Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Atacurile ucrainene au speriat Kremlinul - Rusia cere o zonă tampon în Ucraina

X
razboi ucraina

Şoigu pune flota în alertă - Ministrul Apărării rus a ordonat forţelor navale ruse la Marea Neagră să consolideze protecţia instalaţiilor şi să efectueze exerciţii regulate pentru a respinge atacurile asupra navelor. Şoigu a vizitat duminică centrul de comandă al forţelor navale. Flota rusă de la Marea Neagră au fost ţinta unor atacuri frecvente din partea forţelor ucrainene.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 18 martie, ora 22.02: Spionajul rusesc este la turație maximă: ținte din Ucraina, cumpărate online de la companiile americane (The Atlantic)

O sursă militară ucraineană consideră că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei sunt efectuate folosind imagini din satelit furnizate de companiile americane, relatează publicația americană The Atlantic.

Detalii aici

UPDATE 18 martie, ora 20.40: Mihailo Podoliak avertizează după declaraţiile lui Putin despre zona-tampon din Ucraina: Războiul nu va face decât să se intensifice

Consilierul prezidenţial ucrainean

a declarat luni că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 martie, ora 18.55: Atacurile ucrainene au speriat Kremlinul - Rusia cere o zonă tampon în Ucraina

Kremlinul a declarat luni că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de atacurile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze regiunile ruseşti în afara razei de acţiune a focului ucrainean, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 martie, ora 17.38: VIDEO Putin a lansat o nouă ofensivă în Ucraina, după câștigarea alegerilor: regiuni atacate puternic de forțele rusești

Ucraina anunţă luni că a doborât 17 dintre 22 de drone şi şapte rachete lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni şi o intensificare a bombardamentelor ruse în regiunea Sumî (nord-est), situată la frontieră, relatează AFP, informează News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 martie, ora 14.20: Ambasadorul Rusiei a explodat în TASS, după convocarea la MAE: Cel mai vag demers întâlnit!

Continuarea AICI

UPDATE 18 martie, ora 13.00: Cecenia impulsionează realegerea lui Putin cu aproape 100% din voturi (DPA)

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost reales pentru a cincea oară într-un scrutin ce nu a fost considerat nici liber, nici corect, a primit 98,99% din voturi în republica Cecenia din Caucazul de Nord, cel mai bun rezultat al său la nivel naţional, notează luni agenţia DPA.

Potrivit unui anunţ făcut luni de Comisia Electorală Centrală, prezenţa la vot s-a ridica la 97% în republica parte a Federaţiei Ruse, chiar mai mare decât 91,44% înregistrată în 2018 şi cea mai mare cifră la alegerile din acest an.

Cecenia, condusă de Ramzan Kadîrov, raportează în mod tradiţional o prezenţă la vot ridicată şi un sprijin puternic pentru Putin. Liderul de la Kremlin, care se îndreaptă acum spre un alt mandat de şase ani, a câştigat cel mai bun rezultat acolo în 2012, cu 99,76% din voturi.

Cu toate acestea, votul în Cecenia este considerat chiar mai dificil decât în restul Rusiei, cu observatori care relatează despre incidente de represiune şi folosirea forţei în regiune, potrivit DPA.

Kadîrov, care se prezintă drept un susţinător loial al lui Putin, este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului şi crime politice comise de asasini plătiţi.

Pe când era premier, Putin a trimis în 1999 trupe în republica ce şi-a declarat anterior independenţa faţă de Rusia, ceea ce a condus la distrugerea completă a capitalei Groznîi.

Putin a câştigat de asemenea aproximativ 90% din voturi în celelalte republici din Caucaz la alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută, începute vineri şi în care nu s-a confruntat cu un contracandidat veritabil.

Cu aproape toate voturile numărate, comisia electorală a anunţat că Putin a înregistrat o victorie record de aproape 88%, cel mai bun rezultat dintre toate cele patru alegeri ale sale anterioare, mai notează DPA.

Observatori internaţionali nu au monitorizat alegerile în ţara care se se întinde pe 11 fusuri orare. Votul încheiat duminică a fost însoţit de numeroase proteste ale miilor de adversari.

Primele rezultate semnificative ar trebui să fie disponibile luni. La alegerile trecute, prognozele au fost în concordanţă cu rezultatul final.

UPDATE 18 martie, ora 12.30: Borrell speră la aprobarea ajutorului militar de cinci miliarde de euro al UE la reuniunea de luni a miştrilor de externe

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat speranţa că statele membre ale UE vor aproba luni un pachet de ajutor militar de cinci miliarde de euro pentru Ucraina la reuniunea miniştrilor de externe din blocul comunitar şi a condamnat alegerile prezidenţiale din Rusia, spunând că nu au fost libere şi corecte, potrivit Reuters.

"S-a discutat săptămâni întregi, sper că astăzi miniştrii vor aproba acest lucru pentru a ne spori sprijinul militar pentru Ucraina", a spus el înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

Săptămâna trecută, ţările UE au convenit să livreze cinci miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, ca parte a unei restructurări a unui fond de asistenţă coordonat de UE, oferind Kievului un impuls în timp util, în contextul în care forţele sale luptă împotriva invaziei Rusiei.

În acelaşi timp, Borrell a mai spus că alegerile prezidenţiale din Rusia nu au fost libere şi corecte şi s-au bazat pe represiune şi intimidare.

El a precizat că cele 27 de state membre ale UE vor emite o declaraţie comună cu privire la alegeri în cursul zilei de luni.

Comisia Electorală a Rusiei a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut un rezultat record de puţin sub 88% din voturi, după numărarea a 99,75% din voturi. La alegerile prezidenţiale anterioare, din 2018, el câştigase cu 76,7% din voturi.

Niciun candidat autentic de opoziţie nu a primit permisiunea să participe la scrutinul prezidenţial, care a durat de vineri până duminică.

UPDATE 18 martie, ora 11.10: 50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România

Președintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. De asemenea, șeful statului informează că a aprobat și tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

„Scrisoare din partea domnului Klaus-Werner Iohannis, Preşedintele României, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni”, este unul din subiectele discutate de membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat, în ședința din 6 iulie 2023, implicarea României în crearea în unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv din Ucraina.

UPDATE 18 martie, ora 10.50: Ce le-a spus Vladimir Putin rușilor, în primul mesaj după victoria zdrobitoare în alegerile prezidențiale

Continuarea AICI

UPDATE 18 martie, ora 09.40:Putin comentează în premieră moartea lui Navalnîi și vine cu o ipoteză neașteptată

Continuarea AICI

UPDATE 18 martie, ora 08.10: Putin a rezolvat alegerile din Rusia și acum amenință cu al Treilea Război Mondial

Continuarea AICI

UPDATE 18 martie, ora 03.30: "Vladimir Putin nu se va opri şi doreşte să conducă pentru totdeauna" - Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, a declarat că este limpede pentru întreaga lume că Vladimir Putin nu se va opri şi doreşte să conducă pentru totdeauna. Alegerile prezidenţiale din Rusia, care au fost organizate şi în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi, nu au niciun fel de legitimitate, a mai spus Volodimir Zelenski, potrivit Rador Radio România .

"În aceste zile, dictatorul rus simulează alte alegeri. Este clar pentru toată lumea că acest personaj, așa cum s-a întâmplat deja de multe ori în decursul istoriei, este pur și simplu bolnav de putere și face totul pentru a conduce pentru totdeauna.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 18 martie, ora 02.00: Vladimir Putin și-a revendicat victoria: primul ordin dat de președintele rus!

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că rezolvarea problemelor în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și consolidarea forțelor armate sunt principalele obiective pentru el în noul mandat.

"În primul rând, trebuie să rezolvăm problemele în cadrul operațiunii militare speciale, să consolidăm capacitatea de apărare, să consolidăm forțele armate. Acest lucru se întâmplă într-un ritm foarte bun și cu o calitate excelentă", a declarat Putin reporterilor, relatează agențiile ruse de presă.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.