Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT & VIDEO - Război în Israel: Situație disperată într-un spital din sudul Fâșiei Gaza, unde se presupune că sunt ținuți ostatici israelieni ai Hamas

AI
razboi israel

Armata israeliană a declarat joi că efectuează o operațiune într-un spital important din sudul Fâșiei Gaza, unde se presupune că sunt ținuți ostatici israelieni ai Hamas, în timp ce medicii descriu o situație disperată, conform AFP. În mijlocul confruntărilor dintre armată și mișcarea islamistă palestiniană, spitalul Nasser din Khan Younès, cel mai mare din sudul Fâșiei Gaza, a găzduit mii de civili care încercau să scape de război, iar evacuarea acestora a început în zilele recente.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel

UPDATE 18 februarie, ora 8.10: Rezoluția planificată a Consiliului de Securitate al ONU îndeamnă la un armistițiu "imediat" și la eliberarea ostaticilor: Raport

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU solicitată de Algeria și care ar urma să fie votată în curând urmărește un armistițiu "imediat" în Gaza, potrivit unor surse diplomatice citate de agenția de presă AFP.

Ultima versiune a textului, consultată sâmbătă de AFP, "cere o încetare imediată a focului umanitar care trebuie respectată de toate părțile", a precizat agenția.

De asemenea, "respinge strămutarea forțată a populației civile palestiniene" și "cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor", a adăugat AFP.

Anterior, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a emis o declarație în care a răspuns la informațiile potrivit cărora Algeria intenționează să supună rezoluția la vot marți.

"În cazul în care va fi supusă la vot în forma în care a fost redactată, nu va fi adoptată", a declarat Thomas-Greenfield.

UPDATE 17 februarie, ora 21.00 - REUTERS: Benjamin Netanyahu declară că discuțiile pentru un armistițiu în Gaza nu au rost fără modificarea cererilor Hamas.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, sâmbătă, că a trimis negociatori la Cairo pentru discuții pentru armistițiu, așa cum a solicitat președintele american, Joe Biden, dar aceștia nu s-au întors pentru discuții ulterioare, deoarece solicitările Hamas erau „iluzorii”. Premierul israelian a spus că nu-și au rostul negocierile ulterioare până când Hamas nu va aduce modificări solicitărilor sale. Adresându-se jurnaliștilor, Netanyahu a mai spus că un acord diplomatic mai larg cu palestinienii nu poate fi convenit decât prin negocieri directe, fără nicio condiție prealabilă.

UPDATE 17 februarie, ora 20.00 - REUTERS: Premierul qatarez declară că negocierile recente privind armistițiul din Gaza "nu sunt foarte promițătoare"

Prim-ministrul din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat sâmbătă că modelul negocierilor pentru un acord-cadru de încetare a focului pentru conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza a fost „nu foarte promițător” în ultimele zile. „Modelul din ultimele zile nu este chiar foarte promițător, dar, așa cum repet întotdeauna, vom rămâne mereu optimiști și vom insista mereu”, a spus șeicul Mohammed la Conferința de Securitate de la München. Șeicul Mohammed, care este și ministrul de Externe, a spus că nu poate detalia despre negocieri, dar, ca și în cazul acordurilor anterioare, au existat două elemente, respectiv condițiile umanitare din Gaza și numărul de palestinieni care vor fi eliberați în schimbul ostaticilor ținuți captivi de Hamas. „Cred că în acest acord vorbim la o scară mai mare și încă vedem unele dificultăți în elementul umanitar al acestor negocieri”, a spus premierul qatarez, adăugând că este de părere că, dacă negocierile privind elementul umanitar al oricărui acord vor progresa, atunci obstacolul privind numărul celor eliberați va fi în cele din urmă rezolvat. Discuțiile, în care au fost implicați oficiali din Qatar, Egipt, Israel și Statele Unite, nu au condus până acum la un acord pentru o suspendare a luptelor.

UPDATE 17 februarie, ora 19.00 - REUTERS: Singura cale către securitate în Orientul Mijlociu este prin intermediul unui stat palestinian (ministrul saudit de Externe)

Ministrul saudit de Externe, prințul Faisal bin Farhan, a declarat sâmbătă că singura cale către securitate și stabilitate în Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, este prin intermediul unui stat palestinian. Întrebat în cadrul unei mese rotunde din cadrul Conferinței de Securitate de la München despre normalizarea legăturilor cu Israelul, prințul Faisal a spus că regatul este acum concentrat pe un acord de pace în privința războiului din Gaza. „Suntem concentrați pe o încetare a focului și pe o retragere a Israelului din Gaza și suntem concentrați pe accesul umanitar pentru oamenii din Gaza”, a spus prințul Faisal. Arabia Saudită a transmis în repetate rânduri că nu va deschide relațiile diplomatice cu Israelul decât dacă va fi recunoscut un stat palestinian independent.

UPDATE 17 februarie, ora 18.00 - O sută de persoane au fost arestate în spitalul Nasser din Khan Yunis (Fâşia Gaza), a anunţat sâmbătă armata israeliană, care a luat cu asalt această unitate spitalicească, în timp ce îngrijorările se intensifică în legătură cu soarta zecilor de pacienţi şi de angajaţi de acolo, potrivit France Presse.

UPDATE 17 februarie, ora 17.00 - Blinken: Există ”o oportunitate extraordinară” în următoarele luni ca Israelul să îşi normalizeze relaţiile cu vecinii săi arabi

Există ”o oportunitate extraordinară” în următoarele luni ca Israelul să îşi normalizeze relaţiile cu vecinii săi arabi, a declarat sâmbătă secretarul de stat al SUA Antony Blinken, subliniind totodată necesitatea creării unui stat palestinian, transmite Reuters.

Înaltul diplomat american a spus că au avut loc eforturi reale conduse de ţările arabe pentru a revitaliza Autoritatea Palestiniană, astfel încât să poată fi mai eficientă în reprezentarea palestinienilor.

”Practic, fiecare ţară arabă îşi doreşte acum cu adevărat să integreze Israelul în regiune pentru a normaliza relaţiile... pentru a oferi angajamente şi asigurări de securitate, astfel încât Israelul să se simtă mai în siguranţă”, a spus Blinken în timpul unei discuţii la Conferinţa anuală de securitate de la München.

content-image

UPDATE 17 februarie, ora 16.00 - REUTERS: Israelul are o şansă extraordinară de a fi integrat în Orientul Mijlociu, a spus Antony Blinken

Există o "oportunitate extraordinară" ca în lunile următoare Israelul să fie integrat în Orientul Mijlociu, deoarece țările arabe sunt dispuse să-şi normalizeze relațiile cu acel stat, a declarat sâmbătă secretarul american de stat, Antony Blinken. Vorbind la Conferința de Securitate de la München, dl Blinken a subliniat, de asemenea, imperativul "urgent" de a se înfiinţa şi un stat palestinian care să asigure și securitatea Israelului.

UPDATE 17 februarie, ora 15.00 - BBC: Armata isareliană a reţinut 100 de persoane suspectate de legături cu militanţii Hamas

Armata isareliană a reţinut 100 de persoane suspectate de legături cu militanţii Hamas într-unul dintre cele mai mari spitale din Fâşia Gaza. Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a anunţat că alte 100 de persoane au murit în cursul nopţii trecute în enclavă, în condiţiile în care bombardamentele israeliene continuă.

UPDATE 17 februarie, ora 14.00 - BBC: Philippe Lazzarini a acuzat Israelul că încearcă să distrugă Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni

Comisarul-general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni - UNRWA - a acuzat Israelul că încearcă să distrugă organizaţia. Philippe Lazzarini s-a referit în acest sens la tentativele guvernului israelian de a-i opri pe contractorii din portul Ashdod să se ocupe de livrările de alimente către UNRWA şi la mai mult de 150 de atacuri israeliene asupra facilităţilor agenţiei din Fâşia Gaza. Autorităţile israeliene i-au cerut dlui Lazzarini să demisioneze, după presupusa descoperire a unui tunel al Hamas sub cartierul general al UNRWA din Gaza şi ca urmare a faptului că 12 dintre angajaţii UNRWA au fost implicaţi în atacurile împotriva Israelului de pe 7 octombrie.

UPDATE 17 februarie, ora 10.38: Israelul bombardează cel mai mare spital din Gaza

Cel mai mare spital funcţional din Gaza era sub asediu, vineri, în războiul Israelului cu gruparea islamistă Hamas, lăsând pacienţii şi medicii neputincioşi în haosul în care avioanele de război au lovit Rafah, ultimul refugiu pentru palestinieni din enclavă, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Forţele israeliene au rămas la spitalul Nasser din oraşul Khan Younis, după ce au atacat joi.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că cinci pacienţi de terapie intensivă au murit vineri din cauza întreruperilor de curent şi a lipsei de oxigen cauzate de atac.

Israelul a spus că forţele sale s-au mutat în spital pentru că militanţii Hamas se ascundeau acolo.

Armata israeliană a declarat vineri că trupele sale au reţinut în spital peste 20 de militanţi care au participat la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi alţi pentru audieri.

Hamas neagă că ar exista militanţi în spital, descriind afirmaţia drept ”minciuni menite să acopere distrugerea spitalelor”.

content-image

UPDATE 17 februarie, ora 03.00: Cardinal influent la Vatican acuză Guvernul israelian de 'carnagiu' în Fâșia Gaza și primește replica ambasadei

Tensiunea dintre Guvernul israelian și Sfântul Scaun a crescut după ce cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Papei Francisc, a acuzat Israelul pentru "carnagiul" care are loc în Gaza, scrie Correre della Sera, citat de Rador Radio România.

Șeful Diplomației Vaticanului a intervenit la un eveniment la care era prezent și ministrul de externe italian Antonio Tajani, care a definit reacția Israelului drept "disproporționată". Cardinalul a fost de acord: "Este o voce generală, că nu putem continua așa și trebuie să găsim alte modalități de a rezolva problema din Gaza, problema Palestinei".

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.