Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea a cedat în fața subalternilor lui Călin Popescu Tăriceanu: Coaliția de guvernare a stabilit forma finală a legii off-shore

Inquam Photos / George Calin
dragnea tariceanu psd

Delegațiile PSD-ALDE au agreat, miercuri, într-o discuție de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” săptămâna viitoare în dezbaterile din comisiile de specialitate, cele două partide urmând să își prezinte proiectul celorlalte formațiuni politice.

„Ne-am întâlnit pentru a ne pune de acord cu privire la unele aspect tehnice. În esență nu am avut puncte divergente, nici măcar procente. Am avut mai multe chestiuni tehnice legate de autorizări. Cel puțin poziția PSD a rămas aceeași. În esență nu a fost un subiect de fractură în coaliție, nici pe departe, am discutat fără patimă, pur tehnic, având un singur interes, ca România să câștige cât mai mult din această lege (...) 50% din producția de gaz de la Marea Neagră se tranzacționează pe bursa din România, investiția celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, forma pe care deja o cunoașteți și a rămas așa”, a declarat, miercuri, la Parlament, liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, după ședința coaliției de guvernare.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer Legea pensiilor! Sistemul ar pregăti ‘Marea Pensionare’ – Pensii speciale pe bandă rulantă

La discuții au participat din partea PSD președintele formațiunii, Liviu Dragnea, liderul grupului din Camera Deputaților, Daniel Suciu, și președintele comisiei pentru Buget din Camera Deputaților, Marius Budăi. De cealaltă parte, ALDE a fost reprezentat de fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, și de vicepreședinții formațiunii Varujan Vosganian și Andrei Gerea.

Potrivit lui Suciu, coaliția a stabilit ca „în principiu” marțea viitoare să se desfășoare ședința comisiilor parlamentare pentru adoptarea unui nou raport pe legea offshore.

Citește și: Liviu Dragnea ‘atacă’ subiectul momentului! Reacție dură

De asemenea, punctul de vedere al coaliției va fi discutat, până mâine, cu celelalte grupuri parlamentare.

Fostul ministru ALDE, Toma Petcu, a spus că în coaliție s-a discutat despre regimul turistic al plajelor.

Citește și: Dan Diaconescu a spus tot! Ce face acum fostul mogul al OTV-ului

„Noi am plecat de la ideea că aceste câștiguri trebuie să fie împărțite în mod egal, minim 50% pentru statul român și 50% pentru concesionari. Am avut nevoie de calculi matematice pentru a ne convinge că acest procent și modul în care este redactată legea, ne aduce în această situație.Am ajuns la concluzia că procentele sunt echitabile pentru ambele părți, ca statul român să câștige 50% și operatorul să câștige 50% după ce își recuperează investiția. Cea mai importantă componentă este aceasta, de fiscalitate. A doua componentă, implementarea proiectului, să nu avem impedimente. Ne interesează și partea de securitate energetică, România are nevoie de aceste extracții din Marea Neagră pentru faptul că ne dorim un consum mai mare în România din extindere de rețele și modernizare, avem în calcul să le finanțăm de la bugetul de stat, și relansarea petrochimiei (...) Pe zona tehnică, acel regim turistic al plajelor, care putea să aducă o vulnerabilitate în zona de autorizare și implementare a proiectului. Mai avem anumite modificări pe care o să le facem legate de zona de protecție atunci când se descoperă situri arheologice”, a explicat Petcu.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer Legea pensiilor! Sistemul ar pregăti ‘Marea Pensionare’ – Pensii speciale pe bandă rulantă

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că mulți vorbesc despre Legea offshore la televizor sau pe holurile Parlamentului fără să fi făcut vreun calcul aplicat cu privire la cifrele din actul normativ.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că esențial în reglementarea Legii offshore este interesul României, care trebuie să se axeze pe două planuri, cel economic și cel al securității energetice.

Citește și: Liviu Dragnea ‘atacă’ subiectul momentului! Reacție dură

Coaliția de guvernare nu a ajuns deocamdată la un consens în ceea ce privește forma finală a proiectului Legii offshore. În acest context, liderii grupurilor parlamentare de la toate partidele au discutat, miercurea trecută la Parlament, mai bine de două ore cu reprezentanți ai companiile petroliere, Exxon și OMV, dar și cu asociația The Black Sea despre Legea offshore.

Camera Deputaților a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabilește criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputații au aprobat cu 210 voturi „pentru” și o singură abținere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

Citește și: Dan Diaconescu a spus tot! Ce face acum fostul mogul al OTV-ului

Președintele comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a declarat miercuri, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de „13,5 miliarde de dolari” și că investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar „un dolar în plus față de redevență”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.