Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 31 octombrie - Bătălia pentru Bahmut: Forțele ucrainene au avansat la nord-est de Kurdiumivka

epthinktank.eu
razboi ucraina

Mai multe explozii au fost auzite în orașul Odesa, din sudul Ucrainei. Anterior, Forțele Aeriene au avertizat că Rusia ar putea să lanseze rachete balistice în regiune.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți, 31 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 31 octombrie, ora 20:45: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că a discutat cu prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, despre modalitățile de consolidare a securității la Marea Neagră "în fața militarizării rusești și a amenințărilor la adresa libertății de navigație".

Acesta a postat pe X, fostul Twitter, și a spus:

Parteneriatul ucraineano-bulgar devine din ce în ce mai puternic și acesta este exact tipul de unitate la Marea Neagră care ne permite să contracarăm agresiunea rusă, să consolidăm securitatea alimentară globală, să avansăm integrarea Ucrainei în UE și să sprijinim formula de pace.

 

UPDATE 31 octombrie, ora 19:20: Un oficial umanitar al ONU a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să "nu-și piardă concentrarea" asupra Ucrainei.

content-image

"În timp ce o mare parte din atenția internațională este concentrată, pe bună dreptate, asupra evenimentelor grave din Orientul Mijlociu, este important să nu ne pierdem concentrarea asupra altor crize", a declarat Ramesh Rajasingham, director de coordonare pentru biroul umanitar al ONU, OCHA.

Vorbind în fața Consiliului de Securitate al ONU, Rajasingham a declarat că situația umanitară din Ucraina rămâne gravă, mai ales în fața "atacurilor neîncetate asupra civililor", relatează AFP.

"Pagubele semnificative și distrugerea infrastructurii critice continuă să afecteze grav accesul populației civile la electricitate, încălzire, apă și telecomunicații", a adăugat el.

UPDATE 31 octombrie, ora 19:00: Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că administrația Biden dorește ca Ucraina să continue operațiunile pe timpul iernii, dar Kievul nu ar putea face acest lucru dacă ar fi forțat să facă o pauză din cauza lipsei de sprijin american.

UPDATE 31 octombrie, ora 18:40: Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat că "trei comunități" din regiunea Nikopol au fost atacate de forțele rusești.

content-image

El a postat marți pe Telegram pentru a spune că în cursul zilei au avut loc patru lovituri de artilerie și două atacuri cu drone kamikaze. "Principalul lucru este că oamenii au supraviețuit", a spus el.

UPDATE 31 octombrie, ora 18.10: Rusia a declarat că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și "tratament crud" al civililor, relatează AFP.

Cei trei soldați au fost găsiți vinovați de "tratament crud al civililor", "utilizarea de metode interzise într-un conflict armat" și "crimă și tentativă de crimă", potrivit comitetului de anchetă al Rusiei.

Moscova a condamnat în repetate rânduri soldații ucraineni capturați la pedepse lungi cu închisoarea în cadrul unor procese pe care Kievul nu le recunoaște pe teritoriul pe care Rusia l-a confiscat.

UPDATE 31 octombrie, ora 17.47: Rusia va reuși în Ucraina dacă nu va continua sprijinul american, avertizează secretarul american al apărării

content-image

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Rusia va avea succes în Ucraina dacă nu va continua sprijinul american pentru Kiev, relatează Reuters.

"Pot garanta că, fără sprijinul nostru, Putin va avea succes", a declarat Austin în timpul unei audieri în Senat cu privire la cererea președintelui Joe Biden de 106 miliarde de dolari pentru finanțarea planurilor pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane.

"Dacă le tragem covorul de sub picioare acum, Putin nu va face decât să devină mai puternic și va reuși să facă ceea ce vrea să facă", a adăugat Austin, așezat alături de secretarul de stat american, Antony Blinken.

Mitch McConnell a oferit o susținere puternică propunerii Casei Albe de ajutor de 106 miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina, spunând că el și președintele se află, în esență, "în același loc" în această chestiune.

McConnell, puternicul lider republican din Senat, i-a respins pe unii dintre colegii săi republicani din Senat care au cerut un pachet care să separe asistența pentru cele două țări, spunând că ar fi "o greșeală".

UPDATE 31 octombrie, ora 17.20: Printre marile companii internaționale care au ieșit din Rusia sau și-au încetat operațiunile în această țară de la invazia din Ucraina se numără Starbucks, McDonald's, Shell, BP și Carlsberg. Producătorul danez de bere a declarat că a găsit un cumpărător pentru filiala sa rusă, Baltika, în iunie, dar Vladimir Putin a ordonat apoi confiscarea temporară a participației.

Noul director executiv al Carlsberg a declarat marți că nu va încheia niciun acord cu Moscova care ar face ca sechestrarea activelor să pară legitimă.

"Nu există nicio modalitate de a evita faptul că ne-au furat afacerile din Rusia și nu îi vom ajuta să facă acest lucru să pară legitim", a declarat Jacob Aarup-Andersen, care a preluat funcția de director general al Carlsberg în septembrie.

UPDATE 31 octombrie, ora 16.44: Doi dintre principalii consilieri ai președintelui Joe Biden au cerut marți parlamentarilor americani să acorde miliarde de dolari în plus Israelului, în cadrul unei audieri în Congres, întreruptă în repetate rânduri de protestatari care au denunțat oficialii americani pentru susținerea "genocidului" împotriva palestinienilor din Gaza.

content-image

Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au depus mărturie în fața Comisiei pentru credite a Senatului cu privire la cererea lui Biden de 106 miliarde de dolari pentru finanțarea unor planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane.

Argumentând că sprijinirea partenerilor americani este vitală pentru securitatea națională, Biden a solicitat 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, din care aproximativ jumătate ar urma să fie cheltuită în Statele Unite pentru a reface stocurile de arme epuizate de sprijinul acordat anterior Kievului.

Blinken a declarat că sprijinul SUA pentru Ucraina a făcut ca invazia Rusiei în Ucraina să fie "un dezastru strategic".

 

UPDATE 31 octombrie, ora 15.55: Grupul ONU pentru drepturile omului crede că atacul cu rachete care a ucis 59 de persoane în Hroza a fost lansat de Rusia

Biroul ONU pentru drepturile omului a găsit "motive rezonabile" pentru a concluziona că atacul cu rachete care a ucis 59 de persoane într-o cafenea din satul ucrainean Hroza a fost lansat de forțele armate ale Rusiei, a anunțat marți biroul.

content-image

"Astăzi, publicăm un raport privind evenimentele din 5 octombrie, care concluzionează că există motive rezonabile pentru a crede că racheta a fost lansată de forțele armate ruse", a declarat Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, pentru reporterii de la Geneva.

Ea a adăugat că "nu a existat niciun indiciu privind prezența personalului militar sau a altor obiective militare legitime în cafeneaua sau în apropierea acesteia în momentul atacului".

Ucraina a declarat că o rachetă rusă a lovit luna aceasta o cafenea din satul din regiunea Kharkiv, în timp ce oamenii se adunau pentru a plânge un soldat ucrainean căzut la datorie. Moscova neagă că ar fi vizat civili în invazia sa, poziție pe care a repetat-o în legătură cu atacul asupra Hroza.

 

UPDATE 31 octombrie, ora 15.19: Bugetul de stat al Ucrainei a primit în octombrie aproximativ 2,8 miliarde de dolari de la partenerii săi internaționali, respectiv SUA și UE, a anunțat Ministerul de Finanțe, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 31 octombrie, ora 12.45: Contraofensiva ucraineană continuă - Ucraina se află într-o poziție tactică mai bună

Ucraina a încercat să atragă atenția țărilor din Sudul Global asupra războiului ruso-ucrainean, la summitul din Malta, care a avut loc în weekend, însă participanții la eveniment au fost distrași în mod constant de discuțiile despre războiul dintre Israel și Hamas - potrivit Bloomberg.

Detalii aici

content-image

UPDATE 31 octombrie, ora 8.30: Bătălia pentru Bahmut - Forțele ucrainene au avansat la nord-est de Kurdiumivka

Forțele ucrainene au avansat la nord-est de Kurdiumivka, situată la 10 kilometri sud-vest de Bahmut în Donețk Obalst, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă actualizare din 30 octombrie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 31 octombrie, ora 04:55: Rusia în derivă: Zelenski dezvăluie cum a pierdut Kremlinul controlul evenimentelor, pentru a doua oară în acest an

Volodimir Zelenski a remarcat, luni, în discursul video adresat naţiunii, că incidentele de duminică de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, luat cu asalt de protestatari care căutau pasageri israelieni, arată, deja pentru a doua oară în acest an, după revolta eşuată a mercenarilor ruşi din iunie, că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor, scrie news.ro.

„Trebuie să evaluăm cu sobrietate sistemul rusesc. Şi-au mobilizat toate forţele pentru a încerca să nu piardă ceea ce au cucerit în Ucraina, dar, în acelaşi timp, şi-au poluat teritoriul cu un asemenea nivel de ură şi degradare încât, pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor.„

Continuarea aici

content-image

UPDATE 31 octombrie, ora 03:00: Suma e uriașă! Ruşii scot la licitaţie casa de vacanţă din Crimeea a preşedintelui ucrainean Zelenski

Autorităţile ruse de ocupaţie au scos la licitaţie casa de vacanţă din Crimeea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite luni agenţia TASS, preluată de dpa. Apartamentul de 120 de metri pătraţi s-a vândut cu 44,3 milioane de ruble (echivalentul a 480.000 de dolari), aproape dublu cât preţul minim cerut iniţial; are trei camere, vedere la Marea Neagră şi la Palatul Livadia, fosta reşedinţă de vară a ultimului ţar rus, Nicolae al II-lea.

Au licitat doar două persoane. Cumpărătoarea, Olga Lipoveţkaia, a declarat portalului de ştiri online Mash că a fost atrasă de locul respectiv şi de clima din Crimeea, nu de istoricul imobilului.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.