Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Morţi într-un bombardament în oraşul minier Siversk / Situație tensionată în Est

Roman Chop/Global Images Ukraine via Getty Images
razboi ucraina

Patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk. ”Oraşul (Siversk) a fost bombardat ieri (duminică) seara cu lansatoare de rachetă multiple. S-a stabilit că patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 86 de ani au fost ucişi”, anunţă guvernatorul Vadîm Filaşkin.

Ucraina a recunoscut că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 16 aprilie, ora 23.20: Xi Jinping bate cu pumnul în masă în criza războiului din Ucraina: a dat ordin către Ucraina și Rusia

Președintele chinez Xi Jinping a propus patru pași pentru a preveni scăparea de sub control a războiului din Ucraina și pentru a restabili pacea cât mai curând posibil. El a spus acest lucru în timpul unei întâlniri la Beijing cu cancelarul german Olaf Scholz.

Detalii aici

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 21,25: Statele Unite anunță că nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că 'sunt situații diferite'

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite.

Detalii aici

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 19.49: Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa şi reînarma, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 14.51 - Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că achiziţia de sisteme Patriot pentru Ucraina este mai ieftină decât refacerea termocentralelor distruse de Rusia în atacuri. "Înainte de a vorbi despre restaurarea Ucrainei, trebuie să evităm distrugerea acesteia. Este mai ieftin să cumperi sisteme Patriot, decât să refacem centrala electrică vizată de ruși" - a afirmat Borrell, potrivit Le Monde.

UPDATE 16 aprilie, ora 14.30 - Şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a declarat că, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, rușii au tras cu artilerie și au atacat raionul Nikopol cu drone FPV. În urma bombardamentelor, a fost avariată o linie de înaltă tensiune, iar mii de clienţi au rămas fără electricitate.

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 14.00 - Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei care a distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea din jurul capitalei Kiev, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters. "Erau 11 rachete care veneau în zbor. Noi le-am distrus pe primele şapte, iar patru (rămase) au distrus (centrala de la) Trîpillia. De ce? Pentru că rămăsesem cu zero rachete. Nu am mai avut rachete ca să apărăm Trîpillia", a declarat el într-un interviu acordat PBS.

UPDATE 16 aprilie, ora 13.09 - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat marţi că a arestat un cetăţean rus pentru tentativă de asasinare a unui fost ofiţer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care a fost rănit săptămâna trecută în explozia maşinii sale la Moscova, relatează AFP.

FSB a precizat într-un comunicat că "a arestat un cetăţean rus, născut în 1983, care a provocat explozia la Moscova (...), la ordinul serviciilor secrete ucrainene, a maşinii unui cetăţean rus, fost membru al serviciilor de securitate ucrainene". Fostul ofiţer al serviciilor ucrainene, care a trecut de partea Rusiei, Vassili Prozorov, a acuzat şi el, după explozie, "regimul terorist de la Kiev" că este responsabil pentru acest incident. Potrivit FSB, suspectul arestat în cadrul unei anchete pentru "tentativă de omor" a sosit în Rusia în martie din Ucraina. El "a obţinut componente pentru un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă, l-a asamblat" şi l-a instalat sub maşina fostului ofiţer al SBU.

În martie 2019, Vassili Prozorov a participat la o conferinţă de presă la Moscova, unde a fost prezentat ca un dezertor care a trecut de partea Rusiei. El a declarat apoi că a lucrat pentru SBU între 1999 şi 2018, dând asigurări că a furnizat informaţii Rusiei începând din aprilie 2014, având o "motivare ideologică".

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 11.20 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat sprijinul ţării sale pentru eforturile naţiunilor riverane Mării Negre, între ele Ucraina, de a stabiliza regiunea, în pofida tensiunilor provocate de agresiunea rusă, informează EFE.

"Aliaţii noştri din Marea Neagră pot conta pe Statele Unite pentru a face regiunea mai sigură, mai prosperă şi mai integrată", a transmis Blinken într-un mesaj de la distanţă difuzat participanţilor la cea de-a doua Conferinţă de Securitate a Mării Negre de la Sofia. "Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, aşa cum am făcut-o până acum, pentru ca aceasta să-şi revină", a adăugat şeful diplomaţiei americane, care a subliniat totodată importanţa menţinerii unităţii între vecinii Ucrainei.

Blinken a comentat că preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a înşelat în calculele sale atunci când a pariat pe lipsa de unitate a naţiunilor din zonă.

UPDATE 16 aprilie, ora 10.30 - Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează AFP.

"Întâlnirea mea cu preşedintele Xi se va concentra şi asupra modului în care putem contribui în continuare la o pace justă în Ucraina", a scris Scholz pe reţeaua socială X, adăugând că a existat "un schimb intens între guvernele noastre de la ultima mea vizită în China".

Potrivit presei oficiale chineze, Scholz a fost primit marţi dimineaţă de Xi Jinping, la sfârşitul vizitei sale de trei zile în China, cel mai mare partener comercial al Germaniei, cancelarul fiind însoţit de o delegaţie de miniştri şi importanţi oameni de afaceri.

Această vizită survine în condiţiile în care Xi Jinping, care nu a condamnat niciodată în mod explicit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este vizat de criticile occidentale pentru apropierea sa faţă de Moscova şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 09.30 - Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni şeful Camerei inferioare a Congresului american, relatează AFP.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat, este blocat de luni de zile în Congres, la fel şi un alt pachet pentru Israel.

"Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate", printre care cele permiţând "finanţarea aliatului nostru israelian" şi de a "sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse", a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

UPDATE 16 aprilie, ora 09.00 - Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că SUA nu vor doborî drone în Ucraina, așa cum au făcut în Israel, pentru că amenințările sunt diferite.

UPDATE 16 aprilie, ora 08.15 - RBC: Zelenski avertizează că ruşii îşi vor intensifica atacurile și acțiunile ofensive

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că Federația Rusă va încerca în curând să-și intensifice acțiunile de asalt și operaţiunile ofensive. Într-un mesaj transmis luni seară, președintele a anunţat că a ascultat rapoarte cu privire la posibile acțiuni ale rușilor, prezentate de șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleh Ivașcenko, şi șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării, Kirilo Budanov.

"Este evident că nebunia de la Kremlin este încă puternică, ocupantul va încerca să intensifice atacurile și acțiunile ofensive" - a afirmat Zelenski.

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 08.00 - RBC: Armata Ucrainei a doborât nouă drone Shahed, în timpul unui atac nocturn lansat de ruşi

Comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a raportat că, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, Forțele de Apărare ucrainene au distrus toate dronele Shahed pe care invadatorii ruși le-au folosit pentru a ataca țara. Rusia a folosit nouă drone kamikaze, care au fost lansate din Crimeea, peninsulă ucraineană aflată temporar sub ocupaţie rusă. În timpul atacului rusesc, apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost activată în șase regiuni. "Toate cele nouă drone Shahed au fost distruse de grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ale Ucrainei în regiunile Herson, Mikolaiv, Hmelniţki, Poltava, Cerkasi și Dnipropetrovsk" - a menţionat Oleşciuk. Forțele de Apărare din sudul Ucrainei, de asemenea, au comunicat că, noaptea trecută, a avut loc "o luptă intensă a forțelor de apărare aeriană, care a durat aproximativ trei ore".

UPDATE 16 aprilie, ora 07.26: Volodimir Zelenski, potop de reproșuri la adresa liderilor NATO, după ce a văzut situația din Israel

Volodimir Zelenski, afirmă că "Shahed-urile" din cerul Ucrainei sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu, iar cerul european ar fi putut beneficia de acelaşi nivel de protecţie cu mult timp în urmă dacă Ucraina ar fi primit un sprijin deplin similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor şi rachetelor. ”Teroarea trebuie învinsă complet şi peste tot, nu mai mult în unele locuri şi mai puţin în altele”, subliniază Zelenski.

”Întreaga lume a fost martoră la acţiunea aliaţilor în cerul Israelului şi al ţărilor vecine. Aceasta a demonstrat cât de cu adevărat eficientă poate fi unitatea în apărarea împotriva terorismului atunci când se bazează pe o voinţă politică suficientă. Israelul, Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Iordania au acţionat împreună şi cu eficienţă maximă. Împreună, au împiedicat teroarea să prevaleze. Şi lucrează împreună, şi în coordonare cu alţii, pentru a preveni o nouă escaladare”, spune preşedintele Ucrainei în mesajul zilnic către popor.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 16 aprilie, ora 06.56: Biden cere cu disperare Congresului SUA să trimită bani în Ucraina: 'Trebuie să o facă acum, acum'

Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina, blocat în prezent de opoziţia republicană, scrie AFP.

"Congresul trebuie să aprobe această finanţare" pentru Ucraina "şi trebuie să o facă acum, acum", a afirmat preşedintele american în faţa jurnaliştilor în timp ce îl primea pe premierul ceh, Petr Fiala, la Casa Albă.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 16 aprilie, ora 03.00: 'Nu trebuie să activați articolul 5 pentru a face acest lucru' – Zelenski a cerut țărilor NATO să apere Ucraina la fel ca pe Israel

'Nu trebuie să activați articolul 5 pentru a face acest lucru' – Zelensky a cerut țărilor NATO să apere Ucraina la fel ca pe Israel

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților occidentali să dea dovadă de o unitate similară în apărarea Ucrainei, la fel ca și în apărarea Israelului în timpul atacului iranian.

Zelenski a menționat că un sistem de apărare aeriană destul de eficient poate proteja instalațiile critice ale structurii energetice ucrainene de atacuri, dar intensitatea atacurilor rusești necesită o mai mare unitate.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.