice intrarea în țară

Populiştii naţionalişti aflaţi la putere în Polonia doresc să organizeze un referendum naţional pe tema acceptării refugiaţilor, fiind nemulţumiţi de acordul european privind reforma sistemului de azil din UE, relatează AFP, informează News.ro.

Anunţul a fost făcut joi de Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului ultraconservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 16 iunie, ora 05.25: Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2

Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2 de la parteneri occidentali, echipamentele fiind finanţate de Danemarca şi Olanda, a relatat joi cotidianul economic german Handelsblatt, care citează surse NATO, transmite Reuters, anunță Agerpres.

Vehiculele vor fi furnizate şi recondiţionate de grupul german Rheinmetall.

Contractele pentru noua livrare au fost deja semnate şi guvernul german a fost implicat întrucât a trebuit să fie de acord cu exportul vehiculelor.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 16 iunie, ora 03.35: Zelenski anunță două decizii importante în plan diplomatic obţinute de Ucraina

Volodimir Zelenski a salutat, în discursul său către naţiune de joi seara, două decizii importante în plan diplomatic obţinute de Ucraina - o rezoluţie a Parlamentului European favorabilă aspiraţiilor euro-atlantice ale Kievului şi un proiect de lege în Congresul Statelor Unite care permite transferul şi folosirea de către Ucraina a activelor ruse confiscate în SUA, scrie news.ro.

„Parlamentul European a adoptat o rezoluţie puternică în sprijinul aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale naţiunii noastre."

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 16 iunie, ora 01.00: Șeful Pentagonului: 'Armata Ucrainei pierde echipamente dar are încă multă putere de luptă'

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a recunoscut că Ucraina pierde echipamente militare pe câmpul de luptă în timpul contraofensivei, dar Kievul are suficiente echipamente pentru a continua lupta, conform Ukrainskaia Pravda.

„Este război, știm că vor exista daune pe câmpul de luptă. Ceea ce este important este că ucrainenii au posibilitatea de a înlocui echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a le repara și de a le returna pe câmpul de luptă", a spus Austin, joi, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.