DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lovitură de teatru! CSM, noi detalii despre protocolul cu SRI: 'Tocmai ne-a răspuns tuturor că e o minciună'

csm

La nivelul CSM, în perioada 2011-2012, nu au fost identificate lucrări care să vizeze protocolul dintre instituție și SRI, se arată într-un răspuns al Consiliului trimis avocatului Adrian Toni Neacșu, care a cerut lămuriri privind existența unor discuții avute loc înaintea semnării documentului.

„Am trimis solicitare către CSM pentru a-mi preciza clar dacă afirmațiile făcute de către cele două semnatare ale protocolului, potrivit cărora s-a discutat în 2011 despre o posibilă încheiere a unui astfel de protocol sunt afirmații neadevărate. Răspunsul pe care l-am primit de la CSM confirmă acest lucru, și anume că membrii nu au știut de existența acestui protocol, nu s-a discutat niciodată la nivelul CSM. Au știut doar cele două semnatare (fostul președinte CSM, Alina Ghica, și procurorul Oana Hăineală, n.r.). (...) Am vrut ca CSM să spună, negru pe alb, dacă e o minciună sau nu. Tocmai ne-a răspuns tuturor că e o minciună, el a rămas secret. (...) Din punctul meu de vedere, actualul CSM trebuie să analizeze în mod clar dacă simpla existență a acestui protocol secret a fost de natură să afecteze sau nu independența justiției. Acesta este primul lucru care trebuie făcut. Ulterior, eventualele răspunderi disciplinare sau penale pot apărea în urma unor sesizări, formulate cei care se simt vizați. Eu, fiind în CSM în anul 2011, m-am simțit vizat de acele declarații ale celor două doamne, și am făcut această solicitare”, a declarat fostul membru CSM, Adrian Toni Neacșu, pentru MEDIAFAX.

Vezi şi: Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel obișnuit și cel extra-virgin

În răspunsul formulat de către reprezentanții CSM, se arată că nici în comisii nu există lucrări care să vizeze acest protocol.

„Din verificările efectuate, a rezultat că la nivelul Direcției legislație, documentare și contencios și Direcției resurse umane și organizare din cadrul Consiliului nu au existat lucrări care să vizeze Protocolul privind organizarea cooperării între SRI și CSM pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, încheiat în anul 2012. De asemenea, în evidențele Comisiilor din cadrul Consiliului din perioada 2011 - 2012 nu au fost identificate lucrări care să vizeze protocolul menționat. Totodată, în evidențele Consiliului din perioada 2011-2012 nu au fost identificate lucrări care să vizeze acest protocol”, arată documentul.

Potrivit unei minute a întrunirii unei comisii de specialitate din CSM, din 23 mai 2011, ce viza discuţii pe marginea independenţei justiţiei şi cooperarea interinstituţională, comisia a apreciat că pentru discutarea problemelor supuse analizei, respectiv situaţia accesului judecătrilor la informaţii clasificate, este utilă şi cunoaşterea reglementărilor elaborate de ÎCCJ şi Parchetul General în temeiul HG 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România.

Vezi şi: Planta-minune care combate diabetul și obezitatea. Înlocuiește cu succes carnea din alimentație

Solicitarea avocatului Toni Neașcu, fost membru CSM, vine după ce CSM a publicat protocolul încheiat în 2012 cu SRI. Ulterior, mai mulți foşti membri ai CSM au declarat, pentru MEDIAFAX, că nu au avut cunoştinţă despre încheierea protocolului.

"Părţile cooperează, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege în scopul asigurării independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi al cunoaşterii, prevenirii şi contracarării vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, menţinerea ordinii de drept, precum şi climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, ca valori de securitate naţională potrivit proincipiilor şi normelor democratice statornicite prin Constituţie", se arată în protocol.

Fostul preşedinte al CSM, Alina Ghica, unul dintre semnatarii protocolului încheiat între instituţia pe care a reprezentat-o şi SRI, a declarat că acest demers a fost unul necesar, în contextul cadrului legal de la acea vreme, subliind că niciodată Consiliul nu a furnizat informaţii către SRI.

"Discuţiile privind oportunitatea încheierii unui protocol cu Serviciul Român de Informaţii au fost iniţiate în 2011. Pe tot parcursul anului 2011, au avut loc dezbateri publice pe această temă în cadrul unei comisii din Consiliul Superior al Magistraturii. În 2012, doar s-a concretizat semnarea acestui protocol. Cadrul legal privind accesul la informaţii clasificate era diferit în 2012 faţă de anul 2014, din momentul intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, care a oferit accesul la informaţii clasificate tuturor magistraţilor", a declarat Alina Ghica, pentru MEDIAFAX.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.