Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Rusia şi Ucraina raportează atacuri aeriene în zonele de frontieră şi evacuează civili

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
razboi ucraina

Trupele ruse continuă să exercite presiune pe linia de contact a frontului, în special în sectoarele Novopavlivka, Avdiivka și Bahmut. În ultimele 24 de ore au lansat șapte rachete și 70 de lovituri aeriene și au tras de 110 ori asupra pozițiilor ucrainene, a anunțat marți dimineață Statul Major ucrainean.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 20 martie, ora 21.00: Olanda va furniza Ucrainei muniție pentru avioanele F-16 şi drone

Olanda va furniza Ucrainei un pachet de ajutoare militare în valoare de 350 de milioane de euro incluzând muniție pentru avioanele de luptă F-16 și drone avansate de recunoaștere, a anunțat miercuri, la Kiev, ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren.

Vorbind cu Reuters într-un interviu de la încheierea unei călătorii de două zile în Ucraina, dna Ollongren a spus că s-a dus în Ucraina pentru a-și arăta solidaritatea cu aceasta și pentru a anunța noul pachet de ajutoare.

UPDATE 20 martie, ora 17.20: Rusia a creat un climat sufocant de teamă în teritoriile ucrainene ocupate (raport OHCHR)

Un raport al ONU subliniază că Rusia a creat un sufocant climat de teamă în teritoriile ocupate în Ucraina de la invazia sa, în februarie 2022. Raportul, realizat de biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), avertizează asupra afectării profunde şi pe termen lung a comunităţilor din estul Ucrainei. Şcolile din zonele ucrainene ocupate de ruşi s-au transformat conform curriculei ruse, iar tribunalele utilizează numai legile ruseşti.

De asemenea, toată presa din aceste teritorii este exclusiv rusească. Civilii care refuză cetăţenia rusă riscă să îşi piardă locurile de muncă, pensiile şi asigurările de sănătate. Raportul ONU este critic, însă, şi cu privire la acţiunile Ucrainei în zonele care în prezent sunt eliberate. Raportul sugerează că victimele războiului vor avea nevoie nu numai ca cei vinovaţi de crime de război să fie traşi la răspundere, ci şi de un îndelungat proces de confirmare şi reconciliere.

UPDATE 20 martie, ora 16.30: SUA au extins lista sancțiunilor antirusești

SUA au extins sancțiunile antirusești cu încă două companii și două persoane fizice. După cum reiese din materialul Ministerului american al Finanțelor, este vorba de grupul de companii "Structura" și de Agenția pentru proiectare socială.

Grupul de companii "Structura" este specializat în elaborarea de soft-uri, iar Agenția pentru proiectare socială - pentru "proiecte sociopolitice". Au intrat, de asemenea, sub incidența sancțiunilor două persoane fizice - Ilia Gambașidze și Nikolai Tupikin -, care au legătură cu cele amândouă companiile.

content-image

UPDATE 20 martie, ora 15.00: Trei persoane au fost ucise în Harkov în urma unui atac al forţelor ruse (oficial ucrainean)

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Harkov, situat în nordul Ucrainei, a lovit miercuri o clădire de opt etaje și o fabrică, provocând moartea a trei persoane și rănirea altor cel puțin cinci, a declarat șeful unității de investigații a poliției regionale.

"O tipografie obișnuită, o fabrică de mobilă și de produse de vopsea au fost lovite", a declarat pe Facebook Serhii Bolvinov, șeful unității. Atacul a declanșat un incendiu pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, a precizat el.

UPDATE 20 martie, ora 14.30: Guvernul Ucrainei închide lista "sponsorilor internaţionali ai războiului"

Cabinetul de Miniștri de la Kiev a anunțat că închide lista "sponsorilor internaționali ai războiului", întocmită de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

Toate informațiile din lista respectivă vor fi transmise Grupului interinstituţional pentru politici referitoare la sancțiuni.

Decizia respectivă a fost luată după un raport al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev pe fondul unor plângeri formulate de diplomaţi ai țărilor partenere privind lipsa unui cadru de reglementare pentru existența unei astfel de liste.

UPDATE 20 martie, ora 14.25: Forțele Armate Ucrainene au recunoscut caracterul inevitabil al unei retrageri ulterioare fără mobilizarea a 250.000 de oameni (TASS)

Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să mobilizeze cel puțin 250.000 de oameni, altfel va fi aproape imposibil de opus rezistenţă avansării trupelor ruse. Această opinie a fost exprimată de comandantul unuia dintre batalioanele naționaliste ale armatei ucrainene, Serhi Filimonov.

"Fără mobilizarea a cel puțin 250.000 de oameni, avem șanse foarte mici să-i ținem pe ruși la granițele unde ne aflăm acum. Nu se poate vorbi de restabilirea granițelor în acest an" - a spus acesta într-un interviu acordat publicației ucrainene Liga.net.

Filimonov a adăugat că situația depinde de mulți factori, de exemplu, schimbări în armată, recrutare, mobilizare, asistență pentru Kiev din partea aliaților occidentali, precum și permisiunea de a ataca teritoriul Rusiei cu arme occidentale. Anterior, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskii, a recunoscut situația dificilă practic de-a lungul întregii linii de contact de luptă, precum și probabilitatea avansării Forțelor Armate Ruse pe anumite direcții. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a subliniat oboseala societății ucrainene din cauza conflictului.

În luna decembrie 2023, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că comandamentul militar a cerut recrutarea a altor 500.000 de oameni pentru Forțele Armate ale țării. Pe fondul problemelor serioase existente cu recrutarea în armată, a început activitatea asupra noilor reguli, mai stricte, de mobilizare.

La 7 februarie, Rada Supremă a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind înăsprirea mobilizării. Documentul propune introducerea citaţiilor electronice, desființarea amânărilor pentru o serie de categorii de bărbați de vârstă militară, posibilitatea limitării drepturilor celor care se sustrag de la mobilizare, până la interzicerea dreptului de a conduce mijloace de transport și blocarea conturilor bancare.

O serie de norme stricte au provocat critici aspre în societate; deputații au depus peste 4.000 de amendamente la document. Pe 12 martie, Comitetul pentru Securitate Internă, Apărare și Informații a început să le analizeze. Potrivit mass-media ucrainene, s-a decis deja abandonarea unor prevederi.

UPDATE 20 martie, ora 14.15: Rusia susţine că a doborât sute de drone şi rachete ucrainene în timpul alegerilor prezidenţiale (Interfax)

Rusia a doborât 419 drone şi 67 de rachete ucrainene în timpul alegerilor prezidenţiale, informează miercuri agenţia rusă de ştiri Interfax, care îl citează pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

UPDATE 20 martie, ora 14.05: Rustem Umerov mulțumeşte Germaniei pentru noul pachet de ajutor militar destinat Ucrainei

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, i-a mulțumit, marți, omologului său german, Boris Pistorius, pentru anunțarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 500 de milioane de euro.

"Pachetul include muniție din depozitele Bundeswehr, inițiativa cehă și contracte cu industria. Prin demonstrarea solidarității în fața unei agresiuni brutale, asigurăm viitoarea pace și stabilitate în Europa" - a scris Umerov pe rețeaua X.

Amintim că, în cadrul reuniunii de marți a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza militară din Ramstein, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro.

content-image

UPDATE 20 martie, ora 14.00: Calea Ucrainei către aderarea la UE este ireversibilă (Denis Şmihal)

Premierul ucrainean Denis Şmihal a dat asigurări că drumul Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană este ireversibil. Şmihal a făcut o declaraţie în acest sens, miercuri, la Bruxelles, la o conferință de presă comună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi.

"Aș dori să le mulțumesc lui Josep Borell, Olivér Várhelyi și altor parteneri și prieteni pentru reuniunea productivă de astăzi a Consiliului de Asociere UE-Ucraina. Am văzut că nu există nicio alternativă la aderarea la UE. Aceasta este o cale ireversibilă. Este o chestiune care ţine de viitorul apropiat, nu de un viitor îndepărtat. Avem nevoie unul de celălalt acum, astăzi și întotdeauna. Unitatea este puterea noastră și adevărul nostru pentru generațiile viitoare" - a subliniat Şmihal.

UPDATE 20 martie, ora 13.35: Trupele ruse au distrus al patrulea tanc Abrams (TASS)

Cercetașii din grupul de trupe "Centru" au distrus al patrulea tanc american Abrams folosind o dronă FPV în direcția Avdiivka, au anunţat surse din cadrul Ministerului rus al Apărării.

"În localitatea Berdici, trupele de cercetare au descoperit deplasarea unor vehicule pe șenile inamice și, după ce au urmărit ținta, au aplicat o lovitură, imobilizând vehiculul de luptă. Cu a doua lovitură a dronei FPV, luptătorii au distrus un tanc american, în care militanții aveau mari speranțe. În plus, cercetașii noștri au reușit să ajungă la echipamentul avariat, să îl inspecteze și să extragă toate probele necesare" - au spus sursele Ministerului rus al Apărării.

Operatorul senior de recunoaștere cu indicativul de apel Sokol a lucrat în condiții de vizibilitate slabă și nu știa ce fel de țintă se află în fața sa. "Când vremea s-a normalizat, ofițerii de recunoaștere aeriană au reușit să distingă un tanc Leopard de unul Abrams și au fost surprinși că tancul distrus este lăudatul tanc american. La început, de fapt, nici nu mă așteptam că va fi un tanc american. Tancul e tanc. Mi-a creat o așa furoare că tancurile americane ard chiar mai rău decât alte tancuri. Acum am motivația să lucrez și mai mult" - a spus militarul.

După cum a adăugat cercetașul, cu indicativul Izai, tancul american nu i-a impresionat pe luptătorii ruși comparativ cu vehiculele rusești. "Nu e nimic neobișnuit cu acest tanc, așa cum îl laudă Occidentul și Ucraina. După ce am intrat în el, pot chiar să spun că este mai rău decât modelele noastre - același T-90. A lăsat o impresie proastă, mă așteptam la mai mult. Am îndeplinit în mod excelent sarcina comandantului. Comandamentul nostru este bucuros că suntem în viață și nevătămați. Vom continua să lucrăm pentru binele țării noastre" - a subliniat acesta.

content-image

UPDATE 20 martie, ora 13.25: UE a transferat Ucrainei 4,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a transferat Ucrainei prima tranșă de asistență macrofinanciară din cadrul programului Ukraine Facility. Un anunţ în acest sens a fost făcut, miercuri, de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

"Astăzi (miercuri, n.r.) am efectuat prima plată de 4,5 miliarde de euro din fondul de ajutor ucrainean în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei. Mâine (joi, n.r.), Consiliul European va discuta despre cum să accelereze în continuare aderarea Ucrainei la UE" - a declarat Borrell, la conferința de presă de la Bruxelles, după încheierea Consiliului de Asociere Ucraina-UE.

UPDATE 20 martie, 13.15: Explozie la Harkov

O explozie a avut loc, miercuri, în oraşul ucrainean Harkov, în timpul unei alerte de raid aerian care vizează întreaga regiune. Explozia a fost confirmată de primarul oraşului, Ihor Terehov. Potrivit RBC, explozia s-a auzit în jurul orei 13:00.

UPDATE 20 martie, ora 13.05: Finlanda va aloca 30 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniții destinate Ucrainei

Finlanda va aloca 30 de milioane de euro pentru inițiativa Cehiei de a cumpăra din ţări terţe muniție de artilerie pentru Ucraina - raportează Ministerul ucrainean al Apărării.

"Suntem recunoscători partenerilor noștri finlandezi pentru această decizie importantă și pentru sprijinul neclintit. Împreună vom câștiga!" - a transmis ministerul. Amintim că, pe 14 martie, Suedia, de asemenea, a decis să sprijine inițiativa Republicii Cehe privind furnizarea de obuze de artilerie către Ucraina. Suedia va transfera 30 de milioane de euro pentru această iniţiativă.

UPDATE 20 martie, ora 12.15: Ruşii continuă să atace regiunea Luhansk

Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Artem Lisohor, a declarat, miercuri, că ocupanţii ruşi au lansat noi atacuri, folosind avioane.

"Au crescut presiunea la sol asupra Bilohorivka, unde armata noastră a respins mai multe atacuri inamice. Invadatorii au atacat acolo cu sprijinul aviației" - a remarcat oficialul. În plus, potrivit acestuia, rușii au lovit teritoriul rezervaţiei Serebrian.

"În comparație cu ultimele zile, prezența aviației ruse a crescut semnificativ în zona noastră de responsabilitate. Bilohorivka, Nevske și așezările din jur au fost atacate cu mortiere și artilerie. Cel puțin 87 de încercări ale ruşilor de a efectua bombardamente au fost înregistrate acolo" - a remarcat Lisohor.

UPDATE 20 martie, ora 11.50: Atac cu drone ucrainene în oraşul rusesc Enghels (surse GUR)

Drone ale Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev au atacat, noaptea trecută, orașul Enghels, situat în regiunea rusă Saratov, unde se află un aerodrom militar - scrie, miercuri, agenţia Ukrinform.

"Atacul a fost planificat de Direcția Principală de Informații" - a declarat pentru Ukrinform o sursă din serviciile speciale ucrainene. Canalul de Telegram SHOT a raportat anterior explozii în orașul Enghels, iar guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin, a anunțat că apărarea antiaeriană ar fi doborât drone deasupra orașului.

UPDATE 20 martie, ora 11.00: Premierul ucrainean salută acordul provizoriu al UE privind importurile de produse agricole

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a salutat miercuri un acord provizoriu al UE privind importurile agricole, afirmând că acesta va permite Ucrainei să își susțină producătorii și să își mențină exporturile.

Acordul provizoriu va acorda producătorilor ucraineni de alimente acces liber de taxe vamale pe piețele UE până în iunie 2025, cu noi limite impuse pentru unele produse, în urma lunilor de proteste ale fermierilor din UE față de reglementările de mediu și importurile ieftine, relatează Reuters.

„Acest regim economic fără vize ne va permite să menținem dinamica exporturilor noastre, să sprijinim producătorii ucraineni și să consolidăm bazele pentru o integrare ulterioară în piața unică a UE”, a arătat Șmîhal.

UE a limitat importurile de ovăz, porumb și miere din Ucraina la un prag bazat pe nivelurile medii din 2022 și 2023.

UPDATE 20 martie, ora 10.05: Decizia UE care riscă să provoace noi proteste ale fermierilor din toată Europa: Ucraina, scutită de taxe vamale

Continuarea AICI

UPDATE 20 martie, ora 09.00: Prețurile petrolului au bubuit: atacurile Ucrainei provoacă haos în piețele internaționale

Continuarea AICI

UPDATE 20 martie, ora 07.50:Rusia şi Ucraina raportează atacuri aeriene în zonele de frontieră şi evacuează civili

Rusia şi Ucraina au anunţat că au respins numeroase atacuri aeriene la sfârşitul zilei de marţi şi la începutul zilei de miercuri, iar intensificarea bombardamentelor asupra regiunilor de frontieră a forţat evacuarea civililor de ambele părţi, transmite Reuters.

Oficialii ruşi au declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus rachete şi drone lansate de Ucraina deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej, aflate la graniţa cu Ucraina. Dronele au fost, de asemenea, doborâte mai adânc în Rusia, în regiunea Saratov.

Între timp, bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene de graniţă de nord-est Sumy au determinat Kievul să ordone evacuarea civililor.

Ministerul rus al Apărării a declarat, pen Telegram, că unităţile de apărare aeriană au interceptat o duzină de rachete şi rachete deasupra regiunii Belgorod până marţi la ora 22.00 (19.00 GMT). La scurt timp după aceea, acesta a declarat că a interceptat alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot de fabricaţie americană, deasupra regiunii vecine Kursk.

La începutul zilei de miercuri, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că două drone lansate de Ucraina au fost interceptate în apropierea oraşului Engels. Rusia are o bază militară de bombardiere strategice în apropiere de acest oraş.

Nu au fost raportate victime sau pagube majore în niciunul dintre atacurile lansate de Ucraina.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat, marţi târziu, că 1.200 de copii din zonele cele mai expuse la risc vor fi transportaţi temporar până la sfârşitul săptămânii în alte regiuni din Rusia. El a adăugat că aproximativ 9.000 de persoane au cerut să fie evacuate.

Între timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a denunţat atacurile "constante" ale Rusiei asupra regiunii ucrainene de nord-est Sumîi.

"De la începutul lunii, aviaţia rusă a aruncat deja aproape 200 de bombe ghidate asupra comunităţilor din regiunea Sumîi", a declarat el. "Sate, oraşe, infrastructură civilă".

Autorităţile din Sumîi au declarat că au avut loc 30 de cazuri de bombardamente în cursul zilei de marţi. O persoană a fost ucisă în comunitatea de frontieră Velyka Pysarivka, punctul central al unei evacuări care a început săptămâna trecută.

Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate din zonele aflate în pericol de lângă Velyka Pysarivka în ultima săptămână, au declarat oficialii locali ucraineni.

Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul pe care Rusia l-a început cu invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în urmă cu doi ani şi care, de atunci, a ucis mii de persoane şi a strămutat milioane de oameni.

Dezvoltarea şi utilizarea dronelor şi a altor arme aeriene a mutat din ce în ce mai mult conflictul de la câmpul de luptă la atacuri aeriene asupra infrastructurii militare, energetice şi de transport ale celeilalte părţi.

UPDATE 20 martie, ora 05.20: Vladimir Putin a activat rețeaua rusă de spioni la nivel mondial. Ce ordin au primit? (VIDEO)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Serviciului Federal de Securitate (FSB) să ajute companiile din Rusia la încălcarea sancţiunilor occidentale şi creşterea ponderii pe noi pieţe din întreaga lume, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Agenţia menţionează că FSB este principalul succesor al serviciului sovietic KGB. Putin a ţinut un discurs la sediul FSB din piaţa Lubianka din centrul Moscovei, la două zile de la victoria zdrobitoare în alegerile prezidenţiale.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 martie, ora 01.00: Canada va contribui cu aproape 30 de mil. dolari pentru obuze de artilerie destinate Ucrainei: sunt vizate 800.000 de bucăți

Canada va contribui cu peste 40 de milioane de dolari canadieni (29,40 milioane dolari SUA) la iniţiativa cehă vizând cumpărarea a 800.000 de obuze de artilerie din ţări terţe pentru Ucraina, a afirmat marţi ministrul canadian al apărării, Bill Blair, informează Reuters, relatează Agerpres.

Contribuţia canadiană va ajuta la livrarea a câteva mii de obuze, a menţionat ministrul canadian într-un comunicat. Canada va dona de asemenea Kievului dispozitive de vedere pe timp de noapte în valoare de 7,5 milioane de dolari canadieni.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.