Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Trupele ruse au atacat cu aviația în șase sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore

AI
razboi ucraina

Trupele ruse au atacat în șase sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore, fiind mai active în Novopavlivka și Bahmut și folosind aviația pentru a sprijini atacurile în trei zone de operațiuni, a anunțat marți dimineață Statul Major ucrainean. 56 de lupte s-au dat în intervalul menționat. Rușii au lansat patru rachete și 97 de lovituri aeriene, dar și 92 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate din regiunile Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 10 aprilie, ora 21.15 - Un atac al Rusiei cu rachete la primele ore ale serii de miercuri a ucis patru persoane, între care o fetiţă de 10 ani, şi a rănit altele şapte în districtul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Oleh Kiper a indicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că unul dintre răniţi se află în stare gravă după ce i-au fost amputate picioarele. Echipele de urgenţă se află pe teren, a precizat el, iar "medicii fac tot ce pot".

Oficialii ucraineni presupun că au fost rachete balistice Iskander-M, care au lovit între orele 18:00 şi 18:30 (15:00-15:30 GMT) şi au avariat, de asemenea, o infrastructură de transport, inclusiv camioane ce staţionau în zonă. Armata ucraineană a declarat, la rândul său, că atacul pare să fi vizat facilităţi de transport. O staţie de benzină a fost lovită, ceea ce creşte riscul de explozii în zonă.

Acesta este al doilea atac asupra Odesei în ultimele 24 de ore. În noaptea de marţi spre miercuri, Rusia a atacat regiunea Odesei cu drone şi rachete. Ruşii au lovit infrastructura critică, de transport şi logistică, iar doi angajaţi ai unei companii de transporturi au fost răniţi, potrivit Unian. Odesa, unul dintre cele mai aglomerate porturi din Ucraina, a fost o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti în războiul care durează de 25 de luni, notează Reuters.

content-image

UPDATE 10 aprilie, ora 19.45 - Trei persoane au fost ucise într-un atac al forţelor ucrainene în provincia rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a anunţat miercuri guvernatorul provinciei Roman Starovoit.

UPDATE 10 aprilie, ora 18.30 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri aliaţilor Ucrainei să-i furnizeze acesteia rapid mai multe muniţii, sisteme antiaeriene şi alte ajutoare militare pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, în timp ce generalul american Christopher Cavoli, comandantul Forţelor Aliate în Europa, a avertizat că, în lipsa ajutorului militar american, armata ucraineană va rămâne în scurt timp fără obuze şi rachete antiaeriene, consemnează agenţiile AFP, EFE şi Reuters.

"Ucraina, pur şi simplu, nu poate aştepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniţie şi ajutor acum", a indicat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Secretarul general al NATO a subliniat că situaţia pe câmpul de luptă este "dificilă" pentru Ucraina, iar întârzierea finanţării ajutorului pentru Kiev are "consecinţe directe în fiecare zi pe teren". În orice caz, a mai spus totuşi Stoltenberg, "contrar tuturor pronosticurilor, ucrainenii deja au reuşit" mult în acest război şi el crede că Ucraina se poate impune în faţa Rusiei, dar pentru aceasta are nevoie de "sprijinul nostru". El a semnalat că armata ucraineană are nevoie nu doar de muniţii şi piese de schimb pentru sistemele de luptă deja livrate de aliaţii săi, ci şi de "mai multe sisteme".

content-image

UPDATE 10 aprilie, ora 17.50 - Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord privind apărarea și producția de arme. Documentul a fost semnat la Kiev în cadrul unei conferințe a membrilor industriei militare. 30 de companii britanice au participat la eveniment.

Cele două ţări au semnat un acord-cadru de cooperare în sectoarele de apărare şi producţie de arme, au declarat oficialii de la Kiev, potrivit Sky News. Documentul a fost semnat la o conferință la care au participat aproximativ 30 de companii britanice de apărare. Firmele britanice au mers la Kiev pentru a discuta despre potențiale afaceri cu producătorii ucraineni de arme. În ultima vreme, Ucraina și-a intensificat eforturile de a-și produce propriile arme. De asemenea, ucrainenii speră să atragă marii producători occidentali să înființeze instalații de reparații și producție în Ucraina.

UPDATE 10 aprilie, ora 17.02 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că presupusul plan al lui Doland Trump privind finalul războiului din Ucraina este „primitiv”. Planul propune ca Ucraina să renunțe la o serie de teritorii. Totuși, Trump spune că propunerea nu-i aparține și vorbește despre „știri false”.

Potrivit unor informații apărute în presa internațională, Donald Trump ar fi spus în cadrul unor discuții private că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va ajunge din nou la Casa Albă. În acest scenariu, ucrainenii ar trebui să renunțe la o serie de teritorii ceea ce nu i-ar deranja pe locuitori, potrivit Washington Post. Totuși, consilierul lui Trump a negat informațiile pe care le-a numit „știri false”.

În replică, Volodimir Zelenski a spus că presupusul plan de pace al lui Trump este „primitiv”, anunță Sky News. „Dacă înțelegerea și ideea este pur și simplu de a oferi teritoriile noastre, atunci este foarte primitiv”, a spus Zelenski, în timpul unui interviu pentru Bild.

UPDATE 10 aprilie, ora 16.30 - Autorizarea deţinuţilor ucraineni să servească în armată a fost aprobată miercuri în primă lectură de parlamentul de la Kiev, care a votat un proiect de lege menit să aducă noi soldaţi în rândul trupelor diminuate şi epuizate după mai mult de doi ani de război cu Rusia, relatează Reuters.

Proiectul prevede că deţinuţii care se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat. Nu vor putea beneficia însă de prevederile legii cei condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale.

Kievul încearcă să mobilizeze noi soldaţi pentru a înlocui pierderile şi a face măcar o rotaţie parţială a trupelor epuizate după mai mult de doi ani de război.

content-image

UPDATE 10 aprilie, ora 16.00 - Miniştrii europeni de Finanţe vor discuta săptămâna aceasta planurile de reformă şi o agendă de investiţii prezentată de Ucraina, care încearcă să obţină finanţare, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din interiorul Ministerului german al Finanţelor.

Sursele citate de Reuters, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au salutat abordarea ambiţioasă a Ucrainei, care a identificat 15 domenii cheie şi 69 de planuri de reformă. Sursele nu au oferit detalii cu privire la aceste planuri de reformă, dar au precizat că miniştrii europeni ai Finanţelor le vor discuta la o reuniune care va avea loc săptămâna aceasta la Luxemburg.

UPDATE 10 aprilie, ora 15.00 - Preşedintele american Joe Biden ar urma să participe la conferinţa asupra păcii în Ucraina ce se va desfăşura în Elveţia aproximativ la jumătatea lunii iunie, relatează presa elveţiană, citată miercuri de AFP.

Data conferinţei nu a fost încă fixată, dar mai multe mass-media au avansat zilele de 16-17 iunie. Nici invitaţiile nu au fost încă transmise, însă potrivit cotidianului elveţian NZZ, care citează "mai multe surse de încredere", preşedintele american ar urma să participe, amintind că pentru astfel de întâlniri confirmarea participării este anunţată cu puţin timp înaintea evenimentului.

Autorităţile elveţiene au fost până în prezent foarte discrete asupra detaliilor şi pregătirii conferinţei, pe care au acceptat pe 15 ianuarie să o găzduiască în urma unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a vorbit atunci despre un "summit" şi a exclus participarea Rusiei. Prin urmare, aceasta nu va fi o conferinţă de pace propriu-zisă. Moscova a calificat drept ridicolă desfăşurarea unei astfel conferinţe în lipsa ei şi poziţia sa până în prezent a fost că nu va participa la întâlnirea din Elveţia nici dacă va fi invitată, invocând faptul că această ţară şi-a pierdut statutul de neutralitate prin aplicarea sancţiunile impuse Rusiei de către UE.

UPDATE 10 aprilie, ora 14.00 - Noi atacuri ruseşti asupra sistemului energetic din #Ucraina şi lupte intense în provinciile Doneţk şi Zaporojie

content-image

Rusia a lansat miercuri dimineaţă noi atacuri cu drone asupra infrastructurii energetice în provinciile Odesa şi Nikolaev din sudul Ucrainei, a anunţat armata ucraineană, care a dezminţit relatările altor surse ucrainene ce afirmă că forţele ruse ar fi recăpătat controlul asupra satului Robotine în provincia Zaporojie, în timp ce un canal de Telegram apropiat armatei ucrainene anunţă înaintări ale trupelor ruse în provincia Doneţk, relatează agenţia EFE.

Rusia a folosit în atac 17 drone kamikaze iraniene Shahed, dintre care armata ucraineană susţine că a doborât 14. Primarul Odesei, Ghenadi Truhanov, a declarat că pagubele sunt în curs de evaluare, iar serviciul de urgenţe ucrainean a informat asupra unui incendiu, între timp stins, la o instalaţie energetică în provincia Nikolaev.

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior şi-a schimbat strategia şi s-a axat mai mult pe atacuri asupra ţintelor cu importanţă militară.

Revenirea din luna martie la atacuri masive asupra infrastructurii energetice este o acţiune de represalii după ce, odată cu alegerile prezidenţiale defăşurate atunci, în Rusia au fost lansate incursiuni ale unor combatanţi ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod, în timp ce armata ucraineană şi-a intensificat atacurile cu drone, rachete şi artilerie în aceste provincii, după cum a motivat Moscova.

Tot miercuri, armata ucraineană a negat relatări din alte surse de la Kiev conform cărora armata rusă a reocupat satul Robotine pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul dintre satele eliberate în contraofensiva ucraineană din vara anului trecut. "Forţele noastre resping atacurile inamice cu artilerie", se arată într-un comunicat al Comandamentului Sud al armatei ucrainene referitor la situaţia de la Robotine, adăugând că sunt de asemenea folosite drone şi mortiere pentru a frâna încercarea trupelor ruse de a recuceri localitatea.

În schimb, canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, informează despre înaintări ruseşti în mai multe zone pe frontul din provincia estică Doneţk şi despre ocuparea acolo a localităţii Pervomaiske de către trupele ruse.

UPDATE 10 aprilie, ora 13.00 - După recordul din 2023, autorizaţiile de export pentru arme şi echipamente militare germane au continuat să crească de la începutul acestui an, pe fondul creşterii livrărilor de arme către Ucraina, consemnează miercuri dpa.

Între 1 ianuarie şi 27 martie, guvernul german a aprobat exportul de articole militare în valoare de cel puţin 4,89 miliarde de euro (5,31 miliarde dolari), aproape la fel de mult ca în întreaga primă jumătate a lui 2023, când totalul a fost de 5,22 miliarde. Aproape trei sferturi din această sumă (72%) este destinată Ucrainei, care este susţinută de Germania în campania sa de apărare împotriva Rusiei.

UPDATE 10 aprilie, ora 12.00 - Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri sancţiunile împotriva a doi oameni de afaceri ruşi, Petr Aven şi Mihail Fridman, aflaţi pe lista personalităţilor sancţionate de UE după invazia Rusiei în Ucraina, relatează dpa.

Decizia tribunalului UE se aplică sancţiunilor impuse celor doi oameni de afaceri ruşi între februarie 2022 şi martie 2023 pentru legăturile lor cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu invazia din Ucraina. Statele membre UE nu au furnizat suficiente dovezi pentru a justifica decizia lor de a viza ambii cetăţeni ruşi prin îngheţarea activelor lor, se arată în decizia tribunalului cu sediul la Luxemburg.

Ţările UE au susţinut că cei doi oameni de afaceri ruşi, în calitate de acţionari ai Alfa Group - un conglomerat care include Alfa Bank, una dintre principalele bănci din Rusia - au oferit sprijin financiar oficialilor ruşi care s-au aflat în spatele invaziei din Ucraina

UPDATE 10 aprilie, ora 11.30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou susţinerea insuficientă cu arme din partea Occidentului în lupta sa împotriva invaziei ruse, informează dpa.

"Partenerii noştri au anumite arme de care noi avem nevoie astăzi pentru a putea supravieţui. Şi eu pur şi simplu nu înţeleg de ce nu primim aceste arme", a spus Zelenski, într-un interviu pentru cotidianul german Bild şi pentru alte media din grupul Axel Springer.

UPDATE 10 aprilie, ora 10.48: Cu banii primiți de la SUA, Ucraina cumpără  echipamente de 138 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemelor sale HAWK

Statele Unite ale Americii vor vinde Ucrainei echipamente în valoare de până la 138 de milioane de dolari pentru întreţinerea şi modernizarea sistemelor sale HAWK de apărare împotriva atacurilor ruse cu drone şi rachete, a declarat marţi pentru Reuters sub acoperirea anonimatului un oficial din Departamentul de Stat al SUA.

Detalii aici

UPDATE 10 aprilie, ora 9.23: Rușii au lovit din nou Odesa - Atac asupra infrastructurii energetice

Ruşii au lovit miercuri dimineaţă infrastructura energetică şi de transport din regiunile Odesa şi Mîkolaiv, atacul rănind doi lucrători ai unei companii de transport şi provocând pene de curent, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 aprilie, ora 8.50: SUA au transferat arme și muniții confiscate din Iran către Ucraina

Armata ucraineană a primit peste 5.000 de puști automate, mitraliere, puști cu lunetă și lansatoare de grenade antitanc, informează Nexta.
SUA au interceptat o navă care transporta aceste arme în Golful Oman, pe 15 ianuarie 2023. Luptătorii din Corpul Gărzii Revoluționare iraniene urmau să le predea rebelilor houthi yemeniți.

Armata ucraineană a primit peste 5.000 de puști automate, mitraliere, puști cu lunetă și lansatoare de grenade antitanc, informează Nexta.
SUA au interceptat o navă care transporta aceste arme în Golful Oman, pe 15 ianuarie 2023. Luptătorii din Corpul Gărzii Revoluționare iraniene urmau să le predea rebelilor houthi yemeniți.

Image

Image

 

UPDATE 10 aprilie, ora 02.00 - Alarmant: 'Un război în Europa nu mai este o fantezie: Putin nu se va opri aici' – șeful diplomației UE

'Rusia va lansa o ofensivă masivă. Europa va fi în pericol: Putin nu se va opri aici' – șeful diplomației UE

Șeful diplomației UE, Josef Borrell, avertizează că Rusia plănuiește un atac masiv în Ucraina, iar Vladimir Putin este pregătit de o bătălie majoră.

„Este clar că Rusia va lansa o ofensivă masivă. Europa va fi în pericol, pentru că Putin nu se va opri aici. Știm din sateliții din jurul Ucrainei că Rusia și-a mobilizat aviația strategică pe aerodromuri. Dacă nu sprijinim Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile”, a spus Borrell.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.