Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT – Război în Israel-Gaza – Luptele din Fâșia Gaza au escaladat: Cele mai intense bombardamente israeliene din timpul războiului

aljazeera.com
gaza israel

LIVE TEXT – Război în Israel-Gaza – Tel Avivul a ordonat evacuări în cel mai mare oraş din sudul Gaza (ONU)

STIRIPESURSE.RO vă prezintă, în format „live text”, principalele știri legate de război, pe parcursul zilei de 21 decembrie.

UPDATE 21 decembrie, ora 21.12: Luptele din Fâșia Gaza au escaladat: Cele mai intense bombardamente israeliene din timpul războiului/ Hamas și-a păstrat capacitatea de ripostă

Luptele din Fâșia Gaza au escaladat joi cu unele dintre cele mai intense bombardamente israeliene din timpul războiului, iar Hamas și-a demonstrat capacitatea de a lansa rachete asupra Tel Avivului, în ciuda discuțiilor din ultimele săptămâni pentru un nou armistițiu, relatează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 21 decembrei, ora 18.30: Human Rights Watch acuză Meta că 'reduce la tăcere' vocile pro-palestiniene

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Meta că restricţionează conţinutul pro-palestinian pe Facebook şi Instagram, denunţând "cenzura sistemică online" de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 21 decembrie, ora 13.06: Semiluna Roşie alertează asupra tirurilor israeliene persistente în apropiere de o clădire a organizaţiei

Circa 130 de persoane care se adăposteau într-o clădire a Semilunii Roşii palestiniene, în nordul Fâşiei Gaza, printre care răniţi, sunt în pericol din cauza tirurilor persistente ale armatei israeliene, care "asediază" zona, a alertat joi organizaţia de salvare, informează AFP, relatează Agerpres.

"Forţele de ocupaţie (Israelul - n.r.) continuă să asedieze centrul de ambulanţe din Jabaliya", a declarat Semiluna Roşie într-un comunicat. "Tiruri puternice de artilerie persistă în jurul centrului, însoţite de focuri de armă ale trăgătorilor de elită israelieni", adaugă comunicatul.

Potrivit acestei surse, 127 de persoane, printre care membri ai echipelor de salvare, voluntari şi familiile lor, sunt ameninţate de aceste tiruri, inclusiv 22 de persoane rănite care sunt îngrijite acolo.

Armata israeliană nu a făcut deocamdată vreun comentariu asupra acestor informaţii, potrivit AFP.

Războiul dintre Israel şi Hamas, intrat joi în cea de-a 76-a zi, a făcut nefuncţionale majoritatea spitalelor, în special din nordul teritoriului bombardat de armata israeliană.

Sute de pacienţi au murit în urma rănilor în spitalul al-Shifa din oraşul Gaza, cel mai mare din acest teritoriu, şi în alte spitale din nord, de asemenea nefuncţionale, a afirmat joi Ashraf al-Qidreh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

"Asaltul forţelor de ocupaţie israeliene împotriva sistemului de sănătate din Gaza capătă formele cele mai sadice", a declarat, pe platforma X (fosta Twitter), Francesca Albanese, raportoarea Naţiunilor Unite asupra situaţiei privind drepturile omului în teritoriile palestiniene ocupate.

"Spitalele şi personalul medical sunt sacre", a adăugat ea, denunţând un "război nebunesc împotriva populaţiei din Gaza".

Israelul afirmă că mişcarea Hamas, la putere în Gaza din 2007, a stabilit infrastructuri şi centre de comandament în spitale de pe teritoriu.

Israelul a declarat război mişcării Hamas ca ripostă la atacul fără precedent comis pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul său, atac care a făcut circa 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit celor mai recente cifre oficiale israeliene.

Potrivit Hamas, ofensiva israeliană asupra Fâşiei Gaza a făcut până acum 20.000 de morţi.

UPDATE 21 decembrie, ora 13.05: Un câine de căutare al armatei israeliene a înregistrat apeluri la ajutor ale celor trei ostatici din Fâşia Gaza care au fost împuşcaţi mortal din greşeală

Un câine de căutare al armatei israeliene a înregistrat apeluri la ajutor ale celor trei ostatici din Fâşia Gaza care au fost împuşcaţi mortal din greşeală cinci zile mai târziu de soldaţi israelieni, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat joi de dpa, relatează Agerpres.

Câinele a fost trimis într-o clădire în timpul unei operaţiuni de luptă, echipat cu o cameră de corp Go-Pro.

"Teroriştii au tras asupra câinelui, şi din acel punct, am auzit voci care, după analiza înregistrării, au fost recunoscute ca fiind vocile ostaticilor, toate trei foarte puternice", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari, potrivit unei transcrieri date publicităţii în cursul nopţii.

Camera corporală a câinelui, care a fost ucis în operaţiune, a fost recuperată şi analizată abia marţi.

Clădirea se afla la numai circa un kilometru de locul unde ostaticii au fost împuşcaţi mai târziu.

După ce a analizat înregistrarea camerei, armata israeliană crede că bărbaţii care îi ţineau ostatici pe cei trei israelieni au fost ucişi în timpul operaţiunii, ceea ce le-a permis acestora să fugă.

Soldaţii israelieni i-au împuşcat accidental pe cei trei ostatici israelieni vineri la Shejaiya, în nordul Fâşiei Gaza. Cei trei erau pe jumătate dezbrăcaţi şi unul dintre ei ţinea un băţ pe care legase o cârpă albă.

Armata a explicat ulterior că soldaţii israelieni au acţionat împotriva procedurilor în vigoare când au deschis focul asupra celor trei ostatici.

UPDATE 21 decembrie, ora 12.27: Continuă operaţiunile Israelului împotriva Hamas în Gaza

Operaţiunile israeliene împotriva Hamas în Gaza nu au slăbit în intensitate, în contextul negocierilor privind un nou armistiţiu şi eliberarea mai multor ostatici, informează Rador Radio România.

. Discuţiile de miercuri au înregistrat puţine progrese, iar Consiliul de Securitate al ONU a amânat din nou votul rezoluţiei care cere suspendarea luptelor în Gaza. Propunerea implementării unui mecanism de monitorizare a ajutoarelor care intră în Gaza este cel mai recent punct de controversă care îngrijorează Statele Unite.

UPDATE 21 decembrie, ora 12.25: ONU cere Israelului o anchetă privind o "posibilă crimă de război" în Fâşia Gaza

Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului cere deschiderea unei anchete de către Israel privind "posibila comitere a unei crime de război" de către forţele sale armate în Fâşia Gaza, relatează AFP, relatează Agerpres.

Într-un comunicat de miercuri, agenţia ONU susţine că a primit "informaţii îngrijorătoare" privind moartea a "11 bărbaţi palestinieni neînarmaţi" în oraşul Gaza.

Ei au murit marţi seară în timpul unei intervenţii a armatei israeliene într-un imobil de locuit din oraş în care se aflau mai multe familii.

Soldaţii israelieni "ar fi separat bărbaţii de femei şi de copii, apoi ar fi tras şi ucis cel puţin 11 bărbaţi (...) sub ochii membrilor familiilor lor", potrivit mărturiilor difuzate de Observatorul EuroMed pentru drepturile omului.

Agenţia ONU a confirmat decesul celor 11 palestinieni, dar a precizat că "circumstanţele sunt în curs de verificare".

"Autorităţile israeliene trebuie să desfăşoare imediat o anchetă independentă, aprofundată şi eficientă asupra acestor alegaţii", a estimat aceasta.

Autorităţile israeliene nu au răspuns unei solicitări a AFP de a comenta informaţiile făcute publice de agenţia ONU.

După peste două luni de război în Fâşia Gaza, acţiunea armatei israeliene este tot mai criticată şi presiunile internaţionale în favoarea unui armistiţiu se intensifică.

Weekendul trecut, moartea unei mame şi a fiicei sale, ucise de un soldat israelian în faţa singurei biserici catolice din Gaza, şi uciderea din greşeală a trei ostatici israelieni care aveau asupra loc un steag alb, a provocat o polemică.

Israelul se declară deschis la ideea de armistiţiu temporar, dar exclude o încetare a focului totală înainte de "eliminarea" Hamas, pe care o consideră organizaţie teroristă, aşa cum o fac şi SUA şi UE.

Circa 20.000 de persoane - majoritatea femei, copii şi adolescenţi - au murit în Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit Hamas.

Această ofensivă a fost declanşată drept represalii la atacul fără precedent de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene, care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi pe teritoriul Israelului. De asemenea, 250 de persoane au fost luate ostatice de Hamas, dintre care 129 se află în continuare în captivitate în Gaza, potrivit Israelului. AGERPRES

UPDATE 21 decembrie, ora 11.10: Gruparea Hezbollah a lansat rachete spre localităţile din nordul Israelului

Israelul a afirmat că Hezbollah, gruparea susţinută de Iran în Liban, a lansat rachete pe timpul nopţii asupra Kiryat Shmona şi altor oraşe israeliene din nord, după o zi de schimburi de focuri cu armata israeliană, relatează Rador Radio România.

Hezbollah a declarat că atacul cu rachetă a fost ca răspuns la vizarea de către Israel a localităţilor libaneze.

UPDATE 21 decembrie, ora 11.05: O octogenară, ucisă într-un bombardament israelian asupra unui sat din sudul Libanului

O octogenară a fost ucisă şi soţul ei a fost rănit într-un bombardament israelian asupra unui sat frontalier din sudul Libanului, unde organizaţia şiită libaneză Hezbollah a lansat mai multe atacuri în cursul nopţii împotriva Israelului, relatează AFP, informează Agerpres.

Femeia a fost ucisă de ''tiruri ale artileriei israeliene care au vizat locuinţa sa din satul Maroun al-Ras'', a indicat Agenţia naţională de informaţii libaneză.

Soţul femeii, de asemenea octogenar, a fost rănit.

De la începerea războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac terorist fără precedent lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană în sudul Israelului, tirurile de artilerie la frontieră între organizaţia Hezbollah şi forţele israeliene au devenit cvasicotidiene.

Violenţele, pentru moment limitate la zonele frontaliere, s-au soldat cu peste 140 de morţi, printre care 20 de civili, în Liban, şi cel puţin 11 decese în tabăra israeliană.

Hezbollah a avertizat luni că va răspunde pe măsură la orice atac israelian contra civililor libanezi.

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a cerut luni Libanului să dea dovadă de reţinere pentru a se evita un conflict regional.

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a solicitat organizaţiei Hezbollah să nu ''provoace un conflict mai mare''.

UPDATE 21 decembrie, ora 08.20: Consiliul de Securitate al ONU va încerca din nou să voteze o rezoluţie care să ceară suspendarea luptelor din Fâşia Gaza

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va încerca din nou astăzi să voteze o rezoluţie care să solicite o suspendare a luptelor în Fâşia Gaza, relatează Rador Radio România.

Votul a fost amânat de trei ori săptămâna aceasta, în timp ce diplomaţii se străduiesc să obţină o formulare prin care să evite un veto din partea SUA. Punctul-cheie se concentrează acum pe propunerea care presupune un mecanism ONU de monitorizare în Gaza, grupul statelor arabe insistând că acesta ar trebui să fie inclus în orice rezoluţie minimă. SUA au cerut ca votul să mai fie amânat o dată, pentru a putea discuta cu Egiptul despre cum ar putea funcţiona mecanismul de monitorizare pentru toate părţile implicate. Majoritatea covârşitoare a membrilor susţine rezoluţia, iar Emiratele Arabe Unite, care au iniţiat propunerea de vot, spun că este prea multă suferinţă în regiune pentru ca eforturile Consiliului de Securitate să eşueze - relatează corespondentul BBC.

UPDATE 21 decembrie, ora 08.05: Tel Avivul a ordonat evacuări în cel mai mare oraş din sudul Gaza (ONU)

Israelul a ordonat, miercuri, evacuarea unei zone largi din oraşul Khan Yunis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat numeroşi palestinieni strămutaţi din cauza conflictului, potrivit unui raport al ONU, relatează News.ro.

Armata israeliană a ordonat "evacuarea imediată" a unei zone "care acoperă aproximativ 20%" din oraşul Khan Yunis, relatează documentul, publicat de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), scrie AFP.

"Amploarea strămutării care rezultă din ordinul de evacuare este neclară", a precizat OCHA.

Potrivit organizaţiei, în zonă locuiau peste 111.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei israeliene, în urmă cu două luni, iar în prezent aproximativ 141.000 de palestinieni s-au refugiat în 32 de tabere pentru a fugi de lupte.

Luni, armata israeliană indicase că îşi intensifică operaţiunile în Khan Yunis.

De la începutul conflictului declanşat de un atac mortal fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, armata israeliană a emis ordine de evacuare a civililor înainte de a efectua atacuri în Gaza.

Acesta a fost publicat împreună cu o hartă pe reţelele de socializare, potrivit Ocha.

Dar teritoriul palestinian este supus unei pene de curent de când Israelul a întrerupt furnizarea de electricitate şi combustibil, ceea ce face dificilă utilizarea dispozitivelor electronice.

Aproximativ 20.000 de persoane - majoritatea femei şi copii - au murit în Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit Hamas.

Această ofensivă a fost lansată ca represalii la atacul fără precedent comis la 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi pe teritoriul israelian. De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit Israelului.

În faţa presiunilor internaţionale tot mai mari pentru un armistiţiu, secretarul de stat american Antony Blinken, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a declarat miercuri că lumea trebuie să îşi sporească presiunea şi asupra Hamas, nu doar asupra Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.