Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea face precizări despre cea mai importantă lege pentru România: 'Nu se modifică nimic față de ceea ce am spus astă-vară'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Liviu Dragnea 14 09 2018

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, despre amendarea legii offshore în Senat, că problema se pune dacă investițiile se deduc „într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă” și că acest lucru nu va avea „nicio influență” asupra sumelor pe care statul român le va câștiga.

„La Camera Deputaților s-au introdus amendamente, astă vară, prin care s-a prevăzut în plus față de Senat un impozit pe venitul suplimentar care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producția de gaze să fie tranzacționate pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. Statul român va avea aceleași beneficii majore, anume 50% din producția de gaze care se va tranzacționa pe piața din România, și impozitul pe venitul suplimentar care vine în plus față de redevență”, a declarat Dragnea întrebat despre amendamentele aduse în Senat legii offhore.

Citește și: Protestatarii #Rezist fac o dezvăluire neașteptată! Ce ar fi avut Valer Dorneanu la el, în momentul în care s-au întâlnit pe stradă

Acesta a precizat că statul român va păstra „aceleași beneficii”.

„Tot astă vară am spus că trebuie să corelăm prevederile din lege cu anexa, și anume să explicăm mecanismul de deducere a investițiilor, deducere cu care este de acord toată lumea, pentru că este firesc. Și problema se pune dacă investițiile se deduc într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă, neavând nicio influență asupra sumelor pe care statul român le va câștiga datorită legii respective. Asta este, de fapt, toată discuția, și anume dacă se pune limita de 60% din venit până la care se poate deduce investiția în perioada de referință respectivă, lună, an și așa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Și într-un fel și altul, discutăm de aceeași sumă care se deduce, și de aceeași sumă care rămâne la statul român. Deci nu se modifică nimic față de ceea ce am spus astă vară”, a menționat Dragnea.

Citește și: Formația Metallica revine în România! Află cât costă biletele

Liderul PSD a adăugat că „nu se îngheață fiscalitatea generală”, ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv „redevența respectivă și impozitul pe venitul suplimentar”.

Dragnea a menționat că reprezentanți ai ANRM au avut discuții cu unii senatori pe tema legii offhore, cărora le-ar fi spus că statul român ar urma „să dea bani la investitori”.

Citește și: Anunț de ultimă oră de la CFR! Ce a făcut cu o sumă importantă de la Bugetul de Stat

„Au venit la Senat, am înțeles, săptămâna trecută, sau la unii senatori, spunându-le că amendamentele de la Senat vor face statul român să dea bani la investitori, or eu la astfel de discuții nu particip”, a conchis președintele PSD.

Președintele Comisiei pentru energie a Senatului, Marin Gheorghe, a declarat luni, că statul va câștiga mai puțin bani pe timpul exploatărilor din Marea Neagră, companiile petroliere dorind stabilitate, însă „per total” banii câștigați de statul român vor fi aceeași.

Citește și: Zeci de mii de locuri de muncă, puse la bătaie! În ce domeniu se oferă cele mai multe posturi

„Varianta pe care am primit-o de la Camera Deputaților, în momentul în care vorbeam de investițiile făcute, nu lua în considerare și investițiile inițiale pe care le-a făcut firma respectivă. Ea lua în considerare doar investișiile care se făceau într-o perioadă determinată. Modificarea a fost făcută pentru ca să li se recunoască totuși în aceste cheltuieli pe care le-a făcut, asfel încât ele să poată să deducă. Am mers pe ideea să recunoaștem investițiile. Per total, chiar dacă la început statul s-ar putea să câștige mai puțin pe perioada în care ei își iau înapoi banii pe care i-au investit în perimetrul respectiv, își amortizează investiția, după aceea deja banii vor fi mult mai mulți. Per total banii sunt tot ăia pe care îi câștigăm noi, la volumul de gaze care va fi scos din perimetru. Le-am avut mai demult în vedere. Ne dorim ca ei să înceapă să lucreze din noiembrie încolo. Eu v-am spus care este realitatea, noi nu vom pierde niciun venit”, a declarat președintele Comisiei de energie, Marin Gheorghe.

Citește și: Viitor sumbru pentru românii cu rate! Avertismentul specialiștilor

Comisia de energie și Comisia economică s-au reunit luni, într-o ședință comună, pentru a dezbate legea offshore, la cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare. Cererea de reexaminare a fost respinsă, iar proiectul de lege a fost adoptat cu mai multe amendamente, cu 11 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și 3 abțineri.

Legea offshore a fost modificată luni în favoarea companiilor petroliere. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt înghețate taxele și redevențele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanția că taxele și impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiții a companiilor.

Citește și: Protestatarii #Rezist fac o dezvăluire neașteptată! Ce ar fi avut Valer Dorneanu la el, în momentul în care s-au întâlnit pe stradă

Printre modificările adoptate se numără și amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Un alt amendament prevede: „ANMR și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe și Șerban Nicolae, PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru și patru abțineri.

Citește și: Formația Metallica revine în România! Află cât costă biletele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.