Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 18 iunie - Numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina se apropie de 220.000 (armata ucraineană)

epthinktank.eu
razboi ucraina

Forțele ucrainene înaintează și se confruntă cu o rezistență puternică în mai multe direcții, avansând cu până la 2 kilometri. Dacă inițial luptele se concentraseră în est, acum se deplasează spre sud, cu zonele Berdiansk și Mariupol fiind cele mai active. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 18 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 18 mai, ora 21.00 -  Serviciile militare de informații ale Estoniei: Ucraina nu a început contraofensiva

În opinia serviciilor de informaţii din Estonia, Ucraina încă nu şi-a început propriu-zis contraofensiva, potrivit unei declaraţii făcute sâmbătă de colonelul Margo Grosberg, şeful Centrului de informaţii al Forţelor de apărare estoniene, citat de agenţia de presă locală ERR.ee, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 18 mai, ora 20.00 - Rușii admit că ofensiva ucraineană le pune probleme

Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie, a doua sa victorie pe acest front de când și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni, transmite Reuters, conform Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 18 mai, ora 19.00 - The New York Times: Prăbușirea barajului Kahovka, cauzată cel mai probabil de o explozie în tunelul tehnic / Cine controla tunelul

Barajul hidroelectric Kahovka s-ar fi prăbușit în urma unei explozii într-un tunel tehnic din structura de susținere din beton, potrivit unei investigații realizate de The New York Times, care a consultat mai mulți ingineri, coroborând totodată date provenite de la sateliți, dar și de la stațiile seismice din apropiere.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 18 mai, ora 18.00 - Ministerul britanic al Apărării: Atât Rusia, cât şi Ucraina 'suferă pierderi mari' pe front

Atât Ucraina, cât şi Rusia "suferă pierderi mari" pe front, unde se dau lupte crâncene, a indicat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre situaţia de pe frontul în Ucraina, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, transmite DPA, conform Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 18 mai, ora 17.15 - Kremlinul susține că 'demilitarizarea' Ucrainei a fost în mare parte atinsă

Obiectivul demilitarizării Ucrainei, declarat de Moscova la începutul campaniei sale militare în ţara vecină, a fost "în mare parte îndeplinit", susţine Kremlinul, citat duminică de EFE.

"Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin arme proprii şi din ce în ce mai mult sisteme de armament furnizate de ţările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Prin urmare, "una dintre sarcinile" pe care partea rusă şi le-a propus "a fost, de fapt, îndeplinită în mare parte", a adăugat el.

Liderul instalat de Moscova la Doneţk, Denis Puşilin, a afirmat că, de fapt, purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit doar la armele pe care le avea Ucraina şi care au fost distruse de Rusia, într-un comentariu la declaraţia lui Dmitri Peskov.

"Ucraina nu ar putea să lupte cu armata rusă fără livrările occidentale de arme", a afirmat Puşilin, citat de media de stat ruse.

"În acest sens, demilitarizarea a fost finalizată, dar asta nu înseamnă că 'denazificarea' nu trebuie să fie efectuată", a declarat Puşilin, citat de TASS, referindu-se la al doilea obiectiv al campaniei militare ruse, despre care mulţi analişti occidentali susţin că vizează "înlăturarea" actualei conduceri de la Kiev.

În alte declaraţii, citate de RIA Novosti, Puşilin a insistat că finalizarea 'demilitarizării' nu va împiedica Rusia să continue să "elibereze" teritoriile în regiunile Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud).

content-image

UPDATE 18 iunie, ora 14.40 -Forţele ucrainene au preluat controlul asupra unui sat din regiunea Zaporojie, anunţă un oficial instalat de Rusia

Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din regiunea sudică Zaporojie, ceea ce ar fi prima sa victorie pe acest front de când şi-a lansat contraofensiva, la începutul acestei luni, relatează Reuters.

Duminică, Vladimir Rogov, guvernatorul instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie, a declarat că forţele ucrainene au cucerit aşezarea Piatîhatki şi sapă tranşee acolo în timp ce se află sub tirul artileriei ruseşti.

"Ofensivele 'în valuri' ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme", a declarat Rogov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Lupte grele continuă în zonă, a adăugat el.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, iar Reuters precizează că nu poate confirma în mod independent situaţia de pe câmpul de luptă.

Rusia afirmă că provoacă pierderi grele forţelor Kievului, iar preşedintele Vladimir Putin a declarat zilele acestea că Ucraina nu are "nicio şansă" de succes în contraofensivă.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că a recâştigat controlul asupra a aproximativ 100 de km pătraţi de teritoriu în puţin peste o săptămână, recucerind mai multe sate din regiunea Doneţk, în est.

UPDATE 18 iunie, ora 10.10 Numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina se apropie de 220.000 (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 650 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 219.820 - potrivit unui raport publicat duminică de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, informează Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 314 avioane și 304 (+2) elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.984 (+20) de tancuri ale armatei ruse, 7.729 (+23) de vehicule blindate, 3.847 (+13) de sisteme de artilerie, 364 de sisteme de apărare antiaeriană, 610 (+1) lansatoare multiple de rachete, 6.571 (+14) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.371 (+7) de drone, 1.211 rachete de croazieră și tehnică specială (522 de unități).

content-image

UPDATE 18 iunie, ora 09.42 -Ucrainenii susțin că au distrus un depozit de muniție dintr-o zonă ocupată de ruși

Autoritățile ucraienene afirmă că au distrus un depozit de muniție aflat în Hersonul ocupat de ruși, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniție important în apropierea orașului portuar Henichesk, ocupat de Rusia, a declarat duminică Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

„Forțele noastre armate au dat o lovitură bună dimineața, una foarte puternică, în satul Rykove, districtul Henichesk, în teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson. Acolo era un depozit de muniție foarte important. Acesta a fost distrus", a declarat Bratchuk prin intermediul unui mesaj video.

Informația nu a fost confrmată de ruși și nu a putut fi verificată din surse independente. Totuși, pe rețelele de socializare au apărut filmări care arată o coloană uriașă de fum și mai multe sunete de explozie.

Rykove se află la aproximativ 20 de kilometri de Henichesk, un oraș portuar de la Marea Azov, în sudul Ucrainei. Zona a fost ocupată de ruși încă de la începerea războiului.

UPDATE 18 iunie, ora 09.16 Război în Ucraina - Două elicoptere şi 12 drone ruseşti au fost doborâte în ultimele 24 de ore

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a distrus două elicoptere de atac rusești Ka-52 și 12 drone de diferite tipuri. Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, au fost doborâte patru drone iraniene de atac Shahed-136/131, una de tip Lancet, precum și șapte drone de recunoaștere inamice Orlan-10, Orlan-30, Zala şi Supercam. "De asemenea, au fost efectuate peste 12 lovituri aeriene asupra pozițiilor, echipamentelor şi zonelor de concentrare militare ale inamicului" - a mai transmis armata ucraineană. Între timp, președintele Consiliului de Apărare din Krivi Rih (regiunea Dnipropetrovsk), Oleksandr Vilkul, a raportat că două drone ruseşti au fost doborâte în regiune în noaptea de sâmbătă spre duminică. Anterior, Statul Major General al Ucrainei a anunțat distrugerea a cinci depozite de muniții rusești.

UPDATE 18 iunie, ora 08.26 Regiunea Dnipropetrovsk, vizată de noi atacuri ruseşti

Armata rusă a atacat regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, în noaptea de sâmbătă spre duminică, folosind împotriva acesteia drone de atac iraniene de tip Shahed. Şeful administraţiei militare a regiunii, Serhi Lisak, a raportat că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au reuşit să doboare două drone. Președintele Consiliului de Apărare din Krivi Rih, Oleksandr Vilkul, de asemenea, a transmis că dronele au fost distruse în spaţiul aerian al raionului de către militari din Comandamentul Aerian "Est".

UPDATE 18 iunie, ora 07.20 - Ucraina devastată de inundații: Numărul morților crește alarmant

Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii unui baraj de pe fluviul Nipru săptămâna trecută, notează AFP, citat de Agerpres.

"Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev (Mikolaiv). 31 de persoane sunt în continuare date dispărute", a informat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iunie, ora 05.45 - Planuri internaționale privind reconstrucţia Ucrainei

Responsabili din peste 60 de ţări şi sute de lideri ai marilor companii globale sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Londra pentru a doua Conferinţă internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernul britanic, notează AFP, citat de Agerpres.

"Reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară", urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea acestui eveniment care va avea loc miercuri şi joi.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 18 iunie, ora 03.25 - Vladimir Putin s-a lovit brusc de realitatea rusească: informații delicate din culisele Kremlinului

Membri ai elitei politice rusești au apelat la alcool pentru a face față presiunilor tot mai mari provocate de războiul din Ucraina, a relatat presa rusă independentă, citând surse anonime apropiate Kremlinului, parlamentului și administrațiilor regionale.

Abuzul de alcool a atins noi maxime din luna martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui Vladimir Putin și când au apărut informații că Kievul pregătește o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate, potrivit site-ului de știri Vyorstka.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iunie, ora 01.20 - Putin dă semnale clare că acordul cerealelor de la Marea Neagră nu va mai fi prelungit. Acuzații la adresa Occidentului: 'Nu este aceasta o înşelăciune?'

Vladimir Putin a calificat drept o înşelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia şi ONU, notează news.ro.

"Aceste autorităţi neocoloniale europene, şi, de fapt, americane, au înşelat încă o dată comunitatea internaţională şi ţările nevoiaşe din Africa. Au exportat 31,7 milioane de tone şi doar 3% au ajuns în ţările sărace din Africa. Nu este aceasta o înşelăciune?" - a declarat Putin sâmbătă, la o întâlnire cu lideri africani care a avut loc la Sankt Petersburg, potrivit agenţiei TASS.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.