Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 9 iunie - Ucraina a început contraofensiva cu stângul

mediafax.ro
razboi ucraina

Volodimir Zelenski, afirmă că ocupanţii ruşi i-au abandonat complet pe oamenii din zonele ocupate şi inundate acum, în urma distrugerii barajului de la Kahovka. Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că a început contraofensiva ucraineană, cu atacuri în cel puțin trei sectoare ale frontului. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 9 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 10 iunie, ora 19.30: Partizanii anti-Kremlin au ucis un comandant rus

Legiunea pentru Eliberarea Rusiei, una din milițiile anti-Kremlin ce luptă de partea Ucrainei, a revendicat uciderea unui comandant al armatei ruse în regiunea rusă Belgorod, scrie Adevărul.

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 19.25: Volodimir Zelenski admite în premieră că Ucraina a trecut la 'acţiuni contraofensive'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă "acţiuni de contraofensivă" ale armatei sale pe front, în timp ce a refuzat să menţioneze dacă este vorba despre marele atac pregătit de luni de zile de statul major de la Kiev, relatează AFP.

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 19.20: Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără apă, după ruperea barajului: măsura luată pentru a preveni un dezastru mondial

Agenția ucraineană pentru energie nucleară a anunțat că a oprit „la rece” și ultimul reactor care mai era în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka.

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 16.40 - CNN: Un oficial rus acuză Ucraina că a bombardat staţiunile de vacanţă de la Marea Azov

Un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson a acuzat Ucraina de bombardarea stațiunilor de vacanță de pe coasta de sud. Într-o postare pe pagina sa oficială de Telegram, Vladimir Saldo, șeful administrației regionale din Herson, susținut de Rusia, a acuzat Ucraina că a lovit "locurile de cazare temporară de pe Arabit Spit" începând de sâmbătă dimineața, ora locală.

Vladimir Saldo a însoțit postarea cu o fotografie a unei clădiri galbene în flăcări, pe care CNN a geolocalizat-o ca fiind Chalet Thermal, o stațiune de coastă de pe malul Mării Azov. Vladimir Saldo a mai spus că Ucraina a bombardat, de asemenea, satul Zalijni şi a postat o fotografie a Hotelului Positive "distrus", pe care CNN a geolocalizat-o, de asemenea.

Oficialul susţinut de Rusia a acuzat Ucraina că atacurile sale "au vizat oficialii de top din Herson" şi a precizat că o femeie a fost ucisă de bombardamente. CNN nu a putut confirma independent această afirmație. Oficialul ucrainean Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, a postat, de asemenea, pe contul său de Telegram un videoclip cu Chalet Thermal în flăcări, susținând că oficialii ruși au fugit din zonă în urma bombardamentelor.

"Dintr-un motiv oarecare, invadatorilor nu le-a plăcut compania, așa că acum convoaie de mașini cu ruși și colaboratori locali pleacă de urgență spre Crimeea încă ocupată", a subliniat Ivan Fedorov.

content-image

UPDATE 10 iunie, ora 16.20 -  REUTERS: Preşedintele Ucrainei susţine că este în derulare contraofensiva forţelor ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că în Ucraina au loc operațiuni de contraofensivă și de apărare, dar a subliniat reporterilor că nu va spune în ce stadiu se află acestea.

Volodimir Zelenski a ridicat din umeri și din sprâncene disprețuitor, la o conferință de presă la Kiev, când i s-a cerut să răspundă, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că forțele de la Kiev au început cu siguranță mult lăudata contraofensivă.

content-image

UPDATE 10 iunie, ora 16.00 - CNN: Peste 2.500 de persoane au fost salvate în zonele inundate din Herson

Un total de 2.588 de persoane au fost salvate în zonele inundate din regiunea Herson, în perimetrele controlate de Ucraina, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Nivelul apelor se retrage, scăzând vineri seara cu 31 de centimetri, după inundaţiile grave provocate de prăbuşirea, marţi, a barajului Kakovka, a precizat Oleksandr Prokudin. Inundațiile care au urmat prăbușirii barajului aflat sub control rusesc, au forțat evacuarea a mii de persoane, au afectat rezervele de apă și au accentuat temerile cu privire la posibila producere a unui dezastru ecologic.

Mai mult de o treime din apa din rezervorul barajului Kakovka s-a revărsat, a declarat sâmbătă principala companie ucraineană de producere a energiei hidroelectrice Ukrhidroenergo.

De asemenea, nivelul apei din bazinul de răcire al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în apropiere în amonte, este "stabil", a declarat sâmbătă compania ucraineană de stat Energoatom. Centrala nucleare, cea mai mare din Europa, se află pe teritoriul ocupat de Rusia, de-a lungul râului Nipru.

content-image

UPDATE 10 iunie, ora 15.27 - CNN: Rusia a atacat regiunea Odesa cu rachete şi drone

Rusia a atacat regiunea Odesa din sudul Ucrainei în primele ore ale zilei de sâmbătă cu rachete și drone, potrivit administrației militare din regiunea Odesa. "În timpul nopții, inamicul a atacat regiunea Odesa cu drone de atac Shahed-136/131 (vehicule aeriene fără pilot). Forțele de apărare aeriană au distrus toate dronele. Epava uneia dintre drone a lovit un apartament de nouă etaje, provocând un incendiu", a declarat administrația militară din regiunea Odesa.

Trei persoane au fost ucise, iar alte 26, inclusiv trei copii, au fost rănite, potrivit administrației militare din regiunea Odesa, adăugând că trei dintre acestea sunt în continuare în stare gravă. Regiunea de coastă din Odesa a fost lovită şi de un atac cu rachete în primele ore ale zilei de sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului din sud, Natalia Humeniuk, care a vorbit sâmbătă la televiziunea națională. "Două rachete au fost distruse, iar una a lovit ținta. Ca urmare a fragmentelor zburătoare și a valului de explozie, clădirile rezidențiale au fost avariate, iar trei persoane au fost rănite", a mai spus Natalia Humeniuk.

Rusia a atacat, de asemenea, regiunea Poltava cu drone și rachete balistice și de croazieră, provocând "daune infrastructurii și echipamentelor aerodromului" de pe aerodromul militar Mirhorod, a declarat Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava.

content-image

UPDATE 10 iunie, ora 14.31: Aproape 30 de ucraineni sunt consideraţi dispăruţi, ca urmare a detonării barajului Kahovka de către armata rusă

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, susţine că 27 de persoane sunt considerate dispărute, ca urmare a dezastrului provocat de ruşi prin detonarea barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka, din regiunea Herson. De asemenea, potrivit ministrului, bilanţul actualizat sâmbătă indică cinci morți în zonele inundate.

Klimenko a precizat că 47 de localităţi au fost inundate în regiunea Herson, 33 dintre acestea fiind pe teritoriul controlat de Ucraina, iar 14 - în zona temporar ocupată de armata rusă. În regiunea Herson, 2.620 de persoane au fost evacuate, printre acestea fiind inclusiv 160 de copii. De asemenea, oficialul a raportat că 11 ucraineni au fost răniți în urma atacurilor lansate de ruşi asupra unor zone în care se desfăşurau operaţiuni de evacuare a populaţiei.

Patru oameni au murit în urma bombardamentelor respective. În regiunea Mikolaiv, 31 de localităţi sunt inundate. 936 de civili din această regiune au fost evacuaţi, printre aceştia fiind inclusiv 167 de copii. O persoană a murit în regiunea Mikolaiv în atacurile lansate de ruşi asupra zonelor în care se desfăşurau misiuni de evacuarea din zonele inundate. În regiunea Dnipropetrovsk, peste 89.000 de gospodării din 26 de localități au rămas fără apă.

UPDATE 10 iunie, ora 13.32: Regiunea Odesa - Trei morţi şi 36 de răniţi, în urma atacurilor lansate de ruşi noaptea trecută

Administraţia Militară Regională Odesa raportează că, în urma atacului cu drone din noaptea de vineri spre sâmbătă, 36 de persoane au fost rănite, printre acestea fiind inclusiv trei copii.

"Fragmente dintr-o dronă au lovit un bloc cu nouă etaje, provocând un incendiu. Există victime civile: trei morți şi 26 de răniți, inclusiv trei copii. Trei dintre răniţi sunt în stare gravă" - se arată într-un mesaj al autorităţilor ucrainene. Administraţia menţionează că ruşii au atacat și raionul Cetatea Albă (Bilhorod-Dnistrovski), avariind case particulare şi rănind 10 persoane.

Portalul Military Media Center, de asemenea, informează că în ultimele 24 de ore, șapte civili ucraineni au fost uciși și alți 50 au fost răniți în urma bombardamentelor efectuate de ruși pe teritoriul ţării.

"Conform informațiilor furnizate de Ministerul Apărării al Ucrainei, în ultimele 24 de ore trupele ruse au bombardat 11 regiuni ale ţării, folosind diferite tipuri de arme (mortiere, tancuri, artilerie, lansatoare de rachete, drone, avioane tactice). Au fost atacate 129 de aşezări şi 122 de obiective de infrastructură" - se arată în mesaj.

UPDATE 10 iunie, ora 12.21: Ce înseamnă 'axa Tokmak': detaliile strategice din spatele contraofensivei Ucrainei

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 11.31: Regiunea Herson - Explozie într-o clădire care aparține rușilor

Prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, Iuri Sobolevski, raportează o explozie în satul Strilkove, unde se află militari din armata invadatoare rusă. "Ieri (vineri, n.r.), la Strilkove, după o explozie în clădirea 'ministerului afacerilor interne' al Federației Ruse, populația de orci s-a redus puţin. Nu există victime în rândul populației locale. Informațiile au fost primite de la localnici" - a scris Sobolevski pe Telegram. Ukrinform aminteşte că, în cursul zilei de vineri, au avut loc bombardamente asupra centrului de odihnă "Express" de lângă Şceaslivţeve (regiunea Herson), unde se aflau invadatori ruși.

UPDATE 10 iunie, ora 11.00: Dronele iraniene fac prăpăd în Odesa: Sunt zeci de victime, după atacul rus din timpul nopții

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 10.18: Raport al Forţelor Aeriene ale Ucrainei privind atacul lansat de ruşi noaptea trecută

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că în noaptea de 9 spre 10 iunie, Federaţia Rusă a lansat opt rachete de diferite tipuri și 35 de drone kamikaze de fabricație iraniană. Cele mai multe dintre dronele şi rachetele lansate de ruşi au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană ucrainene.

Atacul de noaptea trecută a început vineri seară, la ora 23:00, şi s-a încheiat sâmbătă dimineaţă, la ora 05:00. Rușii au atacat regiunile ucrainene Odessa, Harkiv și Poltava. Potrivit armatei Ucrainei, Rusia a tras opt rachete de diferite tipuri, atacurile fiind lansate din direcțiile nordică şi sudică. Dronele au fost lansate din zona coastei de est a Mării Azov. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus două rachete de croazieră și 20 de drone de atac de tip Shahed-136/131, fabricate în Iran. Armata ucraineană mai precizează că, în cursul zilei de vineri, Forțele de Apărare au doborât 12 drone rusești Orlan-10, Zala şi Supercam.

UPDATE 10 iunie, ora 09.43: Aerodromul din Mirhorod, vizat de atacuri ruseşti

Şeful Administraţiei Militare Regionale Poltava, Dmitro Lunin, a raportat că Rusia a atacat regiunea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, lovind aerodromul militar din Mirhorod. Potrivit oficialului, Federația Rusă a atacat cu rachete balistice și de croazieră de tip Iskander, precum și cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană. Lunin a remarcat că infrastructura aerodromului și echipamentele au fost deteriorate. "Ca urmare a activităţii apărării antiaeriene, fragmentele (de drone sau rachete, n.r.) căzute au avariat opt clădiri particulare și patru mașini. Nu există morți sau răniți" - a adăugat Lunin.

UPDATE 10 iunie, ora 08.52:VIDEO Volodimir Zelenski confirmă că a dat ordinul de atac: Am discutat în detaliu despre aprovizionarea şi distribuirea muniţiilor, despre întărirea artileriei

Continuarea AICI

UPDATE 10 iunie, ora 08.12: Armata Ucrainei raportează lovituri puternice asupra invadatorilor ruşi

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a efectuat 39 de lovituri asupra invadatorilor ruși. Astfel, în cursul zilei de vineri, aeronave ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au lansat 19 lovituri aeriene asupra unor zone de concentrare ruseşti și asupra a două sisteme de rachete antiaeriene. Unitățile de rachete și artilerie, de asemenea, au lovit patru posturi de comandă ale ruşilor şi șase zone în care se aflau militari inamici, arme și echipamente, trei depozite de muniții și cinci unități de artilerie. Principalele evenimente au avut loc, din nou, în Donbas, unde au fost înregistrate 34 de confruntări. Armata Ucrainei menţionează că rușii au atacat fără succes în direcțiile Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka. În alte direcții, trupele ruse au rămas în poziţii defensive. În ultimele 24 de ore, invadatorii ruşi au lansat opt ​​rachete și 74 de lovituri aeriene, au efectuat 62 de bombardamente cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă. Atacurile ruseşti s-au soldat cu victime în rândul populației civile ucrainene. Au fost distruse şi deteriorate un spital în orașul Huliaipole, clădiri rezidențiale în orașul Zviahel (regiunea Jitomir), un centru cultural din Oceakiv (regiunea Mikolaiv) și obiective de infrastructură civilă din regiunea Odesa.

UPDATE 10 iunie, ora 07.40: Regiunea Odesa - Opt drone și două rachete ruseşti au fost doborâte noaptea trecută

Forțele de Apărare din regiunea Odesa au distrus opt drone kamikaze și două rachete rusești, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în tinpul unui atac lansat de armata invadatoare a Federaţiei Ruse. Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, a raportat că o rachetă a lovit zona de coastă a regiunii. "Trei persoane au fost rănite de fragmente (de dronă sau rachetă, n.r.) și de unda de şoc generată de explozie" - a adăugat Bratciuk. Ukrinform notează că, anterior, comandamentul ucrainean a anunţat că toate dronele Shahed-131/136 au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Odesa. Fragmente de ţinte aeriene inamice au căzut pe o clădire şi au provocat un incendiu. Trei persoane au murit, iar alte 10 au fost rănite.

UPDATE 10 iunie, ora 06.00: Casa Albă, anunțul care va inflama Kremlinul: informaţii recent declasificate despre dronele aruncate de forțele ruse ăn luptă

Casa Albă a anunţat vineri că Rusia pare să-şi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul şi a primit sute de drone de atac unidirecţional pe care le foloseşte pentru a ataca Ucraina, relatează Reuters, citat de news.ro.

Citând informaţii recent declasificate, Casa Albă a spus că dronele sau vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au fost construite în Iran, transportate peste Marea Caspică şi apoi folosite de forţele ruse împotriva Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 10 iunie, ora 05.05: SUA anunţă o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina: Investiții în apărarea antiaeriană

Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare, potrivit Reuters şi AFP, anunță Agerpres.

Această tranşă cuprinde muniţie suplimentară pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon (RTX.N) HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment (AVAV.O) Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 iunie, ora 01.00: Putin anunță că a început contraofensiva ucraineană: 'Luptele au fost foarte intense', pierderile în tabăra adversă sunt 'impresionante'

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front.

"Putem constata cu certitudine că contraofensiva (ucraineană) deja a început", a declarat Putin presei, potrivit agenţiei de presă Interfax.

În acelaşi timp, el a subliniat că toate atacurile desfăşurate în această săptămână de inamic "au eşuat". "Forţele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe care şi le-au propus în niciunul dintre sectoarele frontului", a adăugat el.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.