Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 2 noiembrie - Crimeea ar fi fost vizată de atacuri cu drone/ Bombardament de amploare în Ucraina, cel mai sever din ultimul an

Time
ucraina contraofensiva

Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de miercuri, 2 noiembrie, 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 2 noiembrie, ora 19.11: Camionagii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând de săptămâna viitoare, în semn de protest față de ceea ce ei spun că este libertatea transportatorilor ucraineni în Polonia, care le afectează afacerile, a declarat pentru Reuters un co-organizator al protestului.

Reuters relatează:

Protestul, planificat să înceapă pe 6 noiembrie, are loc pe fondul unei încetiniri economice în Europa și a unei relaxări a reglementărilor pentru companiile de transport ucrainene în 2022 de către Uniunea Europeană pentru a ușura transportul de bunuri către și din țara invadată de Rusia.

"Companiile de transport ucrainene (...) intră fără restricții și efectuează operațiuni de transport pe care nu au dreptul să le efectueze", a declarat Jacek Sokol, co-organizator al protestului și director adjunct al Comitetului pentru protecția transportatorilor și angajatorilor din domeniul transporturilor.

Potrivit lui Sokol, înainte de invazia Rusiei, companiilor de transport ucrainene li se acordau 160.000-180.000 de permise pe an pentru transporturi specifice care necesitau intrarea sau tranzitul prin Polonia, dar nu și pentru transporturi în interiorul țării.

"Acum, aceste companii fac tot ce vor. Există un aflux complet, necontrolat, la fel ca în cazul cerealelor."

Blocajul este doar o oportunitate de a bloca granița pentru camionagii concurenți ucraineni, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Serhiy Derkach, citat de presa locală. Aceștia reprezintă 85% dintre cei care trec granița ucraineano-poloneză pentru a aduce bunuri în Ucraina sau pentru a exporta bunuri, a adăugat el.

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40.000-50.000 de camioane traversează lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război. Majoritatea mărfurilor sunt transportate de flota de transport a Ucrainei.

Un proprietar al unei companii poloneze de transport rutier și șeful unei asociații de șoferi din orașul Siedlce, din estul Poloniei, a declarat pentru Reuters că protestul este o inițiativă populară și reflectă o problemă mai amplă a companiilor poloneze de transport care pierd piețe de desfacere în estul Poloniei, din cauza contra-sancțiunilor rusești de la invazia din 2022, din februarie.

"Acesta este de fapt rezultatul disperării transportatorilor (polonezi), cei care au pierdut efectiv aceste piețe, în principal din est. Mă refer la Ucraina și Belarus, la Rusia și la toate celelalte țări în care Rusia tranzitează", a declarat Karol Rychlicki.

"Acestea sunt, de obicei, mici companii de familie, nu niște întreprinderi mari... În încercarea de a găsi locuri de muncă alternative, ele destabilizează piața serviciilor de transport prin faptul că funcționează sub costuri."

Rohhlicki a declarat că drumarii polonezi au transmis pentru prima dată cererile lor guvernului în luna iulie, dar un răspuns din partea probabilului guvern demisionar a venit abia la sfârșitul lunii octombrie și a fost nesatisfăcător.

"Acești transportatori au luat problema în propriile mâini și încearcă să ceară dreptate", a spus el despre protestul planificat.

UPDATE 2 noiembrie, ora 17.58: Rusia a declarat că Ucraina riscă un dezastru nuclear după ce nouă drone ucrainene au fost doborâte de forțele rusești în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare centrală atomică din Europa.

Reuters raportează:

Centrala Zaporizhzhia, care se află sub control rusesc de la începutul lunii martie 2022, are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, răcite cu apă și moderate cu apă, care conțin uraniu 235.

Patru dintre reactoare sunt oprite, în timp ce două dintre reactoare - nr. 4 și nr. 5 - se află în așa-numitul mod de "oprire la cald", potrivit operatorului rus al centralei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a doborât nouă drone ucrainene în apropierea orașului Enerhodar, controlat de Rusia, unde locuiesc mulți dintre lucrătorii centralei, în încercarea de a perturba rotația personalului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Kievul continuă să se "joace cu focul" și desfășoară provocări criminale și iresponsabile", a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, în legătură cu atacul cu drone.

Zakharova a declarat că AIEA ar trebui să analizeze o propunere rusă de a roti personalul care monitorizează centrala doar prin teritoriul deținut de Rusia. AIEA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Ucraina nu a comentat imediat.

AIEA a declarat în repetate rânduri că lumea este norocoasă că niciun accident nuclear nu a avut loc până acum la centrala Zaporizhzhia, unde Agenția spune că siguranța nucleară rămâne extrem de fragilă.

La scurt timp după ce au trimis trupe în Ucraina în 2022, forțele rusești au preluat controlul asupra centralei Zaporizhzhia. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de atacarea stației.

 

UPDATE 2 noiembrie, ora 17.17: Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat că un proiect de lege care să asocieze ajutorul pentru Ucraina cu securitatea frontierelor "va urma", după ce organismul a votat asupra unei măsuri independente de ajutor pentru Israel.

content-image

UPDATE 2 noiembrie, ora 16.25: Administrația Biden a adăugat astăzi 12 companii rusești pe o listă neagră a comerțului pentru că au sprijinit armata rusă cu drone care ar putea fi folosite pentru a ajuta la invazia Moscovei în Ucraina, a anunțat Departamentul Comerțului într-un comunicat.

content-image

Reuters relatează că companiilor adăugate pe listă, printre care se numără Hartis DV LLC și Alfakomponent, li se va interzice efectiv să primească articole de la furnizori, cu excepția, eventual, a alimentelor și medicamentelor, a adăugat Departamentul Comerțului.

Companiile nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Administrația Biden a folosit în mod agresiv lista sa neagră comercială, cunoscută oficial sub numele de lista entităților, pentru a contracara războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, îngreunând accesul armatei sale la tehnologie cheie din străinătate. Criticii au pus sub semnul întrebării cât de eficientă a fost aceasta, relatează Reuters.

 

UPDATE 2 noiembrie, ora 16.16: Rusia a declarat că Ucraina riscă un dezastru nuclear după ce nouă drone ucrainene au fost doborâte de forțele rusești în apropierea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare centrală atomică din Europa.

content-image

Reuters raportează:

Centrala Zaporizhzhia, care se află sub control rusesc de la începutul lunii martie 2022, are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, răcite cu apă și moderate cu apă, care conțin uraniu 235.

Patru dintre reactoare sunt oprite, în timp ce două dintre reactoare - nr. 4 și nr. 5 - se află în așa-numitul mod de "oprire la cald", potrivit operatorului rus al centralei.

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declarație"

Regimul de la Kiev continuă să desfășoare provocări cu scopul de a crea amenințarea unui dezastru la centrala nucleară Zaporizhzhia și de a perturba rotația angajaților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ministerul a precizat că forțele de apărare aeriană ruse au doborât nouă drone ucrainene în apropierea orașului Enerhodar, aflat sub control rusesc.

AIEA a declarat în repetate rânduri că lumea este norocoasă că

niciun accident nuclear nu a avut loc până acum la centrala din Zaporizhzhia, unde Agenția spune că siguranța nucleară rămâne extrem de fragilă.

La scurt timp după ce au trimis trupe în Ucraina în 2022, forțele rusești au preluat controlul asupra centralei Zaporizhzhia. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de atacarea centralei

UPDATE 2 noiembrie, ora 15.15: Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a declarat joi că este încrezătoare că luna viitoare Uniunea Europeană va avansa oferta de aderare a Ucrainei la blocul comunitar în cadrul unui summit considerat o etapă cheie în eforturile Kievului de a se integra în Occident.

Reuters raportează:

Prezentând extinderea UE ca pe o necesitate geostrategică, Baerbock a declarat la o conferință la Berlin că blocul de 27 de națiuni trebuie, de asemenea, să avanseze cu reforme interne "plictisitoare" pentru a putea funcționa cu peste 30 de membri.

"Vrem să vedem Ucraina ca membră a Uniunii noastre europene", a declarat Baerbock, care face parte din partidul Verzilor, care face parte din coaliția de guvernare din Germania. "Uniunea Europeană trebuie să fie extinsă. Aceasta este consecința geopolitică a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei."

Liderii UE vor decide la summitul din 14-15 decembrie dacă vor acorda Ucrainei începerea oficială a negocierilor de aderare, ceea ce pentru Kiev reprezintă o prioritate absolută, la egalitate cu sprijinul militar și financiar occidental.

"Sunt convins că Consiliul European din decembrie va trimite acest semnal", a declarat Baerbock.

"Cu toate acestea, o UE extinsă va fi mai puternică doar dacă vom face ceea ce am ezitat atât de mult timp să facem - să revizuim și să regândim modul în care funcționează uniunea noastră."

Negocierile de aderare - în cadrul cărora o țară candidată trebuie să îndeplinească condiții juridice, economice și politice extinse - durează mulți ani.

Cazul Ucrainei este complicat și mai mult de războiul pe care Rusia l-a declanșat la 24 februarie 2022.

Ucraina ar deveni al cincilea cel mai populat stat membru al UE, dar și cel mai sărac, ceea ce înseamnă că - în conformitate cu normele actuale - ar absorbi o mare parte din ajutoarele generoase pentru agricultură și dezvoltare ale blocului, în detrimentul membrilor actuali.

Baerbock a declarat că o extindere etapizată trebuie să se desfășoare în paralel cu reformele menite să prevină creșterea în continuare a instituțiilor centrale ale UE și să reducă utilizarea de vetre naționale.

UPDATE 2 noiembrie, ora 13.45: Crimeea ar fi fost vizată de atacuri cu drone

Mai multe canale de Telegram şi internauţi raportează atacuri cu drone în Crimeea, în timpul nopţii de miercuri spre joi. Cel puțin două lovituri ar fi fost înregistrate în Voinka, raionul Krasnoperekopsk, în apropierea depozitului local de produse petrolieret. Alte lovituri ar fi fost înregistrate în Pervomaiske. În plus, s-au auzit explozii în raionul Henicesk. Deocamdată, admnistraţia de ocupaţie din Crimeea nu a comentat informaţiile apărute pe reţelele sociale, iar armata ucraineană, de asemenea, nu a avut o reacţie cu privire la situaţia respectivă.

UPDATE 2 noiembrie, ora 12.35: Vladimir Putin despre eventuale noi sancțiuni: Cu cât mai puține boarfe, cu atât mai puține ploșnițe

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că trebuie să Rusia trebuie să fie pregătită pentru intensificarea presiunii sancțiunilor din partea Occidentului. În cursul consfătuirii pe probleme de economie, șeful statului a avertizat că în continuare Occidentul ar putea să organizeze provocări împotriva Rusiei.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 noiembrie, ora 12.33: Crimeea - Explozie puternică lângă Djankoi

O explozie puternică s-a auzit, joi dimineaţă, în apropiere de oraşul Djankoi, din peninsula ocupată Crimeea. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. Reprezentanții "administrației" de ocupație, de asemenea, nu au comentat explozia de lângă Djankoi.

UPDATE 2 noiembrie, ora 11.50: Kievul nu are perspective de victorie (Kremlinul)

Regimul de la Kiev trebuie să înțeleagă că nu are perspective de victorie pe câmpul de luptă. Cu cât mai repede va înțelege acest lucru, cu atât mai repede poate fi soluționată situația, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

content-image

UPDATE 2 noiembrie, ora 9.40: Avdiivka este eșecul Rusiei în miniatură(ISW)

Situația din apropierea orașului Avdiivka, câmpul de luptă, ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile trecute, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său de 1 noiembrie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 noiembrie, ora 04.30: Zelenski, apel către partenerii occidentali de a rămâne uniţi şi de a continua să ajute Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a părut, miercuri seara, să transmită un apel către partenerii occidentali de a rămâne uniţi şi de a continua să ajute Ucraina, în condiţiile în care presa a scris că liderul ucrainean se simte trădat de aliaţi.

„Preţuim Europa noastră, o Europă a cooperării, nu a disputelor, o Europă a oamenilor, nu a ideologiilor, pentru că numai în acest fel continentul nostru este capabil să protejeze şi să apere vieţile umane atât în Europa, cât şi în lume.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 noiembrie, ora 03.30: Japonezii au aflat adevărul despre dublurile lui Putin. Când a apărut ultima dată în public liderul rus

Subiectul privind dublurile liderului rus Vladimir Putin s-a aflat în ultimii ani în centrul atenției, dând naștere la numeroase speculații și alimentând tot felul de teorii.

Deși nici până în ziua de astăzi nu se cunoaște cu certitudine adevărul, un sâmbure de adevăr există cu siguranță în spatele acestora. la această concluzie par să fi ajuns și experții japonezi în recunoașterea facială și identificarea vocii.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.