Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea poate SCAPA: Redefinirea abuzului în serviciu și a grupului infracțional organizat l-ar putea SALVA pe liderul PSD, dar și pe alți politicieni

http://epochtimes-romania.com
dosare

Articolul privind abuzul în serviciu, în forma modificată luni, în comisia Iordache, ar duce, dacă ar intra în vigoare, la desființarea mai multor dosare ale DNA, aflate atât pe rolul instanțelor, cât și în faza de urmărire penală. Procurorii spun că este vorba de peste 200 de acuzații de abuz care s-ar putea clasa.

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă", este articolul adoptat luni de Comisia Iordache.

Una dintre cauzele care s-ar desființa ar fi cea în care Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În dosarul respectiv, liderul PSD este acuzat că ca ar fi instigat la angajarea la DGASPC Teleorman a două persoane care ar fi lucrat în realitate la PSD, se arată în dosarul procurorilor.

Astfel, dacă articolul ar intra în vigoare în forma adoptată luni, acuzația ar rămâne fără obiect întrucât foloasele nu ar fi fost obținute pentru sine sau pentru rude până la gradul II.

Situația este similară și în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

De asemenea, și acuzațiile în cazul lui Nicușor Constantinescu ar fi desființate de modificarea articolului, dar și în dosarul Colectiv, în ceea ce îl privește pe Cristian Popescu Piedone.

O altă situație semnalată de specialiștii în drept este cea referitoare la termenul la care intervine prescripția răspunderii penale. Având în vedere că limitele de pedepasă s-au redus, abuzul în serviciu s-ar prescrie într-un termen de 5 ani. Astfel, în toate dosarele ANRP s-ar desființa acuzațiile.

Referitor la redefinirea grupului infracțional organizat, în dosarul Tel Drum aceasta este una dintre acuzațiile aduse liderului PSD, Liviu Dragnea, precum și în cazul inculpaților din cauza privind fraudarea fondurilor CASMB.

“Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare”, este forma adoptată luni de comisie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.