Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 27 octombrie - Forţele ruse au bombardat intens oraşul Herson din Ucraina

ft.com
razboi ucraina

Statele Unite susţin că armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina. "Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele (...) Avem, de asemenea, informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de vineri, 27 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 27 octombrie, ora 20.50: Forţele ruse au bombardat intens oraşul Herson din Ucraina

Forțele ruse au bombardat puternic centrul orașului Herson, din sudul Ucrainei, vineri, rănind mai mulţi oameni și avariind cel puțin zece clădiri, au declarat un înalt oficial local și lucrători din serviciile de urgență. Imaginile postate pe rețelele sociale arată cel puțin trei locuri în care se observă mormane de moloz. Roman Mrociko, șeful administrației militare a orașului, a declarat că mai multe persoane au fost rănite, iar una dintre ele primește îngrijiri medicale de specialitate în spital. Totodată, a adăugat că cel puțin zece clădiri au suferit avarii. "Seara, întreg orașul s-a cutremurat", au comunicat reprezentanţii serviciilor de urgență din Ucraina pe aplicaţia Telegram. "Inamicul a vizat chiar centrul Hersonului". Forțele ruse au ocupat oraşul Hersonul în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar au abandonat orașul și poziţiile de pe malul de vest al fluviului Nipru la sfârșitul anului trecut. Acum bombardează în mod regulat acele zone din pozițiile de pe malul estic

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 14.33 - Opt pompieri au fost răniți după un atac cu rachete în regiunea Harkov, Ucraina

 

UPDATE 27 octombrie, ora 13.21 - Danemarca va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, în valoare de peste 500 de milioane de dolari. Acesta va include tancuri T-72EA, BMP-2, vehicule de evacuare, muniție de artilerie și drone - potrivit Ministerului danez al Apărării.

UPDATE 27 octombrie, ora 13.11 - Un politician pro-rus și fost deputat ucrainean, Oleg Țariov, se află la terapie intensivă după ce a fost împușcat, au informat vineri agențiile de presă ruse.

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 12.45 - În ultimele 24 de ore forțele rusești au distrus cel puțin patru tancuri Leopard ale armatei ucrainene în direcția Orehovo din regiunea Zaporojie, a comunicat pentru TASS președintele mișcării "Noi suntem împreună cu Rusia", Vladimir Rogov.

"În atacul între Rabotino și Verbovo au fost aproximativ 10 unități de tehnică grea a forțelor militare ucrainene. Este vorba de tancuri și mașini de luptă de infanterie. Cel puțin șase unități erau Leopard. Ai noștri au acționat asupra lor cu sistemul de aruncătoare de flăcări Solntsepek și cu drone. Cel puțin patru tancuri Leopard au fost distruse în acest sector", a declarat Rogov.

UPDATE 27 octombrie, ora 12.31 - ROSBALT: Ministerul Apărării al Federației Ruse a comunicat despre lansarea de sateliți militari

De pe aerodromul Plesețk din regiunea Arhanghelsk a fost lansat purtătorul de rachete Soiuz-2.1b cu sateliți "în interesul Ministerului Apărării al Rusiei". Serviciul de presă al departamentului a comunicat că lansarea rachetei purtătoare de clasă medie a fost realizată vineri, 27 octombrie, de către o formație de luptă a forțelor spațiale ale Forțelor Aero-Spațiale.

În total, în intervalul 8 noiembrie 2004 - 27 mai 2023 au fost efectuate 61 de lansări de rachete Soiuz-2.1a, pe orbite au fost lansate 254 de aparate cosmice. Lansarea anterioară a unui satelit militar a fost realizată de pe cosmodronul din regiunea Arhanghelsk la începutul lunii august, a informat Ministerul rus al Apărării. Zilele acestea, sub conducerea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în Rusia s-a desfășurat antrenamentul forțelor de descurajare nucleară.

UPDATE 27 octombrie, ora 12.17 -ROSBALT: Letonia vrea să confiște mașinile de la ruși și să le dea ucrainenilor

Seimul leton a adoptat în primă lectură amendamente la legislația care stabilește interdicția de a rămâne pe teritoriul țării pentru mașinile cu numere de înmatriculare rusești, se arată în comunicatele de pe site-ul parlamentului leton. Conform amendamentelor adoptate, mașinile înmatriculate în Rusia vor fi confiscate, dacă nu vor fi reînmatriculate în Letonia. Rușii au primit un termen de trei luni de la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege pentru a-și înregistra mașinile sau pentru a le scoate de pe teritoriul Letoniei. În caz contrar, automobilele pot fi confiscate. "Se preconizează ca mijloacele de transport să fie transferate Ucrainei. Proprietarii mașinilor vor fi pasibili de amendă", se arată în comunicat. După ce Seimul leton va aproba amintitul proiect de lege în a doua lectură, se va considera că acesta a intrat în vigoare. În mod orientativ, acest lucru se va întâmpla începând cu 15 noiembrie.

UPDATE 27 octombrie, ora 11.47 - Strategia Uniunii Europene referitoare la războiul din Ucraina ''a eşuat'' şi blocul ar trebui să creeze un plan B, în măsura în care ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă, a declarat vineri pe postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters şi MTI. Aflat la Bruxelles pentru a lua parte la un summit al UE, Orban a notat că are loc o "mare bătălie" în special legat de sprijinul pentru Ucraina. El a afirmat că nu vede niciun motiv ca Ungaria să trimită banii contribuabililor pentru a sprijini Ucraina.

UPDATE 27 octombrie, ora 11.02 - Rusia a acuzat vineri Ucraina că a vizat cu o zi înainte, cu ajutorul dronelor, o centrală nucleară în regiunea rusă de frontieră Kursk, fără a provoca distrugeri sau o creştere a radioactivităţii, informează AFP şi Reuters. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a raportat la rândul său acest atac, fără a preciza că acesta a vizat o centrală nucleară. Potrivit ministerului, forţele aeriene ruse au zădărnicit "o tentativă a regimului de la Kiev de a întreprinde un atac terorist".

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 10.37 - RBC: Navă rusească ar fi explodat la Sevastopol

Canalul de Telegram "Vânt crimeean" scrie că încă navă rusească ar fi fost aruncată în aer la Sevastopol, pe data de 26 octombrie. Ar fi vorba despre nava anti-mine Proiectul 23040G "Vladimir Koziţki", cea mai nouă navă a Federației Ruse. Sarcina acesteia este să efectueze misiuni de recunoaștere pentru identificarea minelor marine. Amintim că, joi seară, la Sevastopol, a fost raportată o explozie, însă autorităţile de ocupaţie nu au comentat situaţia. Explozii au fost raportate la Sevastopol şi pe 13 octombrie. Pe reţelele sociale, au apărut informaţii că ar fi fost aruncată în aer o navă rusească "Buian-M", care poate transporta rachete de croazieră Kalibr. Ulterior, presa a relatat că Serviciul de Securitate al Ucrainei şi Marina ucraineană au atacat transportatorul de rachete de croazieră "Buian", precum și nava "Pavel Derjavin", staţionate în Crimeea. Ucrainenii au folosit în atac drone dotate cu "arme experimentale".

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 10.00 - Ungaria şi Slovacia se opun noului ajutor financiar propus de UE pentru Ucraina

Ungaria și Slovacia se opun pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pe care UE intenționează să îl aloce Kievului Un diplomat european a declarat pentru Politico faptul că premierul ungar, Viktor Orbán, a afirmat că sprijinul UE pentru Ucraina "nu funcționează", iar noul premier slovac, Robert Fico, a invocat "corupţia din Ucraina"

UPDATE 27 octombrie, ora 09.38 - Peste 500 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au eliminat 560 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 297.680 - potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 320 de avioane și 324 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 5.145 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 9.726 (+11) vehicule blindate, 7.162 (+7) de sisteme de artilerie, 556 de sisteme de apărare aeriană, 834 de lansatoare multiple de rachete, 9.513 (+6) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave/ambarcaţiuni, 5.390 (+1) de drone, 1.538 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.011).

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 09.16 - RBC: Sudul Ucrainei, vizat de un nou atac cu drone ruseşti

Autorităţile din Ucraina transmis că, în noaptea de joi spre vineri, invadatorii ruși au lansat un nou atac cu drone asupra regiunilor sudice. Apărarea antiaeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei a reuşit să doboare țintele inamice, însă autorităţile au raportat că a fost înregistrată şi o lovitură. Armata rusă a trimis dronele kamikaze în două valuri - câte trei drone în fiecare val - atacând regiunile Mikolaiv și Herson. Din cele șase drone lansate de ruşi, cinci au fost distruse de ucraineni. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, a precizat că două drone Shahed au fost doborâte în regiunea Mikolaiv, iar alte trei - în regiunea Herson. Reprezentanta trupelor din sudul Ucrainei a adăugat că, analizând situaţia, se poate constata că ruşii caută noi tactici de atac.

UPDATE 27 octombrie, ora 08.50 - UKRINFORM: Armata Rusiei a atacat cu rachete o unitate de pompieri din regiunea Harkiv

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a raportat că, în noaptea de joi spre vineri, ruşii au lansat un atac cu rachete asupra unităţii de pompieri din orașul Izium, regiunea Harkiv, rănind opt salvatori. "Unitatea de pompieri din regiunea Harkov a împlinit 200 de ani. Rusia a transmis 'felicitări' în propriul stil. Noaptea trecută, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra clădirii unităţii de pompieri din orașul Izium" - se arată în mesajul postat de Klimenko pe Facebook. Opt pompieri au fost răniți în timpul bombardamentului. Clădirea în sine și 13 autospeciale, de asemenea, au fost avariate.

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 08.15 - RBC: Explozii lângă Tokmak

Mai multe explozii s-au auzit, joi seară, în apropiere de oraşul ucrainean Tokmak (regiunea Zaporijjia), aflat sub ocupaţia trupelor ruse. "Lângă Tokmak, ocupanții primesc cadouri fierbinţi din partea Forțelor Armate ale Ucrainei. Localnicii raportează explozii puternice" - a scris pe Telegram Ivan Fedorov, primarul legitim al oraşului Melitopol. Prin acest mesaj, Fedorov a sugerat că armata ucraineană a bombardat poziţii ale ocupanţilor ruşi. Exploziile în Tokmak sunt constante şi, în general, vizează zone în care sunt concentraţi militarii ruşi şi echipamentele acestora. Numărul exploziilor a crescut pe fondul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei. Conform celor mai recente date, militarii ruşi din Tokmak se cazează în blocuri de locuinţe, unde locuiesc deja civili. Astfel, civilii devin un "scut uman" în cazul unui atac al forțelor ucrainene.

UPDATE 27 octombrie, ora 07.40: Ucraina face lumină cu privire la coridorul de cereale de la Marea Neagră: 'Informația este falsă'

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele unor firme ucrainene și britanice potrivit cărora noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat, scrie Reuters.

„Informația privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar Ucraina - coridorul pentru circulația navelor civile dinspre și spre porturile din Marea Odesa (regiunea) este falsă”, a declarat Kubrakov pe X.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 octombrie, ora 04.30: Zelenski vorbește despre sfârşitul războiului din Ucraina / Ce deznodământ prevede liderul de la Kiev - Video

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ”se vede mai clar” un sfârşit al acestui război cu o victorie a Ucrainei. ”Ucraina trebuie să devină – şi va deveni – mai puternică. Aşa încât să marcăm pentru totdeauna în istorie că imperiul rus nu va mai veni pe pământul ucrainean vreodată”, subliniază el, potrivit news.ro.

Zelenski a vorbit, în mesajul transmis joi seară, despre două noi pachete de sprijin pentru apărare. El a arătat că pachetul american include, între altele, rachete pentru apărarea anti-aeriană, rachete pentru sistemele HIMARS, muniţie, valoare totală ridicându-se la 150 de milioane de dolari.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 octombrie, ora 04.00: Ultimă oră: Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră (Reuters)

Vorbim de o suspendare temporară a traficului navelor către și dinspre porturi, informează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită.

O suspendare de facto a fost deja în vigoare de două zile la cererea armatei, invocând o amenințare din cauza creșterii activității aviației militare ruse în zonă.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.