Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de stat în Myanmar - Aung San Suu Kyi ar urma să compară în persoană la tribunal pe 24 mai

DW
Aung San Suu Kyi

Fosta şefă a guvernului civil din Myanmar, Aung San Suu Kyi, inculpată de mai multe ori de junta militară după lovitura de stat, ar urma să compară pentru prima dată în persoană în faţa tribunalului pe data de 24 mai, a anunţat luni avocatul său, informează AFP potrivit Agerpres.

Aung San Suu Kyi nu a fost văzută în public după ce a fost arestată în timpul puciului militar, pe 1 februarie. De atunci, ea este ţinută în arest la domiciliu în capitala Naypyidaw şi nu a putut vorbi cu avocaţii săi decât în timpul unor scurte întâlniri prin videoconferinţă, sub stricta supraveghere a forţelor de securitate.

O nouă audiere prin conferinţă video a avut loc luni dimineaţa şi în timpul ei a fost anunţat că Aung San Suu Kyi "va compărea în persoană pe 24 mai", a declarat unul dintre avocaţii săi, Khin Maung Zaw.

Clienta lui pare "în stare de sănătate bună", însă în continuare nu a putut să o întâlnească faţă în faţă. "Nu suntem siguri că poliţia ne va autoriza să discutăm cu ea în privat înainte de audiere", a deplâns Khin Maung Zaw.

Fosta lideră, în vârstă de 75 de ani, a fost inculpată de şase ori după arestarea ei. Ea este urmărită pentru nerespectarea restricţiilor legate de pandemie, import ilegal de aparate walkie-talkie, pentru incitare la revoltă publică şi pentru încălcarea unei legi asupra secretelor de stat, lege ce datează din perioada colonială. De asemenea, ea este acuzată că a primit mai multe sute de mii de dolari şi 11 kilograme de aur mită, însă nu a fost inculpată pentru corupţie.

Dacă Aung San Suu Kyi va fi găsită vinovată, ea nu va mai avea dreptul să participe la viaţa politică şi ar putea fi condamnată la ani grei de închisoare.

Laureată a Premiului Nobel pentru pace în 1991, Aung San Suu Kyi nu are acces la informaţii şi probabil nu este ţinută la curent cu haosul în care s-a cufundat ţara sa, a deplâns la sfârşitul lui aprilie un alt avocat al său.

Manifestaţiile prin care se cere eliberarea ei şi restabilirea democraţiei continuă să fie reprimate în mod violent de forţele de securitate.

Cel puţin 780 de civili au fost ucişi în ultimele trei luni, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP). Peste 3.800 de persoane se află în prezent în arest în locuri ţinute secrete, potrivit AAPP, care deplânge violenţe faţă de femei, execuţii extrajudiciare şi torturi, cum s-a întâmplat în cazul poetului Khet Thi, arestat sâmbătă şi mort în detenţie 24 de ore mai târziu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.