Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Zelenski a început Marea Reformă în Armata Ucrainei: prima decizie luată

X
razboi ucraina

Rușii au bombardat în timpul nopții un cartier al orașului Herson, iar două case au luat foc. "Regiunea Herson: încă o noapte fără răgaz pentru salvatori. Inamicul a lovit unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 6 februarie, ora 22.00: Zelenski a început Marea Reformă în Armata Ucrainei: prima decizie luată

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a ordonat formarea unui departament separat specializat în drone. Decretul a fost publicat pe site-ul președintelui.

În discursul său video, Zelenski a comentat semnarea acestui decret. Potrivit acestuia, documentul începe formarea unui tip separat de forțe în forțele ucrainene de apărare - Forțele Sistemelor de drone.

Detalii aici

UPDATE  6 februarie, ora 21.20: VIDEO - Jurnalistul american Tucker Carlson confirmă interviul cu Vladimir Putin: 'Nu suntem aici pentru că-l iubim pe Vladimir Putin!'

Jurnalistul american Tucker Carlson a declarat că îl va intervieva în curând pe președintele rus Vladimir Putin. El a postat un videoclip al viitorului interviu pe X.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 6 februarie, ora 17.23: Budanov se dezlănțuie! Ucraina cere Canadei peste 80.000 de rachete CRV7

Kirilo Budanov, şeful structurii de Informaţii Militare din Ucraina, a cerut Canadei să transfere Kievului peste 80.000 de rachete CRV7 care ar urma să fie distruse, potrivit www.monitorulapararii.ro, care citează Pravda Ukrainska.

Detalii aici

content-image

UPDATE 6 februarie, ora 17.32: Forțele ucrainene susțin că au distrus o platformă de foraj din Marea Neagră folosită de ruși pentru atacurile cu dronă

Ucraina a anunțat, marți, că un grup din cadrul forțelor sale speciale a aruncat în aer o platformă de foraj în Marea Neagră pe care Rusia o folosește pentru a-și spori raza de acțiune a dronelor sale. Într-un anunț postat pe platforma de mesagerie Telegram, forțele speciale ucrainene au transmis că echipamentele de pe platformă erau folosite pentru dronele implicate în atacuri asupra infrastructurii critice a Ucrainei și pentru a controla partea de nord-vest a mării. Operațiunea, numită Citadela, s-a desfășurat pe timp de noapte și a avut ca rezultat capturarea „echipamentelor inamice importante” și aruncarea în aer a platformei, se menționează în comunicat. „O operațiune specială de succes a asigurat mișcarea mai sigură a navelor și a limitat capacitățile inamicului în partea de nord-vest a Mării Negre”. Un videoclip sugestiv postat alături de comunicat prezenta trupe care aterizează pe platformă la primele ore ale dimineții, acționând în interior și îndepărtându-se, în timp ce pe fundal se vede o explozie strălucitoare. Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste informații. Moscova nu a răspuns imediat unei cereri de a face comentarii.

 

UPDATE 6 februarie, ora 15.16: Kuleba se întâlnește cu omologul portughez pentru a discuta despre diplomație și sprijin militar

 

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba s-a întâlnit la Kiev cu omologul său portughez Joao Cravinho pentru a discuta despre "Formula de pace a lui Zelenskyy, despre aderarea Ucrainei la UE și NATO și despre creșterea sprijinului militar din partea Portugaliei și a UE", a declarat ministrul ucrainean la X.

Ucraina încearcă să obțină sprijin din partea statelor europene, precum și să își prioritizeze propriile capacități de producție în domeniul apărării, în contextul în care se teme că livrările din Occident ar putea să se clatine.

UPDATE 6 februarie, ora 14.45: Primele plăţi din pachetul de ajutor vor avea loc în martie, anunţă von der Leyen

Ucraina va beneficia de primele plăţi din pachetul de 50 de miliarde de euro adoptat de Uniunea Europeană încă din luna martie, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa.

Cu aprobarea Parlamentului European, finanţarea "va menţine economia funcţională" în Ucraina pentru următorii patru ani, a declarat von der Leyen în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Săptămâna trecută la Bruxelles UE a reuşit să realizeze un front unit şi să adopte pachetul de ajutor pentru Ucraina la summitul extraordinar al Consiliului European de pe 1 februarie.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o propunere anterioară privind ajutorul pentru Ucraina, pe care a criticat-o drept "anti-democratică" în lipsa unei revizuiri a programului de finanţare.

Liderul ungar a legat anterior negocierile privind bugetul multianual al UE de deblocarea fondurilor UE pentru ţara sa, care au fost blocate din cauza acuzaţiilor de corupţie şi de abuz de putere.

Von der Leyen le-a mai spus eurodeputaţilor că noua finanţare pentru Kiev trimite mesajul că UE "va fi alături de Ucraina în fiecare zi a acestui război şi în fiecare zi de după aceea".

UPDATE 6 februarie, ora 14.05: Tensiunile Ecuador-Rusia din cauza unor echipamente militare amenință comerțul cu banane

Tensiunile diplomatice dintre Ecuador și Rusia din cauza unor echipamente militare trimise de ecuadorieni în SUA amenință exporturile de banane, potrivit AP.

Rusia a decis să interzică unele importuri de banane din Ecuador. Asta după ce Ecuador a decis să transfere o parte din vechiul său echipament militar rusesc în SUA, în schimbul unor echipamente noi în valoare de 200 de milioane de dolari.

Ecuadorul susține că echipamentele cedate reprezintă fier vechi. Rușii, însă, au spus că a fost încălcat un contract care stipula că Ecuadorul nu poate vinde echipamentul unor terți fără acordul Rusiei.

Sâmbătă, agenția federală rusă pentru controale veterinare și fitosanitare a anunțat că interzice importurile de la cinci companii ecuadoriene de banane, susținând că o boală a fost găsită în transporturile anterioare.

Ecuador este cel mai mare exportator de banane din lume, cu vânzări în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari în 2022. Aproximativ o cincime din producția anuală este sunt destinată Rusiei.

UPDATE 6 februarie, ora 09.05: Rusia anunţă că a dejucat un atac cu drone ucrainene în regiunea Belgorod

Rusia a anunţat marţi dimineaţă că a dejucat un atac cu drone ucrainene lansat în cursul nopţii în regiunea Belgorod (vest), la graniţa cu Ucraina, relatează AFP.

Un atac lansat de Kiev "cu ajutorul a şapte drone împotriva unor ţinte de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost împiedicat", a informat Ministerul Apărării rus pe reţeaua de socializare Telegram.

"Toate dronele ucrainene au fost interceptate" de apărarea antiaeriană locală, potrivit aceleiaşi surse, care nu a menţionat nici locul exact al atacului, nici eventuale pagube sau răniţi.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a vorbit marţi dimineaţă despre atacul cu o dronă al forţelor armate ucrainene împotriva oraşului rus Gubkin.

Nu au fost înregistrate victime după căderea şi detonarea dispozitivului, a explicat Gladkov, însă au fost "constatate daune" la patru locuinţe, cum ar fi ferestre sparte.

Kievul şi-a intensificat în ultimele luni atacurile asupra teritoriului rus şi se concentrează în general asupra regiunilor de la graniţă, printre care şi Belgorod.

Pe 30 decembrie, capitala regională Belgorod a fost vizată de cel mai puternic atac lansat asupra teritoriului rus de la începutul ofensivei din 24 februarie 2022. Douăzeci şi cinci de persoane au fost atunci ucise, în jur de o sută rănite şi alte câteva sute au fost evacuate.

UPDATE 6 februarie, ora 07.57: `Schengen militar` - dedesubturile unui proiect care îngrijorează Rusia

Acest proiect le-ar permite trupelor Alianţei atlantice să se deplaseze liber dintr-o ţară într-alta. Moscova vede în acest proiect o ameninţare la adresa securităţii sale.

Acesta este probabil începutul unei "zone Schengen" pentru armatele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Miercuri, 31 ianuarie, Polonia, Germania și Țările de Jos au semnat o declarație care prevede crearea unui "coridor militar" pentru a facilita circulația trupelor și a echipamentelor în cadrul membrilor NATO. Proiectul unei mai mari cooperări militare între aceste țări este prezentat în mod regulat, mai ales după invadarea rusă a Ucrainei, relateaza L'Express preluat de Rador Radio România.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 februarie, ora 07.55: Zelenski vine cu o formulă de pace care are impact și asupra României

Unul dintre rezultatele tangibile ale punerii în aplicare a formulei de pace ucrainene va fi navigaţia liberă şi sigură în Marea Neagră, iar apele acesteia vor fi eliberate de agresiunea armată rusă. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în regiunea Cherkasy, în timpul unei reuniuni regionale a Congresului autorităţilor locale şi regionale din cadrul preşedintelui Ucrainei.

"Avem, de exemplu, formula de pace. Vom asigura primul summit la nivel de lideri. Şi vrem să ajungem la un rezultat, în special la o Mare Neagră liberă şi sigură. Exact aşa cum prevede Formula Păcii. Toată lumea va putea intra în Marea Neagră: nave de orice dimensiune. Va exista o navigaţie liberă", a declarat şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 februarie, ora 07.13: Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru demiterea lui Zalujnîi: Ucraina are nevoie de forţă proaspătă şi leadership. Trebuie să câştigăm acest război

Volodimir Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru preconizata demitere a comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, el insistând în discursul său video de luni seara că ţara are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”, pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului, notează news.ro.

Zelenski şi-a anunţat compatrioţii că a discutat luni dimineaţa cu prim-ministrul Denîs Şmîhal despre „consolidarea politicii eroilor - politica veteranilor”, despre „paşii care vor depăşi problemele existente în acest domeniu şi vor da încredere poporului”, o referire probabilă la necesitatea de a primeni forţele care luptă pe front de doi ani.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 februarie, ora 04.31: Este așteptat primul interviu occidental cu Putin - Fosta vedetă a Fox News, fan Donald Trump, se află la Moscova

Fostul prezentator vedetă de la Fox News, Tucker Carlson, a cărui sosire la Moscova a alimentat speculaţiile că ar putea deveni primul jurnalist occidental care îl va intervieva pe preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei din Ucraina, a menţinut, luni, aerul misterios care învăluie vizita sa în Rusia, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Presa rusă a prezentat imagini cu Tucker Carlson în mai multe locuri din Moscova, inclusiv într-o lojă de la Teatrul Bolşoi şi mâncând la un hotel.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 6 februarie, ora 02.30: Tensiuni în armata ucraineană - Posibila demitere a lui Zalujnîi pune pe gânduri trupele

În timp ce preşedintele Ucrainei pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Într-un interviu publicat duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ia în considerare înlocuirea comandantului-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni, ca parte a unei remanieri mai largi a ierarhiei militare care intervine pe timp de război.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.