Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra face apel la UE să dea dovadă de 'calm' în contextul ameninţării cu un conflict comercial

smartradio.ro
 Marea Britanie autobuz londra

Guvernul britanic a făcut apel miercuri la Uniunea Europeană să dea dovadă de "calm" şi "să păstreze proporţiile" în contextul ameninţării tot mai mari a unui conflict comercial provocat de dezacordurile privind dispoziţiile post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Londra cere renegocierea în profunzime a protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului care menţine de facto provincia britanică în piaţa unică europeană.

Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, şi discuţiile purtate în ultimele săptămâni au rămas în impas.

Dacă nu va obţine satisfacţie, Londra a ameninţat că va recurge la articolul 16 al protocolului care îi permite să suspende unilateral anumite dispoziţii. Drept represalii, europenii au evocat posibilitatea de a suspenda acordul de liber schimb în vigoare de la începutul anului, care a permis evitarea in extremis a unui "no deal" potenţial foarte dureros din punct de vedere economic.

"Le sugerez politicos prietenilor noştri europeni să rămână calmi şi să păstreze simţul proporţiilor", a declarat secretarul de stat care răspunde de Brexit, David Frost, în Camera Lorzilor.

"Nu suntem susceptibili să acţionăm de o manieră riscantă pentru toată lumea decât dacă UE ar reacţiona într-un mod disproporţionat şi ar decide mai degrabă să agraveze problemele în Irlanda de Nord decât să le reducă", a adăugat el, potrivit Agerpres.ro.

El a dat asigurări că negocierile nu au ajuns încă într-un punct de la care nu mai există întoarcere. "Nu voi abandona acest proces atât timp cât nu va fi clar că nimic nu mai poate fi făcut", a adăuga Frost, avertizând că dacă se va ajunge în această situaţie "măsurile de salvgardare din articolul 16 vor fi singura noastră opţiune".

În contextul riscului în creştere de conflict comercial, Irlanda, aflată în prima linie, a anunţat marţi că lucrează la măsuri de urgenţă "scuturând de praf" planul pregătit în caz de "no deal" anul trecut.

Protocolul intrat în vigoare de la începutul anului menţine de facto provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru a împiedica reinstalarea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, care ar risca fragilizarea acordului de pace din 1998.

Noile măsuri au perturbat aprovizionarea în Irlanda de Nord şi au provocat furia unioniştilor favorabili rămânerii în Regatul Unit, relansând tensiunile comunitare.

Londra cere în special înlăturarea dreptului Curţii de Justiţie a UE de a examina aplicarea protocolului şi înlocuirea sa cu "un arbitraj internaţional", o modificare inacceptabilă pentru europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.