DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

LOVITURĂ de teatru! Primarul reales când se afla în arest vrea să fie şef în fosta formaţiune a lui Iohannis

catalin chereches

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a anunţat, sâmbătă, în faţa a peste 1.000 de participanţi la Zilele Comunităţii Germane- "Freamăt de Primăvară" din judeţul Maramureş, că urmează să-şi depună candidatura la funcţia de preşedinte al filialei judeţene a Forumului Democrat German (FDGR).

"Sunt hotărât să-mi depun candidatura în momentul noilor alegeri la funcţia de preşedinte al FDGR. Consider că poate fi o candidatură interesantă, dar şi bine venită", a spus Cătălin Cherecheş, potrivit Agerpres.

Edilul a apreciat în cuvântul său ideea spiritului german care se resimte la nivelul comunităţii.

Vezi şi: Cea mai bună REŢETĂ pentru 1 Mai: Coaste de miel la grătar

"Sunt foarte încântat că spiritul german se simte prezent aici în Baia Mare, chiar dacă comunitatea germană nu este una numeroasă, şi cred că este un semn al valorii primordiale a oraşului, valoare care constă în diversitatea oraşului nostru. Ţin foarte mult să scoatem în evidenţă în cel mai pozitiv, în cel mai frumos mod diversitatea noastră, iar cei care se ocupă de activităţile Forumului German au această dorinţă de a fi alături de întreaga comunitate în acest demers al nostru", a arătat Cătălin Cherecheş. 

Acesta a arătat modul practic prin care CL Baia Mare a susţinut comunitatea germană şi că îşi doreşte să aducă profesori din Germania şi Austria care să predea în limba germană în singura şcoală din oraş unde există clase cu predare în această limbă. 

"Am făcut pentru Forumul German câteva lucruri care nu ştiu dacă se vor întâmpla în istoria locală a acestui Forum. Am arătat de-a lungul anilor că trebuie să scoatem în evidenţă chestiuni care ţin de spirit, de cultură, de mod de viaţă şi lucrul acesta s-a întâmplat prin prezenţa în CL Baia Mare a membrilor FDR. Cred că a venit momentul ca paşii pe care-i face comunitatea germană să fie paşi mai concreţi, şi îmi doresc un singur lucru; îmi doresc să existe un sprijin strict din perspectivă a informaţiei, pentru că profesori din Germania, Austria mi-aş dori să vină în Baia Mare. Nu trebuie să-i plătească nici Ambasada Germaniei, nici FDR, îi plătim noi ( primăria n.red). Dar să ştim unde-i găsim? Aştept de un an de zile şi nu se întâmplă acest lucru! ". a declarat Cătălin Cherecheş. 

El a mai arătat că există posibilitatea din punct de vedere material a înfiinţării unui liceu cu predare în limba germană. 

"Avem suficiente clădiri unde să facem un liceu german, deşi uitându-mă la evoluţia şcolii unde există predare în limba germană, şi modul în care va evolua acea zonă, chiar nu cred că este o ideea foarte rea, să consolidăm acolo liceul german, acolo urmează să construim şi o şcoală de sport, iar anumite artere de circulaţie vor fi blocate în aşa fel încât copiii să fie protejaţi, iar o clădire din vecinătate va fi preluată de municipalitate şi predată şcolii, astfel încât acolo să facem un centru integrat pe care în viitor l-am putea numi 'liceul german'. Consider că această şcoală trebuie sprijinită pentru a atrage profesori care să predea în limba germană pentru clasele mai mari, inclusiv pentru liceu", a afirmat Cătălin Cherecheş.

Vezi şi: Cum să rezişti tentaţiei dulciurilor: Alimente sănătoase care taie pofta de dulce

Primarul municipiului Baia Mare a mai subliniat că îşi doreşte ca FDGR Maramureş să funcţioneze că entitate politică de sine stătătoare şi să nu fie subordonată funcţional filialei din judeţul Satu Mare sau Sibiu, iar clădirile aflate în gestiunea acesteia să-i aparţină de drept şi nu celor două filialele din alte judeţe. 

În context, preşedintele FDGR Maramureş, Walter Ubelhart ,a arătat că o mare parte din realizările filialei judeţene au fost realizate prin entuziasmul şi implicarea unor localnici, însă mai există multe lucruri care trebuie şi pot fi realizate în folosul comunităţii germane din Baia Mare, şi implicit a judeţului Maramureş. 

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost sprijinit la ultimile alegerie locale din 2016 de alianţa politică denumită "Coaliţia pentru Baia Mare", formată din FDGR, UNPR, PNŢCD, PSRO, UDMR şi PNL. El este în prezent membru al FDGR fără să deţină nicio funcţie. Vizat într-un dosar de luare de mită al DNA, Cătălin Cherecheş a mai fost în ultimul deceniu membru în PSD, PNL şi UNPR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.