Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lockdown a fost ales de Collins Dictionary cuvântul anului 2020

Collins English Dictionary

„Lockdown” a fost ales de Collins Dictionary cuvântul anului 2020, după ce în ultimele zece luni a fost mult mai des folosit în urma izbucnirii pandemiei de Covid-19, informează BBC, potrivit news.ro.

Acest cuvânt „înglobează experienţa împărtăşită de miliarde de oameni”, au spus reprezentanţii Collins.

Citește și: EXCLUSIV DOSAR Peste 20 de întâlniri între ofițerul 'MILIONAR' Fleancu, 'SĂGEATA' sa și afaceristul 'STORS' de bani - Suma de bani creștea de la o întâlnire la alta

Lexicografii au înregistrat peste 250.000 de utilizări ale „lockdown” (izolare, restrictii de acces şi mobilitate, n.r.) faţă de 4.000, anul trecut.

Alţi termeni legaţi de pandemie aflaţi pe listă sunt „furlough” (şomaj tehnic),  „key worker" (lucrător cheie), „self-isolate" (auto-izolare) şi „social distancing" (distanţare socială), precum şi „coronavirus".

Potrivit dicţionarului, „lockdown” este definit ca „instituirea de restricţii severe privind călătoria, interacţiunea socială şi accesul în spaţiile publice”.

A intrat în limbajul comun odată ce guverne din întreaga lume au început să ia măsuri pentru încercarea de a opri răspândirea Covid-19, la începutul anului.

Termeni care nu au legătură cu pandemia şi au ajuns în lista Collins Dictionary reflectă transformările socio-politice din 2020.

Citește și: Șeful din DGASPC Timiș a fost ARESTAT PREVENTIV - Ar fi cerut de aproximativ 100 de ori MITĂ de la cei ce doreau să obțină indemnizații de handicap pentru copii

Astfel, abrevierea „BLM” (Black Lives Matter), care a înregistrat o creştere de 581% de utilizare, şi „Megxit”, termen folosit pentru retragerea ducelui şi ducesei de Sussex din atribuţiile familie regale britanice, au ajuns în listă.

„TikToker” (persoană care partajează conţinut pe platforma TikTok) şi „Mukbang” (termen sud-coreean care descrie o persoană care difuzează videoclipuri în care apare ingerând mari cantităţi de mâncare) s-au făcut remarcate, de asemenea, anul acesta.

Helen Newstead, consultant la Collins, a spus: „Limbajul este reflexia lumii din jurul nostru, iar 2020 a fost dominat de pandemie. Izolarea a afectat modul în care lucrăm, studiem, facem cumpărături şi socializăm”.

„Cu multe ţări care intră într-o a doua izolare, nu este un cuvânt al anului pe care să îl sărbătorim, dar este, probabil, unul care rezumă anul pentru mare parte din lume”.

În 2019, cuvântul ales de Collins Dictionary a fost „climate strike”, marcând un an în care activista Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a condus mişcarea globală pentru mediu. În 2018, a fost ales „single-use”, în 2017, „fake news”, iar în 2016, „Brexit”.

Oxford English Dictionary, care alege de asemenea cuvântul anului, a optat în 2019 pentru „climate emergency”, în 2018, pentru „toxic”, în 2017, pentru „youthquake” şi în 2016, pentru „post-truth”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.