Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru! Rușii se retrag de la Campionatele Mondiale de Judo, în ciuda dreptului de a concura ca neutri

AGERPRES
judo standard

Judoka ruși nu vor concura la Campionatele Mondiale de judo de la Tașkent, în ciuda faptului că Federația Internațională de Judo (IJF) este una dintre puținele federații internaționale olimpice care permite sportivilor ruși să participe la evenimentele sale ca neutri.

Tashkent, capitala Uzbekistanului, va găzdui Campionatele Mondiale de Judo între 6 și 13 octombrie.

Sportivilor din Belarus și Rusia li se va permite să participe, așa cum au făcut-o și la Grand Slamul de la Ulan Bator, deoarece IJF nu a reușit să implementeze pe deplin o recomandare a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a interzice sportivii din cele două țări din cauza războiului din Ucraina.

Ei pot concura sub steagul, imnul și culorile IJF, dar nu vor călători la Tașkent.

„Nu vom participa la Campionatele Mondiale", a declarat președintele Federației Ruse de Judo (FRJ), Vasily Anisimov, pentru agenția de știri de stat rusă TASS, citată de insidethegame.biz.

Ucraina a boicotat evenimentul de Mare Șlem de la Ulan Bator din cauza prezenței rușilor și amenințase că va face același lucru pentru Campionatele Mondiale.

Înainte de aceasta, judoka ruși și belaruși au refuzat să participe ca neutri.

IJF are o atitudine discrepantă în rândul federațiilor internaționale olimpice.

Aceasta a apărat decizia FRJ considerând că ea pleacă de la ideea de a oferi „șanse egale tuturor sportivilor, pentru a se ridica deasupra discriminării, politicii, conflictelor sau a oricărei alte chestiuni care nu are legătură cu sportul" și asigurându-se că sportivii „nu vor fi pedepsiți pentru probleme care nu sunt sub controlul lor".

Ucraina a amenințat că va boicota Campionatele Mondiale dacă rușilor li se va permite să concureze.

„Atâta timp cât Rusia poartă război în Europa, distruge Ucraina, terorizează poporul nostru, nu vom merge pe tatami cu ei", a declarat președintele Federației de Judo din Ucraina, Mihail Koshlyak, după cum a relatat Ukrinform.

Rusia a concurat sub un steag neutru la Campionatele Mondiale de Judo din 2021 de la Budapesta.

Echipa a terminat pe locul cinci după ce a câștigat trei medalii, câte una de fiecare culoare, în timp ce un singur bronz obținut de Iakiv Khammo a plasat Ucraina pe locul 15 în clasamentul general al medaliilor.

Numele, steagul și imnul Rusiei au fost interzise de la Campionatele Mondiale din 2021, în conformitate cu sancțiunile Agenției Mondiale Anti-Doping impuse pentru mușamalizarea unui program de dopaj sprijinit de stat.

Aceste sancțiuni rămân în vigoare la evenimente majore, cum ar fi Campionatele Mondiale, până la data de 17 decembrie a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.