Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii municipiului Constanţa vor plăti mai mult pentru salubrizare, din 2020

Realitatea.net
Decebal Făgădău

Populaţia din municipiul Constanţa va plăti, din 2020, 6,5 lei pe lună pentru salubrizare, cu 1,5 lei mai mult decât în prezent. Primăria Constanţa va subvenţiona în continuare restul sumei, până la 11 lei de persoană, cât trebuie achitat firmei care colectează gunoiul potrivit news.ro

Consilierii locali municipali au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare de joi, impozitele şi taxele locale pentru anul 2020. În cadrul acestui proiect de hotărâre a fost modificată valoarea taxei de salubrizare, care va fi achitată de către populaţie.

Primarul Decebal Făgădău a declarat, la finalul şedinţei, că municipiul Constanţa are de plătit o taxă de 5 milioane de lei pentru că nu îndeplineşte ţinta de sortare a deşeurilor.

“Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare, nu doar noi, ci cred că majoritatea oraşelor din România, pentru că nu ne încadrăm în această ţintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită această taxă cu o taxă pe economia circulară ea generează o cheltuială de 5 milioane de lei suplimentară pentru bugetul oraşului nostru. Faptul că noi am majorat taxa de habitat nu înseamnă că dăm mai mulţi bani la Polaris sau că dăm mai mulţi bani la groapa de gunoi. Nu, înseamnă că, pur şi simplu, am pus o sumă repartizată echitabil astfel încât această taxă penalizatoare să incidă asupra fiecăruia dintre noi”, a afirmat Făgădău.

El a precizat că factura plătită de municipalitate către firma de salubrizare este de 10-11 lei lunar pentru fiecare persoană, iar populaţia achita 5 lei pe lună.

“Factura pe o plătim lunar este undeva la 10-11 lei pentru fiecare persoană. Noi colectăm 5 lei. Cu alte cuvinte, din bugetul local, noi subvenţionăm această taxă de habitat. În schimb să plătim şi această taxă pe economia circulară nu aveam de unde, nu avem surse. (...) Creşte taxa de habitat la 5 lei de la 6,5 lei. În proiectul iniţial fusese 7,5 lei, dar urmare a consultărilor şi urmare a dezbaterilor pe care le-am avut în timpul acestei şedinţe am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei această taxă de habitat”, a explicat primarul.

El a mai spus că alte taxe locale vor creşte de anul viitor cu 15 la sută.

“Codul Fiscal ne obligă să actualizăm taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei. După ce am făcut calculele mi-am dat seama că această ajustare ajungea la nişte valori nerotunjite, nici nu încurca, nici nu ajuta. Am propus să mergem cu o creştere de 15 la sută, adică 4 şi ceva la sută cât reprezintă inflaţie plus o creştere de 10 la sută”, a mai precizat Decebal Făgădău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.