Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Louise Gluck, laureată a premiului Nobel pentru Literatură, a murit

nobel

Louise Gluck, o renumită poetă laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2020, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit presei din Statele Unite, care a citat vineri editorul său.

Poezia lui Louise Gluck era cunoscută pentru candoarea cu care explora familia și copilăria cu „o voce inconfundabilă” și „o frumusețe austeră”, a transmis Academia Suedeză, care este responsabilă de selectarea câștigătorului premiului pentru literatură, atunci când i-a acordat Nobelul.

Poemele ei erau adesea scurte, mai puțin de o pagină, scrie mediafax.ro.

Făcând comparații cu alți autori, Academia a spus că Gluck seamănă cu poeta americană din secolul al XIX-lea Emily Dickinson prin „severitatea și lipsa de dorință de a accepta principiile simple ale credinței”.

Cauza morții poetei nu a fost dezvăluită de Jonathan Galassi, editorul lui Gluck la Farrar, Straus & Giroux, care a confirmat decesul pentru mass-media. Galassi nu a putut fi contactat de Reuters.

Profesoară de engleză la Universitatea Yale, Gluck s-a impus pentru prima dată în fața criticii cu colecția de poeme intitulată „Firstborn”, apărută în 1968, și a devenit ulterior unul dintre cei mai importanți poeți și eseiști din America contemporană.

Gluck a câștigat Premiul Pulitzer în 1993 pentru colecția sa de poezii „The Wild Iris”, poemul din titlu abordând suferința și redând imagini naturale ale lumii.

Deși s-a inspirat din propriile experiențe în poezia sa, Gluck, care a divorțat de două ori și a suferit de anorexie în tinerețe, a explorat teme universale care au avut ecou în rândul cititorilor din Statele Unite și din străinătate.

A fost poetă laureată a Statelor Unite în 2003-2004 și a primit Medalia Națională pentru Umanități din partea președintelui Barrack Obama în 2016.

În timpul vieții, a publicat 12 colecții de poezie și mai multe volume de eseuri.

Născută la New York, Gluck a devenit cea de-a 16-a femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincție din lumea literară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.