Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra pregătește un nou REFERENDUM pentru Brexit: Consilieri ai Theresei May întocmesc documentul

Agerpres
Theresa May

Doi consilieri ai premierului britanic Theresa May elaborează planuri privind organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, afirmă surse citate de publicaţia The Times.

Deşi premierul Theresa May refuză organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, doi consilieri se pregătesc pentru acest scenariu, scrie mediafax.ro.

Citește și: Vești bune pentru clienții RCS&RDS! Anunț important de la Digi

David Lidington, secretar de Stat la Cancelaria premierului, a discutat cu deputaţi laburişti în efortul de a forma o coaliţie de susţinere a unui noi referendum.

La rândul său, Gavin Barwell, şeful personalului de la Downing Street 10, a declarat că organizarea unui nou referendum este "singurul drum înainte", în contextul în care Acordul negociat de Londra şi Bruxelles pe tema Brexit probabil va fi respins de Camera Comunelor.

Citește și: Decizia radicală luată de Gică Hagi! Ce se va întâmpla cu echipa sa

Premierul Theresa May a obţinut sâptămâna trecută un vot de încredere în Partidul Conservator.

Rezultatul votului riscă să amplifice clivajul în Partidul Conservator, în contextul Acordului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în martie 2019. Acordul pe tema Brexit riscă să fie respins de Camera Comunelor, iar, în cazul în care ar fi aprobat, Guvernul conservator riscă să piardă majoritatea parlamentară din cauza eventualei retrageri a susţinerii de către formaţiunea nord-irlandeză Partidul Democrat Unionist (DUP). Situaţia ar putea conduce la alegeri anticipate, la amânarea ieşirii Marii Britanii din UE, la un nou referendum şi chiar la anularea deciziei privind Brexit.

Citește și: Decizia radicală luată de Gică Hagi! Ce se va întâmpla cu echipa sa

Uniunea Europeană a semnalat că nu va accepta renegocierea Acordului semnat cu Marea Britanie pe tema Brexit. Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eşec.

Citește și: Klaus Iohannis îl face praf pe Liviu Dragnea! Atac de ultim moment

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului.

Citește și: S-a aflat! El este candidatul surpriză la prezidențiale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.