Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Statele Unite și NATO nu reușesc să acopere necesarul de muniție al Kievului

atlanticcouncil.org
razboi ucraina

Statele Unite și NATO nu reușesc să acopere necesarul de muniție al Kievului. Un militar ucrainean a spus că nu mai are muniție americană, așa că trage doar asupra grupurilor de luptă inamice care reprezintă o amenințare serioasă. "Când sunt doi sau trei soldați, nu mai trag; doar dacă e o situație critică, să zicem zece inși care se apropie de infanteria noastră, intrăm în acțiune", a declarat acesta.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 12 decembrie, ora 15.30: FMI a dezvoltat trei scenarii pentru Ucraina, în funcție de continuarea războiului

Continuarea aici.

UPDATE 12 decembrie, ora 15.23: Kremlinul reacționează la întâlnirea Biden-Zelenski: Orice nou ajutor american acordat Ucrainei va fi un 'fiasco'

Continuarea aici.

UPDATE 12 decembrie, ora 15.20: Eurostat: Peste patru milioane de refugiați ucraineni s-au refugiat în UE

Peste patru milioane de refugiați ucraineni s-au refugiat în UE după izbucnirea războiului din Ucraina, cei mai mulți aflându-se în Germania și în Polonia, potrivit datelor Eurostat, relatează Mediafax.

Peste 4,2 milioane de refugiați din Ucraina au solicitat azil temporar în UE până la sfârșitul zilei de 31 octombrie, potrivit unui raport al Eurostat.

Eurostat a constatat că un total de 1.215.365 de persoane au cerut refugiu în Germania și 960.620 în Polonia.

Republica Cehă a primit 364.450 de refugiați, iar Italia are 161.660 de persoane. În România au căutat refugiu 142.340 de ucraineni.

Datele mai arată că 46,4% dintre refugiați sunt femei, iar 33,4% sunt copii.

Raportul Eurostat nu include date din Marea Britanie. Autoritățile britanice au anunțat în august că aproximativ 174.000 de persoane s-au mutat în Marea Britanie în cadrul programelor inițiate de stat.

UPDATE 12 decembrie, ora 15.00: Polonezul Donald Tusk promite că va face presiuni pentru un angajament deplin al Occidentului faţă de Ucraina

Noul prim-ministru polonez, Donald Tusk, a declarat marţi că ţara sa va pleda pentru mobilizarea deplină a Occidentului în sprijinul Ucrainei şi a promis că Varşovia îşi va recăpăta poziţia de lider în Europa şi va fi un aliat puternic în NATO, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Parlamentul polonez l-a susţinut luni pe Tusk pentru a deveni prim-ministru, punând capăt celor opt ani de guvernare naţionalistă şi punând ţara pe calea unui dezgheţ al relaţiilor cu Uniunea Europeană.

Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, va fi supus votului de învestitură în cursul zilei de marţi.

"Vom cere cu voce tare şi fermă mobilizarea deplină a lumii libere, a lumii occidentale, pentru a ajuta Ucraina în acest război", a declarat Tusk marţi în parlament, prezentând programul guvernului său.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va purta marţi discuţii cu liderii americani, prezentându-şi argumentele în favoarea unui ajutor mai mare din partea SUA pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei, într-un moment în care mulţi aleşi republicani au tot mai multe îndoieli.

Tusk a spus că frontiera estică a Poloniei va fi securizată şi a promis că va rezolva rapid problemele legate de protestul şoferilor de camioane în mai multe puncte de trecere a graniţei cu Ucraina.

Tusk a mai spus în parlament că Polonia va fi un aliat loial al Statelor Unite şi că îşi va recăpăta poziţia de lider în Uniunea Europeană, dar a precizat că se va opune oricărei modificări a tratatelor UE care ar dezavantaja ţara sa. "Orice încercare de a schimba tratatele care sunt împotriva intereselor noastre este exclusă. Nimeni nu va trece de mine în Uniunea Europeană", a spus el.

De asemenea, el a promis că va "aduce înapoi miliardele de euro" de la Bruxelles chiar în această săptămână, referindu-se la fondurile Uniunii Europene îngheţate în timpul guvernului anterior din cauza unei dispute privind respectarea statului de drept.

"După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, voi merge la Tallinn pentru a mă întâlni cu prim-miniştrii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Subiectele sunt evidente: războiul, frontierele sigure. Vom consolida cooperarea cu ţările care ne împărtăşesc opiniile în această privinţă", a anunţat Donald Tusk.

UPDATE 12 decembrie, ora 14.15: Bani pentru Ucraina

Bruxelles-ul va propune marţi izolarea profiturilor generate de pe urma activelor ruseşti îngheţate în UE, intenţia fiind ca la final să strângă până la 15 miliarde de euro în beneficiul Ucrainei, informează un articol publicat în ediţia de marţi a Financial Times, relatează Agerpres.

Planul iniţial al Executivului comunitar a trebuit să fie amânat mai multe luni, după ce mai multe state membre şi Banca Centrală Europeană au ridicat o serie de obiecţii de natură juridică şi financiară. Însă eşecul noilor eforturi ale SUA şi UE de a acorda un nou sprijin financiar Ucrainei a dat un nou impuls propunerilor care vizează folosirea banilor generaţi de pe urma activelor ruseşti îngheţate în UE, au declarat pentru FT surse din apropierea discuţiilor.

"Este important să ne uităm la cum putem utiliza activele ruseşti imobilizate şi profituril generate de aceste active imobilizate pentru a sprijini Ucraina", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru Financial Times. Menţionând faptul că statele G7 au convenit să îngheţe activele până când Moscova va plăti pentru daunele provocate Ucrainei, Dombrovskis a susţinut că a venit timpul să ne uităm la cele mai bune modalităţi pentru ca, între timp, să utilizăm profiturile generate de aceste active imobilizate.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au imobilizat active în valoare de 200 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei, precum şi active private în valoare de 30 de miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi, ca urmare a deciziei Moscovei de a invada Ucraina, în luna februarie 2022.

Pentru a-i convinge pe sceptici, Comisia Europeană va cere, iniţial, depozitarilor centrali care deţin active ale Băncii Centrale a Rusiei să plaseze profiturile generate de aceste active în conturi separate, au dezvăluit sursele citate de Financial Times. În cea de a doua etapă a planului, profiturile vor fi mutate la bugetul comun al UE pentru a ajuta la sprijinirea Ucrainei.

Potrivit planului Bruxelles-ului, vor fi vizate numai sumele generate de pe urma activelor Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în UE. Comisia Estimează că aceste active ar putea genera între trei şi 15 miliarde de euro pe an între 2023 şi 2027, însă oficialii au avertizat că suma finală va depinde de modul cum vor evolua dobânzile în această perioadă.

Multe din aceste active sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape trei miliarde de euro până în primele nouă luni ale acestui an.

Însă este nevoie ca statele membre UE să aprobe în unanimitate acest plan, precum şi paşii următori de implementare, înainte ca banii să poată fi trimişi Kievului. Ungaria a anunţat că va bloca noi fonduri europene pentru Ucraina, înaintea summitului european de joi.

În pofida obiectivului limitat al propunerii, care vizează numai profiturile şi nu activele îngheţate propriu-zise, experţii au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile legale şi financiare. Având în vedere importanţa sistemică a Euroclear, care în 2022 avea în custodie active în valoare de 35.600 de miliarde de euro, "cu siguranţă asta ar declanşa incertitudine şi temeri cu efect imediat pe pieţele financiare", a declarat Armin Steinbach, profesor de drept şi economie la HEC Paris.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a avertizat că utilizarea dobânzilor generate de activele ruseşti ar putea încuraja deţinătorii de rezerve valutare să întoarcă spatele monedei euro. Un alt risc este ca Rusia să răspundă prin sechestrarea activelor ruseşti ale companiilor occidentale, lucru pe care ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, ameninţă de mult timp să îl facă.

Comisia Europeană este conştientă de aceste riscuri şi sugerează că o anumită parte din fonduri să fie pusă deoparte pentru gestionarea riscurilor, susţin sursele citate de Financial Times.

UPDATE 12 decembrie, ora 14.10: Contraofensiva ucraineană a fost oprită - Rusia revendică primul avans pe frontul de sud

Continuarea aici.

UPDATE 12 decembrie, ora 13.27: Atac cibernetic asupra unuia dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Ucraina

Una dintre cele mai mari companii de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a fost ţinta unui atac cibernetic - raportează agenţia RBC, relatează Rador Radio România. Potrivit unor surse ale agenţiei respective, marţi dimineaţă, atacul a provocat o întrerupere pe scară largă în activitatea operatorului de telefonie mobilă. Specialiştii estimează că restabilirea comunicațiilor și a internetului va dura ceva timp. Marţi dimineaţă, clienţii Kyivstar au fost anunţati că pot folosi ca alternativă un card e-SIM virtual de la alți operatori. O defecțiune pe scară largă în rețeaua operatorului de telefonie mobilă Kyivstar a fost raportată, marţi dimineaţă, clienţii acestei reţele reclamând că nu mai au semnal la telefon şi că site-ul companiei, de asemenea, nu funcționează. Probleme în acest sens sunt înregistrate în toată Ucraina.

UPDATE 12 decembrie, ora 13.00: Moscova revine în ofensivă pe frontul ucrainean: Trupele ruse au avansat pe linia Kupiansk-Kreminna și în zona Avdiivka

Continuarea aici.

UPDATE 12 decembrie, ora 09.20: ÎPS Andrei Andreicuț îi critică pe cei care au declanșat războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu: ‘Nu-și pun problema spirirtuală în mod profund!’

Continuarea aici.

UPDATE 12 decembrie, ora 08.45: Zelenski s-a întâlnit cu şeful Băncii Mondiale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită în SUA, s-a întâlnit, luni seară, cu şeful Băncii Mondiale, Ajay Banga, relatează Rador Radio România.

Liderul ucrainean a mulțumit Băncii Mondiale pentru sprijinul semnificativ acordat Ucrainei de la începutul războiului la scară largă declanşat de Rusia, menţionând că banca a jucat un rol-cheie în mobilizarea ajutorului financiar internațional pentru Kiev și a oferit sprijin activ în ceea ce priveşte colaborarea cu donatorii externi. Banca Mondială a transmis că va continua să ajute Ucraina, pentru a-și reconstrui economia. Părțile au discutat cum să facă sistemul financiar ucrainean mai rezistent la război și cum să crească utilizarea plăților fără numerar. "Crearea unei adevărate 'cashless economy' (economie fără numerar, n.r.) este extrem de importantă pentru Ucraina și susțin pe deplin acest proiect" - a subliniat președintele. Zelenski și Banga au discutat şi despre reînnoirea creditării ipotecare în Ucraina. Banca Mondială va contribui la crearea unor mecanisme care să permită băncilor comerciale să strângă mai multe fonduri pe piața creditelor ipotecare și să scadă ratele ipotecare. Totodată, Zelenski şi Banga au discutat despre posibilitatea utilizării activelor ruseşti înghețate pentru a reconstrui Ucraina.(

UPDATE 12 decembrie, ora 08.43: Ucraina, vizată de un nou atac nocturn cu drone Shahed

Trupele ruse au atacat Ucraina, în noaptea de luni spre marţi, folosind drone kamikaze, informează Rador Radio România.

Forțele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus nouă drone inamice. "În noaptea de 11 spre 12 decembrie 2023, ocupanții ruși au atacat, din nou, cu drone Shahed lansate din Crimeea ocupată, de data aceasta din zona Balaklava" - se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Armata a înregistrat, în total, 15 drone de atac de tip Shahed-136/131, dintre care nouă au fost distruse, în diferite regiuni ale Ucrainei. În plus, luni seară, unități de rachete antiaeriene ale Comandamentului Aerian "Est" au distrus două rachete Kh-59 în regiunile Zaporijjia și Dnipropetrovsk.

UPDATE 12 decembrie, ora 08.23: Rusia susţine că a doborât o rachetă lansată de Ucraina deasupra regiunii Belgorod

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o rachetă balistică tactică Tocika-U deasupra regiunii Belgorod, lansată de Ucraina, a declarat marţi Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters, relatează News.ro.

Ministerul a precizat că atacul a avut loc în jurul orei locale 5 a.m. (04:00 ora României).

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în sud-vestul Rusiei, a declarat că nu s-au înregistrat victime sau pagube, potrivit informaţiilor preliminare.

Racheta Tocika-U, care în nomenclatorul NATO se numeşte Scarabeu B, este o rachetă balistică tactică sovietică cu rază scurtă de acţiune.

UPDATE 12 decembrie, ora 07.35: Ucrainenii recunosc eșecul controfensivei și acum critică NATO: Vechile manuale de război nu funcționează

Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit, a recunoscut un oficial de top din domeniul securităţii, potrivit BBC, informează News.ro.

Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit, a recunoscut un oficial de top din domeniul securităţii. Oleksiy Danilov, care coordonează cabinetul de război al ţării, a insistat: "Asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră". În prezent, Kievul încearcă să deblocheze noi pachete de ajutor occidental, în special în SUA. Danilov crede că cel puţin o parte din finanţarea militară "va veni cu siguranţă".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 decembrie, ora 05.15: Apel de urgență: parlamentarii europeni îndeamnă Congresul SUA să aprobe cele 50 de miliarde de dolari pentru ajutorul Ucrainei

Peste o sută de parlamentari europeni de rang înalt vor trimite marţi o scrisoare comună omologilor lor din Congresul Statelor Unite, pe care încearcă să-i convingă să deblocheze un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, într-un moment în care legislatorii americani au disensiuni care împiedică un acord, ceea ce blochează alocarea fondurilor, relatează Reuters, citat de news.ro.

Scrisoarea deschisă, văzută de Reuters, a fost semnată de parlamentari din cel puţin 17 ţări, printre care Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Irlanda, şi este un semn al îngrijorărilor tot mai mari din Europa cu privire la continuitatea sprijinului american acordat Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 decembrie, ora 04.05: Ce mesaj le-a transmis Zelenski americanilor, aflat într-o vizită la Washington

Volodimir Zelenski care a început o vizită esenţială la Washington pentru a consolida asistenţa de securitate, a declarat luni în faţa unei audienţe militare americane că speră că încă poate conta pe Statele Unite şi a îndemnat Congresul să nu facă jocul preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters, citat de news.ro.

"Noi nu vom renunţa. Ştim ce avem de făcut şi puteţi conta pe Ucraina. Şi sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi", a declarat Zelenski într-un discurs rostit la Universitatea Naţională de Apărare.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 12 decembrie, ora 02.30: Adevărata mișcare prin care Vladimir Putin va conduce teritoriile ocupate în Ucraina: Rusia a luat decizia

Rusia va organiza alegerile prezidenţiale preconizate pentru luna martie şi în teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, un scrutin la care se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat, relatează AFP şi Reuters.

Membrii Comisiei electorale au adoptat "în unanimitate" o rezoluţie care aprobă această modalitate, a declarat agenţiei oficiale de presă TASS unul dintre responsabilii CEC, Nikolai Bulaiev.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.