Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVETEXT din sala de judecată de la ICCJ - Judecătorii au amânat pronunțarea pentru data de 20 mai

Liviu Dragnea ICCJ

Liviu Dragnea a ajuns, luni, la sediul ICCJ, fiind întâmpinat de mai mulți protestatari. Numărul jandarmilor mobilizați la ICCJ a fost mai mare decât de obicei, având în vedere prezenta contestatarilor. La intrare, liderul PSD a fost asaltat de protestatari și a avut nevoie de protecția jandarmilor.

La termenul anterior, judecătorii au pus în vedere părților că acesta ar putea fi ultimul termen. Liviu Dragnea a lipsit de la ședința respectivă din motive de sănătate, însă și-a exprimat intentia de a da declarații în fața judecătorilor.

STIRIPESURSE.RO vă ține la curent cu detalii în format LIVETEXT din sala de judecată, cu principalele declarații ale martorilor, ale avocaților și ale președintelui PSD, Liviu Dragnea:

- Completul de judecători s-a retras pentru dezbateri. Trebuie să decidă dacă amână ultimul termen până la pronunțarea CCR sau vor da un verdict fără a ține cont de CCR. Liviu Dragnea a rămas în sală, în așteptarea deciziei.

- Avocat Dragnea: să își ceară scuze doamna procuror, pentru că noi nu dorim tergiversarea.

- DNA se opune acestor cereri de amânare și arată că aceasta este o strategie a avocaților prin care se dorește tergiversarea, având în vedere că un judecător din acest complet urmează să se pensioneze în luna iunie.

- Avocatul lui Liviu Dragnea susținere cererea făcută de avocatul precedent, cel care o reprezintă pe Șefu Olguța, și solicită judecătorilor ICCJ să amâne pronunțarea până la sosirea deciziei CCR pe completurile specializate.

- DNA invocă două excepții neconsțituionalitate și citează articolul 29 din legea 78/2000 și 174 Cod Penal raportat 154. Practic, DNA solicită ICCJ să sesizeze Curtea Constituțională. A doua excepție invocată de DNA vine în contextul împlinirii prescripției, pusă în discuție de avocatul lui Liviu Dragnea.

- Șefu Olguța cere, prin avocat, amânarea sentinței, până după pronunțarea deciziei CCR privind completurile specializate. Noi considerăm că unul dintre motivele de apel face obiectul acestei cereri de constatare a acestui conflict juridic. Aceasta cerere aflată la CCR poate avea caracter de chestiune prealabilă, considerăm că e normal să se aștepte soluționarea acestui conflict.

- Un avocat al uneia dintre părți cere să se analizeze legatitatea celor două contracte de muncă pentru că sunt nule, spune avocatul respectiv.

- Detalii tehnice: DNA a cerut la termenul anterior schimbarea încadrării juridice, care va fi pusă în discuție pentru inculpații pentru care DNA a făcut apel

- Avocat Dragnea:  Vă rugăm să vă pronunțați în ședință publică. În cazul unei respingeri ne rezervam dreptul de a pune în discuție instituția prescrierii. În cazul admiterii trebuie sa analizăm

Liviu Dragnea: după ce am citit motivarea, după ce am mai citit niște declarații..mi se imputa că am instigat-o pe Alesu in 2008, dar am văzut că altcineva spune că i-a spus din 2007 despre ele.

Judecătorii ICCJ: astea sunt apărări, la final!

Liviu Dragnea: eu sunt inginer. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am înțeles ce legătură are fascismul cu acest proces.

Judecătorii ICCJ: astea sunt tot apărări. Vă mai întrebăm noi. Ați discutat cu Alesu în sediul CJ despre cele două inculpate?

Liviu Dragnea: Nu!

după ce am citit motivarea, după ce am mai citit niște declarații..mi se imputa că am instigat-o pe Alesu in 2008, dar am văzut că altcineva spune că i-a spus din 2007 despre ele. ICCJ: astea sunt apărări, la final! Dragnea: eu sunt inginer. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am înțeles ce legătură are fascismul cu acest proces.ICCJ: astea sunt tot apărări. Va mai întrebăm noi. Ați discutat cu Alesu in sediul CJ despre cele două inculpate? Dragnea: nu

- Avocat Dragnea: in ce relații erați cu familia Botorogeanu?

- Liviu Dragnea: Nu au fost niciodată la mine acasă, în curte, e o afirmație total mincinoasă si nu aveam o relație apropiată cu ei. Dacă este să fiu condamnat, vreau să știu pentru ce. Nu am avut niciodată discuții cu Alesu Floarea pe holul sediului CJ sau în birou în legătură cu cele două inculpate.

Suntem la finalul procesului. Vă spun, indiferent ce decizie veți lua, că n-am purtat acele discuții, nu am știut că cele două nu merg la serviciu. Reafirm că sunt vinovat. Acesta este un dosar politic și timpul va dovedi acest lucru. Consider că acesta e un dosar politic.

- Avocatul lui Liviu Dragnea pune întrebări: Se făceau numiri politice la DGASPC?

- Liviu Dragnea: Aceste numiri nu puteau fi politice deoarece se efectuau în urma unor concursuri organizate la București prin agenția națională a funcționarilor publici printr-o comisie. CJ adopta o hotărâre prin care lua act de rezultatele concursului, moment din care persoana care cîștiga concursul ocupa funcția respectivă


- Procurorul DNA, către Liviu Dragnea: E adevărat că făceau parte și trei consilieri locali numiți de presedintele CJ?

- Liviu Dragnea: Nu îmi amintesc. Trebuie sa verific documentele de atunci. Nu am încredere în ce spune DNA.

-Procurorul DNA către Liviu Dragnea: Aveți cunoștință că la sediul PSD era nevoie de cele două?

- Liviu Dragnea: Nu, nu cunosc! ( Pe această întrebare, Liviu Dragnea a refuzat să-i răspundă procurorului DNA direct și a cerut instanței să adreseze întrebarea, așa cum se face procedural).

- Procurorul DNA către Liviu Dragnea: știe din cine era format colegiul director al Directiei?

- Liviu Dragnea: nu știu, scrie în lege. Știu doar că era condus de secretarul general

- Judecătorii către Liviu Dragnea: O cunoșteați pe inculpata Marica?

- Liviu Dragnea: Nu pot să afirm că o cunoșteam, acum o cunosc. Nu pot spune exact dacă o cunoșteam pe Marica Valentina Mirela. Acum știu cine e, e inculpat, suntem colegi. Am citit în motivarea instanței de fond că aș fi avut o discuție cu doamna Marica în care i-aș fi spus că dacă nu își retrage nu știu ce acțiune în instanță privind activitatea CJ pățește nu știu ce. Precizez că nu am avut nicio astfel de discuție.

- Procurorul DNA, către Liviu Dragnea: le a perceput pe cele două că fiind voluntari?

- Judecătorii au respins întrebarea procurorului: Daca întrebăm așa ceva, o sa întrebăm și ce e aia Tel Drum,  că nu apare în dosar.

- Judecătorii l-au întrebat pe Liviu Dragnea: Stiți dacă desfășurau activități la PSD Teleorman?

Liviu Dragnea: Doresc sa menționez modalitatea în care se desfășura activitatea la sediul organizației PSD în perioada respectivă. Fiind un partid aflat în opoziție, la sediul respectiv nu se desfășura o activitate de amploare, așa cum poate s-ar crede. Sediul organizației era într-un imobil care avea mai multe încăperi și unde se întrunea Biroul Județean al partidului, o dată sau de două ori pe lună. La aceste întâlniri participau aleși, primari ai localităților din județ, alți membri PSD precum și voluntari.

Întâlnirile aveau loc în afara programului de lucru, de regulă sambăta. În mod excepțional au avut loc în cursul săptămânii, dar întotdeauna după programul de lucru. În afară de aceste întâlniri, eu nu mai mergeam la sediul PSD că nu aveam de ce. Pe numitele Stoica și Botorogeanu le am văzut prezente la unele dintre aceste întâlniri. Nu existau angajați la organizația PSD. Nu exista secretară. Cam bătea vântul prin sediile PSD, nu prea se întâmpla nimic. Oamenii erau foarte speriați de Băsescu, era foarte greu să îi aduci și la cele două întâlniri ale Biroului Judetean. În perioada electorală vin zeci de oameni voluntari, în general membri de partid, tineri pentru a se implica în campania electorală.

Nu știu de ce inculpatele Stoica și Botorogeanu veneau să participe la întâlnirile Biroului Județean. Eu sper că Stoica Anisa și Botorogeanu erau membre ale PSD la acel moment, dar nu știu de ce participau la sedințe.

La întrebarea instanței arăt că eu nu participam la ședințele colegiului director.

- Judecătorii l-au întrebat pe Liviu Dragnea: Ați avut discuții cu floarea alesu despre cele două?

- Liviu Dragnea: Nu am avut nicio discuție cu doamna Alesu despre situația celor două angajate cum nu am avut nici despre situația altor angajați de la direcția respectivă. Nu e adevărat că în 2008 Alesu Floarea ar fi venit să discute cu mine despre situația celor două inculpate. Nici în anul 2009 nu am avut o asemenea discuție. Nu am avut discuții nici despre modificarea organigramei și înființarea biroului secretariat. Pe Botorogeanu și Stoica le cunosc dinaintea acestui proces.

- Judecătorii îl întreabă pe Liviu Dragnea: ați coordonat activitatea acestei direcții?

- Liviu Dragnea: nu am coordonat sau controlat activitatea DGASPC. Nu se afla în subordinea mea, ca șef al CJ, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director și secretarul județului. De aceea aceste aspecte , astfel cum am arătat anterior, în declarația dată primei instanțe, erau prevăzute de dispozițiile legale, astfel că nu a fost necesar a emite eu că presedinte al CJ o dispoziție de delegare.

Niciun președinte de CJ nu mergea din proprie inițiativă sa controleze instituțiile din subordine. Atribuțiile și obligațiile de a sancționa o avea conducerea executivă a direcției. Nu aveam sub nicio formă atribuția de a sancționa funcționari din direcția respectivă.

- Liviu Dragnea: Îmi mențin declarația dată anterior și cea de la confruntare. Așa cum am spus și la fond sunt total nevinovat nu am avut cunoștință de faptul că doamnele Botorogeanu și Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodată că aceste două doamne nu merg la locul lor de muncă.

Nu am cerut nimănui și nu am făcut presiuni asupra niciunei persoane pentru a le menține pe cele două în funcție.

Nu am discutat niciodată cu inculpatele Stoica și Botorogeanu, o discuție prin care se presupunea să se angajeze la DGASPC, iar în fapt să lucreze la organizația PSD.

- Șefu Olguța a terminat declarațiile. Liviu Dragnea urmează să ia cuvântul.

- Liviu Dragnea a revenit în sală, după ce a discutat câteva momente cu avocatul. El urmează să vorbească în fața judecătorilor.

- Liviu Dragnea a părăsit sala de ședință pentru câteva momente. S-a creat o mare îmbulzeală pentru că toți cei din sală au plecat după liderul PSD.

- Olguța Șefu: Fișele de prezență erau înaintate la contabilitate pentru plata drepturilor salariale. Nu aveam de unde să știu în perioada respectivă ca inculpata Botorogeanu era angajată la acel centru și că în realitate nu se prezenta la serviciu.

Fișa de post privind pe Botorogeanu Adriana mipa fost adusă de inculpatul Balaban, spunând că e o fișă pe care nu o are la personal și trebuie întocmită.

- Șefu Olguța: La întrebarea instanței privind locul unde ar fi trebuit să își desfășoare activitatea centrul pentru tineri arăt că era un singur angajat și nu avea unde să vină. Organigrama era stabilită de directorul executiv, adică Alesu Floarea, care nu m-a consultat niciodată cu privire la organizare.

- Șefu Olguța: Mențin declarațiile date. Biroul meu era în sediul instituției, erau in jur de o sută și ceva de salariați. Cei care lucrau în sediu erau in vederea mea, se întâmpla zilnic sa vorbesc cu unii dintre ei. După ce a venit DNA am aflat că Botorogeanu Adriana figura pe ștat de plată la un centru teritorial care nu avea sediu. Acesta e motivul pentru care nu am acordat atenție acestui centru. Știam din 2010, 2011 că acest centru nu va avea beneficiari. Am incercat să dăm funcționalitate acestei structuri, însă din motive de legalitate nu am putut. De aceea știam că nu va avea beneficiari.

Referitor la raportul de evaluare al inculpatei Botorogeanu, arăt că e semnătura mea pe acesta și că nu-mi amintesc când a fost prezentat la semnat, având în vedere că îmi erau prezentate sute de astfel de rapoarte. Este posibil să fi fost prin februarie- aprilie 2014. Menționez că evaluarea activității personalului nu era inițiată de mine, eu doar contrasemnam raportul întocmit de șeful de centru.

Procedura era că eu sa fiu sesizată de șefii de serviciu de centre, dacă erau indicii privind săvârșirea unei abateri disciplinare.La rândul meu transmiteam mai departe directorului executiv, respectiv doamna Alesu Floarea, Care la rândul său le trimitea comisiilor constituite pentru rezolvarea cercetărilor disciplinare. In intervalul menționat nu am avut nicio discuție cu nimeni despre situația inculpatei Botorogeanu.

Nu prea mă uitam pe rapoarte, erau sute, eram mai atentă când observam că s-au formulat obiecțiuni de către salariat cu privire la evaluare.

- Șefu Olguța, în fața judecătorilor: În intervalul 1 iulie 2012 și decembrie 2013 am fost director general pentru adulți, Avem în subordine un număr de 19 centre teritoriale.

- În fața judecătorilor a venit Șefu Olguța, iar apoi va fi audiat Liviu Dragnea.

- Cererea de recuzare a judecătorului Simona Encean a fost refuzată. Procesul merge mai departe

- Judecătorii au revenit în sală. Ședința de judecată se reia.

- Liviu Dragnea a fost abordat, în sala de judecată, de Mălin Bot, cel care l-a provocat să îi dea un interviu.

Mălin Bot: Aveți curaj să faceți un interviu cu mine la ieșiire?

Liviu Dragnea: La ce organ de presă lucrați? Securilă TV?

- În tot acest timp, Liviu Dragnea stă alături de avocați în sală alături de avocați.

- Curtea a anunțat că decizia asupra cererii de recuzare va fi luată mai târziu, asta pentru că judecătorul care trebuie să se pronunțe este într-o altă ședință de judecată.

- Ședința de judecată a fost suspendată o jumătate de oră.

- Avocații lui Liviu Dragnea au cerut recuzarea judecătorului Simona Enceanu, pe motiv că soțul acesteia este fan al PSD, iar imparțialitatea i-ar putea fi afectată. Și judecătoarea a făcut o solicitare scrisă pentru a refuza judecarea în acest dosar.

- Judecătorii le-au cerut avocaților și părților implicate să vorbească mai tare pentru că de afară se aud protestatarii, iar în sală sunt foarte mulți jurnaliști.

- O judecătoare din acest dosar a cerut să se abțină, dar cerea a fost refuzată.

- În sală sunt prezenți toți cei implicați în dosar, cu excepția Bombonicăi Prodana.

- Judecătorii din complet au intrat în sală. Se face apelul pentru cei prezenți, iar ulterior avocații își vor formula solicitările.

- Jandarmii instalează garduri de protecție în curtea ICCJ pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă spre sediul instituției.

- Mai mulți protestatari recalcitranți au fost ridicați de jandarmi și au fost duși în spatele clădirii pentru legitimare.

- Sala este plină cu părțile din dosar și jurnaliști. În afara sălii atmosfera este incendiară.

- Liviu Dragnea a intrat în sala de judecată, care este plină până la refuz. În aceste momente, liderul PSD citește un document alături de avocații săi.

- Liviu Dragnea a intrat în sediul ICCJ. Din sala unde se judecă procesul se aud protestatarii de afară, atât cei pro-PSD, cât și cei anti-PSD. Atmosfera în care se judecă procesul este ca pe un stadion de fotbal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.