Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 2 septembrie - Explozii raportate în Zaporojie / Ucraina va primi din Australia sisteme anti-drone Slinger

cnn.com
razboi ucraina

Avansuri notabile ale trupelor ucrainene pe Frontul de Sud - Comandamentul Ucrainean anunță că rușii au fost respinși în încercările lor de contraatac pe direcția Melitopol. Armata ucraineană pare să-și întărească pozițiile recent câștigate între Robotîne și Verbove, pregătindu-se pentru posibile noi ofensive spre Tokmak prin aducerea de artilerie și sisteme antiaeriene.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 2 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 2 septembrie, ora 18.40: Zelenski, ipoteză incendiară după moartea lui Prigojin: 'Dacă un terorist îl ucide pe altul, întotdeauna va apărea şi un al treilea terorist'

content-image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, într-un stat în care un terorist îl ucide pe altul, întotdeauna, se va găsi şi un al treilea terorist. Potrivit RBC, liderul de la Kiev a făcut declaraţia respectivă într-un discurs online susţinut, vineri, în deschiderea forumului anual al Casei Europene - Ambrosetti de la Cernobbio, nordul Italiei, scrie Rador.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 2 septembrie, ora 18.00: Zelenski a răbufnit la criticile unor oficiali occidentali și spune că trupele sale avansează

content-image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele Kievului "avansează" în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse, respingând criticile unor oficiali occidentali potrivit cărora Ucraina câştigă teren prea încet, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 2 septembrie, ora 14.23 Şapte ambarcaţiuni ruseşti au fost distruse de ucraineni în ultimele 24 de ore

Reprezentanta Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a anunţat că, în ultimele 24 de ore, în zona de sud a ţării, armata ucraineană a distrus șapte ambarcaţiuni care fuseseră folosite de sabotorii ruși.

"De fiecare dată, încercând să afle ce se întâmplă pe malul stâng (al Niprului, în regiunea sudică Herson, n.r.), inamicul își trimite grupurile de sabotaj și recunoaștere pe ambarcaţiuni. În urma acţiunilor din ultima zi, ocupantul are cu șapte bărci mai puţine. Adică, de fiecare dată când pleacă un grup inamic, pentru o oarecare sarcină, nu se mai întoarce niciodată" - a remarcat Humeniuk. Potrivit acesteia, Forțele Armate ale Ucrainei împing trupele ruse pe malul stâng al Niprului, de unde invadatorii încearcă să bombardeze malul drept, eliberat deja de sub ocupaţie. "Încercarile inamicului de a se apropia şi de a lovi malul drept aproape că s-au oprit. Pentru că, încercând să se deplaseze acolo, se expun pericolului. Sunt aruncaţi în aer de minele pe care ei înșiși le-au pus acolo sau sunt vizaţi de atacurile noastre" - a declarat purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei.

UPDATE 2 septembrie, ora 13.10 Ucraina va primi din Australia sisteme anti-drone Slinger

Compania australiană de apărare Electrico Optic Systems (EOS) a prezentat sistemele Slinger, care pot lovi drone aflate la o distanță de până la 1.500 de metri. Ulterior, aceste sisteme vor fi livrate în Ucraina - potrivit Australian Defense Magazine. "Într-adevăr, această tehnologie va ajunge Ucraina. Sistemul Slinger a fost cumpărat de SUA pentru a fi trimis în Ucraina" - a declarat Matt Jones, vicepreşedinte pentru sisteme de apărare al EOS. Potrivit acestuia, testarea sistemelor respective a durat trei săptămâni. Jones a remarcat că EOS a semnat două contracte cu Ucraina pentru furnizarea a 110 sisteme Slinger, care vor echipa blindatele M113. Alte 50 de sisteme vor fi integrate în blindatele Bushmaster.

UPDATE 2 septembrie, ora 13.05 Explozii raportate în Zaporojie

Mai multe explozii au fost raportate, sâmbătă, în oraşul ucrainean Zaporojie, în timpul unei alerte de raid aerian declanşate în întreaga regiune. Sirenele de raid aerian au început să sune la ora 11:51, iar localnicii din Zaporojie au raportat explozii în mai multe cartiere ale oraşului. Deocamdată nu există informaţii suplimentare.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 12.43 Regiunea Dnipropetrovsk - Explozii raportate în oraşul Krivi Rih

Mai multe explozii au fost raportate, sâmbătă, în oraşul ucrainean Krivi Rih (regiunea Dnipropetrovsk), în timpul unei alerte de raid aerian declanşate la ora 11:15. Oficialii ucraineni nu au comentat încă situația.

UPDATE 2 septembrie, ora 11.15 Trupele ucrainene au tras asupra Donețkului cu proiectile cu dispersie

În intervalul 8.40-9.50 trupele ucrainene au lansat șapte proiectile cu dispersie de calibru NATO de 155 de milimetri asupra raioanelor Donețkului, a comunicat pe Telegram Reprezentanța republicii populare Donețk la Centrul comun de control și coordonare ale problemelor legate de crimele de război ale Ucrainei, scrie Rador.

Mai mult decât atât, în intervalul 7.45-9.35 trupele ucrainene au lansat 12 proiectile de calibru NATO 152 de milimetri asupra raioanelor Petrovsk, Kuibîșev și Kirov ale Donețkului, precum și asupra localității Gorlovka.

UPDATE 2 septembrie, ora 10.50 Trupele ucrainene au tras asupra regiunii Herson cu artileria

Trupele ucrainene au tras în timpul nopții asupra localităților Novaia Kahovka, Kahovka, Dneprianî, Kardașinka și Golaia Pristan, situate pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson, lansând asupra acestora 37 de proiectile din artilerie, a comunicat jurnaliștilor un reprezenatnt al serviciilor de urgență ale regiunii. Potrivit sursei, în 24 de ore trupele ucrainene au tras asupra orașelor și satelor de pe malul stâng al Niprului din regiunea Herson 113 proiectile.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 10.44 Raport al armatei ucrainene privind succesele înregistrate pe front în ultimele 24 de ore

Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă operațiunea ofensivă în direcția Melitopol (regiunea Zaporojie), unde îşi consolidează poziţiile recucerite - a raportat, sâmbătă dimineaţă, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, aviația Forțelor de Apărare a lansat șase lovituri asupra unor zone în care se aflau ocupanţi ruşi, arme și echipamente militare inamice, precum şi cinci lovituri asupra unor sisteme de rachete antiaeriene ale armatei invadatoare a Rusiei. Unitățile de rachete și artilerie, de asemenea, au lovit patru zone în care se afla personal militar inamic, armament și echipamente militare, distrugând 10 sisteme de artilerie, două posturi de comandă, trei depozite de muniții și o stație radar aparţinând ocupanţilor ruşi.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 10.30 Forțele Ucrainei au făcut „progrese notabile” în ofensiva lor împotriva pozițiilor Rusiei din sudul ţării (SUA)

Forțele Ucrainei au făcut „progrese notabile” în ofensiva lor împotriva pozițiilor puternic fortificate ale Rusiei din sud, susţine guvernul SUA. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că aceste câștiguri au fost realizate în ultimele 72 de ore la sud de Zaporojie. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat pentru CNN că forțele Kievului avansează, dar „este o luptă grea”.

Rusia susține că a preluat poziţii strategice în apropierea orașului Kupiansk din nord-estul Ucrainei. Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată independent.

UPDATE 2 septembrie, ora 10.23 Ministerul rus al Apărării a comunicat că două drone au fost doborâte în apropierea graniţei, după ce Ucraina a atacat un sat

Ministerul rus al Apărării a comunicat sâmbătă că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, provincie aflată la graniţă şi care se confruntă frecvent cu atacurile din partea forţelor Kievului, conform Rador.

Guvernatorul regiunii învecinate Kursk a declarat că un sat de la graniţă a fost atacat cu rachete din partea Ucrainei şi că o femeie a fost rănită. Atacurile ucrainene asupra teritoriului rus au devenit mai frecvente în ultimele săptămâni, iar în unele zile zeci de drone ucrainene au atacat simultan Rusia.

UPDATE 2 septembrie, ora 10.10 Regiunea Harkov - Bombardamentele din ultimele 24 de ore s-au soldat cu un mort şi un rănit

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Sinehubov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, ca urmare a bombardamentelor ruseşti, o persoană a fost ucisă în regiune, iar o alta a fost rănită. Într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă, oficialul precizează că ocupanții ruși au tras asupra populației civile, în raioanele Harkov, Ciuhuiv, Kupiansk şi Izium, folosind împotriva acestora artilerie, mortiere și alte arme.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 09.47 Aproape 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 570 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului a ajuns la 264.060 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.471 (+12) de tancuri ale armatei ruse, 8.637 (+24) de vehicule blindate, 5.560 (+30) de sisteme de artilerie, 501 (+1) sisteme de apărare aeriană, 736 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 8.043 (+34) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 4.433 (+12) de drone, 1.447 (+2) de rachete de croazieră și tehnică specială (835).

UPDATE 2 septembrie, ora 09.30 Crimeea a comentat încercările forțelor ucrainene de a debarca în peninsulă

Președintele Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a arătat că acțiunile trupelor ucrainene de a debarca în Crimeea sunt niște acțiuni ieftine de PR, deoarece inamicul va fi distrus cu mult înainte de sosirea efectivă pe peninsulă.

"Faptul că în timpul unor asemenea atacuri inutile ei vor pierde oameni le este absolut indiferent. Mult mai important este să obțină fotografii frumoase și să le posteze cât mai repede pe rețelele de socializare. Cât încă sunt în viață", a spus Konstantinov, pentru RIA - Novosti.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 9.20 'Risc crescut de ciocnire directă între Rusia și NATO'. Un diplomat rus atrage atenția asupra acțiunilor agresive ale SUA

CONTINUAREA AICI

UPDATE 2 septembrie, ora 08.32 Kievul a încercat să dea lovituri asupra Podului Crimeii cu bărci cu motor fără pilot (Ministerul rus al Apărării)

Kievul a încercat să lovească Podul Crimeii cu bărci cu motor fără pilot semi-submersibile. Dronele marine au fost distruse în Marea Neagră, au comunicat surse din cadrul Ministerului rus al Apărării. Un incident s-a produs la ora 23:45 (ora Moscovei), pe data de 1 septembrie, dar drona marină ucraineană a fost depistată și distrusă în acvatoriul Mării Negre. Mai târziu, pe 2 septembrie în jurul orei 2 noaptea, Ministerul rus al Apărării a informat despre încă două încercări ale regimului de la Kiev de a lansa un atac terorist asupra Podului Crimeii cu bărci cu motor semi-submersibile fără pilot. Și acestea au fost distruse în acvatoriul Mării Negre, scrie Rador.


Ministerul rus al Apărării a anunțat că pe 1 septembrie Flota Mării Negre a introdus controlul permanent al situației din Marea Neagră cu toate tipurile de recunoaștere. Acest lucru a permis ca în perioada 29-30 august forțele de aviație navală să zădărnicească încercarea unui detașament al forțelor de operațiuni speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei de a debarca pe coasta Crimeii pentru a comite acțiuni teroriste.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 07.55: Rusia demonstrează din nou că nu acceptă critica: ce i-au făcut jurnalistului Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel

Rusia l-a adăugat pe lista sa de agenţi străini pe respectatul jurnalist şi co-laureat al Premiului Nobel, Dmitri Muratov, etichetă pe care autorităţile o folosesc în mod obişnuit pentru a reduce la tăcere criticii, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Decizia care îl vizează pe editorul celei mai mari publicaţii independente din Rusia, Novaya Gazeta, face parte dintr-o represiune mai largă împotriva instituţiilor respectate ale societăţii civile, care s-a accelerat odată cu atacul Moscovei asupra Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 septembrie, ora 06.15: Se complică situația: Statele Unite trimit primul transport de muniție care conține uraniu sărăcit în Ucraina

Administrația Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina muniții perforante controversate care conțin uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters și confirmat separat de doi oficiali americani, informează Reuters.

Munițiile, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina care urmează să fie prezentat în cursul săptămânii viitoare. Munițiile pot fi lansate de pe tancurile Abrams americane care, potrivit unei persoane familiarizate cu acest subiect, ar urma să fie livrate Ucrainei în următoarele săptămâni.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 septembrie, ora 05.35: Ucraina se declară capabilă să depoziteze și să exporte gaze către Uniunea Europeană în timpul iernii

Ucraina este pregătită să stocheze şi să reexporte gaze europene pentru iarna 2023/2024, a declarat operatorul de transport de gaze al ţării, citând o evaluare a riscurilor realizată împreună cu partenerii internaţionali, relatează Reuters, citat de news.ro.

GTSOU, care gestionează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că au fost efectuate teste de stres pentru a evalua riscul ca o agresiune militară rusă să împiedice capacitatea traderilor de a stoca în siguranţă gazele în Ucraina şi de a le transporta către Uniunea Europeană.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 septembrie, ora 05.10: Rusia a doborât o dronă ucraineană în regiunea Belgorod

Apărarea antiaeriană a Rusiei a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Belgorod vineri noaptea, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, fără a oferi detalii suplimentare.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a scris pe Telegram că două "obiecte aeriene" au fost doborâte şi că, potrivit primelor informaţii, nu există pagube sau victime.

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 04.55: Gazprom se descurcă și fără piața europeană. Directorul general al gigantului rus anunță relații înfloritoare cu zona asiatică

Gazprom este responsabil pentru mai mult de jumătate din creşterea importurilor de gaze ale Chinei în acest an, a anunţat directorul general al grupului energetic rus, Alexei Miller, fără a prezenta cifre, transmite Reuters.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, în special spre Europa, aproape s-au înjumătăţit anul trecut după impunerea sancţiunilor occidentale, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, şi a exploziei gazoductului Nord Stream.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 2 septembrie, ora 01.50: Serghei Lavrov declară că Rusia este pregătită să stimuleze exporturile de gaze către Turcia

Rusia este pregătită să intensifice exporturile de gaze naturale către Turcia, inclusiv prin crearea unui hub de gaze în această țară, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov în timpul discuțiilor cu omologul său turc Hakan Fidan, scrie bssnews.net.

"Din partea noastră, am confirmat angajamentul Rusiei față de toate acordurile de creștere a exporturilor de gaze naturale, inclusiv prin punerea în aplicare a inițiativei șefilor statelor noastre privind crearea unui hub integrat de gaze în Turcia", a declarat Lavrov.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 septembrie, ora 01.00: Producătorul de armament BAE Systems s-a instalat în Ucraina

Compania britanică de armament BAE Systems a anunţat că a înfiinţat o entitate locală în Ucraina şi a semnat acorduri cu guvernul de la Kiev pentru a ajuta la accelerarea livrărilor de arme, echipamente şi instruire, conform The Guardian.

Marea Britanie este un furnizor-cheie de armament pentru Ucraina, iar BAE Systems, cel mai mare contractor britanic în domeniu, a fabricat o mare parte din aceste echipamente.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.