Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Lovitură de teatru: Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va pica la CCR în forma agreată în Camera Deputaților

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii de demnitari a primit marți raport favorabil în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Proiectul urmează să intre la vot final în plen când se întorc parlamentarii din vacanța de iarnă. În proiect se prevede inclusiv eliminarea indemnizațiilor pentru limita de vârstă în cazul senatorilor și deputaților. Surse parlamentare au explicat STIRIPESURSE.RO că în cazul în care trece această formă a legii, este „garantat 100%” că o sesizare de neconstituționalitate va fi admisă de CCR.

„Indemnizația pentru limita de vârstă este un drept prevăzut în Statutul senatorilor și deputaților. Constituția prevede că modificarea Statutului se poate face doar într-o ședință reunită a Camerei Deputaților și Senatului, nicidecum doar într-una din cele două Camere. Pentru eliminarea așa-ziselor pensii speciale ale parlamentarilor trebuie să se reunească Comisia parlamentară specială pentru Statutul senatorilor și deputaților, să înainteze un Raport și senatorii și deputații, în ședință comună, să aprobe prin vot. Nu poate doar Camera Deputaților să decidă ea. Așa cum este acum prevăzută eliminarea indemnizației pentru limita de vârstă, garantat 100% că nu trece de CCR”, au spus surse parlamentare pentru STIRIPESURSE.RO.

Pentru anul 2020, în bugetul Parlamentului sunt prevăzuți peste peste 63 de milioane de lei de la buget pentru plata indemnizațiilor pentru limita de vârstă a senatorilor și deputaților.

Ce sunt 'pensiile speciale' ale parlamentarilor:

  • Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Valoarea variază în funcție de vechimea în Parlament: se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului.
  • Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate.
  • Indemnizația pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.