Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VE TEXT - Război în Ucraina: LIArmata rusă revendică cucerirea unui nou sat ucrainean Semenivka, în apropiere de Avdiivka

X
razboi ucraina

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a afirmat că situaţia pe front s-a deteriorat, în ultimele ore, iar trupele ruse au obţinut succese tactice în mai multe zone. El a spus au avut loc ”lupte violente” pe front în săptămâna care a trecut, situația fiind „dinamică”, sute de poziții fiind cucerite de către una, iar apoi de către cealaltă tabără, de mai multe ori în cursul unei singure zile.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 29 aprilie, ora 23.10: Prima vizită în Ucraina a unui membru al familiei regale britanice de la începutul războiului

Sophie, ducesa de Edinburgh, a mers în Ucraina, în prima vizită a unui membru al familiei regale britanice după invazia Rusiei. Ea s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu soția sa, informează Mediafax.

Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat Ucraina, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și cu soția sa, în prima călătorie în această țară a unui membru al familiei regale britanice de la începutul conflictului cu Rusia, a anunțat luni Palatul Buckingham.

Sophie, în vârstă de 59 de ani, soția fratelui mai mic al regelui Charles, prințul Edward, a făcut această vizită surpriză în numele Ministerului britanic de Externe pentru a-și arăta solidaritatea cu cei afectați de conflictul armat și ca parte a activității sale de a susține victimele violenței sexuale din război, notează Reuters.

Ea s-a întâlnit cu victime ale violenței sexuale legate de acest conflict și cu supraviețuitori ai torturii, precum și cu copii care au fost readuși în Ucraina după ce au fost separați de familiile lor și duși în Rusia. De asemenea, ea s-a întâlnit cu femei voluntare care și-au ajutat comunitățile să facă față consecințelor atacurilor prin activități de asistență medicală mentală pentru copii.

Călătoria lui Sophie în Ucraina vine după vizitele pe care le-a făcut în Kosovo, Sierra Leone, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo și Columbia, pentru a asculta mărturii ale victimelor violenței sexuale legate de conflicte.

UPDATE 29 aprilie, ora 20.25: Atac cu rachete ruseşti la Odesa soldat cu doi morţi

Un atac cu rachete ruseşti s-a soldat luni cu cel puţin doi morţi şi opt răniţi în marele oraş-port Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul local, Oleg Kiper, pe Telegram - transmite France Presse, relatează Agerpres.

Anterior, într-un mesaj separat, el a precizat că atacul a avariat "clădiri rezidenţiale şi (alte) infrastructuri civile".

Odesa, port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, este vizat în mod regulat de atacuri ucigaşe cu rachete şi drone.

Între timp, în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, care este de asemenea frecvent ţinta bombardamentelor, un civil a fost rănit luni într-un atac rusesc, potrivit autorităţilor locale.

Guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleg Sinegoubov, a afirmat, tot pe Telegram, că un bărbat de 42 de ani a fost rănit de schije şi explozie într-un "atac cu rachete" rusesc.

UPDATE 29 aprilie, ora 20.15: Maia Sandu: Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall. Este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura pacea

Continuarea aici.

UPDATE 29 aprilie, ora 19.40: Stoltenberg l-a vizitat pe Zelenski la Kiev: 'Nu e prea târziu' pentru ca Ucraina să câştige războiul - Liderul ucrainean cere accelerarea livrărilor de arme

Continuarea aici.

UPDATE 29 aprilie, ora 14.57 Armata rusă revendică cucerirea unui nou sat ucrainean Semenivka, în apropiere de Avdiivka

Armata rusă, care câştigă teren împotriva forţelor ucrainene aflate în dificultate, revendică luni cucerirea unui nou sat, Semenivka, situat în sectorul de est ucrainean, în care avansează rapid, relatează AFP, conform news.ro.

Ministerul rus al Apărării anunţă într-un comunicat că a ”eliberat” această localitate, situată la nord-vest de Avdiivka, un oraş-fortăreaţă cucerit de Moscova în februarie.

Rusia a revenidcat duminică cucerirea altui sat în zonă, Novobahmutivka.

UPDATE 29 aprilie, ora 14.30:Ucraina spune că a recucerit o insulă de la gura de vărsare a râului Nipru

Potrivit comandantului șef, trupele ruse continuă să încerce să alunge forțele ucrainene din Krynky, pe malul stâng al regiunii Herson, scrie RBC.

„Inamicul nu are succes în niciuna dintre direcții. Mai mult, în sectorul Herson, unitățile noastre au reușit să avanseze în zona Veletenske și să stabilească controlul asupra insulei Nestryha“, a spus Syrskyi.

UPDATE 29 aprilie, ora 12.00: Trupele ruse înaintează încet, dar sigur, în teritoriile ucrainene

Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scur

UPDATE 29 aprilie, ora 11.10: Situația pe front se înrăutățește, Zelenski bate cu pumnul în masă: 'Încă aşteptăm livrările promise Ucrainei'

Continuarea AICI

UPDATE 29 aprilie, ora 08.50: 'Flota fantomă' a Rusiei care 'bântuie' prin România și nu numai: 'armata invizibilă' controlată de Putin

Continuarea AICI

UPDATE 29 aprilie, ora 03.00: Comandantul armatei ucrainene recunoaște înfrângerea de etapă: Situaţia pe front s-a deteriorat, Rusia a obţinut succese tactice

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski afirmă duminică că situaţia pe front s-a ”deteriorat”, iar trupele ruse au obţinut ”succese tactice” în mai multe zone, relatează AFP.

Rusia ”atacă activ de-a lungul întregii linii a frontului. Ea obţine succese tactice în anumite sectoare”, scrie pe facebook Oleksandr Sârski.

Rusia şi Ucraina au continuat atacurile cu dronă în cursul nopţii, în mai multe regiuni. Ministrul apărării rus a anunţat că sistemele de apărare aeriană au distrus 17 drone, iar 3 au lovit o facilitate de ţiţei în regiunea Kaluga. În Ucraina, guvernatorul regiunii Mikolaiv a declarat că o dronă rusească a avariat grav un hotel, însă nu există victime.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.