Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 17 aprilie 2023 - Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au continuat și în ziua de Paște

apnews.com
razboi ucraina

În ziua de Paște, bombardamentele rusești asupra Ucrainei au continuat, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a solicitat garanții de securitate înaintea summit-ului NATO din iulie, care va avea loc în Lituania. Într-un mesaj emoționant de Paște, Zelenski a transmis gânduri bune pentru țara sa. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 17 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE  17 aprilie, ora 22.50: Bombardamente la Dnipro. O școală și un bloc au fost avariate

Un bărbat a fost rănit în timp ce rușii au bombardat un cartier din Dnipro. O școală și un bloc au fost avariate, potrivit Sky News.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost spitalizat după ce rușii au bombardat un district din sudul regiunii Dnipro, a declarat guvernatorul Serhii Lysak. Acesta a spus că infrastructura și clădirile rezidențiale au fost avariate luni în Nikopol, deoarece „rușii au vizat zona cu artilerie grea". O școală, un bloc și o parcare au fost avariate, a explicat Lysak într-o postare pe Telegram, în timp ce un incendiu a izbucnit la o clădire privată.

Alte două clădiri înalte au fost bombardate, a precizat Serhii Lysak.

UPDATE  17 aprilie, ora 21.43: Serghei Lavrov: Moscova vrea încheierea războiului din Ucraina 'într-un mod durabil, nu imediat'

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Moscova doreşte încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, relatează Reuters, conform Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE  17 aprilie, ora 21.00 - Avioane de vânătoare rusești au fost interceptate deasupra Golfului Finlandei

Avioanele britanice Typhoon au interceptat o pereche de avioane de luptă rusești și un avion de spionaj care zburau deasupra Mării Baltice, aproape de spațiul aerian al NATO, potrivit Mediafax.

Continuarea aici.

UPDATE  17 aprilie, ora 20.45 - Mircea Geoană: În 6 luni vom avea o imagine mai clară despre raportul de forțe în Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, la Antena 3, că războiul din Ucraina nu se va termina foarte curând.

Continuarea aici.

UPDATE  17 aprilie, ora 18.01 - Flota rusă din Pacific, în alertă de război. Dmitri Peskov explică afirmațiile lui Vladimir Putin

firmațiile președintelui Vladimir Putin referitoare la folosirea Flotei Maritime Militare a țării în conflicte în orice direcții sunt determinate de potențialul de conflict existent în apropierea granițelor țării, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Continuarea aici.

UPDATE  17 aprilie, ora 16.22 - Procurorul general al Ucrainei, în SUA: 'Aducerea Rusiei în fața justiției este sarcina principală a comunității mondiale'

Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, se află în Statele Unite, într-o vizită de lucru - potrivit unui comunicat remis, luni, de Procuratura Generală de la Kiev, scrie Rador. Kostin și-a început vizita de lucru în SUA cu un interviu pentru postul Voice of America, în care a menționat că "aducerea Rusiei în fața justiției este sarcina principală a comunității mondiale în viitorul apropiat și rămâne în centrul dialogului bilateral dintre Ucraina și Statele Unite".

Continuarea aici.

UPDATE 17 aprilie, ora15.05: Mercenarii Wagner au capturat două districte din Bahmut

Ministerul rus al Apărării a transmis, luni, că gruparea de mercenari Wagner a capturat două districte în centrul și nord-vestul orașului ucrainean Bahmut.

UPDATE 17 aprilie, ora 14.10: Serviciile noastre speciale și subunitățile de contrainformații își îndeplinesc funcțiile (Peskov)

Statele Unite nu au renunțat niciodată la încercările de a desfășura activitate de informații în Rusia, iar această activitate este contracarată corespunzător de contraspionajul rusesc, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, întrebat dacă Kremlinul este îngrijorat de "nivelul de pătrundere a serviciilor speciale americane în structurile rusești", ceea ce se poate judeca "după numărul ultimelor scurgeri de informații".

"Serviciile noastre speciale și subunitățile de contrainformații își îndeplinesc funcțiile. SUA nu și-au întrerupt niciodată activitatea și continuă să încerce să desfășoare la noi activități de informații. Acest lucru întâmpină o contracarare corespunzătoare, iar în acest caz serviciile noastre speciale își fac treaba", a declarat Peskov jurnaliștilor astăzi.

 

UPDATE 17 aprilie, ora 13.50: Cine minte? Ucraina neagă prezența armelor chinezești și contrazice Pentagonul: 'Nu am observat pe front arme fabricate în China'

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat, într-un interviu pentru televiziunea TSN, că partea ucraineană nu vede încă semne că pe front ar exista arme fabricate în China.

Detalii aici.

UPDATE 17 aprilie, ora 13.22: Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antirachetă pentru a distruge bombele ghidate ruseşti (Andri Ermak)

Şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andri Ermak, susţine că, în războiul împotriva Ucrainei, Federaţia Rusă folosește bombe ghidate şi a amintit că apărătorii ucraineni nu au încă mijloace suficiente pentru a distruge toate aceste ținte, informează RBC, potrivit Rador. "Mai multe sisteme de apărare antirachetă și aviație cu rachete aer-aer capabile să lovească ținte la distanțe de peste 100 km. De asta avem nevoie pentru a opri teroarea bombelor ruseşti lansate din aer împotriva orașelor ucrainene" - a scris Ermak pe o reţea socială.

UPDATE 17 aprilie, ora 12.49: Slovacia anunţă că a predat toate cele 13 avioane MiG-29 promise Ucrainei

Slovacia a predat toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Bratislava, transmit agenţia slovacă TASR şi Reuters, potrivit Agerpres.

Detalii aici.

UPDATE 17 aprilie, ora 12.48: Trupele speciale ruse, spulberate în Ucraina: Spetsnaz şi-au pierdut până la 90% dintre oameni (The Washington Post) - VIDEO

Forţele Speciale ruse Spetsnaz au pierdut până la 90% dintre militarii de elită în Ucraina, potrivit documentelor clasificate americane divulgate pe reţele de socializare, dezvăluie The Washington Post (WP), iar comandamentul rus, iritat de faptul că trupele ruse nu avansează pe front a decis, însă de la începutul „operaţiunii militare speciale” să trimită Forţe Speciale pentru a desfăşura misiuni obişnuite, relatează News.ro.

Detalii aici.

UPDATE 17 aprilie, ora 12.45: Regiunea Harkiv - Localităţile de frontieră, vizate de bombardamente ruseşti

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că, pe 16 aprilie, trupele invadatoare ruse au bombardat patru zone de graniță din această regiune ucraineană, care se învecinează cu Federaţia Rusă, transmite Rador. "De Paște, inamicul a continuat să bombardeze populația civilă din orașele și satele de frontieră și din prima linie a regiunii Harkiv. Așezări din raioanele Harkiv, Kupiansk, Ciuhuiv și Izium au fost sub focul inamicului. Cel puţin 11 case particulare au fost avariate la Vovceansk, unde au izbucnit şi incendii. O casă a fost avariată în satul Kurilivka, iar o alta a fost distrusă la Perşotravneve" - a detaliat guvernatorul regiunii Harkiv.

UPDATE 17 aprilie, ora 11.35: Lansează Rusia noi atacuri de pe mare în Ucraina? Vladimir Putin dă semnalul: 'Avem priorități la direcția ucraineană!'

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că în prezent Rusia are priorități clare pentru utilizarea Forțelor Sale Armate, iar cea mai importantă este direcția ucraineană. Declarațiile au fost făcute în prezenșa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, când cei doi au discutat despre flota rusă.

Detalii aici.

UPDATE 17 aprilie, ora 10.45: Oraşul Zaporijjia, vizat de noi atacuri ruseşti

Oraşul ucrainean Zaporijjia a fost atacat, din nou, de armata rusă, în seara de 16 aprilie, rușii lovind mai multe locuinţe dintr-o zonă în care sunt case de vacanţă. Potrivit secretarului Consiliului Local Zaporijjia, bombardamentele nu s-au soldat cu victime, relatează Rador. Şeful regiunii Zaporijjia, Iuri Malaşko, de asemenea, a transmis că armata rusă a lansat 56 de atacuri asupra a 16 așezări pașnice din regiune. Potrivit oficialului, au fost înregistrate 46 lovituri de artilerie, patru atacuri aeriene, patru atacuri cu drone şi două efectuate de sisteme de rachete cu lansare multiplă

UPDATE 17 aprilie, ora 10.15: 470 de morţi şi 948 de răniţi în rândul copiilor ucraineni, de la începutul războiului

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că cel puţin 1.418 copii au fost afectați în mod direct de războiul declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022. Potrivit unui comunicat remis luni dimineaţă, 470 de copii ucraineni au murit și alţi 948 au fost răniți ca urmare a agresiunii ruse. De asemenea, 407 copii sunt consideraţi dispăruţi, iar 19.984 au fost deportaţi de către armata rusă. 361 dintre copiii duşi cu forţa în Rusia au fost recuperaţi de partea ucraineană.

UPDATE 17 aprilie, ora 09.45: Se dau lupte infernale în două zone din Ucraina: avioanele rusești atacă dezlănțuit

În ultima zi, forțele armate ucrainene au respins 60 de atacuri rusești în direcțiile Limansky, Bakhmut, Avdiivka și Maryinsky. Luptele infernale continuă în zona Bakhmut și Marinka, transmite Marele Stat Major al Ucrainei.

Detalii aici.

UPDATE 17 aprilie, ora 04.30: Grupul Wagner a capturat două noi zone în Bahmut, conform unui anunț făcut de Rusia

Rusia a declarat duminică că unitățile de mercenari Wagner sprijinite de trupele aeriene au capturat încă două zone în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, ținta unei ofensive majore a Moscovei, informează Rador.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele de asalt Wagner au ocupat două teritorii în părțile de nord-vest și de sud-est ale orașului Bahmut, care a fost în mare parte distrus în lupte.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmația Rusiei, pe care Kievul nu a comentat-o direct. Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, a declarat că trupele Wagner atacă de zeci de ori pe zi. "Inamicul a continuat să ne atace pozițiile cu un zel satanic", a declarat el.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 17 aprilie, ora 02.00: Cum arată bilanțul final de la Sloviansk

Un atac al rușilor asupra unui bloc din Sloviansk a dus la moartea a cinci persoane și rănirea altor 24 de civili, conform guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko. Operațiunile de căutare s-au încheiat, iar printre victime se numără și un copil de doi ani. Atacul a avut loc pe 14 aprilie, când opt rachete au fost lansate asupra orașului. Blocul de cinci etaje a fost complet distrus.

content-image

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.