Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia afirmă că a lovit sediul comandamentului Sud din Odesa al armatei ucrainene

Hepta
rachete croaziera

Cel puțin trei ucraineni au murit și alte trei persoane au fost rănite, marți seara, în timpul unui atac rusesc cu rachete. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 1 mai, ora 17.07 Rusia susţine că a lovit sediul Comandamentului de sud al Ucrainei

Rusia a declarat miercuri că a lovit cartierul general de comandă al grupării sudice a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa, unde Kievul a anunţat că un atac cu rachete a ucis trei persoane, relatează Reuters.

"Sediul comandamentului operaţional al grupării sudice a Forţelor Armate ale Ucrainei a fost lovit de aviaţia operaţională şi tactică, de forţele de rachete şi artilerie", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Acesta nu a oferit alte detalii despre atac, dar a precizat că forţele ruseşti îşi îmbunătăţesc poziţiile de-a lungul întregii linii de front.

Procurorii ucraineni au declarat că într-un atac de peste noapte au fost avariate clădiri rezidenţiale şi infrastructură civilă în Odesa, în timp ce Comandamentul militar din sud a declarat că au fost lovite clădiri administrative şi rezidenţiale, instituţii medicale şi educaţionale.

Reuters precizează că nu a putut confirma în mod independent relatările de pe câmpul de luptă de ambele părţi.

Odesa a fost o ţintă frecventă a forţelor ruse în războiul de peste doi ani împotriva Ucrainei, multe atacuri vizând instalaţiile portuare ale oraşului.

UPDATE 1 mai, ora 15.46 Doi oameni au murit în urma atacurilor rusești în regiunea ucraineană Harkov

Rusia a atacat miercuri regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu bombe ghidate, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte două, a declarat guvernatorul regional.

Cele două persoane au murit după ce o mașină a fost lovită în satul Zolochiv. Tot aici, a fost lovită și o casă, a anunțat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram, citat de Reuters.

Zece locuințe au fost de asemenea avariate, dar nu au fost raportate victime într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, a spus primarul Ihor Terejov.

Regiunea Harkov a fost supusă unor focuri intense în această primăvară, când forțele rusești au atacat infrastructura civilă și energetică.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Kievul are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament din partea partenerilor săi pentru a permite trupelor sale să facă față avansului trupelor rusești în mai multe sectoare ale liniei de front.

content-image

UPDATE 1 mai, ora 14.56 Rusia afirmă că a lovit sediul comandamentului Sud din Odesa al armatei ucrainene

Rusia a afirmat miercuri că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa, unde Kievul a transmis mai devreme că un atac cu rachete a ucis trei persoane, scrie Reuters.

'Cartierul general al comandamentului operaţional al grupării Sud a Forţelor Armate ale Ucrainei a fost lovit de aviaţia operaţională şi tactică, de forţele de rachete şi artilerie', a declarat Ministerul Apărării de la Moscova, fără a da alte detalii.

Potrivit ministerului, forţele ruse îşi îmbunătăţesc poziţiile de-a lungul întregii linii a frontului.

Procurorii ucraineni au declarat că imobile rezidenţiale şi infrastructură civilă au fost avariate în Odesa într-un atac din cursul nopţii, în timp ce comandamentul militar Sud a spus că au fost lovite clădiri administrative şi rezidenţiale, instituţii medicale şi de învăţământ.

Reuters menţionează că nu a putut confirma în mod independent relatările niciuneia din părţi.

Odesa a fost o ţintă frecventă a forţelor ruse, multe atacuri vizând instalaţiile portuare ale oraşului.

UPDATE 1 mai, ora 13.43 Regiunea Doneţk - Oraşul Ceasiv Iar se află în continuare sub controlul armatei ucrainene

Orașul Ceasiv Iar din regiunea ucraineană Donețk se află sub controlul Forțelor de Apărare ale Ucrainei - a anunţat, miercuri, șeful administrației militare locale, Serhi Ceaus. Potrivit acestuia, în Ceasiv Iar mai sunt aproape 700 de civili.

"În acest moment, orașul este sub control. Acesta este un oraș ucrainean, iar ocupanții nu îşi au locul aici. Oamenii din oraș doar există, este dificil să numim condiții ceea ce avem aici, pentru că nu există căldură, electricitate sau apă" - a explicat Ceaus.

Potrivit acestuia, în oraș au mai rămas 682 de civili, majoritatea în vârstă. "Din păcate, în ultimele 3-4 zile, nu a avut loc nicio evacuare. Nu au fost oameni dornici să plece" - a menţionat primarul, explicând că "oamenii susţin că nu vor să îşi părăsească locuinţele, localitatea și pământul".

"În oraş nu mai sunt copii, majoritatea persoanelor - circa 70% - au peste 60 de ani" - a adăugat Serhi Ceaus. Acesta a adăugat că majoritatea voluntarilor nu mai vizitează orașul, deoarece artileria inamică și dronele FPV vizează și civili. Serhi Ceaus a afirmat că nicio clădire înaltă din oraș nu a fost ferită de bombardamentele ruseşti.

content-image

UPDATE 1 mai, ora 10.15: Kievul demontează un monument istoric care evoca prietenia cu Rusia

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP, informează News.ro.

”Serviciile comunale ale oraşului au început demontarea compoziţiei în memoria Tratatului de la Pereiaslav”, care marchează jurământul de credinţă al Ucrainei faţă de Rusia în 1645, a anunţat marţi Primăria Kievului.

Monumentul - sculpturi în piatră reprezentând conducători ucraineni şi ruşi de la acea vreme între care şi semnatari ai tratatului - a fost instalat într-un parc în centrul Kievului ca parte a unui complex memorial emblematic care sărbătorea ”prietenia popoarelor” ucrainean şi rus.

La puţin după invazia din 2022, autorităţile de la Kiev au demontat în acelaşi sit două statului de bronz reprezentând muncitori ucraineni şi ruşi şi au schimbat numele arcului metalic de deasupra ansamblului arhitectural din ”Arcul Priteniei Popoarelor” în ”Arcul Libertăţii Poporului Ucrainean”.

”Demontarea poate dura mai multe zile, deoarece compoziţia este destul de masivă. Ea constă în aprocimativ 20 de elemente” care cântăresc între şase şi şapte tone, precizează primăria.

Monumentul urmează să fie transferat într-un muzeu din Kiev, potrivit primăriei.

”Este o măsură de luat”, a declarat AFP Aliona Iavorivska, o psiholoagă în vârstă de 32 de ani care locuieşte la Kiev. ”Nu înţeleg de ce acest monumet era încă aici”.

Oleksandr Severin, un pompier în vârstă de 32 de ani, consideră, din contră, că această lucrare este ”importună”, deoarece, în timp de război, în opinia sa, autorităţile ar face mai bine să folosească fondurile pentru a finanţa armata.

Ucraina, o fostă republică sovietică, independentă din 1991, duce de ani de zile o politică de demontare a monumentelor din epoca sovietică şi a redenumit numeroase oraşe cu numele pe care le aveau înaintea Revoluţiei Bolşevice din 1917.

Aceste măsuri s-au multiplicat după anexarea Crimeei în 2014 şi s-au intensificat şi mai mult după invazia de la 24 februarie 2022.

Anul trecut, Ucraina a adoptat o lege a ”decolonizării” în vederea redenumirii străzilor şi demontării monumentelor legate de Moscova.

La Kiev, o piaţă centrală care se numea Lev Tolstoi se numeşte ”Piaţa Eroilor Ucraineni”.

UPDATE 1 mai, ora 08.15: Avertismentul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, relatează Reuters, informează Agerpres.

Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă.

"Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră", a spus el.

SUA au adoptat recent un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, punând capăt unei perioade de luni de zile de blocaj şi dând speranţe Kievului că stocurile sale de artilerie aproape epuizate vor fi realimentate.

După eşecul contraofensivei sale din vara lui 2023, Ucraina este în defensivă. Rusia a preluat iniţiativa şi câştigă teren în Est, în pofida unor pierderi puternice, de la începutul anului, în faţa unei armate ucrainene care duce lipsă în special de muniţii.

În ultimele zile Moscova a revendicat cucerirea mai multor sate. Luni, armata rusă a anunţat că a ocupat Semenivka, iar cu o zi înainte Novobahmutivka.

UPDATE 1 mai, ora 08.10: Trei morți în Odesa

Cel puțin trei ucraineni au murit și alte trei persoane au fost rănite, marți seara, în timpul unui atac rusesc cu rachete, relatează ukrinform.net, relatează Mediafax.

Trupele ruse au atacat orașul port Odesa, din sudul Ucrainei, cu rachete balistice marți seara.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. Trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în atac. Victimele primesc asistența medicală necesară”, a anunțat pe Telegram Oleh Kiper, șeful administrației militare a regiunii, transmite Ukrinform.

El afirmă că „există daune la infrastructura civilă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.