Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Volodimir Zelenski a cerut să se construiască rapid fortificații în zonele cheie

istockphoto.com
razboi ucraina

Volodimir Zelenski a cerut, într-un mesaj video, să se construiască rapid fortificații în zonele cheie în care este nevoie de consolidări, amenințate de ofensiva rusă. „Asta înseamnă, desigur, o mai mare atenție la sectoarele din Avdiivka, Mariinka şi altele din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. În regiunea Harkov înseamnă sectorul Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman”, a spus Zelenski.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 2 decembrie: 11.05: RBC: Regiunea Dnipropetrovsk - Explozii în oraşul Dnipro

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Dnipro, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 9:20, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat întreaga regiune Dnipropetrovsk.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că există riscul ca ruşii să atace cu rachete balistice. Alertele de raid aerian au fost activate şi în regiunile Zaporijjia, Doneţk, Harkiv, Poltava, Kirovohrad şi Herson

UPDATE 2 decembrie: 10.45: Peste 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de sâmbătă dimineaţă, că armata rusă a pierdut încă 1.070 de militari.

Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 331.110 invadatori ruşi. De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 323 de avioane și 324 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 5.571 (+7) de tancuri ale armatei ruse, 10.385 (+13) de vehicule blindate, 7.941 (+10) de sisteme de artilerie, 602 sisteme de apărare antiaeriană, 913 (+1) lansatoare multiple de rachete, 10.410 (+11) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 22 de nave/ambarcaţiuni, un submarin, 5.994 (+18) de drone, 1.568 (+1) de rachete de croazieră și tehnică specială (1.138).

UPDATE 2 decembrie: 9.00: Ucraina, vizată de un nou atac nocturn

Federația Rusă a atacat Ucraina cu rachete și drone, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit RADOR.

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că apărarea antiaeriană a distrus 10 drone Shahed și o rachetă Kh-59.

Potrivit armatei ucrainene, noaptea trecută, Rusia a lansat, în total, 11 drone de atac Shahed și o rachetă aeriană ghidată.

"Apărarea antiaeriană a distrus 10 drone de atac Shahed-136/131 în regiunea Odesa și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 în regiunea Dnipropetrovsk" - se precizează în mesajul transmis de armata ucraineană.

UPDATE 2 decembrie: 6.00: Oficialii occidentali avertizează că forţele ucrainene se confruntă cu o iarnă dificilă, deoarece Rusia plănuieşte noi lovituri asupra infrastructurii - CNN

Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă „dură” şi cu un an dificil, deoarece evaluările serviciilor de informaţii occidentale nu indică mişcări semnificative pe linia frontului în următoarele luni, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali şi un înalt oficial militar american, potrivit news.ro.

Pe termen scurt, agenţiile de informaţii occidentale se aşteaptă ca Rusia să-şi extindă bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv a instalaţiilor electrice, în încercarea de a provoca şi mai multe suferinţe populaţiei civile în lunile reci de iarnă.

Progresul pe câmpul de luptă a fost lent în ultimele săptămâni, avansul forţelor ucrainene fiind limitat la doar o milă în unele zone şi la câteva mile în altele. Evaluările serviciilor secrete occidentale arată că este puţin probabil ca linia frontului să se schimbe mult în lunile următoare.

Un factor care împiedică contraofensiva ucraineană este lipsa puterii aeriene pentru a sprijini operaţiunile de la sol. Nu se aşteaptă ca avioanele de luptă F-16 promise de NATO să sosească suficient de curând, sau într-un număr suficient de semnificativ, pentru a modifica dinamica pe câmpul de luptă pentru o perioadă de timp, iar unele estimări se aşteaptă că va dura mult anul viitor înainte ca forţa militară să aibă efect.

Privind către 2024, aliaţii NATO se tem că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca o ofensivă mai amplă după victoria sa aşteptată la alegerile prezidenţiale din Rusia din martie.

În avantajul Ucrainei, totuşi, este faptul că orice ofensivă rusă este de aşteptat să întâmpine rezistenţă ucraineană.

Cu contraofensiva sa de mult timp aşteptată la sol în sud şi est, în mare parte blocată de apărarea rusă, oficialii occidentali notează că armata ucraineană a făcut progrese semnificative în alte domenii. Atacurile ucrainene asupra Flotei Rusiei de la Marea Neagră prin rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv racheta de croazieră Storm Shadow furnizată de Regatul Unit şi drone maritime au deplasat flota Mării Negre cu zeci de mile înapoi, deschizând căile de transport maritim permiţând transportul cerealelor şi a altor produse esenţiale. pentru economia Ucrainei.

Cu toate acestea, evaluările serviciilor secrete occidentale avertizează că mişcările pe câmpu de luptă ar putea stagna până în 2024, aducând războiul mai aproape de „conflictul îngheţat” de care mulţi observatori se tem că este în avantajul lui Putin.

De asemenea, se crede că preşedintele rus ia în considerare alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 în planul lui de război. CNN a informat în august că SUA nu deţin încă informaţii explicite despre mentalitatea lui Putin sau dacă acesta prelungeşte războiul în mod intenţionat în speranţa unei victorii prezidenţiale a lui Donald Trump sau a republicanilor. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor-cheie despre care oficialii de top din domeniul securităţii naţionale, de intelligence şi oficiali diplomatici occidentali cred că vor influenţa deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face şi mai puţin probabil ca războiul să fie soluîionat înainte de sfârşitul anului viitor.

Un oficial american care a discutat la acea vreme cu CNN a spus că „nu există nicio îndoială” că Putin „încearcă să reziste” până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu informaţiile a spus că „este un fel de elefant din cameră” pentru SUA, Ucraina şi Europa.

Evaluarea dură vine în timp ce Casa Albă trimite avertismente cu privire la capacitatea SUA de a-i sprijini pe ucraineni fără ca asistenţă suplimentară să fie aprobată de Congres.

Pe fondul negocierilor aflate în desfăşurare în Congres cu privire la posibile căi de a oferi finanţare pentru Ucraina şi Israel, împreună cu modificările aduse politicii de frontieră, Casa Albă a avertizat joi că „pista se scurtează” şi că vor avea dificultăţi în sprijinirea Ucrainei dacă finanţarea suplimentară nu va fi aprobată până la sfârşitul anului.

„Din nou, aşa cum am spus înainte, de multe ori, pista se scurtează. Şi credem că avem până, ştiţi, cam la sfârşitul anului înainte de a deveni foarte, foarte greu să continuăm să sprijinim Ucraina. Şi sfârşitul anului vine în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, subliniind că această finanţare este necesară.

UPDATE 2 decembrie: 03.00: Zelenski: Războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă

Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă, iar iarna ar urma să complice luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele scontate din cauza lipsei persistente de arme şi de forţe terestre, relatează Associated Press, conform News.ro.

"Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt", a declarat Zelenski într-un interviu în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde preşedintele a venit într-un tur al zonelor de război, menit să ridice moralul în regiune. "Iarna, în general, este o nouă fază a războiului", adaugă el.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.