Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: O judecătoare pleacă din CSM înainte de finalizarea mandatului/ Posibile consecințe inedite

BN breaking news justitie

Secția pentru judecători a CSM a aprobat în ședința de miercuri, 22 decembrie, cererea de pensionare a judecătoarea Mariana Ghena, membră a Consiliului Superior al Magistraturii. După ce președintele Iohannis va semna decretul de eliberare din funcție, Mariana Ghena va părăsi CSM, deși mai avea încă un an de mandat.

Mariana Ghena a fost primul președinte al actualului CSM, în 2017. Aceasta a fost aleasă în CSM de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din anul 2007, este doctor în drept la Universitatea Bucureşti. În ultima perioadă, în spațiul public au apărut acuzații de plagiat cu privire la teza acesteia de doctorat, o analiză pe această temă fiind în curs la CNATDCU.

Posibilă soluție pentu depășirea blocajului din CSM

În locul Marianei Ghena, membru CSM ar urma să devină, pentru un an, judecătorul Marian Budă, președintele Secției a II-a Civilă de la ÎCCJ. Mutarea neașteptată din interiorul CSM ar putea reprezenta și soluția pentru depășirea blocajului actual din Consiliu. Judecătorii din CSM nu au reușit să formeze o majoritate pentru votarea unui președinte pentru anul 2022, astfel că președintele din 2021, Bogdan Mateescu, urmează să conducă interimar Consiliul până la găsirea unei soluții legale.

Potrivit Constituției și Legii 317/2004, președintele CSM este ales din rândul judecătorilor, conduce instituția timp de un an, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului. Judecătorii din CSM care nu au deținut funcția de președinte sunt Gabriela Baltag, Andrea Chiș (cele două candidate respinse), Evelina Oprina și Mihai Bălan. Niciunul nu beneficiază însă de suficientă susținere din partea colegilor pentru a fi aleși președinte.

Odată cu intrarea în CSM a judecătorului Marian Budă, acesta ar îndeplini condițiile legale pentru deținerea funcției de președinte al instituției, având mai multe șanse de a fi votat de ceilalți membri ai Consiliului. O asemenea președinție ar înlătura și temerile legate de conducerea interimară a CSM, care nu este prevăzută explicit de lege și care ar putea da naștere unor litigii cu privire la hotărârile Consiliului din anul 2022. Deși este ultimul an cu acutalii magistrați din CSM, 2022 va fi anul unor decizii importante, precum numirea noului inspector-șef al Inspecției Judiciare sau numirea noului președinte al ÎCCJ.

CV-ul Marianei Ghena

Mariana Ghena s-a născut la 17 mai 1964. A absolvit Facultatea de Drept – Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii Bucureşti (1984-1988). Din anul 2007, este doctor în drept la Universitatea Bucureşti. Între 2007 şi 2009, a urmat cursuri de perfecţionare postuniversitare – "Managementul judiciar", în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

În perioada 2002-2014, a fost asistent universitar şi lector universitar la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi – Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Juridice. Între 2001 şi 2013 a fost preparator, asistent universitar, lector universitar la Universitatea Danubius Galaţi – Facultatea de Drept.

A fost judecător stagiar la Judecătoria Tulcea ((1990-1991) şi Judecătoria Galaţi (1991-1992), apoi judecător definitiv la Judecătoria Galaţi (1992-1995), după care a activat ca judecător la Tribunalul Galaţi (1995-1998). În perioada 1 septembrie 1998 – 1 octombrie 2010, a fost judecător la Curtea de Apel Galaţi, iar din 1 octombrie 2010, este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La Curtea de Apel Galaţi, a ocupat funcţia de judecător responsabil pentru relaţia cu mass-media (2000-2006) şi pe cea de judecător specializat în judecarea infracţiunilor de corupţie (2003-2006). A coordonat Biroul de informare şi relaţii publice la Curtea de Apel Galaţi (2004-2006).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.