Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 30 martie 2023 - Kievul anunță situație 'foarte periculoasă' la Zaporojie și pregătește contraofensiva cu noile blindate Marder

airforcetimes.com
razboi ucraina

Aproximativ 40 de vehicule de luptă germane Marder au ajuns în Ucraina, iar Kievul așteaptă cu nerăbdare livrarea tancurilor Leopard. Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou livrarea urgentă a sistemelor Patriot pentru a contracara rachetele lansate asupra țării. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 30 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 30 martie, ora 22.21: O instanţă din Elveţia a emis amenzi pentru patru directori ai unei filiale elveţiene a Gazprombank

Patru directori bancari care l-au ajutat pe un asociat apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, să transfere milioane de dolari prin intermediul unei filiale elveţiene a unei bănci ruse au fost găsiţi vinovaţi de lipsa unei analize amănunţite a antecedentelor financiare, informează BBC, relatează Rador. Instanţa din Elveţia a emis amenzi pentru bancherii care lucrau pentru Gazprombank şi a căror identitate nu a fost dezvăluită. Cei patru directori afirmă că vor face recurs.

UPDATE - 30 martie, ora 22.20: SUA au antrenat 7.000 de militari ucraineni de la începutul războiului rus, anunţă Pentagonul

Peste 7.000 de militari ucraineni au fost formaţi de către armata americană de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în urmă cu peste 13 luni, anunţă joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, relatează CNN, informează News.ro.

În această săptămână, 65 de militari ucraineni, formaţi să folosească sistemul de apărare de tip PATRIOT, la Fort Sill, în Oklahoma, s-au întors în Europa.

Peste 4.000 de militari ucraineni urmează să-şi încheie formarea interarme în Germania, la sfârşitul acestei luni, anunţă Ryder.

Între ei se află militari din două brigăzi - una echipată cu vehicule de luptă de tip Bradley, iar cealaltă echipată cu vehicule de tip Stryker.

”În prezent, în zonele de antrenament de la Grafenwoehr şi Hohenfels se desfăşoară formări suplimentare interarme, ale unui număr de două batalioane morotizate de infanterie, 1.200 de membri ai Forţelor armate ucrainene”, a anunţat generalul american.

UPDATE - 30 martie, ora 20.55: Franţa şi alte state OSCE solicită o investigaţie specială în legătură cu agresiunea rusă în Ucraina

Franţa şi un grup de 45 de state participante la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au invocat un mecanism special pentru investigarea acuzaţiilor legate de invazia Rusiei în Ucraina, a comunicat, joi, Ministerul francez de Externe, inforează Reuters, transmite Rador. Ministerul a adăugat că demersul a fost iniţiat "din cauza impactului extrem de grav pe care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei îl are asupra populaţiei civile ucrainene, în special a copiilor." Aşa-numitul Mecanism Moscova al OSCE oferă opţiunea trimiterii unor misiuni de experţi pentru a sprijini statele participante în soluţionarea unei chestiuni sau probleme specifice legate de dimensiunea umană, potrivit websiteului organizaţiei.

UPDATE - 30 martie, ora 19.36: Ultimă oră – Vladimir Putin recrutează 147.000 de soldați: decret semnat de liderul de la Kremlin (document)

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea în primăvară pentru serviciul militar a aproape 150.000 de soldați.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 19.29: Forțele rusești păcălesc sistemul antiaerian ucrainean! O recunoaște inclusiv Kievul: rușii lansează bombe ghidate de pe poziţii aflate în afara razei Ucrainei

Ucraina a recunoscut joi că forţele ruse au înregistrat unele câştiguri în interiorul oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul ţării, dar cu pierderi umane majore, ceea ce a slăbit ofensiva Moscovei, în timp ce Kievul îşi pregăteşte contraofensiva proprie, relatează Reuters, informează Agerpres. Rusia recurge din ce ce în ce mai mult la o nouă formă de atac asupra teritoriului ucrainean, transmit forțele ucrainene.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, 18.31: Papa Francisc: „Pacea trebuie să fie scopul final, chiar și în cazuri de autoapărare”

Papa Francisc a evocat conflictul din Ucraina, numind războiul o "nebunie" și a susținut că "chiar și în cazuri de autoapărare, pacea este scopul final", relatează Reuters, potrivit Rador. Suveranul Pontif, care a fost internat miercuri cu o infecție respiratorie, a vorbit într-un mesaj video înregistrat cu ceva timp înainte ca sănătatea sa să se înrăutățească, a declarat un purtător de cuvânt al Vaticanului. "Războiul este o nebunie. Este dincolo de rațiune. Orice război, orice confruntare armată, se termină întotdeauna cu o înfrângere pentru toți", a spus Papa. "Să dezvoltăm o cultură a păcii. Să ne amintim că, chiar și în cazuri de autoapărare, pacea este scopul final și că o pace durabilă poate exista doar fără arme", a adăugat el. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal, dar nu a condamnat niciodată în totalitate Rusia. Luna aceasta, el a declarat pentru televiziunea italiană elvețiană RSI că războiul din Ucraina a fost alimentat "de interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți". Papa Francisc și-a exprimat în mod repetat dorința de a acționa ca un mediator de pace între Ucraina și Moscova.

UPDATE - 30 martie, ora 18.10: Maria Zaharova, despre reținerea jurnalistului 'Wall Street Journal': 'Nu este primul occidental 'prins în flagrant''

Un jurnalist de la publicaţia "Wall Street Journal" din SUA a fost reținut la Ekaterinburg sub suspiciunea de spionaj.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 17.32: Cel mai mare susținător al Ucrainei dă un pas înapoi: Cerem cote, tarife, care vor limita sau bloca importarea de cereale ucrainene

Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, a cerut miercuri Uniunii Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața din blocul comunitar, relatează Reuters.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 17.10: Prima vizită în extern a lui Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele său

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia la 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, informează Reuters.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 16.40: Marea Afacere a `refugiaților ucraineni`: Guvernul a dat bani în neștire, iar fondurile nu se știe exact unde au ajuns

Guvernul României a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice şi firme care au cazat cetăţeni ucraineni, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma este una foarte mare şi a ajuns, în proporţie de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligaţii fiscale pentru banii încasaţi.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 15.47: Rusia: ”Este prea devreme pentru a se vorbi despre un schimb de prizonieri care să îl implice pe reporterul american”

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat joi că este prea devreme pentru a se vorbi despre un posibil schimb de prizonieri care să îl implice pe reporterul american Evan Gershkovich, care a fost reținut sub suspiciunea de spionaj, a informat agenția de presă de stat RIA, informează Reuters, relatează Rador. Agenția de presă Interfax l-a citat pe dl Riabkov spunând că astfel de schimburi au avut loc anterior pentru cei deja condamnați și că este necesar să se aștepte evoluţia cazului dlui Gershkovich. Serviciul de securitate rus FSB a anunțat joi că l-a reținut pe Evan Gershkovich, un reporter al publicaţiei americane "The Wall Street Journal", sub suspiciunea de spionaj pentru SUA, aceasta fiind cea mai gravă acuzaţie publică la adresa unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina. Wall Street Journal a transmis că neagă vehement acuzațiile împotriva jurnalistului său.

UPDATE - 30 martie, ora 15.44: Oficial de la Kiev: Explozibili şi mine, pe aproximativ 30% din teritoriul ucrainean

Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunţat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor, transmite EFE, informează Agerpres. "În prezent, aproximativ 30% din teritoriul statului nostru este contaminat cu obiecte explozive, ceea ce echivalează cu 174.000 de kilometri pătraţi", a spus viceministrul, într-o intervenţie la TV.

Drapyatyi a explicat că specialişti din diferite structuri ale Ministerului de Interne acţionează pentru a demina toate suprafeţele afectate aflate sub controlul Kievului. Lucrările de eliminare a minelor şi a altor dispozitive explozive, a adăugat oficialul, se concentrează pe acele teritorii eliberate de Ucraina după ce au fost ocupate de Rusia. Întrebat cât timp îi va lua guvernului ucrainean să cureţe de mine întreg teritoriul ţării, ministrul adjunct a precizat că răspunsul va fi cunoscut doar după ce Ucraina va expulza toate trupele ruseşti din teritoriile ocupate de acestea.

De la începutul războiului, autorităţile au deminat 1.000 de kilometri pătraţi de pe teritoriul ucrainean, ceea ce a necesitat dezactivarea a aproximativ 520.000 de obiecte explozive. Guvernul ucrainean a lansat campanii de conştientizare pentru ca locuitorii din teritoriile eliberate să nu se apropie de obiecte suspecte şi să anunţe Poliţia atunci când le găsesc. Săptămâna aceasta, două persoane au murit în urma exploziei a două mine antipersonal în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, care a fost eliberată aproape în totalitate de forţele Kievului în octombrie anul trecut. Alte patru persoane au murit la începutul acestei luni în aceeaşi provincie după ce maşina în care se aflau a sărit în aer la explozia unei mine antitanc. În cadrul vizitei sale de miercuri în Ucraina, ministrul croat al Apărării, Mario Banozic, a oferit cooperarea guvernului său cu Kievul în vederea deminării Ucrainei. Croaţia a depus eforturi susţinute pentru a-şi curăţa teritoriul de minele amplasate în timpul războiului din Balcani.

UPDATE - 30 martie, ora 14:53: Se negociază soarta lumii, în Ucraina: cea mai mare centrală nucleară din Europa este teatru de război

Un compromis minim în faţa unui risc militar în creştere: directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană din Zaporojie în căutarea unei soluţii acceptabile pentru Kiev şi Moscova pentru a securiza situl.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 14.36: Dmitro Kuleba, revoltat: 'Preşedinţia rusă a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia i-a uzurpat sediul'

Ucraina a calificat joi viitoarea preşedinţie rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept "o glumă proastă", informează AFP, conform AGERPRES.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 13:20: Volodimir Zelenski, umilit în Parlamentul Austriei. Deputaţii de extremă dreapta au ieşit din sală în momentul în care și-a început discursul / VIDEO

Deputaţii Partidul Libertăţii din Austria, de extremă dreapta şi cu orientare pro-Rusia, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului austriac în timpul discursului preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, protestând pentru că acest demers ar încălca neutralitatea Austriei, relateză Reuters.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 13.11: FSB a reținut un jurnalist The Wall Street Journal: E acuzat de spionaj

Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat joi că un reporter al cotidianului american „The Wall Street Journal”, Evan Ghershkovich,, a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de spionaj, a anunţat agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 10.54: VIDEO | Descoperire neașteptată: o drona rusească dezasamblată de Ucraina conține piese comandate de pe Aliexpress

Drona Shahed, importată din Iran și utilizată de forțele ruse, a fost analizată de serviciile de informații ucrainene. Acestea au descoperit că majoritatea componentelor sale provin din țări occidentale și pot fi achiziționate de pe Aliexpres.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 10.25: Ultimă oră: Putin l-a demis pe ministrul adjunct pentru situații de urgență, Aleksandr Ciuprian

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret de revocare din funcţie a ministrului adjunct pentru situații de urgență, Aleksandr Ciuprian. Documentul este publicat pe portalul de informații juridice. Amintim că Ciuprian a devenit ministru adjunct în 2006 și prim-ministru adjunct în 2018. În septembrie 2021, a devenit ministru interimar în Ministerul rus pentru Situaţii de Urgență, după decesul subit al ministrului Evgheni Zinicev, scrie Rador.

Detalii aici.

UPDATE - 30 martie, ora 9.50 Ucraina anunță că rușii fac progrese în Bahmut / Centrala de la Zaporojie 'nu mai poate fi protejată'

DETALII AICI

content-image

UPDATE - 30 martie, ora 9.30 Primarul Moscovei neagă că se pregătește un nou val de mobilizare

La Moscova nu are loc mobilizarea în cadrul aşa-zisei operațiuni militare speciale ruse din Ucraina; activităţile planificate ale birourilor, comisariatelor militare de înregistrare și înrolare sunt desfășurate în regim normal, ele continuă, a afirmat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

DETALII AICI

UPDATE - 30 martie, ora 7.43 Spionajul rus a fost mult mai eficient decât armata în invazia Ucrainei. Raport britanic

DETALII AICI

UPDATE - 30 martie, ora 7.20 Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui

DETALII AICI

content-image

UPDATE - 30 martie, ora 06.15: Declarația care a provocat indignarea lui Lavrov: 'Pe ce argumente se bazează această analiză superficială?'

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit drept o "analiză superficială" afirmaţiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care s-a opus unei încetări imediate a focului în Ucraina, informează TASS, potrivit Rador.

"Domnul Blinken a vorbit ieri sau alaltăieri, spunând că acum un armistițiu (în Ucraina) ar fi în interesul Federației Ruse și acest lucru nu trebuie permis. Pe ce se bazează această, să zicem aşa, analiză superficială? Mi-e greu să spun. Singura presupunere este că Occidentul nu vrea să oprească acest război, își vede interesele geopolitice în acest război, în primul rând din punctul de vedere al încercărilor sale de a elimina un alt concurent de pe scena mondială în persoana Federației Ruse" - a declarat Lavrov, miercuri, în timpul unei conferințe de presă susţinute după încheierea convorbirilor cu ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 30 martie, ora 05.33: Situație critică la Centrala nucleară Zaporojie. Ce propune directorul AIEA

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat miercuri că încearcă să ajungă la o soluţie de compromis între Rusia şi Ucraina pentru evitarea producerii unei "catastrofe" la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, notează Mediafax.

"Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care să fie aprobate de toate părţile (...), pentru a evita o catastrofă", a declarat Rafael Grossi, potrivit cotidianului Le Monde.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se află la Centrala Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, dar aflată sub controlul forţelor militare ruse.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 30 martie, ora 04.30: Zelenski, despre planurile de război viitoare: "În următoarele luni, putem fi mai activi pe front"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate de mult timp, însă este nevoie de mai mult. ”Pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească”, susţine el, potrivit news.ro.

Zelenski a menţionat, în mesajul transmis miercuri seară, că a participat la ”Summit-ul Democraţiei” la invitaţia preşedintelui american Joe Biden, arătând că poziţia Ucrainei a fost ”foarte exactă şi cât se poate de practică”.

”Acum, mulţumită curajului ucrainean, mulţumită leadership-ului Statelor Unite, preşedintelui Biden, mulţumită Congresului Statelor Unite şi tuturor celor care muncesc pentru consolidarea lumii, avem cea mai mare unitate a ţărilor democratice de mult timp. Şi această unitate, după cum putem vedea, este de ajuns pentru a lupta pentru libertate. Dar pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească. Este capabilă să câştige”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 30 martie, ora 03.00: Bătălia pentru Bahmut: Asaltul rusesc continuă cu succes parțial - Ucraina deține încă orașul

Rusia rămâne ataşată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat miercuri secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, informează Agerpres.

În cursul unei vizite la New Delhi, Patruşev a acuzat ţările occidentale de 'comportament provocator în Ucraina', ceea ce ar putea avea 'consecinţe catastrofale', întrucât - în opinia sa - atitudinea lor contrazice declaraţia liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear. 'Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin ataşată acestei declaraţii şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între ţările care dispun de arme nucleare', a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.