Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ CRUNTĂ a ICCJ pentru judecătoarele corupte care l-au achitat nelegal pe afaceristul Dinel Staicu

judecator justitie

Un complet de trei judecători de la instanța supremă a bătut în cuie decizia definitivă  de condamnare la câte patru ani și patru luni de închisoare cu executare a fostelor judecătoare a Curții de Apel București care în mod corupt l-au achitat pe omul de afaceri Dinel Staicu și au anulat obligația ca acesta să plătească statului 19 milioane de lei, bani fraudați de la BIR.

Cazul acestora a stârnit curiozitatea, inclusiv a anchetatorilor DNA, după au desființat o decizie definitivă de condamnare la șapte ani de închisoare cu executare a afaceristului Staicu, decizie dată în dosarul în care acesta era judecat pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Astfel, acum, instanța supremă a respins, definitiv, recursul în casație, al fostelor judecătoare Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Citește și: La cererea DNA,ÎCCJ ZGUDUIE justiția: Două judecătoare au fost condamnate la ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Prin această cale extraordinară de atac prevăzută de legislația românească cele două foste judecătoare au încercat anularea condamnării definitive stabilită în 2017 de un alt complet de trei judecători de la instanța supremă.

„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpatele Piciarcă Dumitriţa şi Bădescu Liliana împotriva deciziei penale nr. 216/A din 14 iunie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 2684/2/2014. Obligă recurentele inculpate la plata sumei de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurentele inculpate, în sumă de câte 500 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 noiembrie 2019”, se arată în minuta judecătorilor.

Procurorii DNA notau la momentul trimiterii lor în judecată, în aprilie 2014, că urmare a admiterii contestației în anulare, Dinel Staicu "a obținut un avantaj patrimonial, constând în desființarea obligațiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către Banca Internațională a Religiilor, (prin lichidator judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecința vătămării intereselor legale ale părții civile".

"Efectele aceleiași hotărâri judecătorești s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Dinel Staicu, căruia i s-a anulat obligația de a executa pedeapsa definitiva din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată", mai arătatu la acea vreme procurorii.

La admiterea contestației în anulare, preciza DNA, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunțării definitive a pedepsei de condamnare a lui Dinel  Staicu de către CAB, o altă instanță de judecată, respectiv CA Craiova, ar fi pronunțat o decizie opusă, favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.