Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 29 iulie - Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în cel puțin 3 direcții

Time
ucraina contraofensiva

Armata rusă concentrează aproximativ 100.000 de soldați și 1.000 de tancuri în zona Lîman și Kupiansk pentru a obliga Ucraina să redistribuie trupe către partea de nord-est a frontului, susține colonelul ucrainean în rezervă, Serghi Grabski. Rusia utilizează tactici tradiționale pentru a distrag atenția de la forțele ucrainene concentrate în sud, a adăugat Grabski. Situația este tensionată și solicită o monitorizare atentă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 29 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 29 iulie, ora 15.07: Vladimir Putin explică de ce au eșuat negocierile de pace cu Ucraina: 'cartoful fierbinte' de la Kiev

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 14.26: Peste 100 de mercenari Wagner au fost trimişi la granița dintre Belarus şi Polonia (Mateusz Morawiecki)


Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că, potrivit informațiilor obţinute de Varşovia, un grup de mercenari Wagner a fost transferat în zona coridorului Suwałki, în apropierea graniței Republicii Belarus cu Polonia și Lituania.

"Acum, situația devine și mai periculoasă. Avem informații că peste 100 de mercenari Wagner s-au deplasat către coridorul Suwałki, de lângă Grodno, din Belarus" - subliniat Morawiecki, sâmbătă, în timpul unei vizite la Gliwice.

Premierul a declarat că vede acest lucru ca pe un pas în direcția unei "continuării ofensivei hibride pe teritoriul polonez". "Probabil, se vor deghiza în polițiști de frontieră din Belarus și vor ajuta migranții ilegali să intre în Polonia pentru a destabiliza țara. Cu toate acestea, este probabil că vor încerca și ei să intre în Polonia sub masca migranților ilegali, iar acest lucru creează riscuri suplimentare" - a subliniat premierul polonez.

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 13.18: Zelenski a inspectat poziţiile ucrainene din direcţia Bahmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat, sâmbătă, pozițiile soldaților ucraineni aflaţi în direcția estică Bahmut. "Direcția Bahmut - pozițiile din prima linie ale Forțelor de Operațiuni Speciale. Astăzi (sâmbătă, n.r.), sunt aici pentru a-i felicita pe soldații noștri cu ocazia zilei lor profesionale, pentru a le onora forţa" - a scris Zelenski pe Telegram.

Preşedintele a adăugat că, în timpul întâlnirii, a vorbit cu soldații ucraineni și a audiat rapoartele comandantului acestei direcţii.

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 12.06: Polonia acuză Belarus că duce un război hibrid în care se foloseşte de mercenarii Wagner

Polonia a acuzat Belarus că duce un război hibrid în care se foloseşte de mercenarii grupării private Wagner din Rusia. Premierul polon, Mateusz Morawiecki, a declarat că a primit informaţii că luptătorii Wagner se află foarte aproape de graniţa sa. Guvernul polon a primit informaţii că aproximativ 100 de mercenari Wagner s-au deplasat spre nord-vestul Belarusului, în apropiere de graniţa cu Polonia şi Lituania. Mateusz Morawiecki a adăugat că mercenarii Wagner ar putea poza în grăniceri belaruşi şi ar putea ajuta migranţii să treacă în Uniunea Europeană, sau ar putea pretinde ei înşişi că sunt migranţi pentru a intra în blocul european. Premierul polon nu a oferit nicio dovadă în susţinerea afirmaţiilor sale. Polonia şi Lituania, care au acuzat Belarus că încearcă să destabilizeze UE prin facilitarea unui aflux de migranţi, au ridicat garduri de protecţie la graniţele cu Belarus.

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 10.56: Ruşii au tras 126 de obuze, în atacurile din Herson


Regiunea Herson a fost vizată de 29 de atacuri ruseşti, în ultimnele 24 de ore, patru civili fiind răniți în bombardamente - a anunţat, sâmbătă, șeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin.

"În ultima zi, inamicul a efectuat 29 de atacuri, trăgând 126 de obuze din mortiere, artilerie, tancuri, aviație și drone. Inamicul a tras 11 obuze şi asupra orașului Herson. Din cauza agresiunii ruse, patru persoane au fost rănite" - a scris Prokudin pe Telegram.

Potrivit acestuia, rușii au bombardat zone rezidențiale din mai multe localităţi, precum şi teritoriul terminalului de cereale din raionul Berislav.

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 10.21: 9 răniți în urma atacului cu rachete de la Dnipro

Nouă persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite într-un atac rus cu rachetă în centrul Dnipro (centru), un oraş cu un milion de locuitori,, vizând sediul unui comisariat în care se aflau membri ai Serviciilor ucrainene de informaţii interne (SBU) şi un bloc situat în faţa acestuia în care unele apartamente erau de vânzare, relatează AFP.

Rusia va trebui să ”răspundă pentru faptele sale”, a declarat vineri seara Volodimir Zelenski.

”Teroarea rusă continuă”, a denunţat el.

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 08.51: Ce lovitură! Soldații ucraineni lovesc cu rachete din Coreea de Nord, în timp ce Șoigu este în vizită la Phenian (Video)

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 07.35: Un nou rai al forțelor ruse asupra Dnipro provoacă cel puțin cinci răniți

Se presupune că cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce rachetele au lovit două clădiri din orașul Dnipro, din estul Ucrainei. O echipă BBC a confirmat că ultimul etaj al unui bloc turn rezidențial mare a fost aproape complet distrus în raidul de vineri seară, scrie Rador.

O clădire aparținând serviciilor de securitate ucrainene a fost, de asemenea, lovită, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. El a dat vina pe „teroarea rachetelor ruse” pentru daunele aduse clădirilor. Zelenski a postat un videoclip pe Telegram care arată un incendiu pe stradă și fum ridicându-se din clădirile avariate

content-image

UPDATE 29 iulie, ora 07.05: UE a decis sancţiuni contra Rusiei din cauza unei campanii de propagandă despre război

Consiliul Uniunii Europene a anunţat, vineri, sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi din Rusia implicate într-o campanie de distorsionare a informaţiilor despre invazia militară rusă în Ucraina.

"Astăzi, Consiliul UE a decis impunerea de măsuri restrictive împotriva a şapte persoane şi a cinci entităţi responsabile de efectuarea unei campanii de manipulare a informaţiilor denumită Recente Ştiri de Încredere ('RRN', Recent Reliable News), în scopul distorsionării informaţiilor şi răspândirii propagandei în sprijinul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 iulie, ora 03.20: Zelenski pregătește ceva foarte important: 'Rezultatele se vor vedea în curând'

Experţii internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii ei, a anunţat în discursul video de vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski, care nu a oferit alte detalii, ci doar a dat asigurări că rezultatele se vor vedea în curând, anunță news.ro.

„Experţii noştri internaţionali pregătesc decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Facem tot posibilul acum, dar nu o facem public, astfel încât rezultatele războinicilor noştri, pe care toată lumea le va vedea, să devină şi ele cele mai bune”, a declarat Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 iulie, ora 02.50: Rachetele rusești lovesc două clădiri din orașul Dnipro, Ucraina

Autorităţile ucrainene au anunţat că două clădiri din oraşul Dnipro au fost lovite de rachete. Atacurile au avut loc în centrul oraşului, în apropierea unor restaurante şi baruri aglomerate, informează Rador.

Rachetele ruseşti au lovit o clădire a serviciilor guvernamentale de securitate, aparent obiectivul urmărit, însă şi un bloc turn din apropiere. O secţiune a blocului a fost avariată.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 iulie, ora 01.00: Rușii au lovit Cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei din Donețk: Orașul a fost lovit în jurul orei 20.30. ora locală

Cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Dnipropetrovsk a fost avariat în atacul cu rachete rusești asupra Dnipro din 28 iulie, pe baza fotografiilor și înregistrărilor video distribuite pe rețelele de socializare.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că clădirea SBU, precum și un bloc de apartamente înalt, au fost avariate în urma atacului.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.