Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra se pregătește să dea undă verde loviturilor aeriene britanice în Siria

camera-comunelor-1 anglia

Parlamentul de la Londra se pregateste sa dea unda verde miercuri participarii Marii Britanii la loviturile aeriene împotriva gruparii Statul Islamic (SI) în Siria, ca raspuns la solicitarile aliatului sau, Franta, dupa atacurile teroriste de la Paris, relateaza AFP.

Premierul conservator David Cameron s-a decis sa organizeze acest vot imediat ce va fi sigur ca dispune de o majoritate suficienta în favoarea unei astfel de interventii militare.

Unda de soc a atentatelor de la Paris a slabit rezistenta membrilor Partidului Laburist, care înca depun eforturi pentru a-si depasi nemultumirile legate de interventia din Irak din 2003, sub Tony Blair - fostul premier britanic care de atunci si-a cerut scuze în mod repetat pentru neregulile în planificarea interventiei militare pe baza unor informatii false ale serviciilor secrete.

'Îmi voi prezenta argumentele si sper ca un numar cât mai mare de parlamentari ma va sprijini', a declarat marti premierul David Cameron.

Marti seara, circa 4.000 de pacifisti au manifestat în fata Parlamentului de la Londra, la solicitarea organizatiei 'Stop the War', împotriva planului lui Cameron de a lansa lovituri aeriene în Siria împotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Dezbaterea de miercuri ar putea dura pâna dupa ora 22:00 GMT, a declarat marti purtatorul de cuvânt al premierului, satisfacând partial o solicitare a lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, privind o dezbatere de doua zile pe aceasta tema.

David Cameron ar urma sa raspunda îngrijorarilor legate de consecintele unor astfel de lovituri pentru securitatea tarii, chiar daca a afirmat cu regularitate ca Marea Britanie se confrunta deja cu o 'amenintare grava' din partea jihadistilor.

Londra este deja angajata în razboiul din Siria prin informatiile serviciilor sale secrete si prin alimentarea cu carburant a avioanelor aliatilor sai. 'Participarea la lovituri va fi importanta din punct de vedere simbolic, utila operational, însa nu va schimba cursul razboiului', a estimat un expert militar.

În plus, reaminteste AFP, Marea Britanie dispune de opt avioane Tornado si un numar necunoscut de drone care participa la loviturile din Irak înca de anul trecut.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.