Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în SUA: Comisia de anchetă în cazul atacului de la Capitoliu l-a citat pe Trump chiar înainte de alegerile parlamentare

bloomberg.com
Donald Trump

Comisia din Camera Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu a votat joi în unanimitate pentru a-l cita pe fostul președinte Donald Trump.

Membrii comisiei, care a ținut joi ceea ce se aștepta să fie ultima ședință înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, au declarat anterior că încă mai iau în considerare posibilitatea de a solicita o audiere a lui Trump sau a fostului vicepreședinte Mike Pence. Surse familiare cu planurile comisiei au declarat pentru NBC News despre citație mai devreme joi.

Președintele comisiei, reprezentantul Bennie Thompson, democrat din Missouri, a declarat că comisia are "obligația" de a-l audia pe Trump.

"Aceasta este o întrebare despre responsabilitatea față de poporul american. El trebuie să fie responsabil. El este obligat să răspundă pentru acțiunile sale", a declarat Thompson, recunoscând că mișcarea este o "acțiune serioasă și extraordinară".

Rezoluția de a-l cita pe Trump a trecut cu sprijinul tuturor membrilor, cu 9-0.

Rezoluția a fost introdusă de către reprezentanta Liz Cheney, republicană din Wyo, care l-a numit pe Trump "actorul central" al revoltei.

Citația vine la mai mult de un an după ce comisia a început să investigheze insurecția și în ciuda faptului că mai mulți membri ai Congresului au recunoscut anterior că era puțin probabil ca Trump să se conformeze.

Cu toate acestea, citarea fostului președinte a fost luată în considerare de ceva vreme și a fost un subiect de discuție activ în rândul membrilor comisiei. În drum spre ședință, Thompson a declarat reporterilor că grupul de experți nu a exclus încă o citație pentru Trump. El a declarat la începutul audierii că comisia va vota "pe baza noilor dovezi".

Thompson a precizat la începutul ședinței de joi că, din punct de vedere tehnic, a fost o ședință formală de lucru a comisiei, astfel încât, pe lângă prezentarea dovezilor, "putem, eventual, să organizăm un vot al comisiei cu privire la noi acțiuni de investigație pe baza acestor dovezi".

Grupul de experți are un termen foarte scurt - citația va expira la sfârșitul acestui mandat al Congresului.

În cadrul investigației sale de amploare, grupul de experți a efectuat deja peste 1.000 de interviuri și depoziții. De asemenea, a primit sute de mii de documente și se știe că au fost emise aproximativ 100 de citații.

Ședința de joi l-a plasat din nou pe Trump în centrul planurilor de anulare a alegerilor, ceea ce a dus în cele din urmă la violențele din 6 ianuarie, a declarat vicepreședintele comisiei Liz Cheney, R-Wyo, în declarația sa de deschidere.

"Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără el. El a fost implicat personal și substanțial în toate acestea", a spus ea. "Astăzi, ne vom concentra pe starea de spirit a președintelui Trump, pe intențiile sale, pe motivațiile sale și pe modul în care i-a stimulat pe alții să facă ceea ce a cerut. Și modul în care un alt 6 ianuarie s-ar putea întâmpla din nou dacă nu luăm măsurile necesare pentru a-l preveni".

Cheney a mai spus că, în cele din urmă, comisia "ar putea decide să facă o serie de sesizări penale către Departamentul de Justiție", deși a precizat că legislatorii "recunosc că rolul nostru nu este de a lua decizii privind urmărirea penală".

Trump nu ar fi primul fost președinte citat de Congres. Mai mulți președinți și vicepreședinți în exercițiu și foști președinți și vicepreședinți au depus, de asemenea, mărturie în fața comisiilor Congresului, inclusiv președinții Abraham Lincoln, Woodrow Wilson și Gerald R. Ford.

Nu este clar dacă comisia va căuta să îl intervieveze pe Pence, care a blocat efortul lui Trump pe 6 ianuarie de a anula alegerile prezidențiale din 2020 și care s-a confruntat cu amenințări de spânzurare în acea zi.

În august, Pence a declarat în timpul unui eveniment în New Hampshire că ar lua în considerare posibilitatea de a depune mărturie în fața comisiei din Camera Reprezentanților din 6 ianuarie dacă va fi invitat să apară, dar a sugerat că ar trebui să rezolve unele întrebări constituționale înainte de a se angaja.

"Dacă ni s-ar face vreodată o invitație oficială, am lua-o în considerare în mod corespunzător", a spus el.

Thompson a sugerat anterior că joi va fi ultima audiere a comisiei, dar mai mulți membri ai acesteia au declarat recent că s-ar putea să nu fie cazul.

Întrebată în cadrul emisiunii "Morning Joe" de pe MSNBC dacă vor mai avea loc audieri suplimentare, reprezentanta Stephanie Murphy, democrată din Florida, a declarat că investigația "are propria viață și continuăm să găsim noi informații".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.