Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Rușii pierd până la 400 de oameni pe zi la Avdiivka (armata ucraineană)

Facebook
razboi-ucraina-harta

Nu există o amenințare reală ca trupele ucrainene să fie înconjurate de ruși în Avdiivka (Donețk) pentru că în fiecare zi rușii pierd câte 300-400 de oameni (morți sau răniți) pe zi în luptele din zonă, conform Forțelor de Apărare ucrainene, scrie Ukrainskaia Pravda.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina:

UPDATE 26 decembrie, ora 14:34: Zelenski, după distrugerea navei ruse 'Novocerkassk': 'Ocupanții nu vor avea niciun loc liniștit în Ucraina'

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Forțelor Aeriene ale Ucrainei pentru atacul de noaptea trecută asupra navei ruse de debarcare "Novocerkassk", staţionată în portul crimeean Feodosia.

"Ocupanții nu vor avea niciun loc liniștit în Ucraina" - a transmis Volodimir Zelenski.

Amintim că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, armata ucraineană a distrus marea navă rusă de debarcare "Novocerkassk", staţionată în portul din Feodosia. Nava respectivă, care ar fi transportat drone iraniene Shahed, a fost lovită de ucraineni cu rachete de croazieră.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 13:21: Explozii în regiunea Dnipropetrovsk

Mai multe explozii au fost raportate în regiunea , marţi, după ora 11:00, în timpul unei alerte de raid aerian.

Potrivit unor canale locale de Telegram, exploziile s-au auzit în Pavlohrad.

Anterior, în jurul orei 11:30, sirenele de raid aerian au început să sune în toate regiunile Ucrainei, iar armata a avertizat că ruşii au lansat rachete balistice spre regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 13:13: Kievul neagă informaţiile Moscovei privind 'doborârea a două avioane ucrainene' în timpul atacului din Feodosia

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a negat declarația Ministerului rus al Apărării cu privire la "distrugerea a două avioane Su-24 ucrainene" în timpul atacului de noaptea trecută asupra navei Novocerkassk din Feodosia, Crimeea.

Potrivit lui Ihnat, pentru distrugerea unui astfel de vas, este nevoie de mai mult de o rachetă. Ucraina foloseşte în aceste atacuri rachete Storm Shadow și SCALP.

Amintim că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a anunțat că aviaţa ucraineană a distrus nava de debarcare "Novocerkassk", care aparţinea Flotei Ruse de la Marea Neagră şi era staţionată în portul Feodosia. Nava respectivă ar fi transportat din Iran drone de tip Shahed, pe care armata rusă le foloseşte pentru a ataca Ucraina.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 13:03: 15 localităţi au fost vizate de atacuri ale armatei ruse

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, rușii au bombardat peste 15 localităţi din regiune.

Potrivit unui comunicat remis marţi dimineaţă, o persoană a fost rănită în timpul unui atac lansat de ruşi în satul Pişceane, situat în raionul Kupiansk al regiunii Harkov.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 10:25: Ministerul de Externe ceh: Dacă Ucraina cade, ne vom confrunta cu Federația Rusă la granițele noastre

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavski, a spus că principala provocare pentru Praga este menținerea Rusiei cât mai departe de granițele cehe și continuarea sprijinirii Ucrainei, conform Ukrainskaia Pravda.

„Dacă Ucraina cade, ne vom confrunta cu Federația Rusă la granițele Uniunii Europene, foarte aproape de Cehia, și nu trebuie să permitem asta. Trebuie să înțelegem că în Ucraina oprim expansiunea imperială a Rusiei, care își ascuți dinții și asupra regiunii Europei Centrale, asupra statelor baltice”, a declarat ministrul.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 10:05: Sudul Ucrainei, vizat de atacuri nocturne

Armata de invazie a Rusiei a atacat, din nou, sudul Ucrainei, în noaptea de luni spre marţi, folosind drone kamikaze iraniene de tip Shahed.

Autorităţile ucrainene au raportat lovituri în regiunile Odesa și Mikolaiv.

Rușii au atacat sudul Ucrainei din Crimeea temporar ocupată și de pe coasta de est a Mării Azov. În două valuri de atacuri, care au durat două şi patru ore, unitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei au reușit să distrugă nouă drone Shahed-131/136.

Patru drone au fost doborâte în regiunea Odesa, patru - în regiunea Mikolaiv şi una în regiunea Herson.

Cu toate acestea, în regiunea Odesa, ruşii au reuşit să lovească teritoriul unui obiectiv de infrastructură. Autorităţile au raportat un incendiu, care a fost stins rapid, astfel că nu au fost înregistrate victime.

În regiunea Mikolaiv, au fost avariate depozite, după ce ocupanţii au lovit instalații industriale.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 09:58: O persoană a fost ucisă și două rănite în atacul ucrainenilor asupra Crimeei

Rusia anunță că o persoană a fost ucisă și o navă de debarcare de mari dimensiuni avariată în atacul ucrainenilor asupra Crimeei, potrivit Rador Radio România.

Nava Novocherkassk a fost avariată într-un atac ucrainean din timpul nopții asupra orașului-port Feodosia din Crimeea, au declarat Ministerul rus al Apărării și oficiali.

Agenția de știri Interfax a citat ministerul spunând că Ucraina a folosit rachete ghidate lansate de aeronave pentru a ataca Feodosia. Guvernatorul Crimeei instalat de Rusia, Serghei Aksionov, a declarat în aplicația de mesagerie Telegram că o persoană a fost ucisă și două rănite în urma atacului.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 09:50: Peste 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de marţi dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe front încă 1.010 militari, potrivit Rador Radio România.

Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 354.960 de invadatori ruşi.

De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 329 de avioane și 324 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 5.899 (+22) de tancuri ale armatei ruse, 10.956 (+37) de vehicule blindate, 8.366 (+37) de sisteme de artilerie, 614 (+1) sisteme de apărare antiaeriană, 934 de lansatoare multiple de rachete, 11.109 (+34) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 23 de nave/ambarcaţiuni (+1), 1 submarin, 6.458 (+22) de drone, 1.618 (+1) rachete de croazieră și tehnică specială (1.239).

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 09:42: Rusia susține că a capturat orașul ucrainean estic Mariinka, afirmație respinsă de Kiev

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că trupele sale au capturat orașul-cheie Mariinka din estul Ucrainei, afirmație respinsă imediat de Kiev.

Șoigu i-a spus președintelui Vladimir Putin că unitățile de asalt au ocupat zona „puternic fortificată” de lângă Donețk, o capitală regională deținută de Rusia.

Dar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Shtupun, a declarat că luptele pentru Mariinka continuă. Localitatea Mariinka, considerată o poartă spre Donețk, a fost aproape în totalitate distrusă.

content-image

UPDATE 26 decembrie, ora 07.55 - Ucraina anunță o mare reușită: a distrus o navă rusească ce transporta drone iraniene

Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că au distrus o navă a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kievul, notează AFP, citat de Agerpres.

"Marea navă de debarcare Novocerkassk" a fost "distrusă" de piloţii forţelor aeriene, au anunţat acestea pe mesageria Telegram. "Oamenii spun că transporta Shahed", drone explozive iraniene, folosite masiv de Rusia împotriva Ucrainei, a adăugat sursa.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 decembrie, ora 04.05 - Forțele ucrainene din Donețk: Rușii pierd până la 400 de oameni pe zi la Avdiivka

Nu există o amenințare reală ca trupele ucrainene să fie înconjurate de ruși în Avdiivka (Donețk) pentru că în fiecare zi rușii pierd câte 300-400 de oameni (morți sau răniți) pe zi în luptele din zonă, conform Forțelor de Apărare ucrainene, scrie Ukrainskaia Pravda.

„În acest moment, menținem cu fermitate defensiva. Există întotdeauna amenințarea unei încercuiri, a unei străpungeri. Dar aducem rezerve, ne repliem, provocăm pierderi inamicului. În fiecare zi, rușii pierd 300 -400 de oameni și mult echipament militar. Prin urmare, în acest moment, nu putem vorbi despre vreo amenințare reală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare, Oleksandr Shtupun.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 decembrie, ora 00.08 - Ministrul ceh de externe, Jan Lipavski, a spus că principala provocare pentru Praga este menținerea Rusiei cât mai departe de granițele sale.

„Dacă Ucraina cade, ne vom confrunta cu Federația Rusă la granițele Uniunii Europene, foarte aproape de Cehia, și nu trebuie să permitem asta. Trebuie să înțelegem că în Ucraina oprim expansiunea imperială a Rusiei, care își ascuți dinții și asupra regiunii Europei Centrale, asupra statelor baltice”, a declarat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.