Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Livezile din Vrancea sunt culese cu rude și prieteni. Agricultorii se plâng de lipsa zilierilor

Mediafax
prune

Livezile din județul Vrancea sunt pline cu fructe, este supraproducție de prune, însă agricultorii nu găsesc zilieri pentru a culege din copaci. Astfel, localnicii au decis să apeleze la clacă și să se ajute reciproc la culesul prunelor, între rude și prieteni.

Livezile din comuna Vidra, județul Vrancea, sunt pline de prune, iar numeroși copaci par că se vor rupe sub greutatea crengilor încărcate cu fructe. Proprietarii livezilor spun că au o producție foarte bună deși a fost o vară atipică, cu numeroase precipitații, dar temperaturile ridicate au venit la timp, iar fructele s-au copt și sunt foarte dulci.

Proprietarii unei livezi de aproape 1.000 de pruni din satul Viișoara se aşteaptă la o producţie de 10 tone. Mai rău e că nu are cu cine să le culeagă.

„Este o producție extraordinară. A început campania pe 15 august şi mergem în continuare, până la final. Ţinând cont că anul acesta este o productie destul de bună, bogată chiar, cred că ne ducem şi în septembrie. S-ar putea întâmpla să mai rămână o parte dintre ele neculese”, a declarat agricultorul Alexandru Andone.

Chiar dacă au producție peste așteptări, agricultorii din Vrancea sunt nemulțumiți deoarece nu găsesc forță de muncă. De aceea, ei au chemat în ajutor rudele, vecinii și alți consăteni, iar prin rotație sunt culese, astfel, toate livezile din zonă.

„Cu forţa de muncă este foarte prost, nu prea este şi ne văităm că nu sunt locuri de muncă. Cu familia, ne ajutăm unii pe alţii. Greu, probabil o să mai rămână şi neculese”, a spus producătorul de prune Vasile Apostu.

La cules de prune au ieșit chiar și bătrânii satului.

„Culeg şi prune şi orice. Așa, încet. Totuşi, am ambiţie dacă nu am putere... Şi tot nu mă las. E greu la cules de prune, spatele te doare”, a explicat Neculai Apostu.

Doar în comuna Vidra sunt aproape 200 de hectare cu livezi, iar autoritățile locale spun că fructele reprezintă principala sursă de venit a locuitorilor zonei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.