DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lovitură de teatru! Decizia Comisiei Europene de validare a ajutoarelor acordate Wizz Air de aeroportul Timişoara, anulată

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri o decizie anterioară a Comisiei Europene care a validat ajutoarele acordate de către aeroportul internaţional Timişoara în favoarea companiei aeriene Wizz Air, informează un comunicat de presă al Curţii de Justiţie a UE.

Potrivit Tribunalului, Comisia a săvârşit mai multe erori de drept cu ocazia examinării caracterului selectiv şi a caracterului avantajos al măsurilor menţionate.

În cadrul unei strategii prin care se urmărea atragerea companiilor aeriene low-cost şi creşterea rentabilităţii globale a aeroportului, Societatea Naţională "Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" SA a semnat în anul 2008 cu Wizz Air Hungary Legikozlekedesi Zrt, o companie aeriană maghiară low-cost, acorduri care definesc principiile cooperării lor, precum şi condiţiile generale de utilizare a infrastructurilor şi a serviciilor aeroportuare de către Wizz Air. Două dintre aceste acorduri au fost modificate în anul 2010 printr-o nouă schemă de reduceri convenită între Wizz Air şi AITTV. În conformitate cu publicaţiile de informare aeronautică, Wizz Air a beneficiat de asemenea de reduceri şi de rabaturi la tarifele de aeroport.

În anul 2010, compania aeriană regională română Carpatair SA a depus la Comisia Europeană o plângere prin care a pus în discuţie ajutoare acordate de autorităţile române aeroportului internaţional Timişoara în favoarea Wizz Air.

Prin decizia din 24 februarie 2020, Comisia a considerat, pe de o parte, că finanţarea publică acordată AITTV între anii 2007 şi 2009 pentru dezvoltarea terminalului pentru zborurile în afara Schengen, îmbunătăţirea căii de rulare, extinderea platformei şi echipamentele de iluminat constituie un ajutor de stat compatibil cu piaţa internă în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE1. Pe de altă parte, Comisia a constatat că finanţarea publică pentru drumul de acces şi dezvoltarea zonei de parcare în 2007 şi pentru echipamentele de securitate în 2008, tarifele de aeroport din AIP 2007, AIP 2008 şi AIP 2010 şi acordurile din 2008 încheiate cu Wizz Air (inclusiv acordurile de modificare din 2010) nu constituie ajutor de stat în sensul articolului 107.

Tribunalul respinge argumentaţia Comisiei

"Tribunalul respinge argumentaţia Comisiei potrivit căreia acţiunea introdusă de Carpatair SA ar fi inadmisibilă pentru motivul că aceasta din urmă nu dispune nici de calitatea procesuală activă în anularea deciziei în litigiu, nici de un interes născut şi actual în anularea acestei decizii", se precizează în decizia comunicată miercuri.

"Tribunalul consideră, în plus, că Carpatair SA este direct afectată de decizia în litigiu în măsura în care, pe de o parte, aceasta afectează în mod direct dreptul său de a nu suferi pe piaţa relevantă o concurenţă denaturată prin măsurile în litigiu şi, pe de altă parte, lasă intacte efectele măsurilor în litigiu în mod pur automat numai în temeiul reglementării Uniunii şi fără aplicarea altor norme intermediare", se mai arată în decizia instanţei.

După ce a confirmat admisibilitatea acţiunii introduse de Carpatair SA, "Tribunalul constată, pe fond, că decizia în litigiu este viciată de mai multe erori de drept care afectează concluzia că nici reducerile şi rabaturile privind tarifele de aeroport care figurează în AIP din 2010, nici acordurile încheiate cu Wizz Air în anul 2008, astfel cum au fost modificate în anul 2010, nu constituie ajutoare de stat în sensul articolul 107 alineatul (1) TFUE".

În consecinţă, "Tribunalul consideră că Comisia nu şi-a justificat din punct de vedere juridic concluzia potrivit căreia acordurile din 2008 şi acordurile de modificare din 2010 nu conferiseră Wizz Air un avantaj economic pe care aceasta nu l-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă şi, prin urmare, nu constituiau ajutor de stat".

În lumina acestor consideraţii, "Tribunalul admite acţiunea şi anulează decizia în litigiu în măsura în care concluzionează că tarifele de aeroport care figurează în AIP din 2010 şi acordurile din 2008, inclusiv acordurile de modificare din 2010, nu constituie ajutoare de stat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.